Ciekawe ciasto na bazie białego sera oraz musu porzeczkowego. Orzeźwiający smak, biszkopt z nutą kawy, migdałów, chrupiące czekoladowe wafelki - całość idealnie pasuje do małej czarnej w letnie, gorące dni. Składniki: Biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanka cukru pudru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Masa serowo- porzeczkowa ze startą czekoladą(...)wymieszać szpatułką. Wlać do okrągłej formy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. 2. Masa serowo- porzeczkowo - czekoladowa: Porzeczki zblendować blenderem, dodać rozpuszczoną galaretkę, zagotować (nie gotować), wystudzić. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić drobno nożem. Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać ubitą na sztywno
Szalona Kuchnia Ewelinytakiego domowego to już mu szczególnie daleko. Poniższa zebra jest puszysta i bardzo delikatna, o czekoladowo-waniliowym smaku z nutką cytrynowego akcentu. Bardzo prosta w przygotowaniu – raz, dwa i gotowe! Poza tym wygląda bardzo atrakcyjnie, a to dzięki naprzemiennej metodzie nakładania warstw ciasta. Składniki na dużą keksówkę o długości 30 cm: Ciasto jasne: 2 szklanki mąki typu 550 2 łyżki
Roślinna - blog wegańskiDzisiaj proponuje Wam pyszna babkę makową, klasyczne ciasto drożdżowe z makowym nadzieniem i bakaliami. Babka jest bardzo łatwa do zrobienia i niezwykle smaczna. Idealna na Święta lub do kawy na każdą inna okazje. Składniki: Ciasto drożdżowe : 500 g maki pszennej 1 szklanka mleka 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych 1/3 szklanki cukru 100 g masła 1 jajko(...)szklanki cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki masła Dodatkowo: masło do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy lukier, polewa czekoladowa lub cukier puder do posypania babki Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku Wykonanie: Zrobić ciasto drożdżowe: Mleko podgrzać w garnku i rozpuścić w nim masło. Mąkę przesiać do miski i wsypać do niej drożdże oraz
Pani M - kuchnia smakowitakolejną „ Zdrową Środę ” w Małej Cukierence. Smaczny torcik czekoladowy wegański, bez glutenu, bez cukru. Prosty i szybki w przygotowaniu, ale do jego upieczenia będziemy potrzebowali dwóch tortownic o średnicy 20cm. Nie jest za słodki, lekko kokosowy… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Ciasto: 170g roztopionego oleju kokosowego 90g erytrolu 1/3 szklanki syropu
Mała CukierenkaProste w przygotowaniu, czekoladowe brownies z fasolą i siemieniem lnianym. Bardzo sycące, aromatyczne, posłodzone syropem z agawy i ksylitolem. Przygotowałam je na „Zdrową Środę”, ale nie zdążyłam wczoraj i opublikowałam tylko film. Dlatego dzisiaj zapraszam na zdrowszą wersję brownies z fasolą, polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PROSTE(...)BROWNIES z fasolą bez mąki Składniki: Ciasto: 400g czerwonej fasoli z puszki 2 jajka 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 2/3 szklanki wody 25 suszonych daktyli 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki kakao bez cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki sody 100g poszatkowanej gorzkiej czekolady 3-4 łyżki syropu z agawy lub miodu lub syropu klonowego
Mała CukierenkaSkworcu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 kopiaste łyżki kawy zbożowej np. Inka 250 ml mleka 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej ( tortowej) orzechy włoskie do posypania Polewa czekoladowa: 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 % 1 łyżka kawy zbożowej 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Piernik rozgrzewamy do temp. 175 C. W garnku na małym ogniu rozpuszczany masło , dodajemy cukier(...)roztrzepane widelcem jajka. Wszystko energicznie mieszamy. Cały czas mieszając dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy dotąd dopóki masa zrobi się gładka . Ciasto wylewamy do keksowej foremki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 - 55 minut. Upieczony piernik polewamy polewą czekoladową i posypiemy orzechami włoskimi. Polewa czekoladowa: Do rondelka wlewamy śmietankę , wrzucamy połamane kawałki czekolady i wsypujemy kawę. Mieszamy aż polewa zgęstnieje
Różne smaki w kuchniDelikatny i puszysty sernik z nutą waniliową i czekoladową polewą to pyszny deser, który świetnie nadaje się nie tylko niedzielne popołudnie z filiżanką kawy, ale też id święta - np. na zbliżającą się Wielkanoc. Sernik z polewą czekoladową - przepis Do przygotowania sernika będą Ci potrzebne: 1 kg twarogu (zmielonego w maszynce lub gotowego w wiaderku), 80g mąki ziemniaczanej, 5 jajek, łyżeczka(...)Wylej masę serową do formy, włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piecz ok. 50-60 minut (sprawdź patyczkiem stopień wypieczenia). Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale ciasto zostaw w nim jeszcze na ok. 30 minut. 6. Po wyjęciu odstaw ciasto do ostygnięcia. 7. Do garnka wlej kremówkę, podgrzej, dodaj pokruszoną gorzką czekoladę, zdejmij z ognia i wymieszaj
Z notatnika dietetykaPozostały sos czekoladowy można wstawić do lodówki i po kilku godzinach zastygnięty idealnie zastępuje krem czekoladowy na kanapki dla dzieci. ale w wersji bez likieru amaretto. Naleśniki są pyszne i mocno sycące. Ciasto naleśnikowe: 2 jajka mąka pszenna mleko woda mineralna gazowana 2 łyżeczki cukru cukier waniliowy szczypta soli odrobina oleju Nie podałam proporcji, ponieważ naleśniki zawsze robię(...)ciasto jest za rzadkie dodajemy mąkę, a jak za gęste dolewamy mleka. Za dużo cukru też nie dodajemy, bo będą się przypalać. Składniki mieszamy trzepaczką albo mikserem. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oleju. Krem Tiramisu: 2 jajka, oddzielnie żółtka i białka 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Jajka wyparzamy w gorącej wodzie! Żółtka ucieramy
Blondynka GotujeTort ze świeczkami z okazji urodzin. Wielopiętrowe ciasto z racji kolejnej rocznicy lub okrągłego jubileuszu. Ulubione ciasto na święta, makaroniki na imieniny czy smakowite wypieki na chrzciny… Każdą z tych okazji łączy słodki deser, który nierzadko jest zwieńczeniem rodzinnej imprezy, a także doskonałym pomysłem na prezent, który z pewnością docenią Twoi najbliżsi. Teraz możesz go wręczyć bez względu na dzielącą(...)cukrowej, posypka, czekoladowa polewa, świeże owoce lub słodka galaretka. Współcześnie wybór tortów jest na tyle szeroki, że ów deser z powodzeniem zadowoli zarówno miłośnika czekolady, jak i świeżej cytryny czy cierpkiej maliny. Wśród absolutnych klasyków i hitów cukierniczych, króluje: Wybierz, zamów i odbierz! Wejdź na stronę cukierni, która oferuje tort na prezent. Spośród szerokiej oferty różnorodnych ciast i ciasteczek wybierz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szpatułką. Na końcu dodajemy przestudzoną czekoladę i mieszamy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką foremki z kominem (ok. 2 l). Pieczemy do tzw. suchego patyczka przez ok. 35-40 min. w ok. 175 st. C (góra-dół bez termoobiegu). Wystudzoną babkę polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. składniki na polewę czekoladowa : 50 g masła 2 łyżki
Domowy Smak Jedzeniałyżek wiórków kokosowych dżem truskawkowo - ananasowy (280 g) Kruszonka koksowa: 100 g maki pszennej 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych 100 g margaryny Masa czekoladowa: 2 opakowania budyni czekoladowych bez cukru 0,5 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 100 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: żółte wiórki kokosowe Przygotowanie: Kruszonka kokosowa- mąkę z cukrem pudrem(...)boki posmarować masłem. Na spód tortownicy wyłożyć połowę ciasta, wyrównać wierzch i wyłożyć punktowo dżem o smaku truskawkowo - ananasowy. Następnie delikatnie za pomocą łyżki wyłożyć pozostałe ciasto, wyrównać wierzch. Na koniec wierzch ciasta posypać równomiernie kruszonką kokosową. Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa czekoladowa - 100 g gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej
Ciastka - domowe słodkościorzeszkami, może być też inny kolor) 36-40 rogów - połamanych z precelków 36-40 kropelek czekoladowych Masło utrzeć z cukrem i tahini. Dodać melasę, zmiksować. Następnie dodać żółtko i ponownie zmiksować. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Zagnieść ciasto. Jeżeli będzie trudne do formowania, schłodzić w lodówce. Z ciasta formować niewielkie kulki, lekko spłaszczyć i układać na blasze wyłożonej
Pełny talerzDobre i reprezentacyjne w wyglądzie słodkie rogaliki o smaku czekoladowo - kokosowym znalazłem na tej stronie . Nie pozostało nic innego jak się z nimi zmierzyć. Przepis na początku wydaje się skomplikowany, ale bez problemu można sobie poradzić. Proszę się częstować :)) Składniki : - około 1 kg mąki. Na zaczyn : - 250 ml mleka, - 2 łyżeczki cukru, - 7 g drożdży suszonych. Wszystko wymieszać(...)czasu, aż zaczyn ruszy. Dodać zmiksowane razem : - 3 jajka, - 200 ml oleju. Wszystko wymieszać , podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać : - 150 g wiórków kokosowych i tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję plastycznego, zwartego ciasta drożdżowego. Do drugiej dodać : - 3 łyżki kakao i tyle mąki
Przepisy MikołajaChurros, czyli hiszpański specjał przygotowany z ciasta parzonego, smażonego na oleju. Muszę powiedzieć, że dobre to to. Co prawda dużo bardziej mi smakowała wersja solo, jedynie z cukrem, ale skoro podaje się je z sosem czekoladowym, niech tak też będzie – do wyboru Do smażenia churrosów przyda się Wam termometr kuchenny. Temperatura jest ważna o tyle, że przy zbyt mocnym(...)jajku, miksujemy za każdym razem do połączenia (w efekcie końcowym powinniśmy otrzymać gładkie, dosyć gęste ciasto). Przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdy (u mnie duża Tylka, Wilton B6, ale zdecydowanie lepsza byłaby nieco mniejsza). Z ciasta wyciskamy kilkucentymetrowe paseczki bezpośrednio na rozgrzany olej. Odcinamy je nożyczkami lub za pomocą noża. Smażymy w głębokim tłuszczu, rozgrzanym
Smaki Na Talerzumasła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g mąki 4 łyżki maku opakowanie budyniu czekoladowego konfitura z czarnego bzu Zimne masło zagniatamy szybko z żółtkami, makiem, cukrem, proszkiem do pieczenia i mąką. Formujemy dwa rulony, jeden kawałek ciasta wsadzamy do zamrażarki, a drugi do lodówki. Po 30 minutach kawałkiem ciasta z lodówki wykładamy tortownicę i podpiekamy
Gotowanie i blogowanie