ciasto czekoladowe - 20638 przepisów (strona:684/1376)

karpatka z malinową wkładką 670

Karpatka od lat niezmiennie cieszy się u nas wielkim powodzeniem. Choćby nie wiem jakie ciasta stały na stole to ona zawsze znika jako pierwsza. Przeważnie robię ją w klasycznej wersji albo z czekoladowym kremem. Tym razem jednak przełamałam smak lekko kwaśną warstwą malin w galaretce. Połączenie smakowe wręcz idealne a i wizualnie  ładnie się prezentowała.  *foremka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Staropolski piernik dojrzewający - etap II 148

ciasto skruszało. Blaty piernikowe przekładamy podgrzanymi powidłami śliwkowymi, masą marcepanową, orzechową lub na grysiku. Wszystko wedle uznania. Przełożone ciasto należy obciążyć i odstawić na 3-4 dni. Następnie piernika dzielimy na 3 porcje, każdą oblewamy polewą kakaową lub czekoladową, ewentualnie dekorujemy. Piernik długo zachowuje świeżość pod warunkiem, że jest przechowywany np. w lnianej ściereczce i w chłodnym miejscu. Smacznego!!! Przypominam

Kuchnia domowa Ani
Kruche ciasto ze śliwkami i migdałami 30

węgierek z domowego sadu. Postanowiłam wykorzystać je jak najsmaczniej. Najpierw wstawiłam do wielkiego garnka kilka kilogramów śliwek do smażenia na dżem śliwkowo-czekoladowy, gdyż zakiełkował mi pomysł z wykorzystaniem go do sernika. Potem zagniotłam szybko kruche ciasto, aby na weekend było coś słodkiego. Wybrałam zwykłe kruche ciasto maślane ze śliwkami i płatkami migdałowymi. Do samego ciasta dodałam także cynamon

Raj dla Podniebienia
Czekoladowe gofry 185

startej czekolady Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać trzepaczką (rózgą). Bardzo dokładnie tak, aby było jednolite ciasto. Gofrownicę rozgrzać i wlewać ciasto. Piec do momentu aż będą błyszczące i wypieczone. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem czekoladowe gofry

O kuchni z uczuciem
Przysmak kokosowy 185

masę przekładamy do foremki i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Dzielimy na kawałki i podajemy z lodami, bitą śmietaną lub polewą czekoladową. Dobrze też sprawdza się jako samodzielny deser, albo nietypowy spód do ciasta

Gotuj z Rumcajsem
Oszukany sernik ze śliwkami 212

Doskonałe połączenie delikatnej śmietankowej pianki, soczystych śliwek i chrupiącego kakaowego ciasta. Ciasto naprawdę warte wypróbowania. Polecam :) Ciasto kakaowe: 2,5 szkl maki pszennej 1 i 1/3 szkl cukru 2 op. budyniu czekoladowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g margaryny 5 żółtek 2 łyżki śmietany 18% Masa śmietankowa: 5 białek 1,5 szkl cukru 500 ml śmietany

Smakołyki Asi
Pączki i faworki karnawałowe – najlepsze przepisy na tłusty czwartek! 56

puszyste pączki, kruche i delikatne faworki oraz rozpływające się w ustach oponki.       Pączki ziemniaczane Przepis tutaj (KLIK) Ciekawy przepis na pyszne, puchate i delikatne pączki. Do ciasta dodajemy ugotowane ziemniaki, które są w smaku w ogóle nie wyczuwalne, ale dzięki nim pączki długo zachowują świeżość. Polecam!   Domowe pączki jak u babci Przepis tutaj (KLIK) Tradycyjny przepis(...)tutaj (KLIK) Kolejny przepis, który z pewnością przyda się na tłustoczwartkowe szaleństwo. Puszyste, mięciutkie i niebiańsko pyszne pączusie z konfiturą i polewą czekoladową. Palce lizać!   Pączki jogurtowe Przepis tutaj (KLIK) Lekkie i puszyste pączki z ciasta drożdżowego, do którego zamiast mleka dodajemy jogurt naturalny. Ciasto jest dzięki temu delikatne i mięciutkie a pączki wychodzą przepyszne.   Pączki serowe

Blog z Apetytem
Owsiane bananowe blondie z czekoladą 146

Jakiś czas temu robiłam świetne, bardzo czekoladowe  bananowe brownie , teraz więc przyszła pora na wersję bez kakao, za to z kawałkami gorzkiej czekolady i tak powstało bananowe blondie. Ciasto jest oczywiście mocno bananowe, choć owoce te nie są aż tak bardzo wyczuwalne, na pierwszy plan wysuwa się tu zdecydowanie czekolada. Przypomina w smaku nieco pieczoną owsiankę, głównie dlatego

