ciasto czekoladowe - 20638 przepisów (strona:730/1376)

Czekoladowe babeczki ze śliwkami 77

które można przygotować bez użycia miksera. Delikatne, puszyste dzięki dodatkowi jogurtu, mocno kakaowe z kawałkami śliwek, które świetnie przełamują smak babeczek. Gorąco polecam   Przepis na 12 sztuk ciastek Czekoladowe babeczki ze śliwkami.   SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub 1 cukier wanilinowy 2 łyżki kakao(...)foremek na muffinki lub papierowych papilotek wlać ciasto do 2/3 wysokości. Foremki umieścić w blaszce do pieczenia muffinek. Na każdą porcję ciasta wyłożyć kilka kawałków pokrojonych śliwek. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Do gorącego piekarnika włożyć czekoladowe babeczki ze śliwkami. Piec przez około 25 minut na funkcji grzania góra-dół ( do suchego patyczka ). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika

WSZYSTKO SMACZNE
Czekoladowe babeczki ze śliwkami 76

które można przygotować bez użycia miksera. Delikatne, puszyste dzięki dodatkowi jogurtu, mocno kakaowe z kawałkami śliwek, które świetnie przełamują smak babeczek. Gorąco polecam   Przepis na 12 sztuk ciastek Czekoladowe babeczki ze śliwkami.   SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub 1 cukier wanilinowy 2 łyżki kakao(...)foremek na muffinki lub papierowych papilotek wlać ciasto do 2/3 wysokości. Foremki umieścić w blaszce do pieczenia muffinek. Na każdą porcję ciasta wyłożyć kilka kawałków pokrojonych śliwek. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Do gorącego piekarnika włożyć czekoladowe babeczki ze śliwkami. Piec przez około 25 minut na funkcji grzania góra-dół ( do suchego patyczka ). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika

WSZYSTKO SMACZNE
Ciasto ekspresowe z niespodzianką 75

Jajka, cukier, cukier waniliowy i masło ucieram dokładnie w misce (ciasto będzie wyglądać tak, jakby się zwarzyło, ale spokojnie, tak ma być ) Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i kakao i dodaję partiami do masy jajecznej. Blaszkę 25×30 cm wykładam papierem do pieczenia wykładam na niej ciasto. Teraz przygotowuję masę serową. Składniki: 250 g zmielonego twarogu 1 jajko(...)cukier waniliowy i cukier puder mieszam w misce i następnie wykładam po łyżce w miarę równych odstępach na kakaowym cieście. Ciasto wstawiam do piekarnika na ok. 45 minut, do suchego patyczka, a następnie odstawiam do wystygnięcia. Na wierzch przygotowuję polewę czekoladową. Składniki: 50 g czekolady ciemnej 50 g czekolady mlecznej 1 łyżka miodu 80 g śmietanki 30-36% Śmietankę doprowadzam

Słodki sentyment
Babeczki z mikrofalówki 120

Świetny przepis na małe czekoladowe słodkości w 5 minut.  Znikają w niewyjaśnionych okolicznościach... :) Składniki: (na 5 babeczek) -4 łyżki mąki -4 łyżki cukru -2 łyżki kakao -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki mleka -4 łyżki oleju -1 jajko Wykonanie: W naczyniu mieszamy ze sobą mąkę, cukier, kakao i proszek. Później dodajemy kolejno mleko i olej, mieszamy. Dodajemy(...)minuty (w zależności od mikrofalówki, u mnie wystarczyła 1 minuta). Warto obserwować co się dzieje z babeczkami. Jeśli ciasto w foremkach się podniesie, trzymamy dosłownie parę sekund i wyciągamy :). Gotowe babeczki można polać polewą czekoladową i posypać np. wiórkami kokosowymi. Zresztą przyda się tu inwencja twórcza, bo zdobienie babeczek to bardzo ciekawe zajęcie :) Smacznego

