ciastem. Ciasto podzielić na 2 części, i do jednej dodać kakao i dobrze wymieszać. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, następnie wylać trochę ciasta jasnego a na wierzch ciemne i ponownie resztę jasnego. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 min w 180stC. Po upieczeniu i ostudzeniu wyjąć z formy i polać polewą czekoladową i ozdobić
przepisy- Milkimleka sojowego (sojowego, to ważne) szklanka cukru 3 łyżki masła kokosowego/oleju kokosowego/roślinnego Polewa czekoladowa: 2 gorzkie czekolady (70% kakao) bez obaw, ciacha są tak słodkie, że nie zwrócicie uwago na to, że czekolada jest gorzka Przygotowanie: Z mąki, oleju, cukru i zblendowanego banana wyrobić ciasto (musi być twarde, ale dające uformować się u kulę i nie kruszyć, w razie
greenscarfmleka 0,5 szklanki cukru 2 jajka 0,5 kostki masła +Nutella (lub inny czekoladowy krem) W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę mleka i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Powinno zwiększyć swoją objętość około 2 razy. Wyrośnięte
CiastkozercyCiasto Hultaj to wyjątkowo mięciutki i wilgotny wypiek przełożony kremem z bitej śmietany i marmoladą. Całość jest pyszna, słodka i rozpływająca się w ustach. Takie ciasto sprawdzi się zarówno jako deser do popołudniowej kawy, jak i na większych i mniejszych rodzinnych uroczystościach. Składniki na ciasto Hultaj z marmoladą: 4 jajka rozmiar L 200 g cukru (szklanka) 4 łyżki marmolady(...)łyżki kakao Krem: 400 ml śmietany 30% 250 g mascarpone 2 łyżki cukru Polewa czekoladowa: 100 g czekolady 5 łyżek mleka garść płatków migdałów do posypania Dodatkowo: 500 g marmolady wieloowocowej 200 g herbatników kakaowych Przygotowanie Rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka
e-PrzepisyKulinarneTrzeba mu poświecić trochę czasu, ale to taki fajny rytuał. Dzisiejszy wpis będzie się składał tak naprawdę z dwóch wpisów, ponieważ, zgodnie z tradycją, samo ciasto na piernik przygotowałam już kilka tygodni temu, 10 listopada. Tutaj znajdziecie wszystkie szczegóły jak je przygotować. Dzisiaj natomiast zapraszam na etap drugi, czyli pieczenie(...)leżakowanie 4 dni Opis wykonania: we wpisie tutaj Składniki: domowe powidła Polewa czekoladowa Proporcje na na jeden piernik: Składniki: 50 g masła 45 g cukru pudru 3 łyżki mleka 2 czubate łyżki kakao orzechy Wykonanie: Przygotowane uprzednio ciasto wyjmujemy z lodówki i odstawiamy, aby się nieco ogrzało. Wyjmujemy je na omączony
Kulinarne przygody Gatitykokosowe do posypania polewa czekoladowa Sposób wykonania Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy będą sztywne, dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy cukier i stopniowo dolewamy olej, dalej miksujemy. Na samym końcu wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto dzielimy na 3 części(...)margaryny. Utrzeć na jednolitą masę. Wystudzone ciasto przekroić na 2 placki. Spód skropić dowolnym alkoholem, ja użyłam nalewki z czarnej porzeczki. Na placek nałożyć większą połowę masy, przykryć drugim plackiem. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę. Na masę wyłożyć kupkami dżem z czarnej porzeczki, następnie posiekane orzechy, następnie polać nierównomiernie polewą czekoladową i na koniec posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego
na moim stole...kawałek wkładam do koszyczka ze święconką. W tym roku kupiłam sobie formę do malutkich babeczek z kominkiem. Wyszło mi 6 mini babeczek. Często korzystam z przepisu na to ciasto, ponieważ jest rewelacyjne. Babka wychodzi mięciutka i wilgotna. Za każdym razem modyfikuję przepis aby był inny smak. Składniki: 4 jajka 200g mąki 200g masła(...)połowy cytryny 1 łyżka mąki 2 łyżki budyniu czekoladowego 2 łyżki mleka Przygotowanie: Utrzeć masło z cukrem i dodawać po 1 jajku dalej miksując. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać za pomocą szpatułki lub miksera. Ciasto podzielić na dwie części z tym, że jedna część ma mieć 2/3 ciasta a druga
