jeden kawałek, a i ten jeden wystarcza za deser i prawie kolację. Gości było dużo, więc ciasta potrzebowałam 2 sztuki, narobiłam się przy nich okrutnie, ale efekt był faktycznie powalający! Jedyne co zmieniłam w stosunku do oryginalnego przepisu to użyłam gotowego kremu czekoladowego z Rossmanna zamiast czekolady i masła orzechowego, o czym zresztą można przeczytać w komentarzach pod tortem Olgi(...)niespodzianką w cieście - bezcenny! Blaty jak najbardziej nasączone, "ponczem" bezalkoholowym czyli wodą z cukrem i cytryną, tort wykończony opłatkiem z nadrukiem, boki obsypane wiórkami kokosowymi. Nerkowców już nie używam ale kolorowa galaretka pokrojona w plasterki i lekko powciskana w krem to patent mojej Babci, który szczerze polecam do tortów nie tylko dziecięcych :) 2. Tort "Mon Cheri" - czekoladowe blaty smarowane konfiturą
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEczekoladowy -jajko do smarowania drożdżówek Na początku drożdże wkruszamy do miski, dodajemy lekko ciepłe mleko, łyżkę cukru oraz pół szklanki mąki. Całość mieszamy do rozpuszczenia drożdży i zostawiamy na około 15 minut. 2 jajka ucieramy z resztą cukru, dodajemy do wyrośniętego rozczynu, dodajemy też resztę mąki-przesianej oraz cukier waniliowy-mieszamy składniki, i dodajemy ostudzone i rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto(...)minut. Następnie ciasto dzielimy na około 12-15 równych kawałków i formujemy z nich kule. JAK ZROBIĆ BUŁECZKI SERCA? Bierzemy kawałek ciasta-kulę i wałkujemy na spory, cienki, okrągły placek. Smarujemy go niewielką ilością kremu czekoladowego i posypujemy orzeszkami. Zawijamy. Składamy na pół nacinamy nacięte części wywijamy i serce gotowe. Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokufolię spożywczą, dokładnie ją zawiń i wstaw do lodówki na minimum dwie godziny. Po tym czasie ciasto powinno być znacznie bardziej zwarte. Stolnicę oprósz mąką, a następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm. Przy pomocy foremki lub szklanki wycinaj ciasteczka. Pozostałe ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj. Postępuj tak do skończenia masy. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 170 stopni(...)tego przepisu oraz białą posypką. Zobacz też inne przepisy na ciasteczka Ciasteczka z masłem orzechowym Florentynki Cytrynowe krążki w czekoladzie Całuski miętowo-czekoladowe Ciasteczka imbirowe Krem ciasteczkowy Zobacz też nowe przepisy Ciasteczka migdałowe Świąteczne ciasta – 12 przepisów Prezent dla osoby która lubi gotować – 8 pomysłów Bogracz Piernik dojrzewający Artykuł Ciasteczka migdałowe pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog
okolicepalnika.plPrzepis istnieje w moim starym zeszycie od lat, kiedyś piekłam go bardzo często teraz już zapomniane a szkoda bo bardzo smaczne, polewa czekoladowa z wiórkami kokosowymi dopełnia smaku. Polecam skusić się na upieczenie blachy tego podzielnego ciasta. Składniki na blaszkę 25/30 Ciasto: 5 jajek 2,5 szklanki + 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki ciemnego kakao 1 ¼ szklanki cukru
Wanilia i Kardamonmoja drobna modyfikacja). Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy. Na koniec dodać esktakt waniliowy i wiórki czekoladowe. Mieszać tylko do połączenia się składników.Przygotować blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami, które wypełnić ciastem do 3/4 wysokości (fot.1). Piec około 20-25 minut w temperaturze 180ºC.Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wystudzone
Świat CiastaMocno czekoladowe gofry. Świeżo zrobione gofry czekoladowe są dekadenckie, pyszne i możesz je przygotować w kilka minut. Są idealnym słodkim śniadaniem lub słodkim poczęstunkiem bądź deserem . Duża ilość kakao oraz kawałeczki czekolady sprawia, że gofry smakują absolutnie fantastycznie, a dzieci pokochają te idealnie chrupiące gofry na zewnątrz i miękkie w środku. Gofry smakują niebiańsko z dużą ilością świeżych owoców . Kakao(...)jogurt, masło, jajka, wanilię. Wymieszaj. Do miski z suchymi składnikami wlej mokre składniki i za pomocą miksera połącz dokładnie. Wsyp kuleczki czekoladowe i wymieszaj. Odstaw na 5 minut. Rozgrzej gofrownicę, posmaruj ją olejem i nałóż odpowiednią ilość ciasta. Zamknij gofrownicę. Krótszy czas pieczenia otrzymasz gofry bardziej miękkie, dłuższy czas pieczenia bardziej chrupiące. Czy kiedykolwiek istniało lepsze połączenie składników potrzebnych
