jajka i dodajemy sól. Wyrabiamy ciasto przy pomocy robota lub ręcznie. 3. W międzyczasie dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne. 4. Wybronione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. 5. Po upływie czasu ciasto wałkujemy na grubość 1 centymetra. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółeczka za pomocą kubka(...)ciasta i możemy go wyjąć. Dzięki temu zabiegowi, oponki zachowają ładny kształt. 11. Oponki smażymy na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. 12. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy do niej łyżkę masła i kilka łyżek mleka. Dokładnie mieszamy do połączenia. 13. Donaty zanurzamy w ciepłej polewie czekoladowej i posypujemy
Alle Dobre!Piernik to jedno z najbardziej popularnych ciast świątecznych. Powinien znaleźć się w każdym domu, bez wyjątku. Piernik świąteczny z tego przepisu jest bardzo prosty
Alle Dobre!cake - tort o aksamitnym smaku Smak lata - migdałowy tort z owocami Torcik z musem mango Tort czekoladowo-miętowy Tort jagodowy Tort ze szpinakiem "Leśny mech" Tort czekoladowo-gruszkowy - obłędny i uzależniający:) Marchewkowy tort z kremem śmietankowym i ananasem Składniki: ciasto: 200g marchwi 140g cukru trzcinowego 3 jajka 100ml oleju (np. rzepakowy, słonecznikowy) 200g mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Obiad gotowyrobi się je błyskawicznie, bez piekarnika, bez obawy o zakalec:). Trudno uwierzyć, że robię tego typu ciasto po raz pierwszy. Postanowiłam spróbować od ciasta przypominającego w smaku popularne pralinki Ferrero Rocher. Smak jest bardzo zbliżony, mocno czekoladowy a mały kawałek zaspokaja apetyt na słodycze. 250g herbatników kakaowych 1 puszka masy krówkowej czekoladowej 500g sera mascarpone 250ml śmietanki(...)wafelkami. Pokrywamy ją kolejną warstwą herbatników. Smarujemy je pozostałą masą kajmakową, przykrywamy kolejnymi herbatnikami. Na wierzchu smarujemy białą masą. Posypujemy startą czekoladą i pozostałymi orzechami. Dekorujemy pralinkami. 4. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc by herbatniki zmiękły
Szefowa kuchnisodzie. Są proste i szybkie w wykonaniu oraz bardzo uniwersalne, możemy podać je z cukrem pudrem, miodem, syropem klonowym, kremem czekoladowym albo z owocami. W sam raz na drugie śniadanie, podwieczorek lub kolacje. Polecam! Składniki: Ciasto: 250g mąki 250g jogurtu naturalnego 50g roztopionego masła 50g cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej opcjonalnie: łyżka oleju do posmarowania
Blog z Apetytemspecjalnie nowy, bo podstawą keto eklerków jest prawie takie samo ciasto parzone jak w przypadku keto pączków . keto eklery Ciasto parzone – wydanie drugie, zmienione Co w praktyce oznacza „prawie”? Ano biorąc pod uwagę fakt, że do użycia kremu budyniowego zużywa się same żółtka , spróbowałam – dla równowagi – wykonać ciasto parzone na bazie samych białek . Co prawda ostatnio znalazłam super sposób(...)trochu suchej mieszanki ciągle mieszając aż powstanie elastyczne ciasto, które odchodzi od ścianek garnuszka. Odstawić do lekkiego przestygnięcia (ok. 5 – 7 minut). Po tym czasie ciasto miksować dodając białka jedno po drugim. Dodać ekstrakt z wanilii oraz cream of tartar. Miksować jeszcze przez ok 2 minuty. Odstawić ciasto na ok. 15 minut. Po tym czasie przełożyć do rękawa cukierniczego
Modern Cave Girlpierwszych ciast, jakie upiekłam w mojej samodzielnej kuchni i od tego czasu co roku kilka pojawia się na wielkanocnym stole. Mam swoje ulubione, ale tym razem chciałam upiec inny, z Kucharza Warszawskiego , z wydania z 1914 roku , które należało do Karolki i które także odnalazłam na strychu - pisałam o tej książce już wcześniej tu i tu (klik). Wybrałam czekoladowy mazurek(...)krucho-ciągnące - ma bardzo ciekawą strukturę przypominającą lekko ciągnące batoniki owsiane. Myślę, że dłuższe pieczenie nie jest absolutnie wskazane, ponieważ ciasto byłoby zbyt twarde. Upiekłam dwa malutkie mazurki - prostokątny z pigwą i czekoladą, i okrągły różano-czekoladowy. Na mazurek pigwowo-czekoladowy: kandyzowana pigwa (można zastąpić konfiturą pigwową) nalewka pigwowa 85 g gorzkiej czekolady 125 ml śmietany kremówki
KUCHARNIAmogą spożywać glutenu, a to przecież najczęstszy składnik wypieków. Co zrobić w takiej sytuacji? Oj, to proste! Stworzyć taką wersję ulubionego ciasta, które może zjeść każdy. Właśnie taki przepis dziś dla Was przygotowałam. Fajne, lekkie brownie, bardzo czekoladowe, z dodatkiem malin, a to wszystko bez dodatku masła i z mąką ziemniaczaną, którą równie dobrze, można byłoby zamienić na mielone orzechy(...)masy dodajemy sok i przesiana mąkę ziemniaczaną.Masę przelewamy do dużej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (jej wielkość wpłynie na długość pieczenia - im większa forma tym cieńsze ciasto, a co z tym idzie krótszy czas pieczenia).Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 1750`C około 30 minut. Ciasto studzimy w formie.Smacznego
