Mocno czekoladowy z kawałkami czekolady i na orzechowo-orkiszowym spodzie sernik na zimno. Przygotowanie: 60 minut Koszt: Tanie Nie wiem jak u Was, ale u mnie serniki pod każdą postacią są numerem 1. Czy to na zimno, czy pieczone, zawsze są przy większych i mniejszych okazjach, a nawet i bez okazji. Jako że jestem miłośniczką gorzkiej czekolady, musiałam połączyć(...)również zapraszam. Pieczona owsianka z bananem i truskawkami , Koktajl malinowy z płatkami , Chlebek żytni z foremki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W połączeniu z masłem orzechowym tworzy wspaniałą bazę pod każde ciasto na zimno. Świetnie się utwardza a smak bomba! Jak pewnie zauważycie na zdjęciach, w serze prześwitują białe granulki sera. Powód tego jest taki, że ja nie przepadam za gotowymi serami
zdrowo i aktywnieMocno czekoladowy z kawałkami czekolady i na orzechowo-orkiszowym spodzie sernik na zimno. Przygotowanie: 60 minut Koszt: Tanie Nie wiem jak u Was, ale u mnie serniki pod każdą postacią są numerem 1. Czy to na zimno, czy pieczone, zawsze są przy większych i mniejszych okazjach, a nawet i bez okazji. Jako że jestem miłośniczką gorzkiej czekolady, musiałam połączyć(...)również zapraszam. Pieczona owsianka z bananem i truskawkami , Koktajl malinowy z płatkami , Chlebek żytni z foremki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W połączeniu z masłem orzechowym tworzy wspaniałą bazę pod każde ciasto na zimno. Świetnie się utwardza a smak bomba! Jak pewnie zauważycie na zdjęciach, w serze prześwitują białe granulki sera. Powód tego jest taki, że ja nie przepadam za gotowymi serami
Zdrowie i pysznie na talerzuktórego nie trzeba piec faktycznie robi się błyskawicznie, jednak nie wzięłam pod uwagę jednego …. musi niestety poleżeć trochę w lodówce:D Samo ciasto jednak mnie zadowoliło. Czuć było, że masa to nie tylko budyń czekoladowy, ale i coś jeszcze. Dosyć słodkie. Z tego też powodu proponuję nie pomijać wiśni, które idealnie równoważą smak całości. 1 litr mleka 300g cukierków(...)kukułek 4 budynie czekoladowe 200g miękkiego masła 2 łyżki kakao 100ml likieru śmietankowego (u mnie „chlust” rumu) 350g herbatników typu petit beurre słoiczek 200ml wiśni z kompotu lub zalewy Do większego rondelka wlewamy pół litra mleka i na najmniejszym ogniu rozpuszczamy w nim kukułki. Co jakiś czas mieszamy. W pozostałym mleku rozrabiamy dokładnie budynie. Gdy cukierki się rozpuszczą
Smaki Na Talerzudotyczącym mądrego gospodarowania nadwyżkami jedzenia. Mam nadzieję, że moje porady będą dla was pomocne. Zajrzyjcie też koniecznie do innych wpisów w temacie: Jak uniknąć strat po świętach? Jak mrozić ciasta? Czy sałatkę jarzynową można mrozić? Sposoby na niemarnowanie jedzenia Jak odświeżyć pieczywo Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . CO MOŻNA ZAMROZIĆ PO ŚWIĘTACH kiełbasę gotowane(...)gotowane ugotowane warzywa z rosołu bigos, kapusta z grochem, gulasz, strogonow, gołąbki pieczywo – najlepiej pokrojone w porcje pasztecik, kulebiaki ciasta np babki, mazurki, serniki, makowce oprócz tych z galaretką czy z kremem czekoladę – jeśli dostaniecie nadmiar czekoladowych zajączków pierogi, uszka śledzie surowe, śledzie w oleju pascha z twarogu hummus, guacamole ugotowane ziemniaki, ugotowany ryż, ugotowany makaron naleśniki Czego lepiej
Dorota SmakujeKwestia nadzienia My przygotowaliśmy wersję z makiem ale równie dobrze, możecie przygotować inne nadzienie np. czekoladowe, czy orzechowe. Rogaliki drożdżowe z makiem to jedna opcja, kwestia nadzienia jest sprawą otwartą. Przepis na ciasto drożdżowe do rogalików jest optymalne, więc nie będzie sprawiało problemów. Będzie elastyczne i łatwe
kuron.com.plmiksujemy. Gruszki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy, łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone racuszki układamy na talerzu i polewamy sosem czekoladowym
Bajeczna KuchniaDekoracja to jeden z najważniejszych elementów świątecznego ciasta. Bez niej nie wyglądałoby tak apetycznie. Formę na babkę możecie dostać w sklepie internetowym firmy Leduvel, oficjalnego dystrybutora marki Nordic Ware. Podczas przygotowań do Świąt używałam czekoladowych dekoracji od Barry Callebaut. Zapewne słyszeliście już kiedyś o tej firmie. Barry Callebaut jest wiodącym na świecie producentem wyrobów kakaowych(...)jest lekko gorzki, intensywnie czekoladowy z delikatnymi, owocowymi nutami. - czekolady mlecznej z miodem w kaletkach Są to mocnomleczne pastylki, które bardzo dobrze się rozpuszczają. W smaku i zapachu mocno wyczuwalny jest miód, co jest zdecydowanie na plus. Można rozpuścić je w mleku i w ten sposób uzyskać gorącą czekoladę. Ja jednak uwielbiam dodawać je do ciasta albo na wieżę gorących
Poranek na słodkoCześć, witam Was serdecznie po świątecznej przerwie i w nowym roku :) Dziś zapraszam Was na jedno z moich ulubionych ciast-królewiec. Klasyczne ciasto miodowo biszkoptowe przełożone masą budyniową na gorąco, z powidłami i polewą czekoladową. Jest łatwe do zrobienia, pięknie wygląda. Wychodzi mięciutkie, wysokie i po prostu przepyszne. Zapraszam *zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku(...)margaryny lub masła DODATKOWO powidła śliwkowe SPODY Składniki na spody dajemy do miski, zagniatamy np robotem z hakiem lub rękami. Jeśli się klei podsypujemy troszkę mąką. Ciasto dzielimy na 2 części, pierwszą wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki wyłożone papierem do pieczenia Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKarpatka od lat niezmiennie cieszy się u nas wielkim powodzeniem. Choćby nie wiem jakie ciasta stały na stole to ona zawsze znika jako pierwsza. Przeważnie robię ją w klasycznej wersji albo z czekoladowym kremem. Tym razem jednak przełamałam smak lekko kwaśną warstwą malin w galaretce. Połączenie smakowe wręcz idealne a i wizualnie ładnie się prezentowała. *foremka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasto skruszało. Blaty piernikowe przekładamy podgrzanymi powidłami śliwkowymi, masą marcepanową, orzechową lub na grysiku. Wszystko wedle uznania. Przełożone ciasto należy obciążyć i odstawić na 3-4 dni. Następnie piernika dzielimy na 3 porcje, każdą oblewamy polewą kakaową lub czekoladową, ewentualnie dekorujemy. Piernik długo zachowuje świeżość pod warunkiem, że jest przechowywany np. w lnianej ściereczce i w chłodnym miejscu. Smacznego!!! Przypominam
Kuchnia domowa Aniwęgierek z domowego sadu. Postanowiłam wykorzystać je jak najsmaczniej. Najpierw wstawiłam do wielkiego garnka kilka kilogramów śliwek do smażenia na dżem śliwkowo-czekoladowy, gdyż zakiełkował mi pomysł z wykorzystaniem go do sernika. Potem zagniotłam szybko kruche ciasto, aby na weekend było coś słodkiego. Wybrałam zwykłe kruche ciasto maślane ze śliwkami i płatkami migdałowymi. Do samego ciasta dodałam także cynamon
Raj dla Podniebieniastartej czekolady Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać trzepaczką (rózgą). Bardzo dokładnie tak, aby było jednolite ciasto. Gofrownicę rozgrzać i wlewać ciasto. Piec do momentu aż będą błyszczące i wypieczone. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem czekoladowe gofry
O kuchni z uczuciemmasę przekładamy do foremki i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Dzielimy na kawałki i podajemy z lodami, bitą śmietaną lub polewą czekoladową. Dobrze też sprawdza się jako samodzielny deser, albo nietypowy spód do ciasta
Gotuj z RumcajsemDoskonałe połączenie delikatnej śmietankowej pianki, soczystych śliwek i chrupiącego kakaowego ciasta. Ciasto naprawdę warte wypróbowania. Polecam :) Ciasto kakaowe: 2,5 szkl maki pszennej 1 i 1/3 szkl cukru 2 op. budyniu czekoladowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g margaryny 5 żółtek 2 łyżki śmietany 18% Masa śmietankowa: 5 białek 1,5 szkl cukru 500 ml śmietany
Smakołyki Asipuszyste pączki, kruche i delikatne faworki oraz rozpływające się w ustach oponki. Pączki ziemniaczane Przepis tutaj (KLIK) Ciekawy przepis na pyszne, puchate i delikatne pączki. Do ciasta dodajemy ugotowane ziemniaki, które są w smaku w ogóle nie wyczuwalne, ale dzięki nim pączki długo zachowują świeżość. Polecam! Domowe pączki jak u babci Przepis tutaj (KLIK) Tradycyjny przepis(...)tutaj (KLIK) Kolejny przepis, który z pewnością przyda się na tłustoczwartkowe szaleństwo. Puszyste, mięciutkie i niebiańsko pyszne pączusie z konfiturą i polewą czekoladową. Palce lizać! Pączki jogurtowe Przepis tutaj (KLIK) Lekkie i puszyste pączki z ciasta drożdżowego, do którego zamiast mleka dodajemy jogurt naturalny. Ciasto jest dzięki temu delikatne i mięciutkie a pączki wychodzą przepyszne. Pączki serowe
Blog z ApetytemJakiś czas temu robiłam świetne, bardzo czekoladowe bananowe brownie , teraz więc przyszła pora na wersję bez kakao, za to z kawałkami gorzkiej czekolady i tak powstało bananowe blondie. Ciasto jest oczywiście mocno bananowe, choć owoce te nie są aż tak bardzo wyczuwalne, na pierwszy plan wysuwa się tu zdecydowanie czekolada. Przypomina w smaku nieco pieczoną owsiankę, głównie dlatego
Healthy food explorer