Healthy food explorer
Torcik cappuccino 326

drobnego cukru do wypieków ( dałam zwykły) 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku) 5 dużych jajek 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej 125 g miękkiego masła Sposób wykonania ciasta: Masło dokładnie utrzeć na puszystą masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić i dodać do utartego masła cały czas miksując do połączenia się składników. Kawę rozpuścić w jednej łyżce gorącej(...)pieczenia. Dodać do masy i zmiksować.   W oddzielnym naczyniu białka ubić na sztywną pianę a następnie delikatnie wymieszać z utartą masą czekoladową. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i podsypać bułką   tartą.   Całe ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 170 stopni C. Jak podaje autorka można

Na słodko lub wytrawnie
Piernik dyniowy 154

przyprawami do piernika... Przepyszny piernik dyniowy! Świetny do kawy lub herbaty, idealny na jesienne wieczory bądź popołudnia, znika bardzo szybko. Można posypać go cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Dzieciom bardzo posmakował, dorośli też byli zachwyceni. Do jego przygotowania nie potrzeba miksera! Spróbujcie koniecznie! 2 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 1 szklanka puree z dyni 1 szklanka oleju(...)przyprawę do piernika przesiać, dodać cukier. Do składników suchych dodać mokre i dokładnie rozmieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać i piec przez ok. 40-50 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sernikowe renifery na makowym spodzie (bez glutenu, cukru białego) 173

Oczęta natomiast możecie zastąpić czekoladowymi groszkami 🎄    Składniki (śr: 21 cm) Makowy spód -30g maku mielonego -50g mąki kokosowej -50g mąki ryżowej -1 jajko -mleko/woda Czekoladowy sernik -400g serka homogenizowanego -200g twarogu -100g gorzkiej czekolady z maltitolem Torras -2 pełne łyżki kakao -ksylitol -przyprawy korzenne  -4 łyżeczki żelatyny lub 2 łyżeczki agaru(...)rozmieszane jajko z ok 1/2 szkl. wody lub mleka. Całość zagnieść, można dodać więcej wody/mleka aby ciasto nie było suche. 2. Ciastem wyłożyć spód tortownicy i wyrównać. Piec w 170’C ok 15-20 minut do zarumienienia, wystudzić. CZEKOLADOWY SERNIK 3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 4. Ser, twaróg, rozpuszczoną czekoladę i kakao zblendować na gładką masę. 5. Masę dosłodzić

Candy Pandas
Tort czekoladowy 83

Raczej mało słodki tort, z masą czekoladową, oraz lśniącą, elastyczną polewą. Biszkopt: 10 jajek 11 łyżek cukru 3 łyżki kakao 7 łyżek mąki pszennej 1 kopista łyżeczka proszku 1 łyżka octu 1 łyżka oleju                Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodać żółtka, a następnie ocet i olej(...)dodawać wystudzoną czekoladę. Ucierać ostrożnie, aby masa się nie zważyła. Jeżeli komuś masa wyda się jednak zbyt gorzka, można dosłodzić cukrem pudrem. Ja nie słodziłam.  Gotowym kremem przełożyć ciasto. Wstawić do lodówki.  Polewa 12 dag masła 6 łyżek kakao 4 łyżki słodkiej śmietanki 8 łyżek cukru 2 łyżeczki żelatyny

Praktyczna pl
Bardzo puszysty sernik z rodzynkami 148

serowa 1 kg tłustego twarogu lub 1 kg twarogu sernikowego lub 1 kg 5-6 dniowego labnehu 300 ml mleka (250 ml jeśli używamy labnehu) 150 ml śmietany do ciast i deserów 60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (można zastąpić 7 łyżkami mąki ziemniaczanej) 6 jajek - oddzielnie białka i żółtka 1 czubata szklanka(...)szybko się rumieni przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu pozostawić sernik w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia Przestudzony sernik można ozdobić lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Przed podaniem schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Ciasto na kruchy spód  (opcjonalnie) 350 g mąki pszennej 180 g zimnego masła lub margaryny 90 g cukru pudru lub bardzo drobnego białego cukru

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piernik staropolski 109

przez ok. 20-30 minut w 180 stopniach. Każdy placek wystudzić,  a następnie przełożyć dżemem śliwkowym  i polać polewą czekoladową, albo lukrem. Ten piernik może stać bardzo długo, im dłużej stoi tym jest lepszy. Smacznego! Ciasto leżakujące od 4 - 6 tygodni w lodówce Pieczemy 3 blaty, przekładamy dżemem i lukrujemy Gotowy piernik może być długo przechowywany (adsbygoogle

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Słodkie środy - Gofry z czerwonymi porzeczkami z nutą czekolady 135

jednolite ciasto. Dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy łyżką. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. Gofrownicę smarujemy olejem, nakładamy ciasto i pieczemy rumiane gofry przez około 4-5 minut. Gofry podajemy z czerwonymi porzeczkami polanymi czekoladowym sosem i oprószonymi cukrem pudrem. Dekorujemy miętą. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki