cały dzień poświęciłyśmy na pieczenie ciastek i ciasteczek (no można na niektóre powiedzieć, że pierniczków). To poranek rozpoczynamy standardowo w naszym przypadku. Co prawda na dzień dobry usłyszałam, że czekoladowych nie chce .... gdzie czekolada mogłaby być jedynym składnikiem jej diety .... To następnie, większość zostało skonsumowana :) Składniki: 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao 1 łyżka cukru 1 łyżeczka sody(...)składniki mogły się ze sobą dogadać ;) smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju/masła ok 1 min z każdej strony - jak zobaczycie, że ciasto zaczyna odchodzić po bokach - można przerzucać :) podajemy z cukrem pudrem lub sosem czekoladowym Smacznego
Gotowanie z pasjąketo churros. Wycisnęłam z ciasta krótkie paski i wstawiłam do piekarnika. Wyszło coś w rodzaju paluszków z ciasta ptysiowego, stąd nazwa dzisiejszej propozycji. Każdy – nawet niezbyt udany – kuchenny eksperyment jest początkiem nowej kulinarnej przygody Jednak nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło – paluszki zostały skonsumowane w towarzystwie sosu czekoladowego. Powstał on w wyniku niewielkiej(...)dodawać po trochu suchej mieszanki ciągle mieszając aż powstanie elastyczne ciasto, które odchodzi od ścianek garnuszka. Odstawić do lekkiego przestygnięcia (ok. 5 - 7 minut). Po tym czasie ciasto miksować dodając jajka jedno po drugim. Dodać ekstrakt z wanilii oraz cream of tartar. Miksować jeszcze przez ok. 2 minuty. Odstawić ciasto na ok. 15 minut. Po tym czasie przełożyć do rękawa
Modern Cave GirlBabka Wielkanocna to tradycyjny wypiek, który powinien znaleźć się na każdym świątecznym stole. Przepisów jest mnóstwo, babki piaskowe, drożdżowe, biszkoptowe. Ja zaprezentuję Wam dzisiaj przepis na
Alle Dobre!części każdy. Z pozostałych składników (oprócz masła) przygotowujemy ciasto - mieszamy razem składniki. Obtaczamy banany w cieście i smażymy na maśle na złoto ze wszystkich stron. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy niewielką ilością wiórków - w wersji "wypas" możemy polać sosem czekoladowym! Smacznego :) Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne Rewelacjecałość dodając białą czekoladę do masy śmietankowej, w otoczeniu ciemnych biszkoptów. Wyszło smacznie i lekko. Wilgotne, mocno nasączone syropem czekoladowe blaty, przełożone bardzo delikatnym kremem śmietankowym z białą czekoladą, przełamane owocami, polane gorzką czekoladą – ciasto idealne na każdą okazję. Będzie smakować również z każdymi innymi owocami, ze świeżymi jak również w syropie. Bardzo Wam polecam. Składniki na biszkopt
Made By Mom And Sonzakalcowate, jest puszyste, przełożone warstwami powideł śliwkowych smaczne nie przesłodzone i nie zapycha, oblane polewą i posypane prażonymi orzeszkami arachidowymi. Jedno z moich ulubionych jesiennych ciast do filiżanki herbaty. Jego wykonanie jest bardzo proste. Gdy chcemy upiec w większej formie składniki należy podwoić. Tortownica 20cm Składniki: 2 jajka 10 dag masła 15 dag cukru pudru 25 dag mąki(...)grzaniu góra –dół przez około 45-50 minut-sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone, najwyżej zostawić jeszcze na kilka minut piekarniku. Zimne ciasto przekroić wzdłuż na 3 blaty. Przełożyć każdą warstwę powidłami, lekko docisnąć, wierzch polać rozpuszczoną polewa czekoladową( u mnie pomarańczowa) i posypać orzeszkami. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonjednak komu szkodzi oblizać palce ze słodkiej polewy czekoladowej. Czerpiąc naukę z tego, następnym razem udam się do sklepu po czekoladę, by pierniki jeszcze bardziej przypominały z wyglądu te kupne - bo w smaku już i tak są równie dobre, o ile nie lepsze. Składniki: Na ciasto: 80 g miodu (najlepiej użyć dwóch rodzajów, wtedy uzyskamy ciekawszy smak(...)Wystudzone ciasto przekroić na pół. Na jednym placku rozsmarować równomiernie dżem (powidła) i przykryć drugą częścią. Schłodzić w lodówce. Ciasto pokroić w kostkę dowolnej wielkości. Czekolady z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Każdą kostkę oblać polewą czekoladową. (Najprościej nabijać kostki na patyczek np. do szaszłyków, zanurzać w polewie i odstawiać na kratkę, by nadmiar polewy spłynął.) Chłodzić w lodówce
My sweet a lifejaja, dodajemy mleko i sok z cytryny oraz miękką margarynę.Miksujemy składniki. Formę sylikonową smarujemy margaryną i obsypujemy mąka krupczatką, przekładamy ciasto. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Ostudzoną babkę polewamy białą polewą i obsypujemy żółtymi gwiazdkami i czekoladowymi kuleczkami na przemian
Różowa kuchniaJest to istotne, bo w nawale prac przedświątecznych możemy ją upiec np. kilka dni wcześniej. Babkę możecie udekorować polewą czekoladową lub obsypać cukrem pudrem. Przepis na polewę znajdziecie tutaj . Do mojej babki dodałam aromat cytrynowy, bo lubię takie pachnące ciasta. Ten krok możecie oczywiście pominąć;) Babka z majonezem Drukuj Składniki 4 jaja 200 g cukru 60 g mąki pszennej(...)masa się lekko napuszy. Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Babkę pieczemy około 50-60 minut do tzw.” suchego patyczka”. Babkę studzimy po pieczeniu przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po około pół godziny wyciągamy babkę z formy i zostawiamy ją do całkowitego wystygnięcia. Babkę możemy udekorować polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Artykuł Babka z majonezem
Rusty Forkkawałki, łączymy z masą mieszając łyżką. Przekładamy na schłodzony spód, wygładzamy wierzch. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin (2-3). Polewa czekoladowa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Dolewamy śmietankę i energicznie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Wylewamy na ciasto, wygładzamy. Układamy pokrojone batoniki. Polewa karmelowa: W garnku podgrzewamy cukier, masło i śmietankę. Podgrzewamy (nie gotujemy!) do momentu rozpuszczenia cukru. Studzimy
VioletoweKucharzeniecoś upiec. Dla odpoczynku psychicznego, spokoju ducha i pokrzepieniu ciała. Chwilkę pomyślałam na co bym miała ochotę.. odpowiedź pojawiła się sama, koniecznie coś czekoladowego. Tak powstały pyszne, mocno czekoladowe babeczki z udziałem słodkich malin. Pychota! Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia Składniki: 160g cukru 100g gorzkiej czekolady 100g masła 100g mąki pszennej 2 jajka(...)miksera ubijamy jajka na puszystą pianę, dodajemy cukier i nadal miksujemy. Powoli wlewamy przestudzoną czekoladę i mieszamy składniki ręcznie, by ciasto zachowało puszystość. Mąkę przesiewamy do osobnej miski i dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy dokładnie ręcznie. Na końcu delikatnie dodajemy maliny. Do formy od muffinek wkładamy papilotki i uzupełniamy powstałą masą
Kolizje Smakówpieczenia oraz kakao. Całość wymieszać. 3. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180* około 20-25min MASA BUDYNIOWA: SKŁADNIKI: 3/4 l. mleka 3 budynie czekoladowe 1,5 kostki masła 1 łyżeczka kakao cukier według uznania WYKONANIA: 1. Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. 2. Masło utrzeć, dodawać stopniowo budyń. Podzielić na 2 części. DODATKOWO(...)łyżki kakao WYKONANIE: W małym garnku roztopić margarynę, dodać cukier wodę i kakao. Całość mieszać aż powstanie gładka polewa. PRZEŁOŻENIE CIASTA: biszkopt ciemny - pół masy budyniowej - wafel- kajmak - wafel - pół masy budyniowej - biszkopt jasny - polewa czekoladowa - kokos
Dziś Ja gotujedawał w kość mama w lodówce już trzymała sernik na zimno. Raz był to klasyczny sernik a innym razem owocowy lub czekoladowy. Jako, że mamy wiosnę przygotowałam sernik na zimno, którego wnętrze przypomina namaszczenie zebry. Różowy kolor ciasta jest truskawkowy, a biały to klasyczny sernik na zimno. Składniki: SPÓD CIASTA 1/4 kostki Palma firmy Bielmar 3/4 szklanki mąki pszennej
Kuchnia w oparachsody. masa grysikowa: 500 ml mleka, 4 łyżki kaszy manny, 200 g masła, 1/4 szklanki cukru. polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady, 30 g masła. dodatkowo: 400 g powideł śliwkowych. Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na stolnicy. Dzielimy je na 3 części i wyklejamy 3 blaszki o takiej samej wielkości, wcześniej wyłożona papierem
Aga w kuchni