Muszę się przyznać, że pierwszy raz w życiu piekłam Mazurka. Zawsze unikałam tych ciast, sama nie wiem czemu:) Zainspirował mnie blog Kwestia Smaku. Efekt.....brak słów
Blondynka GotujeCudownie kruche ciasto, mocno przyprażone orzechy i marcepan. Ten mazurek to idealny poziom słodkości, odstaje więc trochę od tradycyjnego w założeniu ulepku. Polecam
sama złodyczpolewa czekoladowa Wszystko znajdziecie tutaj Przygotowanie: biszkopt czekoladowy białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały czas ubijając powoli dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku, mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Biszkopt lubi dużo powietrza dlatego ubijamy go jeszcze ok 5 minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez(...)jednym żółtku i powoli mąkę połączoną z kisielem, następnie dodajemy proszek do pieczenia i spirytus. Biszkopt lubi dużo powietrza dlatego ubijamy go jeszcze ok 5 minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 10 minut sama góra, następnie przełączamy piekarnik góra - dół i pieczemy kolejne 20-30 minut. Upieczony biszkopt wyciągamy
Niezły MłynekPogoda pomimo maja nie rozpieszcza, dlatego na poprawę humoru polecam te ciasteczka. Niesamowicie czekoladowe, mocno wilgotne, niezwykle kruche i mega pyszne. Nie są trudne w przygotowaniu, ekspresowe i szybko się pieką a efekt naprawdę zachwycający. Żadne z kupnych ciastek na pewno im nie dorównają,czkoladoholicy będą na pewno usatysfakcjonowani, polecam zrobić od razu z podwójnej porcji. Na 16 sztuk(...)zmiksować z cukrami na puc. Następnie dodać rozpuszczona czekoladę i ponownie zmiksować. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, następnie dodać do masła z czekoladą i ponownie wymieszać. Ciasto przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na 30-40 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st. Z zimnego ciasta formować nieduże kuleczki (mi wyszło
Krylowa KuchniaCiasto biszkoptowe uformowane w rulon i nadziane masą, to nic innego jak rolada. Tak, jak różne mogą być biszkopty – białe, kakaowe, czekoladowe, różnokolorowe, tak różne mogą być masy i nadzienia. Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą dla łasuchów… i nie tylko. Składniki na biszkopt: - 5 jaj - 3 łyżki mąki tortowej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki drobnego cukru(...)żółtek wlewamy ¼ szklanki wrzątku i ekstrakt waniliowy, mieszamy. Do ubitych białek dodajemy (ubijając na najniższych obrotach robota) żółtka. Następnie porcjami dodajemy przesiane mąki z kakao i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na dużą, płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na 20 minut. Z powyższych proporcji odlałam troszkę ciasta na 4 małe babeczki, które
mojewypiekiinietylkospróbował, a ja jako kochająca matka karmiąca uwielbiam sprawiać Młodemu smaczne niespodzianki. Wróciłam więc do "Nowy Jork na Talerzu"- Smitten Kitchen i przygotowałam mu Markizy Orzechowe z nadzieniem czekoladowym. Bo to ciastka przygotowane na bazie masła orzechowego i tu dodatkowo zaciekawił mnie krem, w którego skład również wchodzi masło orzechowe. Jak to w przekładach książek bywa znowu wyłapałam błąd(...)posmak soli w kremie czekoladowym i ciastkach to naprawdę zajebiste połączenie, zaufaj mi ;) Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności przygotowuję sobie masło orzechowe, czyli w blenderze miksuję orzeszki ziemne do uzyskania konsystencji masła. Cała czynność trwa dosłownie kilka minut, nigdy nie mierzyłam czasu, ale dłużej niż 5 minut na pewno nie schodzi. Jeśli chodzi o ciasto, tu będzie prosto
Blondynka GotujeKolejne ciasto z książki Siostry Anastazji. Miodowy placek przełożony masą budyniową i jabłkową. Spokojnie może pojawić się nawet na świątecznym stole. Podczas wałkowania ciasta miałam wątpliwości czy jest go wystarczająco i czy każdy placek urośnie odpowiednio. Okazało się, że moje obawy były bezpodstawne. Składniki: 500 g mąki 2 jajka 100 g masła(...)cukru waniliowego masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 galaretka owocowa (dałam cytrynową) polewa czekoladowa: 130 g masła 5 łyżek cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody 1 łyżka żelatyny 5 łyżek kwaśnej śmietany Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta (poza śmietaną) posiekać i zagnieść. Jeżeli ciasto jest twarde należy dodawać stopniowo śmietanę. Ciasto podzielić
Sto kolorów kuchniMuffiny z nutellą działają nie tylko na wyobraźnię, ale i na podniebienie. Wszystkich łasuchów zapraszamy na ucztę z babeczkami i masłem czekoladowym 45 min 16 szt. składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olejek waniliowy 3 jajka 150 g masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego nutella wykonanie: W jednej misce przesiewamy mąkę z proszkiem(...)dodajemy kolejno jajka i olejek waniliowy. Łączymy zawartość obu misek, dodając po 1 łyżce zawartość z miski nr 1 do płynnych składników. Masa jest bardzo puszysta. Wykładamy silikonowe foremki ciastem do wysokości 3/4. Do każdej z foremek wkładamy całą łyżeczkę nutelli i palcem, maczanym w wodzie wciskamy delikatnie w głąb ciasta. Muffinki pięknie wyrosną, więc jeśli czekolady nie uda się
Ania i Marcin gotująmikserem na gładką jednolitą masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, Rozgrzać gofrownicę. Chochlą nakładać ciasto, Gofry piec około 5-7 minut (czas zależny jest od mocy gofrownicy) do uzyskania złotego koloru, Przygotować krem: wymieszać razem jogurt, kakao i cukier, Gofry podawać polane kremem czekoladowym, z dodatkiem owoców i odrobinką dżemu. Nadmiar gofrów można zamrozić. Artykuł Gofry fit z kremem
tyfranboxTort Sachera znany i lubiany, wprawdzie polewa nie wyszła gładziutka, ale czy wszystko musi być perfect....chyba nie, ważne że ciasto jest bardzo smaczne ;) Składniki na tortownice o śed. 22 cm: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1/3 kostki masła 1/3 szkl cukru pudru 3 jajka kl L lub XL (osobno żółtka i białka) 1/2 szkl mąki pszennej tortowej(...)koniec dodajemy 1 i 1/2 łyżki cukru i ubijamy aż się rozpuści. 6. Ubita pianę delikatnie mieszamy z masą czekoladową. 7. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i obsypujemy mąką, boków nie smarujemy. Do tak przygotowanej blaszki przekładamy ciasto. 8. Pieczemy w 180 stop. przez około 40-50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie
Gotowanie...to proste !blaty przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Potrzebne będzie około 1 kg powideł. Ciasto przykryć papierem i obciążyć. Odstawić na 3-4 dni do suszenia. Następnie pokroić go na trzy równe pierniki lub pozostawić w całości. Piernik polać czekoladą lub lukrem, można też posypać orzechami. Polewa czekoladowa; 100 ml śmietany kremówki 36% lub 30% 100 g mlecznej czekolady Smietankę podgrzać
Radość kipiąca uśmiechem.bardzo się Wam podobała, że postanowiłem zrobić ją w nowej czekoladowo-truskawkowej odsłonie. Tym razem do spodu z mąki kokosowej dodałem kakao i przygotowałem waniliowy krem pâtissière. Tartę wieńczą oczywiście najlepsze czerwcowe truskawki. Dodatkowo, jeśli macie ochotę, na wierzch możecie przygotować cienką warstwę galaretki. Koniecznie wypróbujcie, bo takie ciasto bez cukru, nabiału i glutenu całkowicie niweluje wyrzuty sumienia. ;) * SKŁADNIKI Spód
Food Squaremąkę i przyprawę do piernika (ja dodałem 3 opakowania). Dodajemy również kakao – ilość zależy od tego, jak bardzo czekoladowy chcemy mieć smak. Na koniec dodajemy ubite białka z żółtkami, sodę i dużą szczyptę pieprzu. Całość wyrabiamy dodając śmietanę (tyle, by ciasto nabrało właściwej konsystencji, podobnie jak ciasto na pierogi). Tak przygotowane ciasto musi poleżeć w lodówce ok. tygodnia
MarcinChefWitajcie :) Bardzo lubię ciasta mogę nie zjeść obiadu ale kawałek ciasta muszę :) zawsze mam w domu coś do kawy no i mam czym ugościć jak wpadnie niespodziewanie koleżanka Dzisiaj postanowiłam upiec czekoladowe muffinki , przepis na nie znalazłam w książce Małe pyszności . Do ich upieczenia wykorzystałam papilot ek od PapilArt . foremeczkach takich na jeden(...)roztopionym masłem, następnie stopniowo dodawać mieszankę suchą i delikatnie wymieszać.Na końcu dodać czekoladę i jeszcze raz wymieszać. Do papilotek o średnicy 5 cm nałożyć po 1 kopiastej łyżeczce ciasta, jeśli nie macie takich malutkich to możecie zrobić w większych wtedy wyjdzie mniej. Piec w temperaturze 175/180 stopni około 15 minut do suchego patyczka. Śmietanę ubić
Sama słodycz i szczypta chilitymczasem zostawiam Was z przepisem. PRZEPIS NA ROGALIKI DROŻDŻOWE Z BUDYNIEM (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki CIASTO DROŻDŻOWE 2 jajka 550 g mąki pszennej 3 łyżki płynnego masła 250 ml mleka 14 g drożdży instant 100 g cukru ½ łyżeczki soli NADZIENIE 2 budynie czekoladowe – 80 g proszku 800 ml mleka 4 łyżki cukru DODATKOWO jajko – do posmarowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Przepiski.pl