Czekoladowa lawa z lodami i owocami to deser, który przygotujecie błyskawicznie, a jego smak zaskoczy Was zdecydowanie! Przypieczone z wierzchu i jednocześnie wciąż płynne, mocno czekoladowe
Pogotujmy.plCzekoladowa lawa z lodami i owocami to deser, który przygotujecie błyskawicznie, a jego smak zaskoczy Was zdecydowanie! Przypieczone z wierzchu i jednocześnie wciąż płynne, mocno czekoladowe
Pogotujmy.plJeśli znudziła Wam się tradycyjna szarlotka to polecam wypróbować przepis na jabłecznika w troszkę odmienionym wydaniu. Pyszne delikatne ciasto z dodatkiem jabłek, bezowej pianki i kruszonki
Czekoladowa muffinkaSkładniki: Ciasto: 250 g mąki (najlepiej krupczatki) 50 g cukru pudru 150 g masła 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% Masa czekoladowa: 150 g masy kajmakowej powstałej z ugotowanego mleka skondensowanego lub gotowej masy 2 tabliczki gorzkiej czekolady Dodatkowo: ok. 2 garści bakalii Mąkę dokładnie wymieszać z cukrem pudrem. Dodać żółtko, śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Wszystkie składniki dokładnie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Krajanka jest moim kolejnym wyrobem odpustowym (po kartofelkach marcepanowych:) Przepisu długi czas nie mogłam znaleźć, w końcu kilka lat temu, trochę zmieniłam i dostosowałam do swoich
Smakowy RajDo dnia św. Walentego prawie miesiąc, ale przygotowując deser na weekend, przyszły mi na myśl: czekolada i truskawki. Pod musem z mrożonych truskawek zagęszczonym galaretką kryje
Czerwień i błękitMiałam dzisiaj okazję przetestować naprawdę świetny kuchenny gadżet - pisak do dekorowania ciast firmy tescoma . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie
Przepisy AleksandryBardzo słodki i prosty mazurek. W tamtym roku na święta było moje pierwsze spotkanie z tym ciastem. Moja wersja jest prosta no i bardzo słodka ale
Monia miesza i gotujeubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku a następnie wsypujemy cukier. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie dodajemy do masy jajecznej. Bardzo delikatnie całość mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy ok 20 minut w temperaturze 170 st. C. W ten sam sposób pieczemy drugi biszkopt. Krem: 300 g masła 3/4 szklanki(...)zważone"), następnie dodajemy mleko w proszku i całość ucieramy. Masę wykładamy na pierwszy spód i przykrywamy drugim plackiem. Polewa czekoladowa: 100 g czekolady 4 łyżki mleka Mleko oraz czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy wierzch ciasta. Odstawiamy na min 3 godziny do lodówki. Smacznego
Słodka Kraina WypiekówPanieński, dlatego chciałabym podzielić się z Wami przemyśleniami dotyczącymi wypieków na tego typu imprezy oraz możliwości dekoracji tortów. TORT NR 1 - najprostszy i najszybszy w przygotowaniu Jeżeli ciasta pieczecie bardzo rzadko i nie macie wprawy w zdobieniu tortów to możecie upiec biszkopt w okrągłej tortownicy o średnicy 22-24 cm (na blogu znajdziecie przepis na najlepszy jasny biszkopt(...)podany na plastikowej, dużej desce + na niej zostały zrobione napisy z roztopionej czekolady. Po złożeniu tortu - z ciasta wykroiłam bardziej męskie kształty (spójrz na zdjęcie poniżej) Pomysły na kremy do tortów: (wystarczy kliknąć na wybrany krem) - czekoladowy wraz dodatkiem mascarpone i kremu czekoladowego , - maślano-budyniowy , - śmietanowy wraz z dodatkiem białej czekolady , - wiśniowy , - typu ganache (mocno czekoladowy