KasiekGotuje
Muffinki bananowo-czekoladowe 127

bananami. Następnie wlać olej i też dobrze połaczyć składniki. Mokre składniki przelać do suchych i dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać dropsy czekoladowe lub posiekaną drobno czekoladę i jeszcze raz wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić ciastem. Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni

kuchnia doski
Babka Zebra 68

Jedno z ciast mojego dzieciństwa przechodzi u nas w domu absolutny renesans. Wszystko za sprawą Asi, która w ubiegłym roku, jeszcze w przedszkolu jadła takie ciasto na podwieczorek. Od tamtej pory na pytanie: jakie ciasto chcesz na święta? Odpowiedź jest jedna: ZEBRA! Nie wiem, czy to wynika tylko ze smaku, czy także z faktu, że pozwalam jej naprzemiennie wlewać(...)formy białą i czekoladową masę, a ona obserwuje tworzące się artystyczne wzorki. Wiem natomiast, że już za kilka dni kolejny raz będziemy wspólnie piekły babkę-zebrę.  Przepis na to ciasto pochodzi z ksiażeczki "Przepisy czytelników" Poradnika Domowego. Seria wydawana była w latach 90. i faktycznie było tam wiele udanych receptur. Moja mama kolekcjonowała te książeczki i robiła z nich

Kulinarne Inspiracje
ciasto wesoły góral wg s. Anastazji 237

solą na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz makiem i wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok.22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25-30 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki na biszkopt jasny(...)paczka podłużnych biszkoptów 125 ml spirytusu 1 galareta np. wiśniowa 400 ml gorącej wody polewa czekoladowa wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Przelewamy do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego stężenia. Następnie kroimy w paski o szerokości np. biszkopta. wykonanie ciasta: Na biszkopt makowy rozsmarowujemy 1/2 część masy. Biszkopty nasączamy w spirytusie i układamy ukośnie, pomiędzy biszkoptami układamy

Domowy Smak Jedzenia
Babka z Michałkami 163

się na myśl ciasto z owymi cukierkami. Oczywiście, jeśli akurat w domu takowych nie posiadacie możecie je zastąpić dowolną tabliczką czekolady. Składniki: 250 g masła 200 g cukru 4 jajka 350 g mąki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 200 g cukierków Michałki * cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji *cukierki można(...)jednolite. Michałki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do ciasta. Mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni (aż do suchego patyczka). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy polewą czekoladową

My simple kitchen
Murzynek piernikowy na piwie 542

przyprawy korzennej do piernika 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu 5 dag mieszanki keksowej Polewa czekoladowa: 12 dag masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki ciemnego kakao 1 czubata łyżeczka żelatyny spożywczej Dowolna posypka do ciast. Sposób wykonania: Ciasto: W misce wymieszać dokładnie składniki suche: mąkę, kakao, sodę przyprawę korzenną, biały pieprz, całość przesiać(...)drzwiczkach piekarnika aż do całkowitego wystygnięcia. Polewa: Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia. Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy. Polać zimny piernik udekorować posypką. Wynieść w chłodne miejsce-ale nie do lodówki! Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Ciasto bez pieczenia z krówką 48

ciasto w tym przypadku traktować jako ciasto bez pieczenia. A słuchajcie wyszło genialne. Budyniowo maślany krem, warstwa krówkowa (kajmakowa) pomiędzy herbatnikami, a do tego jeszcze warstwa powideł malinowych i czekolada w polewie. Rewelacyjne połączenie. Ciasto potrzebowało w lodówce 3 godzin. Oczywiście im dłużej stało tym było smaczniejsze, ale zapewniam, że to ciasto za długo nie postoi Ciasto bez pieczenia(...)smarujemy dżemem i wykładamy resztę kremu. Na wierzch ostatnia warstwa herbatników i polewa czekoladowa Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 125 ml śmietanki kremówki  Śmietankę podgrzewamy. Do ciepłej wrzucamy czekoladę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady i połączenia jej ze śmietanką. Wylewamy na ciasto i wstawiamy na min 3 godziny do lodówki Ciasto bez pieczenia z krówką Genialne

Relaxtime
Biały blok z mleka w proszku 924

komponują się ciemne dodatki, których użyłam. Nie wiem czy to za sprawą wyjątkowego smaku, czy nowości na moim stole, zniknął w mgnieniu oka. Zjedliśmy go jeszcze szybciej niż blok czekoladowy z mleka w proszku , który nie tak dawno prezentowałam na blogu. Zachęcam do wypróbowania obu wersji i podzielenie się swoimi spostrzeżeniami. Jestem także ciekawa jakie są Wasze ulubione dodatki. Biały(...)kostkę i podaję na talerzu. Znika w mgnieniu oka. Życzę smacznego i polecam też wypróbować blok czekoladowy z mleka w proszku, gdzie na końcu podaję szczegółowe wskazówki. Blok czekoladowy z mleka w proszku Dla miłośników smaku mleka w proszku polecam narkotycznie smaczne ciasto góra lodowa . Artykuł Biały blok z mleka w proszku pochodzi z serwisu Ania gotuje przepisy kulinarne

Ania gotuje
Wafle z mleka w proszku 57

zaledwie kilku składników wyczarować cudowny deser. Lubią go dzieci oraz dorośli. Są tak pyszne, że znikają w mgnieniu oka z talerza. Dzieciom smakowały jeszcze bardziej niż blok czekoladowy z mleka w proszku . Czekoladowe wafle z mleka w proszku wykonasz w 25 minut. Następnie musisz odczekać 2 godziny, aż masa stężeje. Wafle z mleka w proszku – składniki: Kaloryczność 400 kcal(...)miejsca np do lodówki. Krok 3. Kroję wafle z mleka w proszku Czekoladowe wafle z mleka w proszku po stężeniu masy kroję za pomocą ostrego noża. Kształty są dowolne. Mogą to być: romby, trójkąty, prostokąty lub kwadraty. Dzieci lubią różnorodne kształty. Blok czekoladowy z mleka w proszku Czekoladowe wafle z mleka w proszku świetnie smakują zaraz po stężeniu. Długo zachowują

Ania gotuje
pyszna drożdżówka z sernikiem... 63

letnie mleko i mikserem wyrabiać ciasto na najwyższych obrotach z 3 minuty, wlać letnie stopione masło i mikserem wyrabiać z 3 minuty, miskę nakryć talerzem i zostawić na 1 godzinę. Składniki temperatura pokojowa = twaróg śmietankowy w misce pałką blendera zmiksować z cukrem, jajkami, kaszą manną, mąką ziemniaczaną, olejkiem migdałowym na gładka masę. Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić(...)papierem do pieczenia ciasto wyłożyć, zostawić trochę na paski. Na ciasto wyłożyć masę serową, na wierzch u masy położyć paski z ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie dobrze ciasto wystudzić. W kąpieli wodnej roztopić połamane dwie gorzkie czekolady ze śmietaną, polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi - bardzo lekka, delikatna drożdżówka

W Mojej Kuchni Lubię
Makowo Migdałowa Babka Na Białkach 100

wysmarowanej blaszki lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut do momentu, aż patyczek drewniany wbity w ciasto będzie suchy. Babkę tym razem polałam gotowa polewą z białej czekolady i przyozdobiłam czekoladowymi gwiazdkami

Gotowanie...to proste !
Tort bezowy Ajerkoniak Maltesers 99

prądem”. A co, czasem trzeba : ) Beza to fajny sposób na efektowne ciacho , a także metoda na wykorzystanie białek ( pozostałych np. od kruchego ciasta). Ten tort oprócz wyraźnie alkoholowego akcentu ma także specjalny motyw w postaci kruchych czekoladowych chrupek. Pominęłam polewę ( często prowadzi do szybszego zawilgocenia bezy), a czekolada w tym wypadku musiała być : ) Polecam. Składniki na bezę : 4 białka

Domowe ciasta
Ciasto bez pieczenia z wiśniami i mascarpone 601

trafiły one do galaretki na ciasto z serkiem mascarpone. Świeże wiśnie są dość kwaśne i takie raczej w cieście by się nie sprawdziły. Wykorzystałam więc wcześniej zrobioną niezbyt słodką konfiturę, która zawierała całe kawałki owoców. W cieście sprawdzą się również wiśnie bez pestek z syropu lub wiśnie karmelizowane. Wypróbujcie koniecznie przepis na to pyszne ciasto bez pieczenia. Uważam, że wiśnie(...)wrzątku i wystudzić. Na zastygniętą warstwę z mascarpone delikatnie wylać 1/2 część zimnej galaretki, równomiernie rozłożyć wiśnie i zalać pozostałą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin. Zobacz również: torcik wiśniowo-czekoladowy

Kuchcik gotuje
Sernik dyniowy z nutą pomarańczy 102

Follow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Dynia jest świetnym warzywem, które można wykorzystać praktycznie w każdym daniu. Tym razem mamy pomysł na

CRAVEmonkey
Rolada orzechowa z suszoną śliwką 114

rozpuszczoną czekoladę wkładamy do kubka blendera i szybko blendujemy na jednolitą masę. Do środka rolady przy pomocy woreczka układamy masę śliwkową Resztę ciasta smarujemy masą orzechową i zwijamy roladę. Schładzamy w lodówce.  Dekorujemy bitą śmietaną, polewą czekoladową i orzechami

Gotowanie jest łatwe
Sernik – tort (przekładany sernik gotowany) 114

jest naprawdę pyszne. Co prawda przygotowanie go jest trochę czasochłonne, zwłaszcza, jeśli każdy placek trzeba piec osobno, ale warto ten czas poświęcić. Ciasto składa się z czterech półkruchych placków przełożonych gotowaną masą serową. Do tego polewa czekoladowa z dodatkiem żelatyny, dzięki której ładnie się błyszczy i nie maże przy krojeniu. Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
Czekoladowe ciasto z burakami 78

właśnie osobach uprzedzę pytanie: buraków w cieście wcale się nie wyczuwa. Dodają one za to wilgotności i nadają głębszego koloru. Poza tym ciasto jest bardzo proste, szybkie w wykonaniu (o ile mamy już ugotowanego buraka ;-), mocno czekoladowe i nie sposób mu się oprzeć :-) Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
Ciasto sekret mniszki 111

Przekładane, wielowarstwowe ciasta to specjalność siostry Anastazji, a sekret mniszki jest właśnie jednym z tego typu ciast. To połączenie sernika z ciastem kruchym, przełożone kremem budyniowo-galaretkowym z dodatkiem ananasa. Całość oblana jest polewą czekoladową. Brzmi zachęcająco ? Mam nadzieję, bo jest pyszne ! Trochę pracochłonne to fakt, ale na przyjęciu z pewnością zrobi wrażenie, więc warto się poświęcić :-) Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
Tort z wiśniami 146

miksujemy. 3. Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy do masła i mieszamy. 4. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i dodajemy do czekoladowej masy, delikatnie mieszamy. 5. Tortownicę (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy połowę ciasta. Pieczemy 10-15 minut.  6. Wyciągamy i studzimy, pieczemy drugi blat, który też studzimy. 7. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem

Na moim talerzu
Prosty piegusek z galaretką 145

całkiem stężała. Na sztywną galaretkę wykładamy drugą część kremu budyniowego i przykrywamy ją górną częścią ciasta. Górne ciasto również nasączamy ponczem.  Ciasto doskonale smakuje bez polewy, ale jeżeli macie ochotę, można do niego wykonać polewę czekoladową. Wioleta Gargula

