można pospacerować spalając kalorie. Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na mazurek. Był już mazurek chałwowy, czekoladowy, kajmakowy, a dzisiaj kolej na cytrynowy. Ciekawa jestem czy Wy pieczecie mazurki na święta, a jeśli tak to jakie. Prócz mazurków robię też inne ciasta, które możecie zobaczyć tutaj A teraz zapraszam na kruche ciasto z cytrynowym kremem. Ciasto
O kuchni z uczuciemoraz bananów. Jest idealne na każdą okazję, z pewnością zasmakuje każdemu! [embed]https://youtu.be/GuP1HlOo0Ew[/embed] Składniki na bananową krówkę – błyskawiczne ciasto bez pieczenia: Krem: 500 g serka mascarpone 400 ml śmietanki 30% 400 g masy kajmakowej (dałam o smaku czekoladowym) Dodatkowo: około 150 g biszkoptów 3 banany sok z połowy cytryny około 2 łyżki kakao Przygotowanie Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy(...)wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układamy warstwę biszkoptów. Następnie wykładamy połowę kremu, układamy pokrojone banany i rozsmarowujemy resztę kremu. Na wierzchu układamy biszkopty i całość posypujemy kakao. Ciasto odstawiamy na kilka godzin (najlepiej co najmniej 12) do lodówki, aby krem zesztywniał i łatwo się kroił. [caption id="attachment_7590" align="aligncenter" width="717"] Bananowa krówka[/caption] Zobacz przepisy
e-PrzepisyKulinarnePyszne słodkie mazurki w wersji mini. Wypełnione czekoladowym nadzieniem i jak zwykle udekorowane bakaliami. Prezentują się cudnie aż szkoda jeść. Kto nie ma małych foremek może oczywiście zamiast mini mazurków zrobić jeden duży. składniki: 250 g mąki 150 g miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru 1 jajko szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g czekolady (dałam(...)sztuk. Ciasto na dnie nakłuć widelcem. Foremki z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż ciasto ładnie się przyrumieni, funkcja góra-dół. Upieczone kruche spody wyjąć z foremek i wystudzić na kratce. Przygotować czekoladowe nadzienie. Do garnuszka wlać śmietankę i postawić na ogniu. Dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać aż czekolada całkowicie się rozpuści. Masę przestudzić i napełnić
Monia miesza i gotujezawsze upraszczam przygotowanie sernika, gdyż ubijam wszystko razem do połączenia składników, wtedy sernik nie rośnie jakoś znacząco, ale również nie opada Dzisiaj zapraszam Was na sernik tradycyjny z polewą czekoladową i posypany wiórkami kokosowymi. Taki sernik pamiętam z czasów dzieciństwa na Świętach na wsi… pycha:) Składniki (tortownica 24 cm): Spód 150 g masła 1 duże jajko 3/4 szklanki mąki(...)przez około 60 minut w temperaturze 170°C. Polewa czekoladowa: 50 g masła 1,5 łyżki cukru 40 g czekolady deserowej 2 łyżki kakao 1 łyżka mleka Roztapiamy masło z cukrem, gdy cukier się rozpuści dodajemy kakao i czekoladę i mieszamy do powstania polewy. Wystudzone ciasto polewamy polewą i obsypujemy wiórkami. Smacznego
dom-agi.plCiasto które zna chyba każdy, genialne w swojej prostocie i smaku. Delikatny kakaowy biszkopt przełożony bitą śmietaną z dodatkiem polewy czekoladowej. 6 jajek M 3/4 szklanki pąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu DO PRZEŁOŻENIA 500 ml. śmietanki kremówki + 50 ml do dekoracji(...)łyżki cukru pudru opcjonalnie śmietan fix POLEWA CZEKOLADOWA 1 czekolada deserowa 3/4 łyżki mleka 40 gramów masła Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodajemy cukier. Żółtka wymieszać z octem. Miksując na niskich obrotach dodajemy partiami do piany z białek. Mąki, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać przez sito Dodajemy stopniowo do ubitych jajek za każdym razem dokładnie
