ciasto czekoladowe - 20638 przepisów (strona:694/1376)

Ciasto Bounty 135

mnie idealny, biszkopt jest wilgotny i jego wielkość jest w sam raz, masa nie jest sucha, jest kremowa i przepyszna a polewa z czekolady tylko dopełnia całości :) Spróbujcie bo ciasto jest naprawdę pyszne ;) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm lub tortownicę o śred 24 cm Biszkopt: 2 jajka kl L 1/2 szkl mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)polecam bo pysznie komponuje się taki dżemik z masą) 4. Gotową masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy i chowamy do lodówki. Polewa czekoladowa 5. Czekoladę wraz z masłem roztapiamy nad kąpielą wodną, a następnie polewamy nią ciasta, można ciapkami, zygzakami a można też rozsmarować. Ciasto znów chowamy do lodówki i tam je też przechowujemy. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Czekoladowy sernik z kawową galaretką 87

Chciałabym Wam zasugerować przygotowanie fenomenalnego serniczka na zimno. Spód to kakaowy biszkopt, dalej pyszna czekoladowa pianka, a na wierzchu kawowa galaretka. Galaretka nie jest słodka, idealnie równoważy się ze słodką warstwą serową. Polecam. Biszkopt: 4 jajka 120 g drobnego cukru 120 g mąki 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka serowa: 850 g waniliowego serka homogenizowanego 1 szkl(...)momentu, aż masa wyraźnie podwoi swoją objętość i stanie się jaśniejsza. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Za pomocą szpatułki łączymy suche składniki z masą jajeczną. Ciasto przelewamy do tortownicy (24-26cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko

Smaki Na Talerzu
Najlepsze ciasta z makiem na święta 120

Najlepsze ciasta z makiem na święta. Święta Bożego Narodzenia bez makowca w naszym domu nie mogą się odbyć. Tak uważa sporo innych osób. Mak to tradycja i symbolika. Przede wszystkim ciasta i potrawy z makiem symbolizują pomyślność, płodność i dostatek na cały, zbliżający się Nowy Rok. Każdego roku piekę makowiec, za każdym razem inny. Zapewne większość z Was będzie piekła(...)ubite na sztywno białka, dzięki temu masa jest bardziej zwarta. Jeśli po upieczeniu powierzchnia rolady makowej pęknie, można ją zamaskować lukrem lub polewą czekoladową. Polecam zawijać roladę makową przed pieczeniem w papier do pieczenia co zabezpiecza ciasto przed pęknięciem podczas pieczenia. Najlepsze ciasta z makiem na święta: Makowiec krucho-drożdżowy Świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami i cukrem pudrem. świąteczna strucla

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babeczki kokosowe 151

babeczki to strzał w dziesiątkę dla wszystkich miłośników kokosu – delikatne ciasto z dodatkiem mleczka kokosowego i biały lukier posypany kokosowymi wiórkami. Wraz z czekoladowym nadzieniem i subtelną walentynkową dekoracją świetnie sprawdzą się także w roli prezentu.Mleczko kokosowe jest dostępne w delikatesach, np. w Almie, można znaleźć je także w marketach na dziale z kuchnią azjatycką, ja kupiłam je jakiś czas(...)dokładnie mieszamy.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły, do każdej wkładamy po kostce czekolady, trochę popychając, żeby nie wystawała. Wstawiamy babeczki do nagrzanego piekarnika, pieczemy około

Ciastkozercy
Tartaletki Rocher 187

podsypanej mąką stolnicy, na grubość ok 3 mm. Wycinamy koła trochę większe od średnicy foremki. Ciasto przekładamy do wysmarowanych masłem foremek i wylepiamy je. Widelcem nakłuwamy ciasto, dno i boki do 1/2 wysokości foremki. Tartaletki pieczemy ok 15-18 minut w temperaturze 180ºC (bez termoobiegu). Wyciągamy i studzimy. Do każdej tartaletki(...)posypania złoty cukier do dekoracji kilka pralinek Ferrero Rocher czekoladowych do dekoracji (niekoniecznie)   Uwagi: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, oprócz masła i serka mascarpone. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450. Nie przesadzajmy z dodawaniem mąki do ciasta. Dodajemy tylko tyle, aby ciasto nie przyklejało się