Amatorka kuchennasobie jakieś danie z jej udziałem, nie muszę uruchamiać piekarnika, tylko po prostu ją rozmrażam. Bardzo Ci polecam tę metodę, sprawdza się idealnie. Muffinki dyniowe z kremem czekoladowym Muffinki dyniowe z kremem czekoladowym Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na 12 muffinek Składniki: 300 g upieczonej dyni 130 g cukru 100 g oleju 2 łyżki mleka 2 jajka 250 g mąki(...)Dokładnie wymieszaj. Formę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami i wypełnij je ciastem. Muffinki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Wystudź na kratce. Gdy muffinki będą zimne przygotuj krem. W misce ubij mascarpone z kremówką, gdy krem będzie gęstnieć dodaj dwie łyżki kremu czekoladowego. Jeśli lubisz słodki krem, możesz go dodać więcej. Gotowy krem przełóż
Kulinarne przygody Gatityadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Macie ochotę na smaczne ciasto? Moją propozycją jest wyjątkowo smaczna kostka opium. Pyszne biszkopty makowe z rodzynkami, nasączone ponczem rumowym, przełożone puszystym musem czekoladowym. Kostka opium jest tak pyszna,że trudno jej się oprzeć. Po prostu chce się więcej. Opium sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach. Zapraszam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kostka opium – składniki(...)Śmietanę schłodzić. Ubić na sztywno. Dodać roztopioną, ostudzoną czekoladę .Miksować na niskich obrotach. Na koniec dodać ostudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę. Miksować na niższych obrotach do połączenia się składników. Ciasto makowe przekroić na 3 części. Każdą część skropić dość obficie rumem. Każdą część ciasta przełożyć kremem. Górę ciasta posmarować cienko kremem i posypać startą czekoladą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kostka
Olcia gotuje!pełnych łyżeczek żelatyny + ¼ gorącej wody Dodatkowo -kilka kostek gorzkiej czekolady (do ozdoby) -czekoladowa panda lub inne zwierzątko :P CZEKO-BIAŁKOWY BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Dodać żółtka i nadal ubijać. Do masy jajecznej dodać kakao oraz odżywkę i delikatnie całość wymieszać. Wlać ciasto do tortownicy (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w 180’C (góra(...)masy serowej i ułożyć drugi mały biszkopt, którego znów docinać delikatnie i wyrównać. Wylać ostatnią większą warstwę masy serowej. Całość włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). CZEKOLADOWE ŁAPKI Gorzką czekoladę rozpuścić nad parą wodną, wlać do foliowego małego woreczka strunowego i zamknąć go. Na papierze narysować wzór łapek, którego umieścić pod koszulką foliową. Odciąć minimalnie róg woreczka
Candy PandasDzisiaj mam dla was przepis na klasyczny deser sprzed lat, czyli blok czekoladowy z mlekiem w proszku, herbatnikami i orzechami. Blok jest bardzo smaczny i wciągający
Alle Dobre!żelatyny 2-3 łyżki masy, wymieszać, następnie połączyć z resztą masy). 12. Złożyć ciasto: na nasączony biszkopt wyłożyć frużelinę wiśniową. Ja użyłam gotowej, z puszki, ale można zrobić samodzielnie. 13. Na warstwę owocową rozłożyć masę kawową, wyrównać. Wstawić do lodówki. 14. Przygotować polewę czekoladową: śmietankę wlać do garnuszka i zagotować. Wyłączyć gaz, gdy tylko zacznie wrzeć. 15. Do gorącej śmietanki
W mojej kuchniDługo rozmyślałam na co wykorzystać moje zamrożone czerwone porzeczki i w końcu w mojej głowie pojawiła się "wizja". Jak się okazało bardzo smaczna ;-) Jeżeli macie okazję
Passions hobbies lifePuszyste, mięciutkie, waniliowe i słodko zakręcone pączusie z ciasta serowego z dodatkiem sody- zamiast drożdży- dzięki czemu robi się je błyskawicznie, bo nie trzeba czekać
Kraina Miodem PłynącaTo nasz wymysł z mężem:) Co prawda borówek trochę za mało było w domu , ale i tak placek super i polecamy. Czekolada bosko się komponuje z
Anioły w kuchni