Andzia Pichcidomownikom. Miałam troszkę przerwy w jego pieczeniu i z przyjemnością sięgnęłam do mojego poplamionego zeszytu z przepisem na Izaurę :) W tej chwili wspomnieniem wróciłam do serialu....:) Składniki: Na ciasto: * 1 i 1/2 szklanki mąki * 1 i 1/2 szklanki cukru * 3 łyżki kakao * 1 kostka margaryny * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * cukier waniliowy Ser: * 4 jaja * 5 łyżek wody * ekstrakt(...)koniec ubiłam białka na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszałam. Do wyłożonej pergaminem do pieczenia formy wylałam masę czekoladową i piekłam w 200 stopniach przez 20 minut. Po tym czasie wylałam przygotowaną masę serową na podpieczone ciasto i piekłam jeszcze 50 minut. Ciasto wyciągnęłam z piekarnika i odstawiłam do całkowitego wystudzenia. Odlaną masą polałam po wierzchu ciasto
Pieprzyć z Fantazjąprzetestowania: Składniki: ok. 300 g ciemnych ciasteczek typu markizy 3 serki homegeniozowane 5 bananów ok. 3 łyżek kakao czekoladowa posypka (bądź starta czekolada) żelki "robale" Banany rozdrabniamy widelcem, badź przy użyciu urządzenia rozdrabniającego, dodajemy dwa serki homogenizowane i dokładnie mieszamy. Ciasta kruszymy (najwygodniej przy użyciu urządzenia rozdrabniającego) i dodajemy pozostały serek homegeznizowany - mieszamy. Do miseczki, pudełka(...)masy jasnej i ponownie masa ciemna i jasna. Całość posypujemy delikatnie kakao i wkładamy do lodówki na min. 0,5 godziny (mile widziany nieco dłuższy czas). Przed podaniem dekorujemy czekoladową posypką i robalami. Mniam
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaCzekolada plastyczna rewelacyjnie nadaje się do dekorowania tortów, ciast i babeczek, a przy tym jest łatwa do wykonania. Ja do tej pory wykorzystałam ją do zrobienia czekoladowych ozdobnych różyczek i dekoracji tortu. Składniki: 50 g gorzkiej czekolady ½ łyżki miodu Wykonanie: Czekoladę połamać na kostki i włożyć do metalowej lub żaroodpornej miski. Do garnka na którym umieścimy miskę nalać wodę(...)trzeba niczym podsypywać czekolady ale jeśli za bardzo się klei można to zrobić na folii spożywczej. Z czekolady wycinać kółka np. za pomocą kieliszka, oraz zrobić niewielki wałek z ciasta. Wałek rozgnieść palcem na nierówny prostokąt a następnie zwinąć go tworząc środek kwiatka. Ponieważ czekolada w palcach zaczyna się rozpływać można uformowaną czekoladę przyczepić do wykałaczki. Kółka czekolady mieścić między
Mama GotujeLubię kiedy jesienią pachnie w domu cynamonem, ciastem dyniowym, szarlotką, ale kiedy pachnie czekoladą to już jest po prostu koniec świata! To taki zapach, który otula wszystkie zmysły, koi duszę, szepcze cichutko, że liczy się tylko ten moment, a z kalorie są najmniej ważne ;) Do tej czekoladowej rozpusty świeżo zaparzona kawa, ale tu jestem tradycjonalistką mocną i choć chciałabym(...)czasu. Ciepłą, ale nie gorącą masę czekoladową przelewamy do większego naczynia. Dodajemy przesianą mąkę i cukier/ Miksujemy do połączenia. Na końcu dodajemy jajka oraz żółtka i ponownie miksujemy. Gotową masę przekładamy do ramekinów, mniej więcej do 3/4 ich wysokości. PIECZENIE: Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości ramekinów, ilości ciasta, sprawdzonego piekarnika i efektu końcowego, który chcemy osiągnąć
bistro mamamojprzepisna.pl | Tort czekoladowo-figowy z wiśniami Witam, po króciutkiej przerwie. Dziś mam dla Was przepis na Tort czekoladowo-figowy z wiśniami. Tort upieczony z okazji urodzin mojego męża. Tort składa się z kakaowego biszkoptu, delikatnej frużeliny z fig, delikatnego kremu czekoladowego oraz frużeliny wiśniowej. Jeżeli nie macie świeżych fig można użyć dżemu figowego lub suszonych fig. Nie polecam jednak rezygnować(...)kakao, delikatnie wymieszać szpatułką, dodać roztopione masło i wymieszać. Ciasto przelać do formy. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 min, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika. Całkowicie ostudzić, boki biszkoptu delikatnie odciąć od formy nożykiem. Biszkopt podzielić na 3 blaty, po około 2 cm każdy. Składniki na krem czekoladowy: 500 gr serka mascarpone schłodzonego 200 ml śmietany
moj przepis namojprzepisna.pl | Tort czekoladowo-figowy z wiśniami Witam, po króciutkiej przerwie. Dziś mam dla Was przepis na Tort czekoladowo-figowy z wiśniami. Tort upieczony z okazji urodzin mojego męża. Tort składa się z kakaowego biszkoptu, delikatnej frużeliny z fig, delikatnego kremu czekoladowego oraz frużeliny wiśniowej. Jeżeli nie macie świeżych fig można użyć dżemu figowego lub suszonych fig. Nie polecam jednak rezygnować(...)kakao, delikatnie wymieszać szpatułką, dodać roztopione masło i wymieszać. Ciasto przelać do formy. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 min, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika. Całkowicie ostudzić, boki biszkoptu delikatnie odciąć od formy nożykiem. Biszkopt podzielić na 3 blaty, po około 2 cm każdy. Składniki na krem czekoladowy: 500 gr serka mascarpone schłodzonego 200 ml śmietany
moj przepis namojprzepisna.pl | Tort czekoladowo-figowy z wiśniami Witam, po króciutkiej przerwie. Dziś mam dla Was przepis na Tort czekoladowo-figowy z wiśniami. Tort upieczony z okazji urodzin mojego męża. Tort składa się z kakaowego biszkoptu, delikatnej frużeliny z fig, delikatnego kremu czekoladowego oraz frużeliny wiśniowej. Jeżeli nie macie świeżych fig można użyć dżemu figowego lub suszonych fig. Nie polecam jednak rezygnować(...)kakao, delikatnie wymieszać szpatułką, dodać roztopione masło i wymieszać. Ciasto przelać do formy. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 min, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika. Całkowicie ostudzić, boki biszkoptu delikatnie odciąć od formy nożykiem. Biszkopt podzielić na 3 blaty, po około 2 cm każdy. Składniki na krem czekoladowy: 500 gr serka mascarpone schłodzonego 200 ml śmietany
moj przepis namacie świeżych fig można użyć dżemu figowego lub suszonych fig. Nie polecam jednak rezygnować z nich ponieważ to one nadają słodyczy w tym torcie. Tort jest mało słodki, dzięki czekoladowemu kremowi, figi tylko delikatnie go słodzą, a kropką nad i są wiśnie, których nie można w tym przepisie pominąć. Pyszny i lekki w smaku, takie torty lubimy! Składniki na tortownicę(...)kakao, delikatnie wymieszać szpatułką, dodać roztopione masło i wymieszać. Ciasto przelać do formy. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 min, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika. Całkowicie ostudzić, boki biszkoptu delikatnie odciąć od formy nożykiem. Biszkopt podzielić na 3 blaty, po około 2 cm każdy. Składniki na krem czekoladowy: 500 gr serka mascarpone schłodzonego 200 ml śmietany
moj przepis nadodajemy do nich drożdży ani proszku do pieczenia! Przepis na poniższe rogaliki zobaczyłam na innych blogach kulinarnych pod nazwą "trzy składnikowe". Rogaliki możecie nadziać kremem czekoladowym, powidłami śliwkowymi jak i dowolnym, gęstym dżemem owocowym. Ponadto rogale będą idealne dla osób, które mają alergię na jajka, ponieważ do ich przygotowania nie potrzebujemy tego składnika. Składniki na 1 blaszkę(...)elastyczne ciasto. Przełożyć je do woreczka i schłodzić przez godzinę w lodówce. Następnie podzielić na 2 części. Każdy płat ciasta rozwałkować na prostokąt. Następnie podzielić wzdłuż na 2 części i wykroić rogale. Na każdy kawałek trójkąta nałożyć, np. krem czekoladowy. Zwijać od spodu, formułując rogalik. Przygotowane rogaliki ewentualnie posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem. Piec około 30 minut
Ugotowaćskładniki biszkopt * 6 jajek * 150 g cukru * 150 g mielonych migdałów * 75 g mąki krem kokosowo-czekoladowy * 250 ml śmietany 18% * 125 g wiórków kokosowych * 100 g białej czekolady (np.milka) * 1 opakowanie bitej śmietany w proszku masa krówkowa * 1 puszka gotowego gotowanego mleka skondensowanego * 2 łyżeczki kakao * 350 g margaryny Kasi dodatkowo * biała masa cukrowa *barwniki Sposób wykonania biszkopt(...)dnem wyłożonym papierem do pieczenia. piec w temperaturze 190 stopni przez 30-35 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić w formie na kilka minut, następnie ostrożnie wyjąć, oderwać papier i zostawić do wystygnięcia. krem kokosowo-czekoladowy Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dolewać śmietanę, mieszać i podgrzewajać, tak aby powstała jednolita masa. Chłodną masę ubijać wsypując powoli bitą śmietanę
Mix smaku