Mocno kakaowe ciasto 112łyżka kakao 1 łyżeczka sody Przygotowanie Wymieszać wszystko razem i piec w 180 stopniach do suchego patyczka. Na wierzch polewa czekoladowa: 9 łyżek cukru, 1.5 łyżki masła, 1.5 łyżki kakao, 3 łyżki wody. Wszystko razem zagotować i polać ciasto. Autor przepisu: Marlena Kuczyńska Artykuł Mocno kakaowe ciasto pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisy
Wiśniowo - śmietanowy tort na ciemnym biszkopcie. Mężu sto lat z okazji urodzin. Z nami oczywiście jeśli tylko chcesz ;) 220receptury . Jedyna modyfikacja to dodanie 4 łyżek ciemnego kakao i 2 łyżek tartej gorzkiej czekolady aby uzyskać biszkopt czekoladowy. Najlepiej upiec go dzień wcześniej by dobrze się kroił. Ja upiekłam biszkopt w małej tortownicy, a resztę ciasta w małej blaszce by zrobić jeszcze ciasto z kremem cytrynowym, ale o nim przy okazji. Biszkopt kroimy na trzy równe plastry i każdą
Kuchnia po mojemu
Sernik z czekoladą i bakaliami w karmelu 93zaproponowałam w przepisie, jest niesłodki. Jest taki w sam raz, ale ktoś, kto lubi słodkie ciasta, musi dodać sobie więcej cukru. Bakalie w karmelu to zwyczajny raj dla podniebienia. Wszystko pysznie współgra ze sobą, ten chrupiący orzechami wierzch, cytrusowo-waniliowa masa serowa z mocno czekoladową warstwą dolną…No po prostu raj! A co nam będzie potrzebne? Składniki (na dużą(...)Masę serową przekładamy na czekoladowy spód. Uwaga! – spodu nie podpiekamy, całość piecze się razem. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200c i w takiej temeraturze pieczemy go przez 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temp do 155 – 160C i pieczemy jeszcze przez 60 -70 min. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Wierzch : przestudzone ciasto dekorujemy bakaliami, a następnie
Raj dla Podniebienia
Sernik z czekoladą i bakaliami w karmelu 110zaproponowałam w przepisie, jest niesłodki. Jest taki w sam raz, ale ktoś, kto lubi słodkie ciasta, musi dodać sobie więcej cukru. Bakalie w karmelu to zwyczajny raj dla podniebienia. Wszystko pysznie współgra ze sobą, ten chrupiący orzechami wierzch, cytrusowo-waniliowa masa serowa z mocno czekoladową warstwą dolną…No po prostu raj! A co nam będzie potrzebne? Składniki (na dużą(...)Masę serową przekładamy na czekoladowy spód. Uwaga! – spodu nie podpiekamy, całość piecze się razem. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200c i w takiej temeraturze pieczemy go przez 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temp do 155 – 160C i pieczemy jeszcze przez 60 -70 min. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Wierzch : przestudzone ciasto dekorujemy bakaliami, a następnie
Raj dla Podniebienia
Sernik z czekoladą i bakaliami w karmelu 201zaproponowałam w przepisie, jest niesłodki. Jest taki w sam raz, ale ktoś, kto lubi słodkie ciasta, musi dodać sobie więcej cukru. Bakalie w karmelu to zwyczajny raj dla podniebienia. Wszystko pysznie współgra ze sobą, ten chrupiący orzechami wierzch, cytrusowo-waniliowa masa serowa z mocno czekoladową warstwą dolną…No po prostu raj! A co nam będzie potrzebne? Składniki (na dużą(...)Masę serową przekładamy na czekoladowy spód. Uwaga! – spodu nie podpiekamy, całość piecze się razem. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200c i w takiej temeraturze pieczemy go przez 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temp do 155 – 160C i pieczemy jeszcze przez 60 -70 min. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Wierzch : przestudzone ciasto dekorujemy bakaliami, a następnie
Raj dla Podniebienia
Jak ograniczyć cukier w diecie? 118przetwarzanie często pozbawia ją błonnika, witamin i minerałów. Niektóre popularne przetworzone pokarmy zawierające dodatek cukru to batony czekoladowe, napoje owocowe z dodatkiem substancji słodzących (np. sok jabłkowy), płatki śniadaniowe słodzone syropem kukurydzianym lub sacharozą zamiast pełnymi ziarnami lub orzechami; ciasteczka i ciasta z białej mąki zamiast z mąki pszennej; żywność zawierająca syrop kukurydziany, taka jak napoje bezalkoholowe (soda pop), batoniki
ProstePesto.pl
Piegusek – babka z białek 253około 50 minut – do suchego patyczka *** *** Po wyjęciu z foremki, babkę możemy posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub polukrować *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: ZEBRA Z BIAŁEK PRZEPIS TUTAJ BABKA Z BIAŁEK Z JABŁKIEM PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNA CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Piegusek – babka z białek pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytem
BABECZKI Z CZEKOLADOWYM JAJEM 209Krem czekoladowy: 1 szkl. śmietany 30%, 1/2 tabliczki czekolady mlecznej, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady. Dodatkowo: czekoladowe jajka, kolorowe kuleczki WYKONANIE Babeczki: Mąkę mieszamy z cukrem, solą , dodajemy zimną margarynę, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i łyżkę śmietany, zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Foremki na babeczki smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą
słodki bratek
Babeczki czekoladowe (bezglutenowe) 220Przedstawiam przepis na przepyszne bezglutenowe babeczki czekoladowe z kandyzowaną skórką pomarańczową. Oczywiście jest to mój własny, autorski przepis, przedstawiam wersję końcową, dopiętą na ostatni guzik. Z podanego przepisu wychodzi dokładnie 12 bardzo smacznych babeczek. Polecam :-) Składniki: 100 g skrobi ziemniaczanej 50 g mąki kukurydzianej 50 g mąki z ziaren amarantusa 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru(...)Dodajemy żółtka i mieszamy mieszadłem. Białka dajemy do drugiej miski, będą potrzebne do ubicia piany. 6. Dolewamy mleko i mieszamy. 7. Siekamy skórkę pomarańczową. 8. Posiekaną skórkę dodajemy do ciasta, mieszamy. 9. Z białek ubijamy pianę na sztywno (z odrobiną soli) i delikatnie mieszamy. 10. Napełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Z podanej proporcji wychodzi dokładnie 12 babeczek. Nastawiamy piekarnik, nagrzewamy
Kawa z mlekiem
Tort Kinder 580krem z mlecznej czekolady. Wystudzony biszkopt rozkroić na 3 krążki. Na pierwszym rozsmarować połowę białego kremu, przykryć dugim krążkiem i rozsmarować pozostały biały krem. Na tym położyć trzeci krążek ciasta. Wierzch i boki tortu posmarować ciemnym kremem i dokładnie wygładzić. Wstawić tort do lodówki żeby się schłodził, a w tym czasie przygotować polewę z gorzkiej czekolady. Czekoladę drobno posiekać, przełożyć(...)polewa spływała i tworzyła na bokach ,,zacieki''. Następnie polać cały wierzch i ładnie wyrównać. Zanim polewa zastygnie, udekorować tort czekoladkami i połówkami czekoladowych jajek Kinder. Gotowy tort przechowywać w lodówce. * Dobrze jest przed położeniem kremu każdy krążek ciasta nasączyć. Najprościej można w 3/4 szklanki gorącej wody rozpuścić około pół małej paczki landrynek owocowych, dodać trochę soku z cytryny żeby
kuchnia doski
Tarta z budyniem i owocami 273Najprostsze najlepsze. Ta tarta może być przez Was zrobiona naprawdę w wielu różnych wersjach. Możecie zamienić budyń na czekoladowy, dodać dowolne owoce, a w innej wersji nawet dodać galaretkę na wierch. Jest tu naprawdę dużo wariacji związanych z tą tartą. Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami
nietylkopasta.pl
Torcik brownie lekko kawowy. 56puszysto z szczyptą soli i następnie do białek dorzucamy po kolei po jednym żółtku. Do jajek dorzucamy naszą maślano-czekoladową masę i wszystko razem mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach w funkcją góra dół przez około 30 minut. Gdy ciasto się piecze szykujemy masę do przełożenia. Ubijamy śmietanę 30% na sztywno, dodajmy mascarpone i na koniec kawę.Nasz torcik brownie przecinamy(...)borówki, wciskając je w masę. Przykrywamy drugim krążkiem i powtarzamy czynność z maą i borówkami. Wykładamy trzeci krążek, obsypujemy lekko kakao z kawą, posypujemy karmelem z wanilią i dekorą czekoladową. Smacznego! Share 0 Post 0 Pinterest 0 0 Shares The post Torcik brownie lekko kawowy. first appeared on Latosiowy
Latosiowydom
Ciasto z masą kawową i cytrynową pianką 180Jeżeli lubisz ciasta z masą śmietanową, to to ciasto będzie właśnie dla Ciebie. Pomiędzy biszkoptem znalazły się dwie masy śmietanowe, jedna z dodatkiem kawy zbożowej, druga usztywniana galaretką cytrynową. Dodatkową warstwę stanowi nutella. Ciasto jest słodkie, lekkie i przyjemne w smaku. szklanka = 250 ml Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1 szkl. mąki tortowej 2 łyżki oleju Pianka kawowa(...)wlewamy olej, miksujemy chwilę. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, łączymy delikatnie szpatułką. Ciasto przelewamy do blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po wystudzeniu kroimy na 2 blaty. Na jednym z blatów rozprowadzamy krem czekoladowo-orzechowy (najlepiej rozprowadzić go po trosze w różnych miejscach i dopiero potem połączyć
Smaki Na Talerzu
Brownie z kokosową nutą i Czekodżemem Łowicz 278Dziś czekoladowo. Mocno czekoladowo! Intensywne, pożywne i wilgotne brownie w połączeniu z delikatnie przebijającą się nutą kokosa oraz Czekodżemem Wiśnia z belgijską czekoladą od Łowicza, to prawdziwa gratka dla koneserów szukających niebanalnych połączeń smakowych! Czekodżem dostępny jest w czterech smacznych kombinacjach belgijskiej, mlecznej czekolady z Truskawką, Śliwką, Brzoskwinią oraz Wiśnią- każda z nich warta spróbowania, nie tylko jako dodatek(...)mieszaj do całkowitego roztopienia, a następnie przelej do miski. Do miski przełóż Czekodżem Łowicz Wiśnia z belgijską czekoladą. Czekoladową mieszankę przelej do miski z Czekodżemem Łowicz, wsyp cukier oraz mąkę, wbij jajka i wymieszaj- najlepiej rózgą, aż składniki się połączą. Ciasto wylej na blaszkę o wymiarach 20x20 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni
Kraina Miodem Płynąca
Kilimandżaro babci Basi 211ostygnięcia. Jajka rozdzielamy, żółtka dodajemy do zimnej masy czekoladowej , a białka do oddzielnej miski. Zimną masę czekoladową miksujemy dokładnie z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtkami. Białka ubijamy na sztywno z resztą cukru i za pomocą szpatułki mieszamy z ciastem . Przygotowujemy tortownice o średnicy 24 cm , możemy na dno położyć papier do pieczenia , a boki wysmarować masłem
Pysznosci Babci Basi
Włoskie rogaliki Cornetti 144jest to przepis uproszczony bez laminowania i dużej ilości masła to gwarantuję, że wart wypróbowania. Dla lepszego smaku polecam wstawić ciasto na noc do lodówki. Rogaliki można również upiec od razu z nadzieniem np. dżemem lub kremem czekoladowym. Składniki na 12 rogalików: 300 g włoskiej mąki typu 0 150 g mleka 3 g suchych drożdży 40 g cukru jajko
wyzwania kuchenne
mulatka: ciasto czekoladowo-bananowe 202się nie powtarzać zainspirowałam się nim i stworzyłam zupełnie nowe połączenie. Biszkopt, warstwa bananów z galaretką i lekki mus czekoladowy wieńczący całość. Bardzo smaczne, lekkie, o wyraźnym smaku. Lubicie banany w czekoladzie? Jeśli tak, to to ciasto na pewno będzie strzałem w dziesiątkę. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia