ciasto czekoladowe - 20638 przepisów (strona:754/1376)

EKLERY Z KREMEM BUDYNIOWYM 151

masłem, zmniejszyć ogień. Gdy masło całkowicie się rozpuści wsypać mąkę i energicznie mieszać ciasto aż utworzy się z niego kula. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Następnie zimne ciasto zmiksować z jajkami. Masę wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyciskane ciastka powinny mieć nie więcej niż 10 cm długości(...)minut. Wystudzić na kratce. Przekroić wzdłuż na pół i przełożyć kremem. Można udekorować polewą czekoladową ( czekolada gorzka bądź gorzka z mleczną pół na pół rozpuszczona w kąpieli wodnej z odrobiną masła).  Z tego samego przepisu na ciasto parzone można też upiec ptysie, groszek ptysiowy i karpatkę. Jak widać u mnie polewa jeszcze nie stwardniała, jednak

Zrób to smacznie
MIODOWNIK Z MASĄ BUDYNIOWĄ, KAJMAKIEM I ORZECHAMI W KARMELU 175

rondelku dodaj orzechy i miód, masę gotuj aż zacznie się karmelizować, zrobi się złota. Wylep trzeci blat ciasta i wylej na niego orzechy z karmelem, rozprowadź równomiernie. Pieczemy 18 do 20 minut. Blaty studzimy całkowicie. Warstwy: - 1 powidła śliwkowe - 1 puszka kajmaku czekoladowego - 1,5 opakowania budyniu waniliowego z cukrem - 450 ml mleka - 3 łyżki masła Do rondelka wlej

SMYKWKUCHNI
gruszki w galaretce w biszkopcie... 153

sztuk, polewa czekoladowa 1 opakowanie, śmietana kremówka 330 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, kakao do posypania - ile potrzeba całe jajka "L", gorąca woda, cukier, cukier waniliowy miksować mikserem na najwyższych obrotach 6-8 minut wsypać obie mąki, proszek do pieczenia i miksować z 2 minuty tortownica 22cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia - boków nie smarować wlać ciasto i piec(...)czekoladową stopić i dać na galaretkę - do lodówki aby zastygła drugi blat nasączyć resztą soku dać gruszki i tężejącą galaretkę cytrynową i truskawkową - schować do lodówki następnie dać gruszki i resztę galaretki truskawkowej - do lodówki schować galaretkę agrestową rozmieszać w 1/2 szklanki gorącej wody zimną kremówkę 36% ubić na sztywno i na koniec miksując wlać pomału galaretkę całe ciasto posmarować

W Mojej Kuchni Lubię
Izaura -sernik pieczony 55

Miałam troszkę przerwy w jego pieczeniu i z przyjemnością sięgnęłam do mojego poplamionego zeszytu z przepisem na Izaurę  W tej chwili wspomnieniem wróciłam do serialu….:) Składniki: Na ciasto: * 1 i 1/2 szklanki mąki * 1 i 1/2 szklanki cukru * 4 jaja * 3 łyżki kakao * 1 kostka margaryny lub masła * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * cukier waniliowy Ser: * 4 jaja(...)szczyptą soli i delikatnie wymieszałam. Dodałam 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii. Do wyłożonej pergaminem do pieczenia formy wylałam masę czekoladową i piekłam w 200 stopniach przez 20 minut. Po tym czasie wylałam przygotowaną masę serową na podpieczone ciasto i piekłam jeszcze 50 minut. Ciasto wyciągnęłam z piekarnika i odstawiłam do całkowitego wystudzenia. Odlaną masą polałam po wierzchu ciasto. Wiórkami niestety

Pieprzyć z Fantazją
Tort Oreo 81

Tort Oreo to tort komunijny dla chłopca, który uwielbia ciasteczka Oreo. Tort uzupełniłam o warstwę czekoladową. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na biszkopt jasny (średnica 23-24 cm): 7 jajek ¾ szklanki cukru 1 ½ szklanki mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna(...)bezę. Następnie dodaję po jednym żółtku mieszając na niskich obrotach. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i przesiewam do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 35 minut do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Składniki na biszkopt

Słodki sentyment
Tort czekoladowo-makowy 157

ciasto makowe,   krem ,  ciasto ciemne ,    krem ,        ciasto ciemne,      dekoracja -całość wysmarowana kremem I obsypana zmielonymi ciasteczkami oreo,a na koniec obłożyć paskiem czekolady .   Na opaskę czekoladową: 150-200 g roztopionej w kąpieli wodnej czekolady Wykonanie Na papierze do pieczenia narysować prostokąt który będzie odpowiadał wymiarom naszego(...)ściągać! Wstawić do lodówki aż czekolada stwardnieje, dopiero wtedy zdjąć delikatnie papier.Gotowe. Smacznego..                   ps.nie mam przekroju,bo ciasto pojechało na imprezę ,ale byłam I zaręczam ,że wszystkim smakowało

w mojej kuchni
Czekoladowa tarta z malinami / Chocolate Rasberry Tart 86

roku w sezonie malinowym jest nasza ulubiona tarta czekoladowa z malinami. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i można do niej użyć ulubionej czekolady. Będzie pasować mleczna lub gorzka, ale ja najbardziej lubię połączenie obu. Do tarty świetnie sprawdzą się też brzoskwinie lub inne owoce, dobrze komponujące się z czekoladą. Kruche ciasto można przygotować dzień wcześniej i piec kolejnego dnia

