ciasto czekoladowe - 20638 przepisów (strona:762/1376)

ŚWIĄTECZNA ROLADA Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 114

regionu, kłodę skrapiano wodą święconą, winem, mlekiem lub miodem. W XIX wieku na świątecznych francuskich stołach zagościły ciasta nawiązujące do tej tradycji. Dawne bûches kształtem przypominały polano, dzisiejsze przypominają bardziej roladę. Rolady i ich nadzienia mogą mieć przeróżne smaki: czekoladowy, waniliowy, owocowy, kasztanowy, pistacjowy, kokosowy, tiramisu. Mogą być również podawane w postaci deseru lodowego. Ja proponuję Wam dzisiaj świąteczną roladę(...)mrożonych) ● 1 laska wanilii ● 50 cl mleka ● 4 żółtka ● 90 g cukru ● 60 g mąki pszennej ● 10 g miękkiego masła ● 20 cl śmietany kremówki   Składniki na polewę malinowo-czekoladową : ● 250 g białej czekolady ● 100 g malin + 25 g do dekoracji ● 10 cl śmietany kremówki   Przygotowanie biszkoptu : Przygotuj syrop: w rondlu zagotuj 10 cl wody z 2 łyżkami cukru

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Seromakowiec 100

ciasta polałam płynną czekoladą, ale można ją zastąpić lukrem. Seromakowiec to ciasto zachowujące długo świeżość i jest idealne na świąteczny stół. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 24×28 cm. Składniki na Seromakowca: Ciasto kruche: 3/4 kostki schłodzonego masła (150 g) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru 1 jajko (żółtko do ciasta(...)pieczenia. Przygotowanie ciasta kruchego. Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, schłodzone i pokrojone w kostkę masło, szczyptę soli. Razem posiekać przy pomocy noża. Zrobić dołeczek, wbić żółtko (białko pozostawić do warstwy makowej). Ponownie posiekać nożem, następnie szybko ręką zagnieść jednolite ciasto, zrobić kulkę, ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około godzinę. Ciasto wyjąć z lodówki

Danka Pichci
Ciasto 3 Bit z herbatnikami (bez pieczenia) 52

Jeśli lubisz ciasta bez pieczenia to koniecznie wypróbuj ten przepis na 3 bit na herbatnikach! Składniki 2 paczki dużych herbatników masa krówkowa (czekoladowa) krem do karpatki śmietana 36 % (500ml), plus 2 fixy do śmietany czekolada gorzka Przygotowanie Na dno blachy kładziemy 1 warstwę herbatników na to dajemy masę krówkowa, najlepiej wcześniej ją zalać gorącą wodą i poczekać aż zmieni konsystencje(...)bitą śmietanę. Śmietanę 36% ubijamy razem z fixem aby była lepsza konsystencja. Na sam koniec trzemy gorzką czekoladę i gotowe. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Autor przepisu: Paulina Artykuł Ciasto 3 Bit z herbatnikami (bez pieczenia) pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
PIERNIK STAROPOLSKI ETAP I 258

czemu łatwo  wykrawa  się z niego   pierniczki . Ja z ciasta upiekłam trzy pierniki w kosówkach oraz dużą ilości pierniczków.  Piernik piekłam 40 minut w nagrzanym piekarniku w  temperaturze 180 C 1. słoik powideł śliwkowych 2. galaretka brzoskwiniowa 3. polewa czekoladowa Powidła podgrzać dodać galaretkę, dokładnie wymieszać odstawić aż powidła zaczną tężeć. Piernik przekroić

RAROSSA
Bezglutenowe pierniczki z masłem orzechowym na mące z ciecierzycy 159

łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki goździków (mielonych) 1 szczypta soli (solidna) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: cukier puder/lukier/polewa czekoladowa Wszystkie składniki umieścić w misce oraz dokładnie połączyć za pomocą dłoni. (Masa nie powinna przywierać do rąk i posiadać konsystencję plasteliny.) Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm, a następnie wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka umieścić na blasze wysłanej papierem(...)będą twarde!) w temperaturze 180 stopni. (Początkowo pierniczki będą miękkie i delikatne, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej kruchości.) Ostudzone ciastka porządnie posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem, bądź polewą czekoladową i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.  (*) Do pierniczków użyłam mąki z ciecierzycy oraz kremowej pasty orzechowej Witpak. Oba produkty są do nabycia na stronie sklepu Zdrowy Market 24 . Uwaga

