Murzynek, prawdziwy i zwyczajny

Murzynek, prawdziwy i zwyczajny

Murzynek, prawdziwy i zwyczajny

Murzynek to takie ciasto, które piekę czasami gdy mi się nic nie chce a ogólnie wszystko jest do kitu. Roboty przy nim mało a smak wyborny, no i czekoladowy. Taki trochę poprawiacz humoru na jesienne dni.Przepis pochodzi ze książeczki "Domowe ciasta i ciasteczka" autorstwa Ilony Dąbrowy i Kingi Ośmyckiej - mam ją od wielu lat i jest już mocno wysłużona a z tego przepisu korzystałam wiele razy :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Ciasta na Wielkanoc. Najlepsze przepisy!

Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.

Czytaj dalej...

Idealne ciasto drożdżowe

Co zrobić aby ciasto drożdżowe było idealne?

Czytaj dalej...

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

murzynek, ciasto, czekoladowa, pieczenie, ciasteczka, ciasto czekoladowe, ciasta czekoladowe, jesienne ciasto, czekoladowe ciasteczka

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
bk110, 15 października 2013 12:09:45

Robię dokładnie tak samo! Jest pyszny.

Marta Mmammama, 15 października 2013 12:20:41

Mmmmm....murzynek ;)

Iza Kulińska, 15 października 2013 12:23:11

bo ten przepis jest po prostu najlepszy i sprawdzony :)

Iza Kulińska, 15 października 2013 12:27:25

mmmmm, pycha !

robotki.dla.malych.i.duzych., 15 października 2013 13:26:50

Ale dziś pięknie. Mmmmmm.... pyszne ciasteczko i do tego herbatka.Uczta dla podniebienia. Ajjj. jak ja się rozmarzyłam.Miłego jesiennego dnia życzę Pani i wszystkim blogerką.Katarzyna

Iza Kulińska, 15 października 2013 13:32:10

Kasiu, Tobie również życzę cudownego dnia - mój już zaczął się dobrze bo udał mi się chleb !

Domowe Wypieki, 15 października 2013 14:47:28

Pyszny, łatwy z dużą ilością polewy - dla mnie nadzwyczajny, bo to smak mojego dzieciństwa:)Zapraszam na Domowe Wypieki:) http://domowe-wypieki.com/ciasto-z-konfitura-z-pomaranczy-kakaowa-beza-i-kremem-owsiano-kawowym/

Iza Kulińska, 15 października 2013 14:53:15

smak dzieciństwa chyba dla bardzo wielu osób :) Bardzo proszę tylko nie wklejać więcej linków - to nie tablica reklamowa :D Pozdrawiam !

robotki.dla.malych.i.duzych., 15 października 2013 16:38:02

To gratuluję. Mmmmmm mniam mniam mniam. Penie jest pyszny i pięknie pachnie i smakuje.... ach co tu dużo mówić.A sama z chęcią bym zjadła takiego chlebka prawdziwego. Pozdrawiamy.

Anonymous, 15 października 2013 19:37:46

właśnie się piecze :)

Iza Kulińska, 15 października 2013 19:49:53

trzymam kciuki !

Anonymous, 15 października 2013 20:49:00

Pycha, pół nie ma. Tylko nijak ma się to ma z moją dietą. Dziękuję za przepis :)

Iza Kulińska, 15 października 2013 21:02:05

no tak - albo dieta albo pyszne ciasto :) Pozdrawiam !

Anonymous, 15 października 2013 21:17:37

Witam. Czemu jest lepszy niż ten z mlekiem zamiast wody? Pani komponuje dobrze w przepisach dlatego chcę o ten wybór zapytać.

Anonymous, 15 października 2013 21:26:17

uwielbiam! ale moja babcia, która za każdym razem piecze dla mnie murzynka polewa lukrem :) wiem też, że dodaje do środka malutki słoiczek dżemu czy jakiejś innej konfitury, żeby murzyn był bardziej mokry :)

Anonymous, 15 października 2013 21:37:30

Zaczęłam czytanie od sposobu przygotowania. Stąd pytanie o wodę i mleko.

Iza Kulińska, 15 października 2013 21:41:00

powiem szczerze, że nie widzę różnicy dlatego napisałam, że może być woda albo mleko - wiem, że niektórzy używają wody a inni mleka, ale robią to raczej z przyzwyczajenia

Iza Kulińska, 15 października 2013 21:43:12

podpytaj ile dokładnie tego dżemu na jaką ilość mąki do ciasta :)

Iza Kulińska, 15 października 2013 21:43:30

kto pyta nie błądzi :)

kuchenny bałagan, 15 października 2013 22:30:52

Piękny! Babcia kiedyś taki piekła :)

Iza Kulińska, 15 października 2013 22:33:09

u mnie Mama i chyba to było jedyne ciasto jakie umiała upiec :D ale było pyszne !

Anonymous, 15 października 2013 23:48:56

a to chyba metoda tzw na oko ;) nie może być za dużo ale 2 łyżeczki na pewno nie wystarczą ;) ale zapytam przy okazji, najczęściej jest to ze śliwek ewentualnie porzeczki a moze jeszcze coś innego :) w każdym razie ciemne kolory dominują :) (w końcu murzyn :)

Małgorzata Z, 16 października 2013 01:48:32

Najlepszy murzynek robi moja mama, och smaki dzieciństwa.

Jadzia, 16 października 2013 11:26:52

Wczoraj zrobiła z dzieciakami według tego przepisu. Śmiechu było co niemiara ale wyszło rewelacyjnie. Dzięki za ten przepis

Antenka, 16 października 2013 11:36:35

zwyczajny, a jakże pyszny:) nie ma jak kalsyka!

Iza Kulińska, 16 października 2013 13:43:15

chyba wszyscy znają to ciasto i nie znam nikogo kto by go nie lubił :)

Iza Kulińska, 16 października 2013 13:44:14

wspólne gotowanie czy pieczenie może być doskonałą zabawą i wspaniale spędzonymi chwilami :)

Iza Kulińska, 16 października 2013 13:44:55

dokładnie tak !

Anonymous, 19 października 2013 19:16:00

dziękuję za odpowiedź, zaraz zabieram się do pieczenia i pewnie użyję wody albo mleka i nie będę się rozdrabniała :)

Iza Kulińska, 19 października 2013 21:12:13

ja dodaję raz wodę raz mleko, co mam akurat pod ręką :)

bk110, 19 października 2013 22:26:10

Nie dawało mi spokoju więc sprawdziłam. Ja swój przepis mam z "Wypieki Domowe" chyba tych samych autorek Ilona Fąferek(chyba Pani zmieniła nazwisko) i Kinga Osmycka. A książeczka wydana przez Komitet Gospodarstwa Domowego Zarząd Główny Ligi Kobiet Polskich. :-)

Iza Kulińska, 19 października 2013 23:57:45

też sprawdziłam - książka o której pisałam jest autorstwa tych pań, które wymieniłam, nazwiska dobrze wpisałam :)

Anonymous, 31 października 2013 15:41:21

Murzynek wyszedł przepyszny Pozdrawiam :)

Iza Kulińska, 31 października 2013 16:27:02

bardzo się cieszę :) pozdrawiam !

Natalia Woźniak, 5 listopada 2013 17:28:21

właśnie murzynek piecze się w piekarniku, ale chyba ten mój piekarnik trochę daje ciała, bo murzynek już z wierzchu lekko spalony po 20 minutach w piekarniku... :(

Iza Kulińska, 5 listopada 2013 17:32:49

Natalia, zdecydowanie nie powinno tak być - może za wysoko go wstawiłaś albo Twój piekarnik tak po prostu piecze... Przykryj ciasto arkuszem folii aluminiowej albo wyżej wstaw drugą blaszkę żeby osłonić ciasto od górnej grzałki czy płomienia

Natalia Woźniak, 5 listopada 2013 23:51:12

bardzo dziękuję za sugestię! :)