Lekcje w kuchni
Muffiny miętowe z czekoladą 121

Kiedy w aptece poprosiłam o krople miętowe nadające się do ciasta, pani magister zrobiła ooogromne oczy i zapytała "do czego?!". Musiałam powtórzyć pytanie :) Babeczki wyszły akurat słodkie, akurat czekoladowe i jak najbardziej akurat miętowe. Nie sama mięta, tylko jej delikatny posmak, pycha! :) Miętowe muffiny z czekoladą Proporcje na 12 sztuk SKŁADNIKI SUCHE: 280 g mąki pszennej 1 płaska łyżka proszku(...)olej i krople miętowe. Wymieszałam i przelałam do miski ze składnikami „suchymi”. Wymieszałam tylko na tyle, aby składniki się połączyły. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 stopni z termo obiegiem. Ciastem wypełniłam przygotowane papilotki i wstawiłam foremkę do piekarnika na 25 minut. Po przestudzeniu posypałam cukrem pudrem. Przepis źródłowy  jest tutaj

Kuchenne zapiski Edyty
Herbatnikowe Ciasto Na Zimno 81

Bardzo proste i pyszne ciasto które nie potrzebuje piekarnika, a jedynie lodówki do jego schłodzenia. Warstwa ciemna to coś na kształt czekoladowych trufli z nuta chałwy (zwłaszcza jak nasączymy herbatniki wódką;) natomiast jasna masa to budyń waniliowy. Składniki na blaszkę 18 x 18 cm masa ciemna: 2 szkl mleka w proszku 3/4 szkl mleka 3,2 % około 40 g masła(...)budyniowy, kiedy mleko się zagotuje zdejmujemy je z palnika i wlewamy proszek budyniowy. Następnie gotujemy jak zwykł budyń. Gorący wylewamy na herbatniki i na wierzch układamy ostatnią warstwę herbatników, ciasto zakrywamy folią, czekamy aż przestygnie a następnie chowamy do lodówki na 4-5 godzin a najlepiej na całą noc. Nam ciasto najlepiej smakowało jak się trochę ogrzało, nie było takie

Gotowanie...to proste !
Mąka z zielonego groszku – pomysł na lekkie i zdrowe ciasto 172

waniliowy i wiórki kokosowe. Wypiek jest puszysty, lekki i piaskowy, więc powinien zadowolić wszystkich miłośników babek i ciast biszkoptowych. Ciasto jest oczywiście bez cukru, z niewielką ilością tłuszczu, a sama mąka z zielonego groszku jest produktem bezglutenowym. Jeśli lubicie czekoladowe polewy, na pewno będzie smakowało w takim zestawieniu wyjątkowo Mam nadzieję, że taki pomysł wam się spodoba, bo w sieci(...)czytać komentarze pod wpisem. Chyba muszę pomyśleć nad publikowaniem od czasu do czasu postów innych niż przepisy – chcielibyście? Mąka z zielonego groszku – pomysł na lekkie i zdrowe ciasto 150 g mąki z zielonego groszku 50 g budyniu waniliowego (proszku) 2 jajka 1 dojrzały banan (90-100 g po obraniu) 6 łyżek ksylitolu lub erytrytolu 3 łyżki oleju

Fitkot
Cuksy, cuksy i tarta czekoladowo - limonkowa Nigelli 122

Wami jej cudownym przepisem na idealną tartę czekoladowo- limonkową. Połączenie miękkiego, rozpływającego się w ustach nadzienia z chrupkim, mocno czekoladowym spodem. Mniam!  P.S. Niech łasuchy lepiej uważają na zniewalający zapach, który będzie im towarzyszył podczas przygotowywania spodu ciasta. Pamiętajcie, że jak ulegniecie pokusie spróbowania, na ciasto może już nie starczyć! ;)   Składniki: 300 g pełnoziarnistych herbatników 1 łyżka kakao

Gotowanie to kochanie
Ciasto kajmakowo-czekoladowe z malinami 99

wafelkowa: 250 g mascarpone 200 g kajmaku 120 g wafelków czekoladowych bez polewy Polewa czekoladowa (ganasz): 150 g mlecznej czekolady 6 łyżek śmietany kremówki Dodatkowo: 3 szklanki świeżych malin 1 galaretka malinowa 350 ml wrzątku Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.   Składniki ciasta połączyć ze sobą w malakserze i miksować do chwili powstania drobnej kruszonki, którą należy przesypać

Świat Ciasta
Tort czekoladowy z kremem ajerkoniakowym i borówkami – pieczemy biszkopt kakaowy 227

ogromną ochotę. Wszystko, o czym powinniście pamiętać żeby móc zrobić biszkopt idealny znajdziecie w TYM wpisie. Jeśli przepis i wykonanie biszkoptu genueńskiego macie już opanowane, pora na biszkopt czekoladowy – ciemny, mocno kakaowy.   Szykujemy formę, wykładając jej dno papierem do pieczenia, rozgrzewamy piekarnik — funkcja góra i dół, temperatura 170°C. Jajka ważymy (całe, w skorupkach) . Połowa wagi jajek to potrzebna(...)jest, żeby nie robić tego gwałtownie, nie sypać mąki hurtem, mieszać delikatnie tak, żeby nie porozrywać pęcherzyków powietrza. To one unoszą mąkę i sprawiają że biszkopt jest takim delikatnym ciastem. Od razu po połączeniu składników masę przelewamy powoli do formy, z jak najniższej wysokości, żeby jej nie odpowietrzyć. Tortownicę wstawiamy do już w pełni nagrzanego piekarnika, na środkową półkę. Biszkopt

Karo in the Kitchen