UgotowaćPyszne ciacho siostry Anastazji, które składa się z biszkoptu czekoladowego oraz waniliowego, kremu budyniowego, musu truskawkowego z zatopionymi biszkoptami, kremu śmietankowego oraz polewy. Ciacho jest dosyć pracochłonne, ale bardzo smaczne i efektowne. Na pewno zachwyci Waszych bliskich :) Składniki blaszka 25/35: Biszkopt ciemny: 3 jajka, 0,5 szklanki cukru, 0,5 szklanki mąki pszennej, 3 łyżeczki kakao, 0,5 łyżeczki proszku(...)posypania polewy, Sposób przygotowania: Biszkopt ciemny: Jajka ubić z cukrem przez 10 minut, następnie dodać przesianą mąkę z kakao oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 170 st. C przez 20 minut. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia. W ten sam sposób upiec biszkopt jasny
kulinarne odsłony patijabłka drobno pokrojone, garść rodzynek i kilka pokrojonych, suszonych moreli. Lubię takie proste ciasta (bo to raczej ciasto niż chleb jest ), dlatego bardzo mi smakowało. Nie było zbyt słodkie, a potrzebowałam coś takiego do herbaty, ozdobiłam je polewą czekoladową, ale to już mój kaprys :) i chlebka wyszło male co nieco słodkiego. Zaczyn otrzymałam w szklanym naczyniu, mieszałam
Proste Potrawyminut. Do tego całość może być bardzo wyjściowa jak położymy do ciasta dekorację. Ja wystylizowałam deser na styl mini torciku. Mini, bo podane proporcje przewidziane są na tortownicę o średnicy 18 cm, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby je podwoić albo potroić i przygotować więcej tego czekoladowego przysmaku. No to do dzieła! Składniki na tortownicę o średnicy(...)wstawiłam sobie do lodówki. W tym czasie umytym truskawkom poodcinałam ogonki. Truskawki w wolnej chwili poukładałam na spodzie ciasteczkowym. Po bokach tylko ułożyłam połówki truskawek, aby utworzyły ładną dekorację ciasta. Składniki na mus: 1 łyżka żelatyny +20 ml wody 150 ml +250 ml śmietanki kremówki 30% 150 g gorzkiej czekolady 50 g cukru pudru Dodatkowo: truskawki do wyłożenia spodu
Blondynka GotujeDziś Światowy Dzień Jabłka więc polecam szarlotkę z polewą czekoladową. Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 10 dag mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 13 dag cukru 30 g margaryny Masa jabłkowa: 2,5 kg obranych jabłek 2 galaretki truskawkowe cukier do smaku Masa budyniowa: 2 żółtka 150 g mąki 4 szklanki mleka 100 g cukru 200 g margaryny Polewa(...)margaryną. Do gotującego mleka wlać masę żółtkową i mieszać, aż zgęstnieje. Na biszkopt ułożony w blaszce przełożyć masę jabłkową. Pozostawić do ostudzenia. Następnie przełożyć masę budyniową. Na zimne ciasto wylać lekko ostudzoną polewę, którą robimy następująco: masło zagotować z mlekiem, dodać cukier puder, zamieszać. Mieszając dodać kakao. Wyrobić na gładką masę. Smacznego
Ewusiowe Smakiprzekładaniec. Idealny dla miłośników wafelków prince polo i kawy. Chrupiący biszkopt z wafelkami i orzechami, przełożony kawową masą i przykryty delikatnym biszkoptem czekoladowym, po prostu niebo w gębie. Biszkopt czekoladowy: 4 jajka 4 łyżki cukru 1 łyzka kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki mąki tortowej 1 łyżka oleju szczypta soli Białka ubijamy(...)dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec dodajemy 2-3 łyżki kawy oraz alkohol (jeśli ciasto będą jadły dzieci można go pominąć). Krem wykładamy na warstwę z wafelkami, pozostawiając 3-4 łyżki. Przykrywamy biszkoptem, który nasączamy kawą. Rozsmarowujemy resztę kremu, polewamy polewą czekoladową lub posypujemy posypką. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny. Smacznego
Cynamonowe szczęścieciasta, to ta propozycja będzie dla Was idealna. A co do tak pysznego jesiennego ciasta z gruszkami? Oczywiście aromatyczna kawa. Ja podałam ciasto z pyszną włoską kawą CASA DEL CAFFE YELLOW . Pyszna, delikatna kawa o orzechowo-czekoladowym smaku. Moi bliscy lubią ją bez dodatku, ja jak zawsze wybieram wersję z odrobiną mleka. Polecam. A gdzie można kupić tą wyjątkową włoską(...)masa powinna być jednolita, dość gęsta). Masę przekładamy do przygotowanej keksówki. Na wierzch wykładamy pokrojone gruszki i całość oprószamy cynamonem (około 2 szczypty, ale można dodać więcej według upodobań). Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 40-45 minut. Czas może być różny w zależności od piekarnika. Po wystudzeniu ciasto można wyjąć z formy i oprószyć
Słodkie okruszkiCzekolada i jagody to bardzo zgrany i udany duet. Krucha tarta z mocno-czekoladowym kremem, jagodami i kwaskowatą galaretką jest po prostu świetne! Przygotowuje się ją łatwo i stosunkowo szybko (nie licząc czasu oczekiwania), równie szybko znika. Idealna na sympatyczne, towarzyskie spotkania:) składniki: ciasto: 125 g zimnego masła szczypta soli 165 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej
6niebomasła 1/4 szklanki śmietany 30% 120 g solonych orzechów ziemnych Masa czekoladowa: 1/2 szklanki śmietany 30% 130 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: masło do wysmarowania foremek, 30 g orzechów ziemnych na wierzch tartaletek Mąkę wyrobić z jajkiem, pokrojonym zimnym masłem oraz cukrem pudrem. Jeśli ciasto za bardzo się klei, dodać trochę mąki. Uformować kulę i wstawić ją na około 30 minut(...)lodówki. Foremki wysmarować masłem. Ciasto cienko rozwałkować podsypując mąką. Wyłożyć foremki ciastem i lekko je docisnąć. Wyrównać brzegi. Piekarnik nagrzać do 180°C. Piec 12 minut. Cukier, miód i wodę gotować w małym garnku mieszając aż do połączenia się składników. Następnie gotować bez mieszania do uzyskania jasnobrązowego koloru. Zdjąć z kuchenki, dodać masło i śmietanę i dokładnie wymieszać. Wstawić ponownie
Bulliomasła 1/4 szklanki śmietany 30% 120 g solonych orzechów ziemnych Masa czekoladowa: 1/2 szklanki śmietany 30% 130 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: masło do wysmarowania foremek, 30 g orzechów ziemnych na wierzch tartaletek Mąkę wyrobić z jajkiem, pokrojonym zimnym masłem oraz cukrem pudrem. Jeśli ciasto za bardzo się klei, dodać trochę mąki. Uformować kulę i wstawić ją na około 30 minut(...)lodówki. Foremki wysmarować masłem. Ciasto cienko rozwałkować podsypując mąką. Wyłożyć foremki ciastem i lekko je docisnąć. Wyrównać brzegi. Piekarnik nagrzać do 180°C. Piec 12 minut. Cukier, miód i wodę gotować w małym garnku mieszając aż do połączenia się składników. Następnie gotować bez mieszania do uzyskania jasnobrązowego koloru. Zdjąć z kuchenki, dodać masło i śmietanę i dokładnie wymieszać. Wstawić ponownie
Bulliomasła 1/4 szklanki śmietany 30% 120 g solonych orzechów ziemnych Masa czekoladowa: 1/2 szklanki śmietany 30% 130 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: masło do wysmarowania foremek, 30 g orzechów ziemnych na wierzch tartaletek Mąkę wyrobić z jajkiem, pokrojonym zimnym masłem oraz cukrem pudrem. Jeśli ciasto za bardzo się klei, dodać trochę mąki. Uformować kulę i wstawić ją na około 30 minut(...)lodówki. Foremki wysmarować masłem. Ciasto cienko rozwałkować podsypując mąką. Wyłożyć foremki ciastem i lekko je docisnąć. Wyrównać brzegi. Piekarnik nagrzać do 180°C. Piec 12 minut. Cukier, miód i wodę gotować w małym garnku mieszając aż do połączenia się składników. Następnie gotować bez mieszania do uzyskania jasnobrązowego koloru. Zdjąć z kuchenki, dodać masło i śmietanę i dokładnie wymieszać. Wstawić ponownie
Bullio