Słodki Pomysł
Ciasto drożdżowe z jabłkami 70

ochotę na ciasto drożdżowe na podwieczorek, więc postanowiłam wypróbować przepis z jednej z moich książek kucharskich. Niestety, tym razem ciasta z książki Wam nie zaprezentuję, ponieważ nie wyszło zbyt dobre, było suche, mało elastyczne i nijakie. Postanowiłam sama skomponować ciasto „na oko”. Metoda ta w przypadku ciasta drożdżowego nigdy mnie nie zawodzi i tym razem ciasto wyszło bardzo(...)bardzo smaczne. Testerzy zwrócili uwagę, że jest niesłychanie elastyczne i sprężyste, pięknie pachnie i ma dużo pysznej kruszonki. Ciasto drożdżowe zjadane, a właściwie pochłaniane jest u nas zawsze z dodatkiem masła, miodu, domowego dżemu lub kremu czekoladowego. Na wierzch drożdżowca ułożyłam plasterki jabłek, ale mogą być to inne owoce, choć należy uważać z ich ilością, zbyt dużo owoców może

SprawdzonaKuchnia.pl
Jak Zrobić Pyszne Lody Czekoladowe. 3 Składniki. 10 minut. Czy grozi Ci Salmonella ? Prosty Przepis jak zrobić lody czekoladowe 174

Uśmiechniesz się, kiedy zobaczysz jakie to proste!  Wystarczy 10 minut i tylko 3 składniki. Jak Zrobić Pyszne Lody Czekoladowe.  3 Składniki. 5 minut. 

IzaGotuje
Prosty czekoladowy bananowiec 139

Robię co jakiś czas ciasto z bananami tzw. chlebek bananowy, są różne wersje i różne dodatki, mnie smakuje czekoladowy z suszonymi owocami i nerkowcami, bez dodatku cukru. Bardzo proste w wykonaniu i pyszne w smaku. Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej (może być razowa), - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, - 2 łyżki kakao lub karobu, - garść suszonych owoców (użyłam rodzynków, czereśni, jabłka(...)szklanki oleju, - 1/4 szklanki wody. Wykonanie: Banany zmielić blenderem na gładko. W misce wymieszać suche składniki, dodać bananowy płyn, olej, wodę, wymieszać dokładnie łyżką (masa jest dosyć płynna). Wlać ciasto do formy (jeśli jest blaszana trzeba ją wysmarować olejem i wysypać manna lub bułką tartą), piec w rozgrzanym do ok 180 stopni piekarniku przez ok 40 minut. Mnie zawsze

Co na wege obiad?
Babka kokosowa 190

takie jak babka piaskowa, czy babka twarogowa, która dla mnie jest ewidentnym hitem. Babka kokosowa należy do tych cięższych, sycących babek:) Polewa czekoladowa jak dla mnie jest obowiązkowym elementem, gdyż podkreśla zapach i smak kokosa. Uwielbiam ciasta ucierane, ale babki przygotowuję właściwie tylko i wyłączeni w okresie Wielkanocy, tak mam, nie wiem, czy kiedyś się to zmieni Może z tego

dom-agi.pl
Rolada czekoladowa z musem i konfiturą w wiórkach cytrynowych 128

Kocham rolady wszelakie. Idealne do kawy. To takie ciasto, które łatwo się dzieli, bezstresowo kroi i może poleżeć,a raczej powinno. Jest niezwykle łatwe w przygotowaniu ,a to za sprawą musu czekoladowego, który na tej roladzie wypróbowałam, a który to mousse możecie nabyć w dobrze wyposażonym sklepie  CUKIETERIA Składniki na biszkopt czekoladowy - 1 szklanka cukru pudru 3 jajka(...)będzie on nam potrzebny- i wylej ciasto. Piecz około 15-18 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. Wyjmij biszkopt z piekarnika, złap za papier i przenieś jeszcze ciepły na ściereczkę kuchenną.Oderwij papier i zroluj w ściereczkę blat biszkopta. Tak wykonany rulon ze ściereczki i biszkopta odstaw do wystudzenia. Międzyczasie zrób mus czekoladowy. To dziecinnie proste. Zawartość torebki 800g

Z Kuchni Do Kuchni
Przekładaniec Siostry Anastazji 107

Kolejne sprawdzone ciacho z książki Siostry Anastazji. Nieco pracochłonne, ale bardzo smaczne. Jabłka, kokos i orzechy 😍 Składniki (blaszka 23/33): ciasto kruche: mąka 3 szklanki, margaryna 22 dag, cukier puder 18 dag, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śmietana kwaśna 3-4 łyżki, żółtka 6 szt, masa jabłkowa: jabłka 1 kg, galaretka agrestowa 1 szt, cukier 1 łyżka, masa kokosowa: białka(...)orzechy mielone 12 dag, cukier kryształ 3/4 szklanki, kakao 1 łyżka, mąka pszenna 1 łyżka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, polewa czekoladowa: czekolada mleczna 200 g, mleko 4-5 łyżek, dodatkowo: bułka tarta do posypania ciasta, wiórka kokosowe do ozdoby. Sposób przygotowania: Składniki ciasta kruchego posiekać nożem, następnie zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce.  Jabłka

kulinarne odsłony pati
Ciasto musowe z mango i białą czekoladą 88

Ciasto, które zachwyci nawet wybrednych? Ciasto musowe z mango i białą czekoladą takie jest. Spód jest wyjątkowo miękki, wilgotny i czekoladowy (jak połączenie murzynka z brownie), zaś góra delikatna i piankowa. Polewa z białej czekolady dopełnia całości. Wszystkie smaki idealnie współgrają. Wierzch możemy udekorować dowolnymi owocami – ja użyłam mrożonych malin, mango, miechunki i płatków chabru. Smak mango możemy uzyskać(...)trojaki sposób: używając świeżego owocu mango, mrożonego mango w kostce lub gotowej pulpy mango w puszce – z każdego ciasta wyjdzie pyszne. Jeśli nie lubimy mango, użyjmy puree z malin lub jeżyn – będzie równie pysznie. Spód możemy przygotować dzień wcześniej. Ciasto musowe z mango i białą czekoladą – spód: 1,5 szklanki mąki pszennej – np.: tortowej

Poezja smaku
Ciasto orzechowe 181

dodajemy do masy delikatnie mieszając. Gotową masę wylewamy na małą tortownicę  lub niedużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego  do temperatury 160-180 stopni  i pieczemy na złoty kolor około 60 minut. Polewa czekoladowa: 40-50 g gorzkiej czekolady cukier do smaku odrobina mleka lub wody Do rondelka wrzucamy czekoladę  i podgrzewamy

Pyszności Słodkości
Ciasto orzechowe 151

stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając. Gotową masę wylewamy na małą tortownicę lub niedużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-180 stopni i pieczemy na złoty kolor około 60 minut. Polewa czekoladowa: 40-50 g gorzkiej czekolady cukier do smaku odrobina mleka lub wody Do rondelka wrzucamy czekoladę i podgrzewamy by się roztopiła

Salonik smaków
Tort czekoladowo-miętowy 261

Prosty przepis na tort czekoladowo-miętowy. Składa się z 3 blatów biszkoptu kakaowego przełożonych masą czekoladowo-miętową przygotowaną ze śmietanki kremówki oraz pastylek miętowych.  Tort nie jest pracochłonny i składa się z niewielu składników, więc myślę, że to jest świetna propozycja dla osób początkujących.  Sama swoją przygodę z pieczeniem zaczynałam właśnie od tego tortu - był to pierwszy prawdziwy(...)cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, tak aby nie było grudek. Ciasto przenosimy do okrągłej blachy (średnica około 24 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30-35 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia

Kuchnia MagdaLeny