MamaOskarka
Piernik w czekoladzie 118

prosty przepis na piernik świąteczny (i nie tylko!). Jest to przepis podstawowy, który można dowolnie urozmaicać, np. dodając posiekane migdały do ciasta (3 łyżki) lub po wypieczeniu przełożyć piernik powidłami. Urozmaiceniem piernika jest pyszna polewa czekoladowa, która nada mu dodatkowego charakteru. Korzystając... Tryb czytania Artykuł Piernik w czekoladzie pochodzi z serwisu Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

kurkanielotka.pl
BATONY REESE'S CAKE 193

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki   na spód ciasta( forma20x20cm lub tortownica 21cm): 200g herbatników 120g masła orzechowego 70g rozpuszczonego masła Warstwa czekoladowa ciemna: 200g gorzkiej czekolady 2 łyżki (30g) masła orzechowego Warstwa z czekolady białej: 50g białej czekolady 30g masła orzechowego   Wykonanie: do malakera/blendera

Słodkie zapomnienie
Rogaliki drożdżowe 146

Świętego Marcina zagościły rogaliki, nie były to może jednak rogale typowo "Świętomarcińskie",  ale najzwyklejsze w świecie drożdżowe,  dodatek kremu czekoladowego sprawił jednak,  że były równie dobre i szybko zniknęły z talerza. Składniki: Na ciasto: 550 g mąki 150 g cukru 200 ml letniego mleka 2 żółtka 1 jajko 100 g masła 30 g drożdży świeżych 2 szczypty

My sweet a life
Pizza bianca z kurkami 291

gorącą blachę. Pieczemy ok. 8-10 minut, aż pizza zarumieni się. Przed podaniem posypujemy dodatkowo ziołami. Zobacz także: Smażone pstrągi w cieście A może ryba na obiad? Dziś proponuję smażone w całości pstrą... Ciastka ekstremalnie czekoladowe To były ekstremalne dni - przygotowania, ślub, podróż poślub... Leniwe gołąbki - bez zawijania Miałam ochotę na gołąbki, jednak nie chciało mi się zawijać ... Pieczony pstrąg

Poezja smaku
Ciastka z Pistacjami i Czekoladą 155

jasną puszystą masę. Nadal miksując stopniowo dodawałam cukier. Następnie jajko, pastę waniliową i mąkę. Na końcu wsypałam grubo pokrojone pistacje i kropelki czekoladowe (można posiekaną czekoladę). Wymieszałam w taki sposób aby dodatki rozprowadzone były w całym cieście. Dużą blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Z ciasta formowałam niewielkie kulki i układałam na blaszce w dość sporych odstępach , każdą kulkę lekko spłaszczyłam

Blondynka Gotuje
Babka cud – kuchnia podkarpacka 189

kakao oraz cynamonem. Następnie wlewamy mleko i dodajemy dżem ciągle ucierając lub miksując. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki. Pieczemy około 30 minut. Studzimy. Ozdabiany cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Babka cud - kuchnia podkarpacka Moja córka chciała koniecznie mieć swój wkład w zdjęcia babki. Nie mogę jej zawieść i na specjalne życzenie umieszczam również

Trzeci talerz
Kolorowa pianka typu ptasie mleczko 184

Składniki (8 porcji): 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego opakowanie galaretki wiśniowej,cytrynowej i agrestowej Do dekoracji: owoce, polewa czekoladowa lub posypka do ciast.Tutaj: 100 g porzeczek czarny i 30 g posypki do ciast Sposób przygotowania: Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wystudź. Agrestowa galaretkę wylać do formy. Ubij połowę mleka, połącz z malinowa

Menu Zdrowia
Czekoladowe ciasteczka 154

czekoladę. Podgrzewamy na niewielkim ogniu do momentu otrzymania gładkiej masy. Po przestudzeniu dodajemy do niej jajko, a następnie suche składniki. Wyrabiamy ciasto. Formujemy lekko spłaszczone kulki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciastkach układamy czekoladowe cukierki. Pieczemy w temperaturze 160 stopni 12-14 minut w zależności od wielkości ciastek. Ciasteczka wyciągamy z piekarnika w momencie podpieczonych brzegów, nie możemy

Życie zaczyna się w kuchni
makowiec czekoladowy 126

Uwielbiam ciasto z makiem a to tradycyjne przejadło mi się ..Szukałam nowych inspiracji i wyszedł czekoladowy makowiec..Nie jest tani ale zapewniam przepyszny.. Składniki: 850 g maku/puszka 200 g masła/ w temperaturze pokojowej/ 3/4 szklanki miałkiego brązowego cukru 1/4 szklanki płynnego miodu* 100 g suszonej żurawiny 200 g orzechów włoskich, posiekanych 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Ugotujmy Coś
Ciasto "Pijak" 1084

czas miksując dodawać po łyżce budyniu. Na koniec wmieszać wódkę. Ciasto nasączyć za pomocą pędzelka wódką wymieszaną z odrobiną wody. Masę wyłożyć na ciasto kokosowo-makowe, na masę ułożyć warstwę nasączonych w wódce herbatników. Polać polewą czekoladową i posypać wiórkami. Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Polewa czekoladowa: Żelatynę zalać niewielką ilością wody zimnej (ok 2-3 łyżki

Smakołyki Asi
Bez pieczenia -truskawki z czekoladą biszkoptami otoczone. 111

tyle. Nie ma tu za dużo cukru, ale wiadomo biszkopty są słodkie, śmietanka też powinna być słodka, a więc tyle wystarczy. Ciasto, a może powinnam napisać deser? Nieważne, smakuje jak puszysta, delikatna truskawkowa pianka z czekoladową wkładką

Dieta moja pasja
Wegański tort z malinami 177

sodą przesiej, najlepiej ze dwa razy. W dużej misce zmiksuj razem mąkę, masę cukrową i mleko z octem. Jeżeli chcesz mieć czekoladowy cały tort to dodaj w tym momencie kakao/karob, lub taak jak ja podziel ciasto na połowę i do części dodaj kakao. Przełóż ciasto w formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 35-40 minut w temp

greenscarf
Obłędnie czekoladowa tarta z malinami, wegańska, bezglutenowa 443

tylko dwa składniki. Spód  według przepisu bakerity z mąką migdałową jeśli takowej nie posiadacie zamieńcie ją na swoją ulubioną, trata to ciasto, które nie powinno nie wyjść :)  W sezonie malinowym niemalże obowiązkiem jest spróbowanie czekoladowo-malinowego połączenia jest niesamowite :):)   Składniki :  Na krem czekoladowy:  Szklanka mleczka kokosowego ja użyłam tego klik 2 tabliczki gorzkiej czekolady

zdrowa vege kuchnia
Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami 280

Biszkopt zawsze robię według zasady na jedno jajko 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Ilość składników zależy od wielkości blachy. W poniższym przepisie użyłam składników

Niebieski kubek z kawa
Najlepsze brownie 136

szukałam dobrego przepisu na brownie. Wypróbowałam wiele, ale nigdy nie byłam do końca usatysfakcjonowana. Ostatnio moja przyjaciółka poczęstowała mnie idealnym brownie. Bardzo czekoladowe, wilgotne, dla mnie idealne. Dlatego chciałam dzisiaj podzielić się z Wami przepisem. Ostrzegam ciasto bardzo uzależniające :) i zobaczycie, nie zakończycie jedzenia na jednym kawałku. Idealnie smakuje z lodami.    składniki: 185 g masła 185 g gorzkiej

noteskulinarnyfiga
O tym, jak kupiliśmy dom. I różowy sernik pomarańczowy 167

czyli sernika na zimno. Tym razem smakuje pomarańczami, ale kolor ma... Różowy! Jak to zrobiłam? Bardzo prosto - użyłam czerwonych pomarańczy. Nadały ciastu śliczną, pastelową barwę, która świetnie skomponowała się z rubinowymi ziarenkami granatu i głęboko czekoladową granolą.  Spód chrupie, tak jak i małe niespodzianki w postaci granatu; masa serowa jest kremowa i delikatna, a plasterki pomarańczy na wierzchu cudownie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik Snickers. 160