Słodkie Przyjemnościowocami. Uwierzcie, że warto spróbować! Wartości odżywcze (tylko ciasto) na 100 g: 207 kcal w tym: B: 6,5 g; W: 32 g; T: 6. Składniki - 200 g mąki orkiszowej - 200 ml letniej wody - 1 łyżka oleju kokosowego - 15 g drożdży - odrobina cukru kokosowego Dodatki - sos czekoladowy czyli zbelendowane truskawki z kilkoma daktylami i kakao - ilość zależy(...)resztę mąki oraz rozpuszczony olej kokosowy. Całość łączymy i zagniatamy. Pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na kaształt pizzy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut. Kiedy pizza delikatnie przestygnie smarujemy ją sosem czekoladowym a następnie układamy ulubione owoce. Pizza najlepiej smakuje kiedy jest lekko ciepła. Dodatkowo wierzch można polać sosem
Health-Fit-Lifemąki. Lubię nasmażyć górę naleśników i podjadamy je same z talerza lub część ze zrobionym nadzieniem, część z dżemami czy kremem czekoladowym. Co kto lubi lub na co najdzie kogo ochota. Drukuj Przepis na naleśniki III – przepis na ciasto naleśnikowe Składniki 250 g mąki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody gazowanej (wyjdą też ze zwykłą, jednak mniej puszyste
Mieszam w GarnkuMacie ochotę na słodką przyjemność? Dziś proponuję Wam przepis na bardzo pyszny murzynek z owocami. Puszysty, fajnie wilgotny z czekoladową polewą, a na dodatek prosty w przygotowaniu. W sam raz do popołudniowej kawki, aż ślinka cieknie. Ja upiekłam z jeżynami, wyszedł przepyszny. Szczerze mowię, warty upieczenia. Serdecznie zapraszam do przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Murzynek z owocami – składniki: 1 kostka(...)prószymy 1 łyżeczką mąki. Jeżyny i pianę z białek delikatnie wmieszać w ciasto. Formę prostokątną o wym. 12x25cm. smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do firmy i pieczemy 40 minut w 180st.C z termoobiegiem. ( do tzw. suchego patyczka. Po ostygnięciu murzynka polewamy pozostawioną czekoladowa polewą. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Murzynek z owocami pochodzi z serwisu Olcia
Olcia gotuje!Hejka! Mam dla Was dzisiaj pyszny przepis na czekoladową roladę. Znacie banoffee? Ta biszkoptowa rolada to rolada banoffee. Dawno nie piekłam rolady, a przecież to taki szybki wypiek. Chyba pobiłam rekord, bo roladę biszkoptową piekłam zaledwie 5 minut w wcześniej nagrzanym piekarniku. Wyszła taka puszysta i miękka. Bardzo łatwo ją zrolowałam jeszcze ciepłą, nie pękła! Nadzienie banoffee to oczywiście banany(...)dulce de leche. Ta kombinacja jest niesamowita. Dulce de leche pewnie bym zjadła prosto z puszki, gdyby nie mój zdrowy rozsądek ile to kalorii i węglowodanów . Mówiąc szczerze to ciasto jedynie spróbowałam, bo faktycznie jakoś na słodkie ostatnio mam długie zęby. Ale za to mam dla kogo piec. Rolada banoffee została od razu sfotografowana. Sądzę, że jutro będzie jeszcze lepsza
codojedzeniamnie idealny, biszkopt jest wilgotny i jego wielkość jest w sam raz, masa nie jest sucha, jest kremowa i przepyszna a polewa z czekolady tylko dopełnia całości :) Spróbujcie bo ciasto jest naprawdę pyszne ;) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm lub tortownicę o śred 24 cm Biszkopt: 2 jajka kl L 1/2 szkl mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)polecam bo pysznie komponuje się taki dżemik z masą) 4. Gotową masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy i chowamy do lodówki. Polewa czekoladowa 5. Czekoladę wraz z masłem roztapiamy nad kąpielą wodną, a następnie polewamy nią ciasta, można ciapkami, zygzakami a można też rozsmarować. Ciasto znów chowamy do lodówki i tam je też przechowujemy. Smacznego
Gotowanie...to proste !Chciałabym Wam zasugerować przygotowanie fenomenalnego serniczka na zimno. Spód to kakaowy biszkopt, dalej pyszna czekoladowa pianka, a na wierzchu kawowa galaretka. Galaretka nie jest słodka, idealnie równoważy się ze słodką warstwą serową. Polecam. Biszkopt: 4 jajka 120 g drobnego cukru 120 g mąki 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka serowa: 850 g waniliowego serka homogenizowanego 1 szkl(...)momentu, aż masa wyraźnie podwoi swoją objętość i stanie się jaśniejsza. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Za pomocą szpatułki łączymy suche składniki z masą jajeczną. Ciasto przelewamy do tortownicy (24-26cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko
Smaki Na TalerzuNajlepsze ciasta z makiem na święta. Święta Bożego Narodzenia bez makowca w naszym domu nie mogą się odbyć. Tak uważa sporo innych osób. Mak to tradycja i symbolika. Przede wszystkim ciasta i potrawy z makiem symbolizują pomyślność, płodność i dostatek na cały, zbliżający się Nowy Rok. Każdego roku piekę makowiec, za każdym razem inny. Zapewne większość z Was będzie piekła(...)ubite na sztywno białka, dzięki temu masa jest bardziej zwarta. Jeśli po upieczeniu powierzchnia rolady makowej pęknie, można ją zamaskować lukrem lub polewą czekoladową. Polecam zawijać roladę makową przed pieczeniem w papier do pieczenia co zabezpiecza ciasto przed pęknięciem podczas pieczenia. Najlepsze ciasta z makiem na święta: Makowiec krucho-drożdżowy Świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami i cukrem pudrem. świąteczna strucla
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię