Murzynek to takie ciasto, które piekę czasami gdy mi się nic nie chce a ogólnie wszystko jest do kitu. Roboty przy nim mało a smak wyborny, no i czekoladowy. Taki trochę poprawiacz humoru na jesienne dni.Przepis pochodzi ze książeczki "Domowe ciasta i ciasteczka" autorstwa Ilony Dąbrowy i Kingi Ośmyckiej - mam ją od wielu lat i jest już mocno wysłużona a z tego przepisu korzystałam wiele razy :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
Ale dziś pięknie. Mmmmmm.... pyszne ciasteczko i do tego herbatka.Uczta dla podniebienia. Ajjj. jak ja się rozmarzyłam.Miłego jesiennego dnia życzę Pani i wszystkim blogerką.Katarzyna
Kasiu, Tobie również życzę cudownego dnia - mój już zaczął się dobrze bo udał mi się chleb !
Pyszny, łatwy z dużą ilością polewy - dla mnie nadzwyczajny, bo to smak mojego dzieciństwa:)Zapraszam na Domowe Wypieki:) http://domowe-wypieki.com/ciasto-z-konfitura-z-pomaranczy-kakaowa-beza-i-kremem-owsiano-kawowym/
smak dzieciństwa chyba dla bardzo wielu osób :) Bardzo proszę tylko nie wklejać więcej linków - to nie tablica reklamowa :D Pozdrawiam !
To gratuluję. Mmmmmm mniam mniam mniam. Penie jest pyszny i pięknie pachnie i smakuje.... ach co tu dużo mówić.A sama z chęcią bym zjadła takiego chlebka prawdziwego. Pozdrawiamy.
Pycha, pół nie ma. Tylko nijak ma się to ma z moją dietą. Dziękuję za przepis :)
Witam. Czemu jest lepszy niż ten z mlekiem zamiast wody? Pani komponuje dobrze w przepisach dlatego chcę o ten wybór zapytać.
uwielbiam! ale moja babcia, która za każdym razem piecze dla mnie murzynka polewa lukrem :) wiem też, że dodaje do środka malutki słoiczek dżemu czy jakiejś innej konfitury, żeby murzyn był bardziej mokry :)
Zaczęłam czytanie od sposobu przygotowania. Stąd pytanie o wodę i mleko.
powiem szczerze, że nie widzę różnicy dlatego napisałam, że może być woda albo mleko - wiem, że niektórzy używają wody a inni mleka, ale robią to raczej z przyzwyczajenia
podpytaj ile dokładnie tego dżemu na jaką ilość mąki do ciasta :)
u mnie Mama i chyba to było jedyne ciasto jakie umiała upiec :D ale było pyszne !
a to chyba metoda tzw na oko ;) nie może być za dużo ale 2 łyżeczki na pewno nie wystarczą ;) ale zapytam przy okazji, najczęściej jest to ze śliwek ewentualnie porzeczki a moze jeszcze coś innego :) w każdym razie ciemne kolory dominują :) (w końcu murzyn :)
Najlepszy murzynek robi moja mama, och smaki dzieciństwa.
Wczoraj zrobiła z dzieciakami według tego przepisu. Śmiechu było co niemiara ale wyszło rewelacyjnie. Dzięki za ten przepis
chyba wszyscy znają to ciasto i nie znam nikogo kto by go nie lubił :)
wspólne gotowanie czy pieczenie może być doskonałą zabawą i wspaniale spędzonymi chwilami :)
dziękuję za odpowiedź, zaraz zabieram się do pieczenia i pewnie użyję wody albo mleka i nie będę się rozdrabniała :)
Nie dawało mi spokoju więc sprawdziłam. Ja swój przepis mam z "Wypieki Domowe" chyba tych samych autorek Ilona Fąferek(chyba Pani zmieniła nazwisko) i Kinga Osmycka. A książeczka wydana przez Komitet Gospodarstwa Domowego Zarząd Główny Ligi Kobiet Polskich. :-)
też sprawdziłam - książka o której pisałam jest autorstwa tych pań, które wymieniłam, nazwiska dobrze wpisałam :)
właśnie murzynek piecze się w piekarniku, ale chyba ten mój piekarnik trochę daje ciała, bo murzynek już z wierzchu lekko spalony po 20 minutach w piekarniku... :(
Natalia, zdecydowanie nie powinno tak być - może za wysoko go wstawiłaś albo Twój piekarnik tak po prostu piecze... Przykryj ciasto arkuszem folii aluminiowej albo wyżej wstaw drugą blaszkę żeby osłonić ciasto od górnej grzałki czy płomienia
witam serdecznie!!Bardzo , bardzo ...sieę cieszę ,że weszłam na Twoja stronę ....:)PRZEPYSZNY MURZYNEK !!!! Niebo w gębie ....właśnie robie dzisiaj drugi .POWODZENIA !!!Pozdrawiam Malgosia
To pani Ilona zmieniła nazwisko :-) najprostsze wytłumaczenie :-) i reedycja książkiA przepis pyszny i prosty.
Piszę to z pamięci, więc przepraszam za ewentualne nieścisłości - kakao, a więc i "gorzka" czekolada zawiera bardzo cenne antyoksydanty. Niestety traci swą antyrakową właściwość po zetknięciu z mlekiem, które neutralizuje działanie antyoksydantów... Dlatego chyba lepiej używać wody a nie mleka. Pozdrawiam. Ola
Olu, bardzo Ci dziękuję za tę uwagę - nie wiedziałam o tym a to cenna informacja :)
Robiłam dzisiaj, ogólnie pycha, mojemu niemężowi smakowało strasznie, ale mam wrażenie, że wyszedł mi bardziej suchy.
przyznam, że też różnie mi wychodzi - raz bardziej mokry, raz mniej - to chyba zależy od suchości mąki
A może dlatego, że użyłam mąki kukurydzianej. Ale ogólnie nie czuć różnicy między jedną a drugą mąką
zamiast mąki pszennej użyłaś kukurydzianej ? jeśli tak to mamy winowajcę :D mąka kukurydziana, ze skrobią, zachowuje się w wypiekach inaczej niż pszenna, z glutenem
Właśnie tak myślałam, że to może być to, ale ciasto miała jeść koleżanka, która jest bezglutenowcem, więc nie chciałam jej robić krzywdy :)
doskonale rozumiem i bardzo dobrze zrobiłaś, tyle że rzeczywiście przy użyciu takiej mąki ciasto ma po prostu inną konsystencję - co przecież wcale nie znaczy, że jest mniej smaczne :)
No tak, wszyscy zajadają aż im się uszy trzęsą :) W sumie już nic nie zostało prawie. Mój niemąż tylko kursuje między kuchnią i pokojem co chwilę :)Następnym razem zrobię ze zwykłej mąki i będę miała porównanie :)
Dziękuję za przepis. Nawet taki nieudacznik jak ja sobie z tym poradził. Pozdrawiam :)
w takim razie jestem z Ciebie dumna ! tylko miej więcej wiary w siebie, proszę :)
pytanie laika : ciasto piecze się na termoobiegu czy nie? jestem naprawdę ciemna w sferze pieczenia dlatego głupie, ale ważne dla mnie pytanie. Pani ciasto wygląda tak apetycznie, że aż w brzuszku burczy :D
piekłam w opcji grzanie góra/dół - termoobieg przy wielu ciastach moim zdaniem za bardzo je wysusza. Staram się podawać w przepisie informację czy użyłam termoobiegu czy nie