Moim jedynym zadaniem kulinarnym na Wielkanoc było upieczenie sernika. Cudownie być gościem ;) Pyszny, słodki z orzechami, kajmakiem i polewą czekoladową. Taki jest właśnie sernik Snickers. Prawdziwa rozpusta i uczta dla zmysłów. Z tym ciastem zaczynałam wiele lat temu swoją sernikową przygodę :) Mam więc do niego sentyment i szczególnie go polecam. To już ostatnia prosta przed świętami. Wszystkim zaglądającym na naszego

zadanie-gotowanie
Mazurek różany 246

całkowitego roztopienia. Łączymy ją z syropem malinowym. Jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny różowy kolor możemy dodać odrobinę niesolonego koncentratu buraczanego. Na dnie ostudzonego ciasta rozsmarowujemy lekko kwaskową konfiturę z płatków róż. Następnie wylewamy przestudzoną słodką masę czekoladowo-malinową. Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni i posypujemy gotowego mazurka. Chłodzimy przez co najmniej 3 godziny w lodówce, a najlepiej całą

Poezja smaku
Deser z lemon curd 144

przecież nie będzie mnie w domu przez jakieś 4 godziny! W tym czasie głód może przecież ich wykończyć! Składniki i przygotowanie: Pokruszone ciasto lub ciasteczka - I warstwa Możemy wykorzystać resztki upieczonej babki, murzynka, piernika, muffinek lub czekoladowych ciasteczek. Można również deser przygotować z kupionych dowolnych ciasteczek (herbatniki petitki, ciasteczka Łakotki, inne ciasteczka czekoladowe). Smacznym akcentem będzie dodanie drobno posiekanej czekolady

bistro mama
Tort z wiśniami 179

miksujemy. 3. Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy do masła i mieszamy. 4. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i dodajemy do czekoladowej masy, delikatnie mieszamy. 5. Tortownicę (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy połowę ciasta. Pieczemy 10-15 minut.  6. Wyciągamy i studzimy, pieczemy drugi blat, który też studzimy. 7. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem

NA MOIM TALERZU
Sernik wiedeński 120

Wspaniały przepis na przepyszny, tradycyjny sernik wiedeński z niewielką ilością cukru i polewą czekoladową. Sernik jest bez spodu, jest to jedynie masa serowa i polewa przez co ciasto jest jeszcze smaczniejsze i wykwintne. Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm): 800 gram twarogu zmielonego trzykrotnie 5 jaj (osobno białka i żółtka) 2 białka 100 gram miękkiego masła 3/4 szklanki cukru

Mango Papaja
Ciasto karmelowo-słonecznikowe 311

posmarować górę ciasta.) Następnie pokruszyć przyprażone ziarna słonecznika. Dokładnie wymieszać. Biszkopt przekroić poziomo na dwa blaty. Wyłożyć masę i kolejny biszkopt. Górę ciasta można wedle uznania posmarować pozostawionym kajmakiem i posypać ziarnami słonecznika lub ozdobić polewą czekoladową. Gotowe! Przepyszna bomba kalorii gotowa

Tagebuch po polsku
Piernik z kremem śliwkowym 181

wystudzony budyń. Ucierać do momentu uzyskani jednolitego kremu. Na końcu dodać powidło. Dodawać je małymi porcjami aby masa się nie zważyła. Wystudzone ciasto przekroić i przełożyć połową kremu, pozostałym kremem posmarować na wierzchu. Można udekorować polewą czekoladową lub obsypać startą czekoladą i bakaliami

Praktyczna pl
NALEŚNIKI Z SOSEM CZEKOLADOWYM I ORZECHAMI 131

Naleśniki z SOSEM CZEKOLADOWYM i orzechami to świetny sposób na szybki i łatwy pomysł na słodki obiad. Ciasto: ************************* 15 dag.mąki 2 jajka 1 žółtko 3/4 szkl.mleka 1 łyżka oleju 0.5 łyżeczki cukru szczypta soli Nadzienie: ************************************ 20 dag.zmielonych orzechów 5 dag.cukru pudru 6 dag.masła 1 łyżka mleka 5 dag.rodzynek 1łyżka skórki otartej z pomarańczy Sos: ************************************* 10 dag.czekolady

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Babka wanilowa 153

następnie dodać żółtka, wymieszać, dodawać małymi porcjami przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Na samym końcu olejek,  olej i wodę. Ciasto wylać do formy. Piec 45 minut w 170 stopniach. Babkę można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Można, tak jak ja to zrobiłam użyć gotowego szablonu, lub wyciąć go z papieru. Powodzenia

Jadło i czytadło
Pancakes cappuccino + syrop kawowy 128

razem z dodatkiem cappuccino, oblane syropem kawowym.  Zainspirowałam się przepisem znalezionym TUTAJ , z podanej porcji wychodzi około 6 placuszków. Składniki CIASTO: 1,5 szkl mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki cappuccino (użyłam czekoladowego, przy czym dałam go więcej niż 2 łyżki) 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 1 szklanka mleka 2 łyżki roztopionego masła 1 jajko

Kuchenne aromaty
Ciasto "Weselna Dama" z Masą Budyniową i Makowym Biszkoptem 9164

"Weselna Dama" to wspaniałe ciasto wzorowane na przepisie Siostry Anastazji. Charakteryzuje je przepyszna masa budyniowa, makowy biszkopt, herbatniki nasączone alkoholem oraz biała czekolada (jeżeli nie przepadamy

Słodka Strona
Wielkanocny czekoladowo-kokosowy serniczek w kieliszku, bo nie zawsze potrzebna jest blaszka ciasta 139

święta tylko we dwoje, chcieli aby na ich stole gościła jakaś słodycz w minimalnej ilości. Bo nigdy nie dawali rady zjeść całej blaszki ciasta, a wyrzucać też go później nie chcieli. I tak... wpadłam na pomysł czekoladowo-kokosowych serniczków w kieliszkach. Spróbujcie i Wy, polecam. ... i choć, to faktycznie smakowity kąsek, to ta karteczka widnieje tam z innego powodu... Składniki

Słodkie okruszki
sernik wielkanocny na kisielowym spodzie 152

Białka ubijamy na pianę. Do zmiksowanego sera dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Masę serową wykładamy na upieczone i wystudzone ciasto kisielowe. Pieczemy w temp. 160 st. C ok. 1 godz. składniki na polewę czekoladową: 50 g masła 1/4 szkl cukru 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki mleka Upieczony sernik polewamy polewą czekoladową i dekorujemy wg uznania

Domowy Smak Jedzenia
Tort czekoladowo-marcepanowy 227

Tort ten, trzeba lojalnie przyznać, jest przepyszny. Niestety jest także pracochłonny, jednak jeżeli lubicie czekoladę i słodkie torty musicie go zrobić. Idealny na wyjątkowo okazje Biszkopt

Humanistka w kuchni
Kilimandżaro Siostry Anastazji 204

budyniów i żółtek , gdy mleko się zagotuje wlać budynie i gotować aż zgęstnieje . Ciasto przeciąć na pół. Na spodnią część ciasta wyłożyć  zimną masę jabłkową.   Na masę jabłkową wyłożyć budyń   Na budyniu rozprowadzić polewę czekoladową . Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi .  Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili