kawy i karmelem czekoladowym Bardzo chciałam aby tort przygotowany z okazji Dnia Ojca był bardzo zbliżony do domowego batonika Snickers , jako że mój mąż uwielbia te batoniki. Czy dobrze trafiłam w gust, to się dopiero okaże. Tort składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawowym likierem, przełożony kremem na bazie masła orzechowego z chrupiącymi orzeszkami, oraz karmelem czekoladowym. Tort przyozdobiłam kremem(...)jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać, piec ok 25 min do suchego patyczka. Gorący biszkopt zrzucić na podłogę z wysokości 30-60 cm, odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Nożykiem odciąć boki biszkoptu od formy. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty, po około 2 cm grubości. Czekoladowy karmel: 50 g wody 75 g cukru
moj przepis nakawy i karmelem czekoladowym Bardzo chciałam aby tort przygotowany z okazji Dnia Ojca był bardzo zbliżony do domowego batonika Snickers , jako że mój mąż uwielbia te batoniki. Czy dobrze trafiłam w gust, to się dopiero okaże. Tort składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawowym likierem, przełożony kremem na bazie masła orzechowego z chrupiącymi orzeszkami, oraz karmelem czekoladowym. Tort przyozdobiłam kremem(...)jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać, piec ok 25 min do suchego patyczka. Gorący biszkopt zrzucić na podłogę z wysokości 30-60 cm, odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Nożykiem odciąć boki biszkoptu od formy. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty, po około 2 cm grubości. Czekoladowy karmel: 50 g wody 75 g cukru
moj przepis nakawy i karmelem czekoladowym Bardzo chciałam aby tort przygotowany z okazji Dnia Ojca był bardzo zbliżony do domowego batonika Snickers , jako że mój mąż uwielbia te batoniki. Czy dobrze trafiłam w gust, to się dopiero okaże. Tort składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawowym likierem, przełożony kremem na bazie masła orzechowego z chrupiącymi orzeszkami, oraz karmelem czekoladowym. Tort przyozdobiłam kremem(...)jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać, piec ok 25 min do suchego patyczka. Gorący biszkopt zrzucić na podłogę z wysokości 30-60 cm, odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Nożykiem odciąć boki biszkoptu od formy. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty, po około 2 cm grubości. Czekoladowy karmel: 50 g wody 75 g cukru
moj przepis nadobrze trafiłam w gust, to się dopiero okaże. Tort składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawowym likierem, przełożony kremem na bazie masła orzechowego z chrupiącymi orzeszkami, oraz karmelem czekoladowym. Tort przyozdobiłam kremem na bazie bitej śmietany, mascarpone, kawy i kakao oraz różami z kremu maślanego. Przygotowanie tortu jest bardzo szybkie, warto wcześniej przygotować sobie róże oraz upiec biszkopt. Inspiracja(...)jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać, piec ok 25 min do suchego patyczka. Gorący biszkopt zrzucić na podłogę z wysokości 30-60 cm, odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Nożykiem odciąć boki biszkoptu od formy. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty, po około 2 cm grubości. Czekoladowy karmel: 50 g wody 75 g cukru
moj przepis naResztę mleka zagotować z cukrem, ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć. Dodawać wystudzony budyń, ucierać na jednolity krem.Polewa czekoladowa:125 g masła lub margaryny4 łyżki cukru1 łyżka wody1 łyżka kakaoWszystkie składniki połączyć w naczyniu, mieszając ogrzewać na małym ogniu. Powstałą polewę wystudzić.Wystudzone ciasta pokroić w kromki o grubości ok. 1,5 cm. Smarować je kremem i łączyć jedna za drugą
Praktyczna pldziś zabraknąć. Mam dla Was przepis na ciasto inspirowane węgierskim TORTEM DOBOSZA. Nazwa tort Dobosza wywodzi się od nazwiska jego twórcy – Jozsefa Dobosa, który po raz pierwszy zaprezentował go pod koniec XIX stulecia, w Budapeszcie, przedstawiając nieznany dotychczas wielu cukiernikom krem maślany. U mnie na lekkich, puszystych biszkoptach, z obłędnym czekoladowym kremem. Prawdziwa rozkosz dla fanów czekolady, a zarazem fantastyczny(...)rzucamy. Studzimy. KREM CZEKOLADOWY: Czekoladę roztapiamy na kąpieli, odstawiamy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Dodajemy przesiane kakao cały czas ucierając. Wlewamy rum, zaraz po nim roztopioną, przestudzoną czekoladę ( hartując wcześniej ). Wszystko dokładnie miksujemy. CAŁOŚĆ: W tortownicy układamy biszkoptowy blat ( bardzo delikatnie nasączamy rumem lub herbatą z rumem ), smarujemy porcją kremu. Przykrywamy kolejnym ciastem oraz kremem
Ostra na SłodkoRacuchy drożdżowe, puszyste z dodatkiem kakao podane z kremem czekoladowym. Śniadanie, obiad lub kolacja, smakują na ciepło jak i na zimno – polecam przepis Racuchy drożdżowe kakaowe SKŁADNIKI: 1 szklanka ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 opakowanie cukru z wanilią 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko łyżeczka cukru pudru łyżeczka kakao PRZYGOTOWANIE: Mleko lekko podgrzewam, ma być ciepłe(...)minut. Po tym czasie dodaję cukier puder i kakao, lekko mieszam. Na patelni rozgrzewam olej. Smażę racuchy partiami nakładając ciasto nadaję im kształt placka. Gotowe odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję gorące posypane cukrem pudrem lub/i z kremem czekoladowym. Smacznego
Zasmakuj KuchniObłędny sernik na zimno, spód na owsianej masie miasteczkowej, warstwa serowa waniliowo-czekoladowa i galaretka z rabarbaru, słodko-kwaśne połączenie. Ma niebanalny smak i jest prosty w przygotowaniu. Najsmacznieszy sernik na ciepłe wiosenno-letnie dni. Korzystajcie póki jest rabarbar, a potem po za sezonem można zrobić również z mrożonego. Składniki: Na tortownicę 22 cm Spód: 21 dag ciasteczek(...)pudru 5 listków żelatyny Wierzch: ½ litra pokrojonego rabarbaru 150 ml wody 4 łyżki cukru 1 galaretka gruszkowa Sposób przygotowania: Spód: Ciasteczka rozdrobnić na piasek w malakserze lub wałkiem do ciasta, wymieszać z roztopionym masłem, masę wyłożyć na wyłożony pergaminem spód tortownicy, docisnąć do dna dobrze łyżką, wsadzić do lodówki na pół godziny. Masa serowa: Twaróg pokruszyć do miski, dodać
Wanilia i Kardamonciasto :) Ten tak właśnie się prezentuje, a najlepsze w nim jest to, że można je zjeść całe bez wyrzutów sumienia. Omlet nie zawiera cukru, zrobiony jest z dodatkiem mąki orkiszowej, ale można użyć dowolnej np. ryżowej jeśli chcemy by omlet był bezglutenowy. Nie polecam jedynie mąki kokosowej, bo omlet wyjdzie za suchy. Na wierzch moja ulubiony zdrowa nutella, czyli czekoladowy
Healthy food explorerSernik, jako moje ulubione ciasto, bardzo często gości u nas w domu. Delikatny, mięciutki i przyjemnie wilgotny. Dzisiejsza wersja to wersja „wiaderkowa” , czyli ser gotowy, bez konieczności mielenia. Ja, ten o smaku pomarańczowym kupiłam w popularnym dyskoncie. To świetne rozwiązanie , gdy mamy mało czasu. Spód sernika wykonałam na kruchutkim cieście z dodatkiem kawałków czekolady, coś a’la „chocolate chip cookie(...)żółtka ½ łyżeczki proszku do pieczenia pół tabliczki mlecznej czekolady ( u mnie to pozostałości ze świątecznego czekoladowego zajączka : ) ) Żółtka i cukry dokładnie roztrzepujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do sporej miski. Dodajemy margarynę i siekamy w mące, wlewamy roztrzepane żółtka z cukrami. Zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 1 godz. do schłodzenia. Po schłodzeniu wykładamy ciastem brytfankę wyłożoną papierem
Domowe ciastawanilii 95 g cukru pudru 165 g mąki pszennej 45 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody Masa czekoladowo-jogurtowa: 125 g jogurtu greckiego 160 g białej czekolady Wykonanie: Wszystkie składniki na spód umieścić w misce i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 części: ¾ i ¼. Następnie każdą kulkę ciasta owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki(...)przyklejać je do krawędzi każdego ciasteczka tworząc obwódkę. Możecie także spróbować umieścić porcję ciasta w rękawie cukierniczym z ozdobną końcówką. Ciasto jest dość plastyczne, natomiast potrzeba sporo siły, aby ciasto przecisnąć przez tylkę (ręczne robienie wałeczków jest dużo prostsze i szybsze). Nasze mazurki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nastawionego na temperaturę 180 stopni
MyCookBook.plmamy przygotowane nasze masy , i galaretka w tortownicy zastygła , wykładam białą masę i wykładam biszkopty i następnie wykładam drugą masę czekoladową na wierzch , następnie wyciągam naszą galaretkę zastygniętą z lodówki i kroję w kostkę oraz kładę na wierzch naszego ciasta . Ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia . Kiedy nasze ciasto zastygnie , ciacho jest gotowe go podania
Mój Smakpestek Moje pierwsze wrażenie suszonych daktyli: niezwykle słodkie, miękkie swoją konsystencją przypominają cukierki czekoladowe. Podstawową zaletą tych daktyli jest ich rozmiar – to jedne z największych daktyli . Daktyle suszone pozbawione są pestek, mają cienką skórkę oraz soczysty miąższ. Doskonały dodatek do wielu posiłków. Urozmaicają smak ciast i ciasteczek. Stanowią także atrakcyjną przekąskę między posiłkami. Dzięki temu, że są naturalnie słodkie
Podróż w kulinariałyżka cukru pudru 2 łyżeczki soku z limonki 1 paczka wiórek kokosowych polewa czekoladową Wykonanie: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem dodajemy serek oraz sok z limonki delikatnie łączymy ze sobą. Na desce układamy 1 paczkę herbatników nakładamy masę śmietankowo-serową układamy boki, tworząc ciasto na kształt piramidy, owijamy folią aluminiową zostawiamy na noc w chłodnym miejscu. Na drugi
kgwjanczewomałych istotek przygotowałam słodkie misie z ciasta marchewkowego, które jest lekkie, wilgotne i delikatne w smaku. Dzieci uwielbiają niespodzianki, dlatego w każdym misiu znajdą coś niespodziewanego i bardzo pysznego . Brzuszek misia, łapki, oczki a nawet uszki kryją w sobie krem czekoladowy. Smacznego :) Ps. Wszystkim dzieciom, tym dużym i małym(...)Ciasto przelewamy do foremek. Misie pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. **** Versate l'impasto in 4 stampini a forma di orsetto, che avrete prima imburrato e infarinato. Cuocete in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 25-30 minuti. W międzyczasie przygotowujemy krem czekoladowy. Ugotowany i ostudzony budyń miksujemy z miękkim
La grande e la piccola cuoca