Anonymous, 16 listopada 2013 13:40:57

witam serdecznie!!Bardzo , bardzo ...sieę cieszę ,że weszłam na Twoja stronę ....:)PRZEPYSZNY MURZYNEK !!!! Niebo w gębie ....właśnie robie dzisiaj drugi .POWODZENIA !!!Pozdrawiam Malgosia

Iza Kulińska, 16 listopada 2013 14:40:46

pozdrawiam, Małgosiu, i dziękuję :)

Wróżka/Tarocistka Agiatis, 29 listopada 2013 13:24:20

Właśnie robię ciacho z tego przepisu;)

preety_aga, 5 grudnia 2013 21:24:28

To pani Ilona zmieniła nazwisko :-) najprostsze wytłumaczenie :-) i reedycja książkiA przepis pyszny i prosty.

Anonymous, 17 grudnia 2013 21:06:46

Piszę to z pamięci, więc przepraszam za ewentualne nieścisłości - kakao, a więc i "gorzka" czekolada zawiera bardzo cenne antyoksydanty. Niestety traci swą antyrakową właściwość po zetknięciu z mlekiem, które neutralizuje działanie antyoksydantów... Dlatego chyba lepiej używać wody a nie mleka. Pozdrawiam. Ola

Iza Kulińska, 17 grudnia 2013 21:16:35

Olu, bardzo Ci dziękuję za tę uwagę - nie wiedziałam o tym a to cenna informacja :)

Joanna S., 8 stycznia 2014 02:37:29

Robiłam dzisiaj, ogólnie pycha, mojemu niemężowi smakowało strasznie, ale mam wrażenie, że wyszedł mi bardziej suchy.

Iza Kulińska, 8 stycznia 2014 17:03:56

no i jak wyszło ?

Iza Kulińska, 8 stycznia 2014 17:05:49

przyznam, że też różnie mi wychodzi - raz bardziej mokry, raz mniej - to chyba zależy od suchości mąki

Joanna S., 8 stycznia 2014 18:31:19

A może dlatego, że użyłam mąki kukurydzianej. Ale ogólnie nie czuć różnicy między jedną a drugą mąką

Iza Kulińska, 8 stycznia 2014 20:09:04

zamiast mąki pszennej użyłaś kukurydzianej ? jeśli tak to mamy winowajcę :D mąka kukurydziana, ze skrobią, zachowuje się w wypiekach inaczej niż pszenna, z glutenem

Joanna S., 8 stycznia 2014 20:17:22

Właśnie tak myślałam, że to może być to, ale ciasto miała jeść koleżanka, która jest bezglutenowcem, więc nie chciałam jej robić krzywdy :)

Iza Kulińska, 8 stycznia 2014 21:18:12

doskonale rozumiem i bardzo dobrze zrobiłaś, tyle że rzeczywiście przy użyciu takiej mąki ciasto ma po prostu inną konsystencję - co przecież wcale nie znaczy, że jest mniej smaczne :)

Joanna S., 8 stycznia 2014 21:24:10

No tak, wszyscy zajadają aż im się uszy trzęsą :) W sumie już nic nie zostało prawie. Mój niemąż tylko kursuje między kuchnią i pokojem co chwilę :)Następnym razem zrobię ze zwykłej mąki i będę miała porównanie :)

Razor, 21 marca 2014 17:04:37

Dziękuję za przepis. Nawet taki nieudacznik jak ja sobie z tym poradził. Pozdrawiam :)

Iza Kulińska, 21 marca 2014 18:02:23

w takim razie jestem z Ciebie dumna ! tylko miej więcej wiary w siebie, proszę :)

Anonymous, 15 kwietnia 2014 13:28:56

pytanie laika : ciasto piecze się na termoobiegu czy nie? jestem naprawdę ciemna w sferze pieczenia dlatego głupie, ale ważne dla mnie pytanie. Pani ciasto wygląda tak apetycznie, że aż w brzuszku burczy :D

Iza Kulińska, 15 kwietnia 2014 21:01:35

piekłam w opcji grzanie góra/dół - termoobieg przy wielu ciastach moim zdaniem za bardzo je wysusza. Staram się podawać w przepisie informację czy użyłam termoobiegu czy nie