konsystencja kremowa to jest właśnie to co wyróżnia ten sernik. Dzisiejszy przepis pożyczyłam od Małgosi , która prowadzi bloga "Wędrówki po kuchni ". Wielkie dzięki za cudowny przepis. W jednym cieście,dwa przecudowne smaki - czekolada z kokosem i do tego sernik jest bardzo delikatny, rozpływa się w ustach :) Wymiary foremki : średnica 24 cm Czas pieczenia : ok. 1 godziny Temp. pieczenia(...)wyłożyć folią aluminiową i zabezpieczyć foremkę , gdyż sernik będzie się piekł w kąpieli wodnej. Do tak przygotowanej tortownicy wylać najpierw sernik czekoladowy a później masę kokosową. Ja nie mieszałam tylko tak zostawiłam i wstawiłam foremkę z ciastem do większej blachy wypełnionej 4 szklankami wody. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 C. Po tym czasie piekarnik uchylić
Różne smaki w kuchniproste i łatwe do przygotowania, tym razem wzbogaciłam smak cukrem pomarańczowym i odrobiną aromatu z pomarańczy, w formie keksu z polewą czekoladową i orzechowym krokantem, doskonałe na słodki podwieczorek czy pogaduchy z koleżanką. Ciasto na formę keksową 12/40 cm *szklanka o pojemności 250 ml Składniki: 5 jajek ¾ szklanki cukru 1 torebka cukru ze skórką pomarańczową Dr.Oetker
Wanilia i KardamonZnacie to ciasto? To ciacho to istna euforia dla kubków smakowych ☺️ Mięciutki, czekoladowy biszkopt, a między nim chrupiący blat makowy z orzechami. Całość oblana czekoladowym ganache❤️Pyyycha! Składniki blaszka 23 /33: biszkopt: jajka duże 5 szt, cukier 1 szklanka, mąka pszenna 3/4 szklanki, kakao 2 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, sól szczypta, Krem: śmietanka 36% 500 ml, śmietanka(...)Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać po łyżce cukru, następnie dodać po jednym żółtku. Na koniec wsypać przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st,. C przez 30 min. do suchego patyczka. Warstwa makowa: Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać
kulinarne odsłony patiŚniadanie dla ukochanego? ;-) Podwójnie czekoladowe! Gorące rogaliki z nadzieniem czekoladowym od Goplany, podane z gorącą czekoladą z dodatkiem chili i bitej śmietany! Podane do łóżka! Na dzień dobry! Czy jesteście w raju? Zdecydowanie tak! ;-) Składniki na rogaliki: - 750-800 g mąki pszennej - 150 g margaryny - 3/4 szklanki mleka 3,2% - 4 duże jajka - 3/4 szklanki cukru(...)Goplana Mleczna z fistaszkami! Składniki na gorącą czekoladę z chili i bitą śmietaną: - 150 ml śmietanki 36% - 150 ml mleka - 100 g czekolady Goplany mleka - 1/3 łyżeczki chili WYKONANIE: ciasto Mąkę przesiej przez sito. W kubku wymieszaj drożdże z mlekiem (1/3 szkl.), 1 łyżeczką cukru, 3 łyżkami mąki pszennej. W mące zrób dołek, wlej zaczyn. Pomieszaj troszkę z mąką
SMYKWKUCHNIporcję orzechów lub polewę czekoladową. Placuszki a’la cukierki Michałki Składniki na 8 placuszków a’la cukierki Michałki 60 g ricotty 50 g mleka migdałowego jajko 40 g mąki pszennej 10 g posiekanych orzechów włoskich płaska łyżeczka proszku do pieczenia 16 g gorzkiego kakao szczypta soli + 50 g ricotty + 20 g dowolnego kremu czekoladowego Sposób przygotowania placuszków(...)kakao i szczyptę soli. Całość wymieszaj dokładnie i odstaw na 10 minut. W międzyczasie przygotuj krem: 50 g ricotty połącz z ulubionym kremem czekoladowym. Następnie rozgrzej dobrze patelnię. Smaż na niej placuszki (wykładaj ok. 1 łyżkę ciasta na jeden placuszek). Gdy nie masz nieprzywierającej patelni, posmaruj ją wcześniej ręcznikiem kuchennym nasączonym oliwą. Placuszki smaż do czasu aż się przyrumienią
365 dni dookoła kuchnimięciutkie, pulchniutkie w środku. Ja nadziałam je dżemem z aronii, lecz sprawdzi się również każdy inny dżem (najlepiej własnej roboty), powidła, krem czekoladowy, masa makowa, czy budyń. Wersji jest wiele, wszystkie przepyszne! Takie splatanie ciasta podpatrzyłam na blogu Cacina kuhinja , Svetlana potrafi wyczarować cuda!!!! Polecam!!! Składniki na ciasto "Drożdżowy kwiat": ROZCZYN: 40 g drożdży 0,5 łyżki cukru
Rozpustne gotowanieNa święta planowałam zrobić baklavę jednak przypomniałam sobie o tym w ostatnim momencie. Brakowało mi składników i czasu. I tym oto sposobem powstały te roladki. Dodałam
Mienta blogOdkładamy do ostudzenia. Biszkopt można nasączyć np. kawą lub herbatą, ale ja tym razem zrezygnowałam Masa czekoladowa: – 3 banany – 180 g czekolady + 20 g do ozdoby – 120 ml śmietanki kremówki 30 lub 36% Banany kroimy w poprzek i układamy na cieście. Powinny leżeć blisko siebie. Kremówkę lekko podgrzewamy i wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści(...)pudru Bitą śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem i zagęstnikami. Przekładamy ją na stężałą masę czekoladową i ozdabiamy drobno posiekaną czekoladą. Z foremki wykroiłam 12 porcji. Jedna to 300 kcal Biszkopt genueński Banany i czekolada = pyszny zestaw Biszkopt z czekoladą, bananami i bitą śmietaną Ciasto idealne na niedzielne popołudnie Ciasto serwowane na drewnianej desce dębowej Smacznego!!! Źródło wpisu: blog Domowa
Relaxtimemąki tortowej 1 kostka margaryny palmy 1/2 kostki smalcu 1/2 szklanki cukru 1 łyżka przyprawy korzennej 1 łyżka soku z cytryny polewa czekoladowa do dekoracji Wykonanie: Na stolnic ę przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na kilka porcji. Z każdej rozwałkowujemy placek grubości 0,5 cm, wyciska my okrągłą foremką ciasteczka (można wyciskać dowolnym wzorem foremek
kgwjanczewopomysł na walentynkowy deser. Daje duże możliwości wyrażenia swoich uczuć dekoracją Zatem do dzieła. Składniki na ciasto: 10 czubatych łyżek mąki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 110 g masła 1 żółtko 1 łyżka rumu Z podanych składników zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i układam w wysmarowanej tłuszczem tortownicy w kształcie serca (długość serca 26 cm) i piekę(...)łyżek mleka W czasie, kiedy piecze się ciasto, przygotowuję krem. Zagotowuję śmietankę z mlekiem, ściągam z ognia i wrzucam połamaną czekoladę. Odstawiam na chwilę. Następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Do masy wbijam jajka i całość miksuję. Krem wylewam na podpieczone ciasto i piekę ok. 20 minut. Kiedy ciasto wystygnie dekoruję je bitą śmietaną i czekoladą. Do dekoracji wykorzystałam
Słodki sentymentpuch, następnie dodajemy po łyżce kremu kawowego, otrzymując puszystą masę kawową. Wykonanie: Na ciasto kruche z pianą bakaliową wykładamy masę kawową. Przykrywamy drugim ciastem z pianą orzechową, pianą do środka. Lekko dociskamy i polewamy czekoladowym ganache i ewentualnie posypujemy zmielonymi orzechami. Odstawimy w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc, warstwy muszą sobą przejść. Najlepsze na drugi, trzeci dzień. Ganache(...)czekolady Śmietankę podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy połamana czekoladę, odstawiamy na 2 minuty, po czym całość mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia czekolady. Polewamy ciasto. The post Ciasto z Masą Kawową appeared first on Made
