ciasto czekoladowe - 20638 przepisów (strona:682/1376)

🎄 Ciasteczka świąteczne renifery 🎄 51

Jajko małe Cukier puder 70 g Masło 150 g Sól szczypta Proszek do pieczenia płaska łyżeczka Drażetki czekoladowe czerwone Czekolada mleczna lub deserowa na polewę 50 g ( zamiennie można użyć pisaków czekoladowych) Przygotowanie: Z masła, mąki, jajka, cukru, proszku i soli zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie blat posypujemy odrobiną mąki

Kulinarne przygody
Torcik borówkowy bez pieczenia 61

piekarnika. Podstawą większości ciast bez pieczenia są biszkopty bądź herbatniki, które zastępują najczęściej biszkopt. W tychże ciastach znaleźć mogą się owoce, bita śmietana, krem, ser, jogurt, galaretka, orzechy, czekolada. Tak naprawdę długo by wymieniać, gdyż większość produktów używanych w ciastach pieczonych sprawdza się także w ciastach bez pieczenia. Jeśli macie zatem ochotę na zrobienie szybkiego ciasta , które nie wymaga pieczenia(...)nieco krótszej formy, ważne aby była w miarę wysoka. W zależności od wielkości formy potrzebnych może być więcej lub mniej sztuk biszkoptów ladyfingers. Lubisz ciasta z borówkami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Torcik czekoladowy z borówkami i bananem. The post Torcik borówkowy bez pieczenia appeared first on MeCooks Blog

MeCooks
Szybka babka jogurtowa 225

mokrych i delikatnie wymieszać na jednolitą masę (nie mieszać za długo). Odebrać około 1/3 ciasta do osobnej miski, dodać 3 łyżki kakao i 3 łyżki mleka i delikatnie wymieszać. Jasną część ciasta przelać do formy na babkę, następnie na to wylać masę czekoladową. Polewa:  Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. W rondelku o grubym dnie podgrzać mleko kokosowe

Healthy food explorer
Czekoladowy galaretkowiec 86

Pyszne delikatne ciasto. Na kakaowym biszkopcie śmietankowa pianka z galaretką do tego kremowy czekoladowy mus na wierzchu. - pychotka.... Idealne do popołudniowej kawki . polecam

Swojskie jedzonko
Kilimandżaro -pyszne ciasto z jabłkami 176

Pyszne ,delikatne , nie za słodkie ciasto z jabłkową i budyniową masą ,do tego kakaowy biszkopt i czekoladowa polewa... Pychotka... idealne na każdą okazję ,imieniny , święta Lub po prostu do popołudniowej kawy. Polecam gorąco

Swojskie jedzonko
Kruche pierożki z nutellą 110

się każdemu. Polecam :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 żółtka 2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 20 dag masła lub margaryny Dodatkowo: około pół słoiczka nutelli mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych kruchych pierożków: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy, wykrawamy krążki, na każdy nakładamy porcję kremu czekoladowego, składamy na pół i zlepiamy

Izabelawkuchni
Tarte tatin, czyli odwrócone tarta z rabarbarem 143

karmel: 150 g cukru (szczególnie polecam trzcinowy) 50 ml wody czubata łyżka oleju kokosowego (około 30 g) Przygotowanie ciasta: Na blacie umieść mąkę, sól, cukier, zimny olej kokosowy oraz wodę. Całość siekaj i zagarniaj nożem aż do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto zagnieć w kulę, owiń folą i umieść w lodówce na czas przygotowywania reszty składników. Przygotowanie karmelu: W rondelku(...)mgły, to jest dymu. Całość piecz około 40 minut w temp. 180 C., do ładnego przyrumienienia ciasta. Po upieczeniu przestudź trochę ciasto. Wyjmij z formy, przykryj talerzem i zdecydowanym, szybkim ruchem przewróć ciasto. Udekorowałam bratkami, które bezczelnie opitoliłam mamie oraz miętą imbirową i czekoladową z własnej uprawy. Bratki można śmiało jeść, są całkiem smaczne. Smacznego!     Artykuł Tarte tatin

greenscarf
Pomarańczowa chałka pieczona w okrągłej foremce 65

Chałka to drożdżowe pieczywo, które najczęściej przygotowujemy w postaci zaplecionego warkocza. Ta chałka jest również zapleciona, ale trochę inaczej. Dzięki tej technice możemy zaplecione ciasto umieścić w okrągłej foremce. Do chałki dodajemy sok z pomarańczy, skórkę otartą z pomarańczy, kandyzowaną skórkę pomarańczową, likier pomarańczowy, jest więc bardzo pomarańczowa. Przestudzoną oprószamy cukrem pudrem, ale możemy zmieszać łyżkę miodu z odrobiną likieru(...)likier. Zagnieść ciasto, pod koniec dodać roztopione i przestudzone masło, wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 45 minut do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę, dzielimy na 4 części. Z każdej porcji formujemy wałek o długości około 60 cm. Zaplatamy wałki według schematu ze zdjęcia, końcówki ciasta zawijamy pod spód (zdjęcie

Tajemnice Smaku
CIASTO Z KAKAO 88

środkowej półce piekarnika przez ok. 50 minut. Sprawdzam cienkim nożem czy ciasto jest gotowe. Jeśli nóż wychodzi suchy wyjmuję je z piekarnika. Gotowe ciasto wyjmuję z piekarnika, studzę w formie na blacie. Polewam polewą czekoladową lub posypuję cukrem pudrem. Kroję, podaję do kawy. SMACZNEGO

Zasmakuj Kuchni
Tort czekoladowy z kremem kawowym i granatem 171

fareast-language:EN-US;} Witajcie! Była okazja- to pojawił się i tort. Sto lat dla mojego kochanego Brata!   A jest on połączeniem dwóch ciast: tortu z kremem kawowym i leśnego mchu. Bardzo, bardzo deserowo czekoladowy- miłośnicy gorzkiej będą wniebowzięci 😊 A i kawosze znajda coś dla siebie- mocno alkoholowe nasączenie o bazowej, kawowej nucie … Do tego delikatna warstwa kremu śmietanowego

Domowe ciasta
Przepis #193 🎄 Piernikowe ciasto z jabłkami 126

Wierzch posypujemy siekanymi migdałami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Zamiast migdałów możecie użyć innych siekanych orzechów. Dodatkowo wierzch ciasta można posypać na przykład zmielonym ksylitolem lub przygotować domową polewę czekoladową.  Smacznego

Health-Fit-Life
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 223

mocnym smaku. Najlepszej jakości wanilia pochodzi z Madagaskaru, zaś gorszej jakości pochodzi z Indonezji Tahiti. Jej łagodny aromat podnosi smak wielu słodkich dań, puddingów, ciast, kremów i sufletów, czy lodów. Wanilię można wyczuć w wyrobach czekoladowych i wypiekach cukierniczych, czy w likierach. Jest nieodzownym składnikiem brzoskwiniowej melby i szarlotki oraz kremu caramel. 9. Obieranie i siekanie migdałów Jeśli mamy migdały

Ciastka - domowe słodkości
Piernik staropolski z powidłami i suszonymi śliwkami 330

laskę cynamonu i zmiksować masę blenderem. Gęstą i jeszcze gorącą smarować blaty ciasta. Odstawić do zastygnięcia obciążając piernik, np deską do krojenia. Po wystudzeniu ciasto pokroiłam na 3 części i każdą z nich oblałam polewą czekoladową. Polewa. Cukier puder i kakao przesiać przez sitko. Wsypać do garnka, wlać wodę i mieszając zagotować. Dodać masło z czekoladą i na małym ogniu

https:KKuchniaMniam
Przepis #157 Brownie z orzechami (bez mąki, jajek i mleka) 148

gotowe ciastka czy wafelki. Dzisiaj chcę Wam udowodnić, że coś równie pysznego można zrobić samemu w domu w  5 minut (nie licząc pieczenia). Czekoladowe Brownie z orzechami powstało dość spontanicznie (jak większość moich przepisów:)). Ciasto jest wegańskie i  nie zawiera mąki, jajek oraz mleka a także dodatku białego cukru. To Brownie to szybki i prosty deser - lubicie takie

Health-Fit-Life
Ciasto wuzetka 454

rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Gdy polewa lekko przestygnie i zacznie tężeć rozprowadzić na posmarowanym biszkopcie. Gotowe ciasto odłożyć na kilka godzin w zimne miejsce. Jeśli macie jakieś czekoladowe ozdoby można przed podaniem ozdobić jednak nie jest to konieczne

Ala piecze i gotuje
Domowe markizy 123

się taka wspólna praca. Składniki:  2 szklanki mąki 15 dag. margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko krem czekoladowy do przełożenia (u mnie terravita) Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je w lodówce przez ok godzinę. Po tym czasie wyjmujemy je, rozwałkowujemy na placek grubości ok 0,5 cm i wycinamy ciasteczka

Cynamonowe szczęście
Oponki z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi 151

Oliwką łyżeczką.... Taki jest pyszny, że trudno mu się oprzeć :) Szybciutko musiałam go schować aby móc przygotować dla Was jakiś nowy i super czekoladowy przepis :)  Kremy doskonale smakują na waflach, kanapce, jako dodatek do ciast i deserów.  Z racji tego, że karnawał w pełni, mam dla Was dzisiaj propozycję na oponki serowe z cudownym kremem orzechowym i orzechami

Smakołyki Asi
ŚNIEŻNE BABECZKI 113

stopniach ok. 20 min. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy serek, delikatnie mieszamy. Wystudzone babeczki dekorujemy lukrem, ozdabiamy śnieżynkami.   Do ciasta użyłam Polewy i dekoracji Helio (która ma wiele zastosowań) zamiast czekoladowych kropelek

słodki bratek
Najlepsze przepisy października 103

nieustający hit, można z nich robić wszystko i smakują rewelacyjnie w każdym wydaniu. Nawet jako sernik. Miejsce trzecie: Mus czekoladowy Aksamitny, mocno czekoladowy, delikatny i puszysty, przygotowany – uwaga – z batata. Miejsce czwarte: Mini ciasta dyniowe Kolejny przepis z użyciem dyni, ale to moje ulubione jesienne warzywo. „Te ciasta dyniowe to mega prosty i szybki przepis

PaleoLife
Rolada jogurtowa 803

piekarniku 200C około 10-15 minut. Po upieczeniu ciepłe ciasto  wykładamy na bawełnianą  ściereczkę i zwijamy w rulon, zostawiamy do wystygnięcia. Przestudzone ciasto rozwijamy, smarujemy dżemem i ponownie rolujemy. Można roladę udekorować polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Smacznego

kgwjanczewo
Herbatki ziołowe POSTI 149

Dzisiaj będzie hebraciany post. Już jakiś czas temu otrzymałam pyszny zestaw herbatek ziołowych POSTI, to właśnie na bazie jednej z nich robiłam miętowo-czekoladowe brownie, dzięki którym wygrałam konkurs, podczas wydarzeń BlogerChefa. Przepis na ciasto możecie znaleźć [ tutaj ]. A relacje z konkursu w osobnym poście [ tutaj ]. W paczce znalazłam rozmaite herbaty oraz uroczą puszkę z miętą. Wybór smaków był naprawdę

Trufelkowo
Sliwkowy fit serniczek 108

środku para. Sernik pieczemy w 180 stopniach z funkcją góra / dół przez 1 godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nic ciasto przynajmniej na 30 min do przestygnięcia.   Zimny sernik polewamy polewą czekoladową, ozdabiamy suszonymi śliwkami. Najlepiej kroi się po schłodzeniu.  Smacznego

Kuchnia od dwojga
Mazurek orzechowy z lukrem 197

minut. Wyjąć i całkowicie wystudzić.  Śmietanę z cukrem pudrem wymieszać w rondelku i gotować przez 5 minut. Przestudzić i polać lukrem ciasto. Do lukru można dodać łyżkę ciemnego kakao, wtedy wierzch będzie czekoladowy.  Dekorujemy połówkami orzechów włoskich lub złotymi jajeczkami z czekolady

Kulinarne Inspiracje
Babeczki czekoladowe z jeżynami 148

Dostałam zamówienie od mojego brata na czekoladowe babeczki, bo 'dawno nie było' ;) Wczoraj późnym wieczorem kręciłam więc ciasto, bo ze względu na panującą na zewnątrz temperaturę nie dałam rady odpalić piekarnika w trakcie dnia. Dziś dorobiłam nutellowy krem i udekorowałam babeczki jeżynami, które zrywałam chwilę po 8 rano z dziadkowego ogrodu. PS  jeszcze wczoraj o 23 kilka ciepłych babeczek

Słodkie inspiracje
Ciasto Salceson. 129

kostkę jabłka, wszystko jeszcze raz mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Upieczone i schłodzone ciasto polewamy dowolną polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ja polałam lukrem czekoladowym Dr. Oetkera. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
SERNIK Z MUSEM POMARAŃCZOWYM ( JAFFA CHEESECAKE) 155

wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec kolejne 8 - 10 minut, do zarumienienia i wypieczenia spodu. Wyjąć ciasto i wystudzić. *Jeśli nie masz czasu, to możesz użyć ciasteczek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym ( ok. 200 g) np. markizy i połączyć je z masłem (40 g) w malakserze. Następnie taką bazę wyłożyć na dno formy

Calzonella.com
Panpepato. 168

jeśli się nie przyłożymy glazura może się zważyć)      Chłodne ciasto smarujemy dżemem, oblewamy czekoladą i dekorujemy. Gotowe!      Gotowe ciasto można przechowywać około dwóch tygodni, a jeśli zrezygnujemy z polewy czekoladowej nawet dwa miesiące, ale jest tak smaczne, że znika o wiele szybciej

Rozpustne gotowanie
Omlet zapiekany z malinami i bananem 167

smaki, a dzięki szerokiej gamie asortymentu z pewnością każdy znajdzie swój ulubiony smak, począwszy od smaków owocowych, jak np. ananas, banan, malina, poprzez smaki czekoladowe w połączeniu z przeróżnymi owocami i kakowe, aż do słodkich ciast tiramisu, serników różnego rodzaju czy ciasteczek kremowych. Mnie najbardziej zaintrygowały banoffee, słony karmel i biała czekolada. W Twojej kuchni nie może być nudno

Tetiisheri
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 118

mocnym smaku. Najlepszej jakości wanilia pochodzi z Madagaskaru, zaś gorszej jakości pochodzi z Indonezji Tahiti. Jej łagodny aromat podnosi smak wielu słodkich dań, puddingów, ciast, kremów i sufletów, czy lodów. Wanilię można wyczuć w wyrobach czekoladowych i wypiekach cukierniczych, czy w likierach. Jest nieodzownym składnikiem brzoskwiniowej melby i szarlotki oraz kremu caramel. Źródło: internet

Ciastka - domowe słodkości
Potrawy na Wielkanoc 118

chrzanowy z żurawiną Sos rosyjski Majonezowy sos tuńczykowy Na słodko: Mazurek kajmakowy z czekoladą Wielkanocny sernik gotowany Muffiny piernikowe Muffiny z nutellą Muffiny czekoladowe Kawowy tort bezowy Torcik bezowy z kremem malinowym i granatem Ciasto z owocami Smacznego

Codziennik Kuchenny
Kruche tarteletki z musem czekoladowym i jagodami 157

Dziś ciasta nie ma ale za to są pyszne tarteletki z musem czekoladowym i jagodami. Mus jakiego użyłam to gotowa mieszanka, którą miesza się z mlekiem i chłodzi. Mus tak jak i wiele innych super produktów możecie kupić tutaj , ja mam go w ramach wspólpracy. Mus jest bardzo smaczny ale jak dla mnie za slodki. Ale ogólnie tarteletki ze świeżymi

Ewa w kuchni
Chlebek bananowy 118

jajko  1 łyżeczka aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki sody  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 11/2 szklanki mąki pszennej Dodatkowo: 3-4 łyżki groszków czekoladowych(niekoniecznie) 1-2 łyżki cukru pudru Groszkami można posypać wierzch ciasta przed wstawieniem do piekarnika. Cukrem pudrem posypać ciasto po upieczeniu i ostudzeniu. Przygotowanie:  W dużym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami

Smaki Natalii
Mleczna kanapka 135

części - spodnią i wierzchnią. Wykładamy masę mleczną na spód i przykrywamy wierzchem. Wstawiamy do lodówki na 1-2h żeby się scaliło. Recipe Notes Ciasto można posmarować dżemem przed przełożeniem kremem. Można też wykonać polewę czekoladową rozpuszczając czekoladę gorzką z 3-4 łyżkami wody lub mleka

Kucharzyca
Sernik z pomarańczową nutą 180

masy wystygną i zalewamy tężejącą galaretką, a na nią kładziemy drugi blat biszkoptowy. Całość wstawiam do lodówki by galaretka całkiem zastygła. Następnie wyjmujemy ciasto z tortownicy, górny blat nasączamy sokiem pomarańczowym i oblewamy polewą czekoladową

Czary - gary w kuchni
Piernikowy keks na konfiturze 101

połączy się ona z resztą składników. Płynne ciasto wylewamy do keksownicy pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180*C  Gotowe i ostygnięte ciasto można udekorować orzechami , kokosem i różnorodną polewą. Ja wykorzystałam polewę czekoladową dodając odrobinę kokosu na górę. Polewę robimy poprzez stopienie magrgarny w garnku i dodaniu pozostałych składników i wymieszaniu. Smacznego

W Moim Magicznym Domu
Makowo - jabłkowe ciasto! 110

pierwszy... Nie mogłam się nim najeść... Jest leciutkie, bo bez mąki i ma doskonale wyważoną ilość cukru. Wilgotne wnętrze pokryte rumowo - czekoladową polewą to uczta dla podniebienia! Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto robi niesamowitą furorę ilekroć pojawi się na stole. Wypróbujcie bez wahania! Ten przepis na pewno znajdzie miejsce w Waszych sercach! Składniki na ciasto: 200g mielonego maku

Kuchnia Pani Wiosny
Czekoladowo – migdałowe muffiny z cukinią 131

muffin idealny! Po prostu spełnienie moich muffinowych marzeń Są idealnie miękkie, wilgotne w środku, czekolada w środku nich pozostaje miękka nawet gdy ciasto wystygnie i do tego są bardzo zdrowe! Szczerze polecam!!! CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWE MUFFINY Z CUKINIĄ 45 minut (z pieczeniem) 16-20 muffinów Składniki Suche 225 gram mąki pszennej (lub 150 gram pszennej i 75 razowej) 50 gram płatków

sierotka maRysia w kuchni
Malinowy Misz Masz 127

pozostałości które pozostają jak coś robimy. To właśnie z takich resztek zrobiłam z mamą malinowy Misz Masz. Resztki zostały nam po Misz Masz - Biszkopt czekoladowy z malinami , czego brakło dorobiłyśmy. Składniki: biszkopciki (my użyłyśmy resztek ciasta), nasączamy je kawą Masa malinowa:   300 g malin 1 galaretka malinowa 2 łyżki cukru Krem: 500 ml śmietany 36 % 3 łyżki

Lili w kuchni
Kaszak - ciasto z kaszą manną 527

ciasto można polać dowolną polewą.  Ja rozpuściłam 2 tabliczki czekolady w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki masła, ale później miałam problem z pokrojeniem ciasta (co z resztą widać na zdjęciach), dlatego proponuję zrobić ganasz czekoladowy lub polewę na bazie kakao

Domowa Cookierenka Agi
Tort Miś 142

sobą łączymy  4. Uszy: 2 koła wycięte za pomocą kieliszka 5. Pyszczek: 3 koła wycięte za pomocą kieliszka 6. Z pozostałych skrawków ciasta formujemy nogi i ręce. Krem: 800 ml mleka 2 budynie czekoladowe 4 łyżki cukru kostka masła 1 łyżka kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego 100 ml wiśniówki + 50 ml wody wiśnie z kompotu gotowy krem

My simple kitchen
Mazurek z bogatym wnętrzem 66

kiedy spróbowałam tego mazurka stał się on moim ulubionym deserem wielkanocnym. Idealnie kruche ciasto wspaniale komponuje się z suszonymi owocami i orzechami zanurzonymi w czekoladowej polewie. Dodatkowo na jego korzyść przemawia brak lukru, za którym nie przepadam oraz dodatek bogatych w substancje odżywcze jagód goji

Milion Smaków
Metrowiec 113

kiedy udawało się namówić rodziców żeby je zrobili. Przepis był doskonalony przez lata i został dopracowany do perfekcji. To idealne połączenie ciemnego i jasnego ciasta z pysznym kremem budyniowym a wszystko to delikatnie przystrojone polewą czekoladową

Milion Smaków
Czeko bajaderka w czeko papilotce 108

Składniki: 50 g Kasi 200 g suchych okruchów ciast(świetnie nadają się ciasta suche typu babka,murzynek,piegusek itp) 200g czekolady 10ml likieru czekoladowego krokant płatki czekoladowe Sposób przygotowania: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę.Dno i boki foremek sylikonowych smarujemy rozpuszczoną czekoladą(ja używam do tego celu pędzelka).Wstawiamy foremki na ok.20 minut do zamrażalnika. Do pozostałej czekolady dodajemy Kasię

Wielki apetyt
Babka czekoladowa 80

Idealna, puszysta i niezwykle czekoladowa baba w sam raz na Wielkanoc i każdą inną porę. Ciasto jest niezwykle proste i jego przygotowanie zajmie ci kilkanaście minut.  Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka olej ½ szklanki wrzącej wody 1½ szklanki mąki ½ szklanki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu

Wielki apetyt
Toffi 158

się oprzeć. Takie pyszne i tak efektownie wyglądają, ze pokusiłam się o zrobienie kolejnego z Jej przebogatego zbioru. To pochodzi z  100 Nowych Ciast i jak zwykle wyszło wspaniałe. Polecam. Składniki: 1 spód biszkoptowy czekoladowy z 4 jaj 1 spód biszkoptowy biały z 4 jaj Masa budyniowa: 1 litr mleka 4 budynie śmietankowe 1 1/2 kostki masła 1 płaska

Ciasteczkowy Potwór
Murzynek z wiśniami 111

mnie   o dł 24 cm wyłożonej papierem do wypieków). Wstawiamy do zimnego  piekarnika ustawionego na  180`C , pieczemy 45 minut. Ciasto po wyjęciu lekko przestudzamy i polewamy pozostałą w garnku masą czekoladową   i  pokruszonymi orzechami.   Smacznego

Gosia gotuje
KREM KASZTANOWY Z WANILIĄ 145

Pierwszy raz miałam okazję spróbować kremu kasztanowego rok temu, kiedy sprezentował mi go bdsklep.pl ( teraz w tym słoiczku robię swój :D ).Krem odrazu zachwycił mnie swoim

Ostra na Słodko
Shot bananowo czekoladowy 826

Przygotowanie: Wszystkie składniki dobrze schłodzić. Do kieliszka wlać na dno syrop czekoladowy. W shakerze wymieszać nektar bananowy z wódką. Wlewać po woli na syrop czekoladowy i wtedy utworzy się druga warstwa. Na górze szprycą do ciast z końcówką gwiazdki delikatnie i wolnymi ruchami nałożyć bitą śmietanę. Bitą śmietanę oprószyć delikatnie przyprawą do deserów. Inspiracje znalazłam

Ala piecze i gotuje
Powidła śliwkowe z czekoladą 147

smaku czekolady... pyszne!Można czekoladę pominąć,wtedy uzyskamy smak śliwki z delikatną nutą czekolady (dzięki dodatkowi  kakao), bo te z czekoladą są bardziej czekoladowe niż śliwkowe :)Powidła te świetnie sprawdzają się jako dodatek do ciasta, również pasują np. do naleśników, na kromkę chleba, do przełożenia tortów czy po prostu do wyjadania prosto ze słoiczka- to uwielbiałam i uwielbiam najbardziej

Kraina Miodem Płynąca
Babka drożdżowa z polewą czekoladową 79

Łatwa w przygotowaniu babka drożdżowa z polewą czekoladową to pyszny wypiek który idealnie wpasuje się w porę Wielkanocną. Babkę możemy zrobić w wersji z rodzynkami lub bez, w zależności od upodobań :). Polewę czekoladową możemy śmiało zamienić na lukier lub po prostu oprószyć cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na babkę: 3 szklaki mąki pszennej 4 żółtka 100 gram margaryny(...)rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego przestudzenia ( ma być ciepłe a nie gorące ) do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mieszamy, wbijamy żółtka, wlewamy rozczyn. Zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko, pod koniec wyrabiania stopniowo wlewamy roztopiony tłuszcz, wyrobione, jednolite i lśniące ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 min aby podrosło

Blog kulinarny S9.PL
Churros 120

Byłam w Hiszpanii i jadłam słynne churros. Ciężko określić je bo ni to ciastka, ni to pączki…Hiszpanie namiętnie jedzą je do porannej kawy, maczając w sosie czekoladowym lub jako dodatek do czekolady na gorąco. Mnie to zestawienie jakoś nie przekonuje. Za dużo dobrego Ale kiedy w Krakowie pojawiły się churros… nie, nie musiałam je kupić. Musiałam(...)odpowiednią końcówką. Nie jest idealnie, ale już trochę churrosy przypominają. Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku . Same churrosy zrobione są z ciasta parzonego, smażonego w gorącym tłuszczu. W smaku, nieco przypominają nasz oponki (gniazdka). Możecie dorobić sos czekoladowy, lub poprzestać jak ja, na samym cukrze pudrze. Zapraszam na słodką podróż do słonecznej Hiszpanii. Drukuj Churros Składniki 250 ml mleka

Mieszam w Garnku
Różany mazurek na kruchym cieście (wg babci) 130

migdałowych 2 czekoladowe jajeczka Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę dokładnie smarujemy tłuszczem (margaryną) i obsypujemy kaszą manną (strzepując nadmiar). Do misy dojemy 3 łyżki schłodzonego masła, dodajemy 1/2 szklanki cukru i 2 żółtka. Całość ucieramy. Następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Miksujemy do uzyskania kruszonki. Odkładamy mikser i szybko ugniatamy ciasto ręką w jedną(...)miski i mieszamy rózgą lub mikserem na małych obrotach z konfiturą z płatków róży. Tak przygotowanym kremem smarujemy ciasto. Brzegi ciasta zdobimy obficie uprażonymi (delikatnie, mają się zarumienić) na suchej patelni płatkami migdałowymi. Na środek układamy połówki czekoladowych jajeczek (u mnie nadziewane) i kilka płatków migdałowych. Mazurka wkładamy do lodówki na około 30 minut. Podajemy. Smacznego

Słodkie okruszki
Clafoutis z jabłkami 114

spróbować z ulubionymi owocami. Gotowy deser przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub gotowe porcje na talerzu polać syropem owocowym lub polewą czekoladową. CLAFOUTIS z jabłkami Bardzo prosty deser – wystarczy wymieszać rózgą wszystkie składniki i polać ciastem dowolnie wybrane owoce, np. posiekane morele, śliwki, czereśnie, borówki, maliny, jagody, jabłka, itp. 20 minut w piekarniku i gotowe! Smacznego SKŁADNIKI

Zasmakuj Kuchni
Ciasteczka dyniowe z nadzieniem 157

mieszankę migdałów, pestek z dyni, słonecznika i żurawiny. Ciasto jest dość lepkie więc w momencie formowania ciasteczek podsypujmy dłonie na bieżąco mąką. Ciasto nabieramy łyżką po czym delikatnie spłaszczamy na dłoni. Na środek kładziemy odrobinę masy czekoladowej, zamykamy ciasteczko formując kulkę. Gotową kulkę ponownie lekko spłaszczamy. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 40 minut. Smacznego! Ja nie używam

mecooks
Sernik z wiśniami i wiórkami kokosowymi. 151

Ostatnio na niedziele upiekłam taki sernik. Trochę pokombinowałam, na ciasto wyłożyłam wiśnie z syropu, a do masy serowej dodałam wiórki kokosowe. Dolałam też odrobinę likieru kokosowego dla podkręcenia smaku :) Całość udekorowałam polewą czekoladową i posypałam wiórkami kokosowymi. Wyszło całkiem nie źle :) Dlatego polecam. Bardzo lubię serniki i dość często je piekę. Wymyślam i kombinuje, żeby nie było za nudno. Jednak(...)przyznaję, że tradycyjny sernik nie ma sobie równych. Chociaż jest jeszcze jeden, który uwielbiam, to  sernik z białą czekoladą . Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny 1 jajko 1 żółtko (białko zostawić do masy serowej) 2 łyżki śmietany Masa serowa: 1 kg sera w wiaderku 6 jajek 1 szklanka cukru

Agusiowe smakołyki