Zdrowy Styl Joannypołudniowego krańca do środka Badenii-Wirtembergii, na długości około 160 km. W większość obszar ten porośnięty jest lasem. Głównymi składnikami jest biszkopt czekoladowy aromatyzowany wiśniówką, z wiśniowym nadzieniem, ze śmietaną i ozdobiony wiórkami czekolady. Ciasto nawiązuje do tradycyjnego kobiecego stroju – bita śmietana jak biała bluzka, wiórki gorzkiej czekolady jak czarna sukienka, wiśnie jak Bollenhut – charakterystyczne nakrycie głowy – czerwone kule(...)piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 25-30 minut. Patyczek włożony do ciasta ma być po wyjęciu suchy. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Wyjąć ciasto z formy i odstawić na kilka godzin. Wiśnie umyć, osuszyć, wymieszać z cukrem, odstawić na 30 minut. Następnie wiśnie odsączyć, płyn wlać do garnka – uzupełnić wodą tak aby było
królestwo garówśrodku suche - jeśli nie, pieczemy jeszcze przez kilka minut). Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika do ostudzenia. Odłożoną wcześniej masę czekoladową podgrzewamy a następnie wrzucamy do niej kawałki czekolady. Mieszamy do momenty aż się rozpuści. Polewę rozprowadzamy po wierzchu ciasta
Qchnia po prostupokruszone rękami dalej ma większe kawałki, które przeszkadzają w uformowaniu równych kulek. Gotowe popsy będą w dużej mierze smakować tym, co dodaliśmy do ciasta. Można eksperymentować ze smakami dodając np. mascarpone, masło orzechowe lub krem czekoladowy (np. Nutellę). Do oblania popsów można użyć ulubionej czekolady. Warto jednak dodać do niej przy rozpuszczaniu olej kokosowy. Dzięki temu uzyskamy rzadszą konsystencję(...)się takich znaleźć można zastąpić je patyczkami do szaszłyków lub papierowymi słomkami. Składniki na 32 popsy: 6 babeczek waniliowych ( z tego przepisu ) lub ok. 350 g innego ciasta podobnego do babki lub muffinów 3 łyżki serka mascarpone (ok. 120 g) 3 łyżki soku z cytryny skórka z 1 cytryny 1 łyżeczka domowej skórki pomarańczowej (można pominąć) Składniki na polewę: 200g
Ciastkozercypokruszone rękami dalej ma większe kawałki, które przeszkadzają w uformowaniu równych kulek. Gotowe popsy będą w dużej mierze smakować tym, co dodaliśmy do ciasta. Można eksperymentować ze smakami dodając np. mascarpone, masło orzechowe lub krem czekoladowy (np. Nutellę). Do oblania popsów można użyć ulubionej czekolady. Warto jednak dodać do niej przy rozpuszczaniu olej kokosowy. Dzięki temu uzyskamy rzadszą konsystencję(...)się takich znaleźć można zastąpić je patyczkami do szaszłyków lub papierowymi słomkami. Składniki na 32 popsy: 6 babeczek waniliowych ( z tego przepisu ) lub ok. 350 g innego ciasta podobnego do babki lub muffinów 3 łyżki serka mascarpone (ok. 120 g) 3 łyżki soku z cytryny skórka z 1 cytryny 1 łyżeczka domowej skórki pomarańczowej (można pominąć) Składniki na polewę: 200g
Ciastkozercyszkoda bo jest wyśmienity. Wspaniałe kruche blaty przekłada się kwaśnymi jabłkami, a na wierzch kładziemy pyszną orzechową masę, którą oblewamy polewą czekoladową. Jak każdy tego typu wypiek należy przygotować dzień przed podaniem żeby ciasta zmiękły i dobrze się kroiły. Kto jeszcze nie miał okazji robić albo jeść tego ciasta to gorąco polecam, smakuje fantastycznie. A na nadchodzące Wielkanocne
Pani na deserTort czekoladowy z nutą wiśniówki z pysznym kremem z bitej śmietany. Tort idealny na urodziny każdą uroczystość. SKŁADNIKI Biszkopt (tortownica 22cm) 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem 250 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 2 fixy do śmietany 2 łyżki cukru pudru Dekoracja: 250 g Krem typu(...)sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Pozostawić do wystudzenia
RAROSSAMazurek to ciasto, które zawsze gości na moim wielkanocnym stole. Za każdym razem staram się żeby był inny. Tym razem mam propozycję na mazurki rustykalne, zamiast jednego dużego polecam cztery mniejsze. Do ciasta dodałam sezamu, przez to ciasto ma trochę inny smak, ale następnym razem dodam więcej. Mazurki pięknie udekorowałam przez to pięknie się prezentują. Słodkie i bardzo pyszne. Polecam(...)Wykonanie pysznych wielkanocnych mazurków: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na cztery części. Każdą część wałkujemy formując takie niewielkie mazurki i dowolnych kształtach, mogą być okrągłe lub podłużne. Nie wałkujemy zbyt cienko, bo będą się łamać. Następnie zawijamy do środka brzegi lekko je dociskając. 2. Pieczenie: Tak wykonane ciasto na mazurki układamy na blaszkach do pieczenia wyłożonych
Izabelawkuchni