poradzę na to, że w środku pięknej, słonecznej wiosny, gdy króluje mój ukochany rabarbar, a targ pachnie truskawkami, ja mam ochotę na wilgotne, ciągnące i mega-czekoladowe brownie naszpikowane pistacjami i oblane obłędnie boskim solonym karmelem. W końcu zachcianki są po to, by je spełniać! Z kolei "nadmiar słodyczy prowadzi do rozpusty. Szukaj równowagi smaków - dolce e salata . Znałam kiedyś(...)waniliowy i cukier. Odstawić do wystudzenia. Jajka ubić, dodając pod koniec mielone migdały i pistacje. Połączyć z masą czekoladową i przelać do wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy o średnicy 24 cm. Piec 25-30 minut (nie dłużej - ciasto musi być "lekko niedopieczone"). Na wierzchu utworzy się cieniutka skorupka, ale wnętrze będzie dalej niedopieczone. Wyjąć z piekarnika
KUCHARNIAżółtka 9 łyżek zimnej wody Polewa czekoladowa 150 g czekolady mlecznej 5 łyżek mleka 1 łyżka masła Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera(...)mieszamy do uzyskania gładkiego kremu. Masę wykładamy na jabłka i równamy. Chłodzimy w lodówce. Polewa czekoladowa Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa. Tak przygotowana polewą dekorujemy ciasto. by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniPopularne tanie i łatwe do zrobienia ciasto z użyciem czarnego kakao. Zamieniłam też margarynę która powszechnie była używana przez nasze babcie do tego ciasta, na masło, dzięki czemu ciasto jest według mnie delikatniejsze. Dodatkowo użyłam do posypania polewy płatków migdałowych, dzięki temu ciasto pysznie i delikatnie chrupie:) Niezawodna córcia, stwierdziła, że moje ciasto wygląda jakby się spaliło😂 Przy okazji(...)czarnym kakao stwierdzam, że kakao tradycyjne jest dużo bardziej pachnące i czekoladowe i choć z czarnym kakao można zrobić dużo innych, niż tradycyjne wypieków, u mnie i tak numer 1 zawsze będzie aromatyczne, pełne koloru i bezkonkurencyjne (i nie jest to żadna reklama) gorzkie Kakao Decomorreno. Na ciasto: 250 g masła Szklanka cukru 4 czubate łyżki czarnego kakao 4 jaja
Krylowa Kuchniabiszkoptów wiórka do posypania składniki na polewę czekoladową: 100 g masła 100 g cukru pudru 40 g kakao 4 łyżki mleka wykonanie: Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy cukier mieszamy. Następnie dodajemy kakao oraz mleko. Wszystko mieszamy i chwilkę jeszcze podgrzewamy, gdy polewa będzie gładka i aksamitna zestawiamy z ognia. Chwilkę przestudzamy. wykonanie ciasta: Biszkopt(...)przekładamy do foremki, nasączamy go wódką wymieszaną z wodą. Na nim rozsmarowujemy konfiturę z czarnej porzeczki. Na konfiturę kładziemy ciasto makowo kokosowe. Następnie równomierne wykładamy masę budyniową, w którą delikatnie wciskamy nasączone w pozostałą wódką z wodą. Wierzch polewamy polewą czekoladową i oprószamy wiórkami kokosowymi. Całość schładzamy w lodówce przez min. 12 godz. (najlepiej przez noc). Kroimy mokrym nożem
Domowy Smak Jedzeniawodę spod cieciorki (aquafabę) na później! To właśnie z niej będziecie mogli zrobić wegańską bezę, czy pyszny mus czekoladowy lub orzechowy. Przepisy na te wszystkie pyszności na pewno wkrótce pojawią się u mnie na blogu, a więc STAY TUNED! Całe ciasto to ok. 947kcal, B: 55,5g, T: 38,9g, W: 95,3g. Składniki na 6-8 kawałków
Be Fit Be Strongjakości, w sumie najgorszy, jaki tylko mogłam znaleźć w pobliskim sklepie - wyjątkowo się sprawdza w takim wypieku. Tym razem babkę zdominował aromat migdałów - użyłam esencji migdałowej jako dodatku do ciasta i płatków migdałowych do posypania po upieczeniu. Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH): 5 jaj - małych, jeśli większe to 4 sztuki 1 szkl. cukru (250g(...)można wyjmować! Ciasta nie wyjmować zbyt szybko z piekarnika - wyłączyć grzałkę, otworzyć drzwiczki na oścież i studzić tak ciasto ok. 10 min . Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszce do zupełnego ostygnięcia. Przy pomocy pędzelka wysmarować babkę polewą czekoladową - u mnie wyrób własny, przepis do znalezienia TU . Wypiekałam wspólnie z: Moje domowe kucharzenie Jej Kuchnia Różowa kuchnia