Di gotuje
CIASTECZKA ORZECHOWE Z PAJĄKAMI NA HALLOWEEN 621

miejscu pochwały należą się mojej ukochanej Siostrze Edytce, która zajęła się przygotowaniem ciasta i upiekła te pyszności:) Ciasteczka dzięki dodatkowi masła orzechowego smakują wspaniale, są bardzo kruche i idealnie komponują się ze szklanką zimnego mleka. Korpusy pająków zrobiłam z orzechów laskowych w czekoladzie, ale możecie użyć czekoladowych kulek Lila Stars albo Maltesersów, natomiast główki są z najzwyklejszych draży kakaowych (możecie(...)lodów maczanej w gorącej wodzie (ciasto mocno się klei, dlatego woda jest konieczna). Rozpłaszcz lekko każde ciastko i posyp białym cukrem.Piecz przez około 8-9 minut (ja piekłam 12-13 minut) na złoty kolor.Gorące ciastka wyjmij z piekarnika i na środku każdego z nich wciśnij lekko orzechy w czekoladzie lub kulki czekoladowe i draże, tak, aby utworzyć

Słodko-Słony Świat Ilony
Muffinki mocno jabłkowe z nutą mięty i czekoladą 100

Przepis autorski (mój). Muffinki są przepyszne - miękkie, wilgotne i takie... mocno jabłkowe. Prawie jak jabłka w cieście... Nuta mięty jest bardzo delikatna i nadaje ciastkom "tego czegoś", co nie jest do końca do zidentyfikowania. Natomiast czekolada podkreśla całokształt i idealnie łączy się z wszystkimi składnikami. Pychota! Koniecznie spróbujcie!  (9 sztuk)   120g mąki pszennej 80g cukru (można nieco mniej(...)ciasta wmieszać jabłka oraz czekoladę.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami (*), wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Po tym czasie babeczki ozdobić polewą czekoladową i udekorować wg uznania. (*) Polecam Wam wypróbowanie uroczych papilotek Stella :  SpongeBob

Di gotuje
Szybki piernik 529

kakao 1 duża paczka przyprawy do piernika  2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia polewa czekoladowa/ lukier Przygotowanie: Składniki mokre łączymy w misce i mieszamy mikserem do chwili całkowitego połączenia się. Dodajemy teraz składniki suche tj.2 szklanki mąki ale po każdej miksujemy dokładnie ciasto, szklanka cukru, kakao, przyprawa do piernika, proszek do pieczenia, miksujemy i na koniec dodajemy trzecią szklankę(...)kilka minut.  Ciasto pieczemy w formie prostokątnej np. ok 25 x 30 cm wykładając ją papierem do pieczenia  lub tortownicy 26 cm średnicy, której wykładamy papierem tylko spód.  W tortownicy wyjdzie bardzo wysokie, w formie niższe a większe. Pieczemy 45 minut w 190 stopniach ustawiając grzanie góra-dół. Zimny piernika polewamy polewą czekoladową lub lukrem

Życie zaczyna się w kuchni
Keto tort Bounty (Paleo, LowCarb, bez nabiału) 54

kokosowy to prawdziwa oda do kokosa. Jest on dodany na wszelkie możliwe sposoby i to się czuje! Jeśli zatem jesteś fanem mocno kokosowych smaków, ten tort jest dla Ciebie! Ciasto 3 szt. jajka (duże lub 4 mniejsze) 360 ml gęste mleko kokosowe ((ok. 1,5 szklanki)) 45 g mąka kokosowa (+/- w zależności od stopnia chłonności) 10 g kakao (ciemne(...)cream) 30 kropli kropelki smakowe (o smaku kokosa) 35 g keto słodzidło 1 łyżeczka żelatyna ((płaska)) Polewa czekoladowa 40 g czekolada gorzka ((min. 85% kakao) lub niskowęglowodanowa) 50 ml gęste mleko kokosowe Dodatkowo 25 ml wódka kokosowa ((opcjonalnie)) 25 g chipsy kokosowe Ciasto Zblendować wszystkie składniki poza wiórkami kokosowymi aż do uzyskania jednorodnej masy. Wsypać wiórki i delikatnie wymieszać. Przełożyć

