ciasto czekoladowe - 20638 przepisów (strona:785/1376)

Żołądek 127

Ciast podzielić na trzy części. Jedną zostawić, do drugiej dodać mak, do trzeciej kakao. Łyżką układać na przemian kupki kolorowego ciasta. Upiec w temperaturze 180 stopni, ok. 50 minut. Gorące posypać cukrem pudrem lub ostudzić i oblać polewą czekoladową

Praktyczna pl
Ricottowy czekoladowiec z sosem z mango, pomarańczy i mięty 130

     Aksamitne, serowe ciasto z chrupiącymi orzechami z dodatkiem orzeźwiającego sosu na bazie mango i pomarańczy to to, co tygryski lubią najbardziej :) Ciasto: 200

sama złodycz
Wielkanocny mazurek pomarańczowy 148

wiem czy zdążę jeszcze przed świętami ale zamierzam zrobić jeszcze mazurek całkiem czekoladowy, w końcu co to za wielkanocny stół bez mazurka.                            Składniki na blache 23 cm na 34 cm ciasto: 170 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru 150 g masła

ciastkarnia na kruchym spodzie
KREM BANANOWY Z MIGDAŁAMI 168

Bo ja chcę swój czekoladowy krem. I już. Ta propozycja to świetna alternatywa dla Nutelli. Bez cukru, bez zbędnego tłuszczu - tylko banany, kakao i migdały. Nie

W kuchni Karmel-itki
Rolada Buche do Noel czyli świąteczne polano 244

cukru lub z plastiku, nawiązujące do ikonografii świątecznej, jak święty mikołaj, choinka, krasnoludki albo ozdabia się kandyzowanymi owocami, bezowymi grzybkami, ostrokrzewem. Ciasto zostało zrobione wg przepisu Julii Child na pomarańczowy biszkopt, w środku i na zewnątrz jest maślano-czekoladowy krem. Pyszności. Ozdobić można wg gustu ja dałam kandyzowane wiśnie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Mazurek czekoladowo - kawowy z pomarańczą 129

Muszę się przyznać, że pierwszy raz w życiu piekłam Mazurka. Zawsze unikałam tych ciast, sama nie wiem czemu:) Zainspirował mnie blog Kwestia Smaku. Efekt.....brak słów

Blondynka Gotuje
Mazurek z marcepanem, prażonymi orzechami i czekoladą 155

     Cudownie kruche ciasto, mocno przyprażone orzechy i marcepan. Ten mazurek to idealny poziom słodkości, odstaje więc trochę od tradycyjnego w założeniu ulepku. Polecam

sama złodycz
Czekoladowy tory z owocami leśnymi i mleczną masą 125

polewa czekoladowa Wszystko znajdziecie tutaj Przygotowanie: biszkopt czekoladowy   białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały czas ubijając powoli dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku, mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Biszkopt lubi dużo powietrza dlatego ubijamy  go jeszcze ok 5 minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez(...)jednym żółtku i powoli mąkę połączoną z kisielem, następnie dodajemy proszek do pieczenia i spirytus. Biszkopt lubi dużo powietrza dlatego ubijamy  go jeszcze ok 5 minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 10 minut sama góra, następnie przełączamy piekarnik góra - dół i pieczemy kolejne 20-30  minut. Upieczony biszkopt wyciągamy

Niezły Młynek
Czekoladowe ciasteczka brownie 77

Pogoda pomimo maja nie rozpieszcza, dlatego  na poprawę humoru polecam te ciasteczka. Niesamowicie czekoladowe, mocno wilgotne, niezwykle kruche i mega pyszne. Nie są trudne w przygotowaniu, ekspresowe i szybko się pieką a efekt naprawdę zachwycający. Żadne z kupnych ciastek na pewno im nie dorównają,czkoladoholicy będą na pewno usatysfakcjonowani, polecam zrobić od razu z podwójnej porcji. Na 16 sztuk(...)zmiksować z cukrami na puc. Następnie dodać rozpuszczona czekoladę i ponownie zmiksować. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, następnie dodać do masła z czekoladą i ponownie wymieszać. Ciasto przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na 30-40 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st.  Z zimnego ciasta formować nieduże kuleczki (mi wyszło

Krylowa Kuchnia
Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą 118

Ciasto biszkoptowe uformowane w rulon i nadziane masą, to nic innego jak rolada. Tak, jak różne mogą być biszkopty – białe, kakaowe, czekoladowe, różnokolorowe, tak różne mogą być masy i nadzienia. Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą dla łasuchów… i nie tylko.   Składniki na biszkopt: - 5 jaj - 3 łyżki mąki tortowej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki drobnego cukru(...)żółtek wlewamy ¼ szklanki wrzątku i ekstrakt waniliowy, mieszamy. Do ubitych białek dodajemy (ubijając na najniższych obrotach robota) żółtka. Następnie porcjami dodajemy przesiane mąki z kakao i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na dużą, płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na 20 minut. Z powyższych proporcji odlałam troszkę ciasta na 4 małe babeczki, które

mojewypiekiinietylko
Markizy Orzechowe z Kremem Czekoladowym 288

spróbował, a ja jako kochająca matka karmiąca uwielbiam sprawiać Młodemu smaczne niespodzianki. Wróciłam więc do "Nowy Jork na Talerzu"- Smitten Kitchen i przygotowałam mu Markizy Orzechowe z nadzieniem czekoladowym. Bo to ciastka przygotowane na bazie masła orzechowego i tu dodatkowo zaciekawił mnie krem, w którego skład również wchodzi masło orzechowe. Jak to w przekładach książek bywa znowu wyłapałam błąd(...)posmak soli w kremie czekoladowym i ciastkach to naprawdę zajebiste połączenie, zaufaj mi ;)  Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności przygotowuję sobie masło orzechowe, czyli w blenderze miksuję orzeszki ziemne do uzyskania konsystencji masła. Cała czynność trwa dosłownie kilka minut, nigdy nie mierzyłam czasu, ale dłużej niż 5 minut na pewno nie schodzi. Jeśli chodzi o ciasto, tu będzie prosto

Blondynka Gotuje
Brazylianka 323

Kolejne ciasto z książki Siostry Anastazji.  Miodowy placek przełożony masą budyniową i jabłkową.  Spokojnie może pojawić się nawet na świątecznym stole.   Podczas wałkowania ciasta miałam wątpliwości czy jest go wystarczająco i czy każdy placek urośnie odpowiednio.  Okazało się, że moje obawy były bezpodstawne.    Składniki: 500 g mąki 2 jajka 100 g masła(...)cukru waniliowego  masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 galaretka owocowa (dałam cytrynową)   polewa czekoladowa: 130 g masła 5 łyżek cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody 1 łyżka żelatyny 5 łyżek kwaśnej śmietany   Wykonanie:  Wszystkie składniki ciasta (poza śmietaną) posiekać i zagnieść.  Jeżeli ciasto jest twarde należy dodawać stopniowo śmietanę.  Ciasto podzielić

Sto kolorów kuchni
Muffinki z nutellą 266

Muffiny z nutellą działają nie tylko na wyobraźnię, ale i na podniebienie. Wszystkich łasuchów zapraszamy na ucztę z babeczkami i masłem czekoladowym 45 min 16 szt. składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olejek waniliowy 3 jajka 150 g masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego nutella wykonanie: W jednej misce przesiewamy mąkę z proszkiem(...)dodajemy kolejno jajka i olejek waniliowy. Łączymy zawartość obu misek, dodając po 1 łyżce zawartość z miski nr 1 do płynnych składników. Masa jest bardzo puszysta. Wykładamy silikonowe foremki ciastem do wysokości 3/4. Do każdej z foremek wkładamy całą łyżeczkę nutelli i palcem, maczanym w wodzie wciskamy delikatnie w głąb ciasta. Muffinki pięknie wyrosną, więc jeśli czekolady nie uda się

Ania i Marcin gotują
Gofry fit z kremem czekoladowym 103

mikserem na gładką jednolitą masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, Rozgrzać gofrownicę. Chochlą nakładać ciasto, Gofry piec około 5-7 minut (czas zależny jest od mocy gofrownicy) do uzyskania złotego koloru, Przygotować krem: wymieszać razem jogurt, kakao i cukier, Gofry podawać polane kremem czekoladowym, z dodatkiem owoców i odrobinką dżemu. Nadmiar gofrów można zamrozić. Artykuł Gofry fit z kremem

tyfranbox
Tort Sachera 101

Tort Sachera znany i lubiany, wprawdzie polewa nie wyszła gładziutka, ale czy wszystko musi być perfect....chyba nie, ważne że ciasto jest bardzo smaczne ;) Składniki na tortownice o śed. 22 cm: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1/3 kostki masła  1/3 szkl cukru pudru 3 jajka kl L lub XL (osobno żółtka i białka) 1/2 szkl mąki pszennej tortowej(...)koniec dodajemy 1 i 1/2 łyżki cukru i ubijamy aż się rozpuści. 6. Ubita pianę delikatnie mieszamy z masą czekoladową. 7. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i obsypujemy mąką, boków nie smarujemy. Do tak przygotowanej blaszki przekładamy ciasto. 8. Pieczemy w 180 stop. przez około 40-50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie

Gotowanie...to proste !