Grunt to przepis!Miękki kakaowy biszkopt z masą budyniową, pijanymi wiśniami z czekoladowym ganache. Składniki (blaszka 23/33): biszkopt: jajka 5 szt, mąka pszenna 1 szklanka, mąka ziemniaczana 0,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, sól szczypta, masa: mleko 700 ml, cukier 1 szklanka, budyń waniliowy 60 g, wiśnie z nalewki 250 g, masło 250 g, polewa: czekolada mleczna(...)rozpuszczalna 0,5 łyżeczki, dodatkowo: wiśnie z nalewki do dekoracji 35 szt, Sposób przygotowania: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Do ciasta dodajemy po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. Mąkę pszenną przesiewamy do miski, odejmujemy dwie łyżki mąki i w zamian wsypujemy kakao, przesiewamy mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia
kulinarne odsłony patiBabka cytrynowa na maślance Wilgotna i bardzo smaczna babka o delikatnym posmaku cytrynowym, otulona pyszną polewą. Ciekawa propozycja na nadchodzącą Wielkanoc. Polecam! Składniki: Ciasto: 1 szklanka maślanki 3 jajka 1 i 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju sok wyciśnięty z połowy cytryny skórka starta z połowy cytryny 3 szklanki mąki 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 100g(...)garnuszku podgrzewamy czekoladę z mlekiem, mieszamy *** *** W osobnej miseczce przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy energicznie ze śmietanką *** *** Babkę oblewamy polewą czekoladową, a następnie dekorujemy lukrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE TUTAJ (klik) CIASTA I WYPIEKI WIELKANOCNE KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI
Blog z ApetytemCiasto z czekolady 🍫 i kakao przygotowałam, do którego kawałki pierników ❤ powkładałam. Migdałów dołożyłam i do piekarnika włożyłam. Po upieczeniu, przestudzeniu, cukrem pudrem oprószyłam i na kawałeczki podzieliłam. Z kawą podane, smakowały idealnie, a z mlekiem genialne. CIACHO -WIELKIE ciastko 🍪, bo kształtem ciasteczko mi przypomina, ale z pewnością naje się nim DUŻA RODZINA 👪👫. To CIACHO z miłością pieczone i „Sercami ❤ Toruńskimi(...)dodajemy suche składniki, cały czas miksując, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią masę czekoladową, którą rozprowadzamy w formie wielkiego ciastka. Grubość powinna być równa. Na całą powierzchnię ciasta rozsypujemy kawałeczki pierników oraz płatki migdałowe, delikatnie dociskamy. Rada: żeby równo i szybko docisnąć pierniki, wystarczy wierzch przykryć papierem do pieczenia i delikatnie
Moniki Smakołykiduże „P”. Po tym wszystkim będzie naprawdę pyszny i omami Was swoim zapachem. Do kubka świątecznego kakao wprost idealny! Składniki ciasto leżakujące z TEGO przepisu ok. 600 g powideł śliwkowych (wybierzcie te jak najlepszej jakości, a najlepiej domowe) polewa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady + 100 g masła do dekoracji: płatki migdałów i posiekane orzechy włoskie Czas przygotowania 60 minut
Analiza SmakuPyszna jesienna tarta z gruszkami, na czekoladowym spodzie ciasteczkowym i z puszystym kremem mascarpone. Idealny przepis na prostą i jednocześnie pyszną tartę bez pieczenia. Składniki na spód: 250 g herbatników kakaowych 100 g masła 50 g czekolady mlecznej Krem mascarpone: 375 g serka mascarpone (schłodzonego) 150 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej) 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru wanilinowego Syrop(...)cukierniczego, lub zwykłego woreczka plastikowego, naciętego w jednym rogu. Później wystarczy tylko wyrównać warstwę (fot.5) . Resztę gruszek pokroić w plasterki i udekorować nimi wierzch tarty (fot.6) . Środek ciasta posypać posiekanymi orzechami pekan i gotowe! :) Przechowywać w lodówce. drukuj przepis
Świat CiastaCiasto marchewkowe z kaszą bulgur. Pyszne ciasto marchewkowe z okolic Bazylikaty. Ciasto marchewkowe z kaszą bulgur Proste i smaczne ciasto, typowo regionalne, starożytnego pochodzenia, między innymi dlatego, że receptury potrafią sięgać nawet do czasów średniowiecza. Wtedy to marchewki, a nawet buraki były powszechnym składnikiem wielu deserów. Nie oszczędzano również na kaszach. Biedota włoska wychowała się na tych super deserach, stąd(...)Ciasto marchewkowe z kaszą bulgur Moje ciasto z odrobiną osobistej modyfikacji, jest ciastem pochodzącym z okolic Bazylikaty, ale znajdziecie je również jak włoski but długi i szeroki w zasadzie wszędzie, z drobnymi modyfikacjami. Różnice dotyczą zazwyczaj dodanych składników typu orzechy laskowe, figi, orzeszki pinii, mak suchy oraz proporcje tychże składników. Migdały zastąpiłam kaszą bulgur i dodałam mak. Ciasto idealne
Z Kuchni Do Kuchniciasto skradło moje podniebienie! Jako, że czekoladki reese's uwielbiam w każdej postaci, nie mogłam przejść obok tego przepisu obojętnie. Zrobiłam go raz, drugi, trzeci... i się uzależniłam :) Jest idealne! Obiecuję, że nawet ten kto nie przepada za masłem orzechowym będzie zachwycony tym przepisem. SKŁADNIKI (25x20 cm) 200g herbatników/ciasteczek owsianych/ lub innych kruchych ciasteczek 2 kopiaste łyżki masła orzechowego(...)masło orzechowe roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Przy pomocy łyżeczki, tworząc nierównomierne wzory wylewamy białą masę na ciemną masę czekoladową. Drugim końcem łyżeczki przeciągamy po masie tworząc "esy floresy". Wstawiamy do lodówki, aby ciasto stężało. Smacznego! Poniżej filmik, który przedstawia tworzenie ciasta krok po kroku
DefinicjaSmakujuż wiecie uwielbiam piec ciasta, a więc zapraszam na następne. Dzisiaj będzie ciasto dla miłośników wafelków w czekoladzie, kokosu i orzechów oraz dla tych co lubią masy czekoladowe. Prince Polo Składniki: Biszkopt: 6 jajek 8 łyżek cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek wody 6 łyżek oleju Wkładka z wafelkami 7 białek 1 szklanka cukru(...)margaryny Palma 1. Pieczemy dwa biszkopty: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy żółtka, potem cukier. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem, wodę i olej i delikatnie mieszamy. Ciasto dajemy na dwie formy wyłożone papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy każdy biszkopt około 20 minut ( do suchego patyczka) w temp. 180 stopni. 2. Robimy wkładkę
Kuchnia u Bietkiłyżki cukru – 4 żółtka – 120 g cappuccino w proszku orzechowego (wymieszałam orzechowe z czekoladowym) – 1,5 łyżki mąki pszennej – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – 250 g miękkiego masła Dodatkowo: – około 12 herbatników (lub słonych krakersów) – kakao do posypania ciasta Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę. Połowę mleka należy zagotować. Do żółtek dodajemy obie
RelaxtimeIntensywnie czekoladowe babeczki z pysznym nadzieniem z dżemu dyniowego , a także z dodatkiem korzennych przypraw bardzo wpisują się w świąteczny klimat. U nas miały do wykonania jeszcze jedno ważne zadanie. Otóż występowały w roli tortu z okazji urodzin drugiej połówki. Muszę przyznać, że wszystkim przypadł do gustu taki zamiennik. Nawet dzieciom, które początkowo sceptycznie podeszły do mojego pomysłu(...)mokrych i wymieszać mikserem. Do każdej papilotki, umieszczonej w formie na mufiinki, włożyć łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę dżemu i znowu łyżkę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25 minut. Udekorować polewą czekoladową i opcjonalnie posypka cukrową
zadanie-gotowaniesoku z cytryny, 2 łyżeczki octu najlepiej jabłkowego ) 1/4 lub 1/3 szkl oleju ( w zależności od gęstości ciasta ) 1 szkl wody lub soku ( ja dałam jabłkowy ) orzechy, wiśnie lub banan do środka ( niekoniecznie ) Do przełożenia powidła śliwkowe, a na wierzch polewa czekoladowa (niekoniecznie) 1. Wszystkie składniki oprócz sody, soku z cytryny i oleju, dajemy do miski i mieszamy
Gotowanie...to proste !miłośnicy czekolady więc dzisiaj przepis szczególnie dla nich, gdyż tarta jest czekoladowa do granic możliwości, jedynym przełamaniem jest dodatek lekko kwaskowego dżemu z porzeczek, który spaja całość w idealną kompozycję <3 Składniki (foremka o średnicy 20-22 cm): Kruche ciasto: 100 g masła 3 żółtka 30 g kakao 30 g cukru pudru 150 g mąki szczypta
Malinowo w kuchni