Made By Mom And Sonzmiksować na jasną, puszystą masę. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem i skrobią ziemniaczaną. Całość przesiać i delikatnie wymieszać z masą maślano – jajeczną. Wszystko wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie górai dół) i piec ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i przestudzić. Przygotować(...)umieścić śmietankę kremówkę i podgrzać aż do wrzenia. Ściągnać z palnika i dodać połamaną czekoladę. Rozpuścić, odczekać chwilę i polać polewą babkę. Udekorować np świeżą miętą. Artykuł Babka czekoladowa pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEkalorie! Czasem potrzeba ich trochę zjeść aby uprzyjemnić sobie dzień! Rolada czekoladowa z bitą śmietaną jest w sam raz;-) Zwłaszcza,że dziś ostatni dzień karnawału!! A żeby nie było za słodko, to smak własnoręcznie zrobionego i dodanego do ciasta dżemu z czarnej porzeczki dodał trochę cierpkości i pysznego orzeźwienia. Rolada jest za to bez mąki i tłuszczu! Składniki na około(...)ubiłam żółtka z cukrem na gęstą masę przez około 3 minuty. Wlałam schłodzoną czekoladę i wymieszałam. Dosypałam pokruszone migdały. Ubiłam pianę z białek, dodałam szczyptę soli. Włożyłam ją do masy czekoladowej i ostrożnie wymieszałam aby masa pozostała puszysta. Blachę o wymiarach 30cm na 20cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Posmarowałam go cienko tłuszczem i wylałam na nią masę. Piekłam w piekarniku
potrawyregionalnejedne z bardziej popularnych i lubianych owoców. Właśnie rozpoczął si ę na nie sezon , dlatego korzystajmy z tego czasu, póki mamy okazj ę . Przygotowałam mały zbiór przepisów na ciasta i desery z truskawkami w roli głównej, które pojawiły si ę na moim blogu . Mam nadziej ę , ż e każdy znajdzie coś ciekawego(...)mascarpone (Zuccotto alle fragole e mascarpone) Truskawkowy sernik na zimno z ricotty i śmietany (Cheesecake fredda con fragole, ricotta e panna) Tartaletki z kremem czekoladowym i truskawkami (Crostatine con crema al cioccolato e fragole) Ciasto z truskawkami, ricottą i migdałami (Plumcake alle fragole, ricotta e mandorle) Muffiny z truskawkami (Muffin alle fragole) Placuszki z truskawkami i jogurtem (Pancake con fragole
La grande e la piccola cuocakawy Są świetne! Możecie do ciasta bazowego dodać wszelakie inne suszone owoce np. śliwki, morele, daktyle, bakalie, orzechy, wiórki, kakao, no można poszaleć, więc zapraszam na dużą kawę i owsiane muffiny z orzechami i jagodami goji. Warto spróbować, zaszaleć, zakochać się w zdrowszej wersji A jak Wam zabraknie kalorii polejcie gotowe smakołyki polewą czekoladową i obsypcie np. tartymi orzechami(...)jogurcie. Mieszamy wszystkie składniki razem z przesianą mąką. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 C grzanie góra plus dół. Formę na muffinki wypełniamy ciastem, pieczemy ok. 20 minut na środkowej półce piekarnika. Gotowe można polać polewą czekoladową – zaszaleć i dodać kalorii Do przepisu na muffinki z bakaliami wykorzystałam orzechy laskowe HELIO – delikatne, prażone, bez konserwantów, tłuszczów i soli, idealne
Zasmakuj Kuchni