Modern Cave Girl
Rogaliki wodne z różą 115

rogaliki znalazłam w starym domowym przepiśniku. Bardzo zaintrygowało mnie "moczenie" ciasta w zimnej wodzie w której to ciasto wyrasta. Ja dzisiaj zaproponowałam te oto rogaliki z nadzieniem różanym, bardzo je lubimy;)  Myślę jednak, że inne nadzienie typu krem czekoladowy, dżem, biały ser będą idealnie do nich pasowały. Rogaliki są bardzo mięciutkie a przy tym delikatnie kruche. Polecam bardzo;) Składniki(...)powidła do nadziania,  cukier puder do oprószenia Wykonanie: Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (drożdże instant wymieszać dokładnie z mąka). Wszystkie składniki razem połączyć i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Następnie uformować je w kulę i dokładnie owinąć folią spożywczą. Do naczynia nalać zimnej wody i włożyć do niego owinięte ciasto, kiedy wypłynie będzie gotowe do robienia dalszej pracy. Ciasto należy

Krakowskie smaki Ani
Ciasto z masłem orzechowym 230

pieczenia, bez miksera, na szybko, mało składników. Szybie ciasto do kawy, do popołudniowej herbaty, bardzo smaczne i delikatne. Ciasto jest na jedną keksówkę. Możecie je polać lukrem, udekorować bakaliami, świetnie sprawdzi się także sam cukier puder lub polewa czekoladowa. U mnie dziś cukier puder. Jakoś tak bardziej pasuje mi do wyczuwalnego masła orzechowego. Jest pysznie! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej(...)trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji aczkolwiek jeśli zostaną grudki nie przejmuję się. Keksówkę smaruję tłuszczem, posypuję bułką tartą lub mąką, można użyć także papieru do pieczenia. Wykładam do niej ciasto. Piekę ciasto w keksówce w temp. 180 C przez 40 minut lub do suchego patyczka. Grzaniem góra plus dół bez termoobiegu. Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Puszyste placuszki z sosem czekoladowym 141

wlewamy szklankę maślanki, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na rozgrzaną patelni z odrobiną oleju wykładamy porcje ciasta (około 1 łyżki na placuszek). Placuszki smażymy z obu stron na złoto (u mnie na średniej mocy palnika). Podajemy z krążkiem ananasa (można pominąć), polane pysznym czekoladowym sosem. Smacznego

Słodkie okruszki
W-Z'tka 173

zrobiłam z biszkoptu kakaowego (wykorzystanego już w kilku przepisach), krem to eksperyment, który się udał, polewa czekoladowa zrobiona z pomocą siostry ;) Rodzinie ta eksperymentalna W-Z'tka zasmakowała i postanowiłam się tym przepisem z Wami podzielić mając nadzieję, że i Wam zasmakuje. Ciasto: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru po 1/2 szkl mąki pszennej i ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku

Motylkowa Kuchnia
CIASTO Z KASZY GRYCZANEJ NIEPALONEJ Z OWOCAMI 116

Zdrowe ciacho... bez glutenu, bez cukru, bez tłuszczów. To propozycja dla osób, które unikają słodkiego, ale od czasu do czasu zjedliby kawałek zdrowego ciasta. Nie jest

Kuchnia MagdaLeny
Babeczki stracciatella z kremem i życzenia wielkanocne 133

masła 100 g mascarpone 1/3- 1/2 szkl cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego kilka kropel zielonego barwnika czekoladowe jajeczka kolorowa posypka Babeczki: W jednej misce wymieszać suche składniki ze startą czekoladą, w drugiej wymieszać mokre. Połączyć wszystko razem łyżką, niezbyt dokładnie. Nakładać ciasto do foremek silikonowych lub papilotek do 2/3 wysokości. Piec w 180 stopniach przez ok 20-25 minut. Ostudzić

Smakołyki Asi