klasycznie, mam dla Was babkę z daktylami i migdałami. Babka z daktylami w czekoladowej polewie to alternatywa dla osób, którym przejadły się klasyczne ucierane i drożdżowe baby. Zamiast migdałów możecie śmiało dorzucić posiekane ulubione orzechy. Każde z nich będą świetnie pasowały Babka z daktylami w czekoladowej polewie Składniki: 200 g daktyli ( u mnie HELIO ) 2 łyżki miodu 3 łyżki cukru(...)miód, mleko i ponownie całość miksujemy, aż ładnie się połączą składniki. Później do ciasta przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz dodajemy kakao, mieszamy. Na koniec dodajemy płatki migdałów i całość chwilę miksujemy. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy nasze ciasto i wyrównujemy. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy
PatiGotujePrzekładaniec drożdżowy pojawiał się w domu tylko na święta. Ciasto ma w składzie bardzo dużo orzechów, które wtedy, jeśli nie miało się babci na wsi z rosnącym w ogrodzie orzechem, należały o towarów luksusowych Ciasto jest kruche, chrupiące i naprawdę smaczne. Można też wprowadzić nutkę dowolności w dodatkach. Orzechy można zastąpić migdałami, można też dobrać ulubiony dżem. Przekładaniec ma niewiele(...)składników i przygotowuje się go łatwo i przyjemnie Składniki na ciasto: 1/2 kilograma mąki pszennej 200 g masła 3 łyżki cukru 2 dag świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka Składniki na nadzienie: 30 dag mielonych (lub tłuczonych) orzechów cukier waniliowy słoik ulubionego dżemu Składniki na polewę czekoladową: czekolada mleczna lub gorzka 70 ml śmietanki słodkiej 30% Drożdże zasypuję
Słodki sentymenttrzeba posiekać z mąkami, solą i cukrem pudrem. Dodać żółtko i śmietanę. Ciasto zagnieść, uformować kulę i owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę lub na pół godziny do zamrażarki. Schłodzone ciasto rozwałkować i uformować kwadrat/prostokąt jak chcecie, lekko należy podwyższyć jego brzegi. Ponakłuwać ciasto widelcem. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 185 stopni, lekko się zarumieni(...)dajemy żelatynę. Odstawiamy na pół h do lodówki. Lekko stężeje Wykładamy na nasz mazurek. Tworzymy króliczka (jak ktoś chce) i robimy łyżeczką wzorki dowolne (misz masz) z polewy czekoladowej i karmelowej Smacznego! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares
Latosiowydomktórych tak jak ja przy u życiu kremu czekoladowego możecie stworzyć wykwintny tort śniadaniowy. Na pomoc przy śniadaniu przyszła mi Terravita , która wprowadziła nową jakość na rynku - kremy czekoladowe wyprodukowane bez użycia oleju palmowego ! :) Potrzebujemy: 2 szklanki mąki 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia 2/3 szklanki rozpuszczonego masła klarowanego 2 szklanki ciepłego mleka 3 jaja (białka i żółtka osobno) szczypta(...)sztywną pianę. Najpierw łączymy ze sobą mąkę z proszkiem i masło z żółtkami i mlekiem. Kiedy ciasto jest już jednolite, dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Smażymy jak omlety na malutkiej patelni, której dno nie będzie przywierało. Moja propozycja podania to krem czekoladowy Terravita plus maliny i cukier puder. #terravita #terravitaczekolada #niktniepatrzy Wioleta Gargula
MamaOskarkastarte jabłka, oraz trochę rodzynek i posiekanych orzechów.. Polecam. Ciasto makowo-jabłkowe tzw. makowiec japoński jest na blogu od 10 lat, ale dzisiaj proponuję Wam dzisiejszą wersję: tanią, szybką i smaczną! Proponuję Wam też inne pyszne przepisy na sprawdzone ciasta z makiem: Najlepsze ciasta z makiem na święta Tym razem przygotowałam tani makowiec japoński z polewą z czekolady(...)chce się je robić, a jemu czekać, to ciasta z tego przepisu są wybawieniem w razie niespodziewanych zachcianek. Można powiedzieć, że jest to ciasto dla leniwych, niecierpliwych lub wygodnych. Taki jest też dzisiejszy Tani makowiec japoński To ciasto robi się bardzo szybko, można wykorzystać jako dodatek różne owoce sezonowe. Ciasto jest puszyste i wilgotne nawet po 2, 3 dniach. Polecam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięstopionym masłem. Odstaw na 10 minut. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj blenderem na gładką masę! Ciasto po wyrośnięciu, podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj (grubość max 4 mm) na prostokąt. Całość smarujemy masą. Rolujemy. Zawijamy w papier do pieczenia jak cukierka czekoladowego pozostawiając luz około 5-6 cm. Makowce układamy obok siebie, na blaszce do pieczenia. Ja piekłam 55 minut(...)możecie też polać po upieczeniu stopioną czekoladą i posypać wiórkami lub ozdobnymi kuleczkami! Ja go pozostawiłam w oryginale ;-) Dajcie koniecznie znać co myślicie? Jakie jest Wasze ulubione zimowe ciasto? Po więcej zdjęć zapraszam na Instagrama #smykwkuchni i FanPage SmykWkuchni Smacznego! Instagram
SMYKWKUCHNISerduszka są kruche, smakują i pachną wspaniale, a czekoladowa dekoracja sprawia, że są idealnym prezentem dla mamy Składniki na około 25 ciasteczek: 2 ¼ szklanki mąki 2 czubate łyżki kakao 4 łyżki cukru pudru 24 dag masła 4 żółtka (białka możecie wykorzystać do zrobienia truskawkowych tratw ) Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość
Słodki sentymentSerduszka są kruche, smakują i pachną wspaniale, a czekoladowa dekoracja sprawia, że są idealnym prezentem dla mamy Składniki na około 25 ciasteczek: 2 ¼ szklanki mąki 2 czubate łyżki kakao 4 łyżki cukru pudru 24 dag masła 4 żółtka (białka możecie wykorzystać do zrobienia truskawkowych tratw ) Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość
Słodki sentymentcukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka wiórków kokosowych 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 250 g margaryny 200 ml mleka Masa kakaowa: 2 opakowania budyni czekoladowych 0,5 l mleka 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru 1 łyżka kakao 1 olejek spirytusowy arakowy Dodatkowo: 0,5 słoika śliwek węgierek z kakao (ok. 200g) posypka waflowa koloru(...)pieczenia i wiórkami kokosowymi - delikatnie wymieszać za pomocą różdżki lub łyżki. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Piec około 45-50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa kakaowa - 2 opakowania budyni czekoladowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń
Ciastka - domowe słodkościjeszcze, że z ciasta można formować różnorodne kształty, które po wpływem temperatury nie tracą na wyglądzie. Przeeepyszne i urocze! Czego chcieć więcej? (25-20 sztuk - w zależności od wielkości) 100 ml pasty tahini 100g oleju kokosowego (waga w stanie stałym) 80g cukru 1 jajko 240g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) Dodatkowo: 50g kremu czekoladowego 2 garście płatków(...)pieczenia. Całość dokładnie wyrobić (dłonią) - do uzyskania jednolitej konsystencji i połączyć z kremem czekoladowym. Na samym końcu do masy wmieszać płatki migdałowe i pestki dyni. (Masa powinna być miękka i dająca się formować. Jeśli się kruszy - to należy dolać odrobinę mleka.) Gotowe ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze
Di gotujeOzdoby ciast, nie tylko tortów, to bardzo ciekawy temat. Kwiaty z ananasa na wczorajszym torcie wzbudziły tak duże zainteresowanie, zanim je pokazałam na blogu, że postanowiłam poświęcić im osobny wpis. Do przepisu, jak to zwykle bywa, dotarłam zupełnie przypadkiem, szukając zgoła czegoś innego. Znalazłam go u Ani na blogu Lepszy Smak . Kwiaty tak mnie urzekły, że wielkim szczęściem(...)jedną. Układamy na blaszce i wstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła. Po ok. 15 minutach, delikatnie zdejmujemy gotowe listki czekoladowe. Gotowe ozdoby wykorzystujemy nie tylko do tortów. Z kwiatami z ananasa pięknie wyglądają serniki, muffinki… i nie tylko. Najprostsze ciasto nabierze zupełnie nowego wyrazu z taką dekoracją. Nie jest to ozdoba pracochłonna, ale czasochłonna – owszem. Mam jednak nadzieję
mojewypiekiinietylkoTrufle czekoladowo – migdałowe z serka mascarpone, czekolady, mielonych migdałów i likieru Amaretto. Przepyszne małe kuleczki na osłodę dnia Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 200 g
Oryginalny smakWegański, jedwabisty mus czekoladowy z tofu z dodatkiem masła orzechowego zadowoli niejedno podniebienie. Deser jest banalnie prosty do przygotowania, każdy sobie poradzi Ma aksamitną konsystencję, a
Oryginalny smakKoktajl mleczny o smaku czekoladowo-orzechowym przypominający nutellę. Przygotowany jest na bazie mleka zagęszczonego niesłodzonego z dodatkiem pieczonych orzechów laskowych oraz gorzkiej czekolady. Osoby lubiące słodkie
Kuchnia MagdaLeny