choinką znalazł się słoiczek nutelli, stwierdziłam, że wykorzystam go od razu i zamiast chałki zrobię kolejny wieniec, tym razem czekoladowy. Do prezentowanej na zdjęciach wersji użyłam ok. 300 g nutelli, czyli prawie cały słoiczek. Ciasto wyszło „obłędnie” nutellowe, słodkie, że hej :) Nawet były głosy, że jest za słodkie, ale mimo to, cały wieniec zniknął do rana :) Jeśli jednak
Moja Delicjadodać płynne masło z czekoladą i miodem oraz kwaśną śmietanę. Mieszać przez chwilę a następnie wsypać wszystkie suche składniki. Szybko całość wymieszać. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut . Powidło śliwkowe podgrzać. Powinno być ciepłe (nie gorące) w momencie, w którym dodawana jest do niego żelatyna(...)momentu, w którym czekolada całkowicie się rozpuści. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić raz wzdłuż, posmarować powidłem śliwkowym i odstawić na chwilę aby powidło nieco stężało. Ciasto kroić w dowolnej wielkości kostki. Każdą kostkę moczyć w płynnej czekoladzie i układać na metalowej kratce, aby nadmiar czekolady spłynął. Gotowe kostki czekoladowe wstawić do lodówki, aby czekolada nieco stężała. Kostka piernikowa z powidłem
MeCookspolewa czekoladowa (przepis tutaj ) wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem na parze, aż cukier się rozpuści, na puszystą masę (naczynie ze składnikami umieszczamy na garnku z gotującą się wodą). Gdy masa będzie ubita odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W między czasie ucieramy masło z kawą. Następnie stopniowo dodajemy wystudzoną masę jajeczną i miksujemy do połączenia się, na jednolity krem. wykonanie ciasta(...)biszkoptu rozsmarowujemy ok. 3 łyżki powidła śliwkowego. Ciasto orzechowe smarujemy 1/2 cz. masy i kładziemy masą do powidła. Wierzch ciasta również smarujemy masą. Spód drugiego blatu smarujemy powidłem śliwkowym i układamy posmarowaną stroną na masie. Wierzch cista polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. (inspiracja z przepisu s. Anastazji z moimi zmianami
Domowy Smak Jedzeniapostaram się dołączyć do akcji w miarę możliwości.Tym razem tematem akcji są Słodkości na jogurcie. Ja zrobiłam ciasto , tak na szybko..pomysł na nie znalazłam tutaj , u mnie dodatkowo są jeszcze :suszona skórka pomarańczowa, suszona żurawina i posypka czekoladowa. Razem ze mną udział wzięły..cdn. 400g jogurtu naturalnego 1 szkl. cukru 2 szkl.mąki 2 jaja 1 opakowanie(...)łyżeczki) skórka otarta z 1 cytryny suszona żurawina i skórka pomarańczowa posypka czekoladowa Jogurt utrzeć z cukrem, dodać jaja, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i otartą skórkę z cytryny i dodatki .Wszystko dokładnie wymieszać. Formę do keksówki wyłożyć papierem do pieczenia.Przelać do foremki ciasto Piec w temperaturze 180'C przez 45 minut.(do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć
Moje domowe kucharzeniewiśniami Bracia Koral 450 ml garść liofilizowanych owoców – maliny, truskawki, jeżyny sos czekoladowy kandyzowane wiśnie listki świeżej mięty Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, olej, dodajemy szczyptę soli, cukier i mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitego dość gęstego ciasta (konsystencja ciasta powinna być gęstsza od tradycyjnego ciasta naleśnikowego). Gofrownicę smarujemy olejem (przy(...)przed nałożeniem kolejnej porcji masy. Im dłużej gofrownica się nagrzewa, tym nasze gofry wyjdą lepsze. Małą chochelką nakładamy porcje ciasta. Gofry studzimy, nie mogą być gorące bo nasze dodatki się rozpuszczą. Na każdą porcję (2 gofry) nakładamy 2 gałki lodów czekoladowych z wiśniami, całość polewamy czekoladowym sosem, posypujemy pokruszonymi w dłoniach liofilizowanymi owocami, po bokach układamy kandyzowane wiśnie i dodajemy
Słodkie okruszkiWilgotne, miękkie i naturalnie słodkie ciasto bananowe. Łatwo i szybko się przygotowuje - bez zbędnego bałaganu w kuchni, bez użycia miksera. Aby uniknąć ryzyka zakalca pamiętajcie o wcześniejszym wyjęciu składników z lodówki oraz nie mieszaniu składników sypkich z mokrymi zbyt długo i energicznie. Wystarczy zgrubnie przemieszać je widelcem lub szpatułką. Tylko do połączenia składników. Chlebek ładnie rośnie w piekarniku, jest(...)Delikatnie łączymy z suchymi składnikami z drugiej miski oraz posiekanymi orzechami. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy w formie do lekkiego przestudzenia, następnie wyjmujemy z formy i układamy na kratce. POLEWA CZEKOLADOWA : W szklanej misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą, roztapiamy połamaną
cool and mintyWielkie Chocolate Chip Cookie, z czekoladowym nadzieniem, czekoladkami Kinder i truskawkami. :) Bardzo proste i efektowne. Prawdziwy raj dla łasuchów. :) Składniki: I. Ciasto: 170 g (3/4 szklanki) miękkiego masła 200 g (1 szklanka) brązowego cukru 1 duże jajo 1 żółtko 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego 250 g (2 szklanki) mąki 2 łyżeczki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli(...)rantach. Ma dość stałą konsystencję, więc dociskając ręką równo rozkładamy je po całym spodzie. Możemy je również podzielić na tzw. "oko". Pozostałą część czekolady rozkładamy po wierzchu ciasta. Pieczemy ok. 30 minut. Po 15 minutach możemy zakryć folią, aby się nie przypiekło. Przechodzimy do wykonania musu. Płatki żelatyny namaczamy w bardzo zimnej wodzie. Z mleka, cukru i żółtek gotujemy krem
DominikaDolciwidok tego deseru, dlatego specjalnie dla tych przygotowałam te zestawienie. SERNIKI PIECZONE CZEKOLADOWY SERNIK Z WANILIĄ Przepis znajdzie TUTAJ . SERNIK WIEDEŃSKI Z ŻURAWINĄ I WIŚNIĄ Przepis znajdzie TUTAJ. SERNIK WANILIOWO KAKAOWY W 10 MINUT Przepis znajdzie TUTAJ SERNIK W CIEŚCIE MURZYNKOWYM Przepis znajdziecie TUTAJ SERNIK Z KULKAMI I POLEWĄ MORELOWĄ Przepis znajdziecie TUTAJ SERNIK KRÓLEWSKI PROSTY(...)SERNIK MALINOWY NA DAKTYLOWYM SPODZIE Przepis znajdziecie TUTAJ ŚNIEŻKA NA KOKOSOWYM SPODZIE Przepis znajdziecie TUTAJ SERNIK NA ZIMNO Z OWOCAMI I GALARETKĄ Przepis znajdziecie TUTAJ SERNIK CZEKOLADOWY NA ORZECHOWYM SPODZIE Przepis znajdziecie TUTAJ SERNIK KAWOWY NA ZIMNO Przepis znajdziecie TUTAJ SERNIK Z MUSEM MALINOWYM Przepis znajdziecie TUTAJ SERNIK BORÓWKOWY TYLKO Z 3 SKŁADNIKÓW Przepis znajdziecie
zdrowo i aktywniewidok tego deseru, dlatego specjalnie dla tych przygotowałam te zestawienie. SERNIKI PIECZONE CZEKOLADOWY SERNIK Z WANILIĄ Przepis znajdzie TUTAJ . SERNIK WIEDEŃSKI Z ŻURAWINĄ I WIŚNIĄ Przepis znajdzie TUTAJ. SERNIK WANILIOWO KAKAOWY W 10 MINUT Przepis znajdzie TUTAJ SERNIK W CIEŚCIE MURZYNKOWYM Przepis znajdziecie TUTAJ SERNIK Z KULKAMI I POLEWĄ MORELOWĄ Przepis znajdziecie TUTAJ SERNIK KRÓLEWSKI PROSTY(...)SERNIK MALINOWY NA DAKTYLOWYM SPODZIE Przepis znajdziecie TUTAJ ŚNIEŻKA NA KOKOSOWYM SPODZIE Przepis znajdziecie TUTAJ SERNIK NA ZIMNO Z OWOCAMI I GALARETKĄ Przepis znajdziecie TUTAJ SERNIK CZEKOLADOWY NA ORZECHOWYM SPODZIE Przepis znajdziecie TUTAJ SERNIK KAWOWY NA ZIMNO Przepis znajdziecie TUTAJ SERNIK Z MUSEM MALINOWYM Przepis znajdziecie TUTAJ SERNIK BORÓWKOWY TYLKO Z 3 SKŁADNIKÓW Przepis znajdziecie
Zdrowie i pysznie na talerzuporadzę na to, że w środku pięknej, słonecznej wiosny, gdy króluje mój ukochany rabarbar, a targ pachnie truskawkami, ja mam ochotę na wilgotne, ciągnące i mega-czekoladowe brownie naszpikowane pistacjami i oblane obłędnie boskim solonym karmelem. W końcu zachcianki są po to, by je spełniać! Z kolei "nadmiar słodyczy prowadzi do rozpusty. Szukaj równowagi smaków - dolce e salata . Znałam kiedyś(...)waniliowy i cukier. Odstawić do wystudzenia. Jajka ubić, dodając pod koniec mielone migdały i pistacje. Połączyć z masą czekoladową i przelać do wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy o średnicy 24 cm. Piec 25-30 minut (nie dłużej - ciasto musi być "lekko niedopieczone"). Na wierzchu utworzy się cieniutka skorupka, ale wnętrze będzie dalej niedopieczone. Wyjąć z piekarnika
KUCHARNIAżółtka 9 łyżek zimnej wody Polewa czekoladowa 150 g czekolady mlecznej 5 łyżek mleka 1 łyżka masła Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera(...)mieszamy do uzyskania gładkiego kremu. Masę wykładamy na jabłka i równamy. Chłodzimy w lodówce. Polewa czekoladowa Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa. Tak przygotowana polewą dekorujemy ciasto. by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniPopularne tanie i łatwe do zrobienia ciasto z użyciem czarnego kakao. Zamieniłam też margarynę która powszechnie była używana przez nasze babcie do tego ciasta, na masło, dzięki czemu ciasto jest według mnie delikatniejsze. Dodatkowo użyłam do posypania polewy płatków migdałowych, dzięki temu ciasto pysznie i delikatnie chrupie:) Niezawodna córcia, stwierdziła, że moje ciasto wygląda jakby się spaliło😂 Przy okazji(...)czarnym kakao stwierdzam, że kakao tradycyjne jest dużo bardziej pachnące i czekoladowe i choć z czarnym kakao można zrobić dużo innych, niż tradycyjne wypieków, u mnie i tak numer 1 zawsze będzie aromatyczne, pełne koloru i bezkonkurencyjne (i nie jest to żadna reklama) gorzkie Kakao Decomorreno. Na ciasto: 250 g masła Szklanka cukru 4 czubate łyżki czarnego kakao 4 jaja
Krylowa Kuchniabiszkoptów wiórka do posypania składniki na polewę czekoladową: 100 g masła 100 g cukru pudru 40 g kakao 4 łyżki mleka wykonanie: Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy cukier mieszamy. Następnie dodajemy kakao oraz mleko. Wszystko mieszamy i chwilkę jeszcze podgrzewamy, gdy polewa będzie gładka i aksamitna zestawiamy z ognia. Chwilkę przestudzamy. wykonanie ciasta: Biszkopt(...)przekładamy do foremki, nasączamy go wódką wymieszaną z wodą. Na nim rozsmarowujemy konfiturę z czarnej porzeczki. Na konfiturę kładziemy ciasto makowo kokosowe. Następnie równomierne wykładamy masę budyniową, w którą delikatnie wciskamy nasączone w pozostałą wódką z wodą. Wierzch polewamy polewą czekoladową i oprószamy wiórkami kokosowymi. Całość schładzamy w lodówce przez min. 12 godz. (najlepiej przez noc). Kroimy mokrym nożem
Domowy Smak Jedzeniawodę spod cieciorki (aquafabę) na później! To właśnie z niej będziecie mogli zrobić wegańską bezę, czy pyszny mus czekoladowy lub orzechowy. Przepisy na te wszystkie pyszności na pewno wkrótce pojawią się u mnie na blogu, a więc STAY TUNED! Całe ciasto to ok. 947kcal, B: 55,5g, T: 38,9g, W: 95,3g. Składniki na 6-8 kawałków
Be Fit Be Strongjakości, w sumie najgorszy, jaki tylko mogłam znaleźć w pobliskim sklepie - wyjątkowo się sprawdza w takim wypieku. Tym razem babkę zdominował aromat migdałów - użyłam esencji migdałowej jako dodatku do ciasta i płatków migdałowych do posypania po upieczeniu. Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH): 5 jaj - małych, jeśli większe to 4 sztuki 1 szkl. cukru (250g(...)można wyjmować! Ciasta nie wyjmować zbyt szybko z piekarnika - wyłączyć grzałkę, otworzyć drzwiczki na oścież i studzić tak ciasto ok. 10 min . Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszce do zupełnego ostygnięcia. Przy pomocy pędzelka wysmarować babkę polewą czekoladową - u mnie wyrób własny, przepis do znalezienia TU . Wypiekałam wspólnie z: Moje domowe kucharzenie Jej Kuchnia Różowa kuchnia
Grunt to przepis!