Obserwuj Słodki Pomysł na Instagramie! Krem z Nutellą to przepyszny krem czekoladowy do tortu, ale również do dekoracji babeczek. Jest bardzo łatwy i szybki do zrobienia
Słodki Pomysłtykam więc wykorzystałam je w inny sposób. Moim zdaniem – PYSZNY! Mieszankę owoców możecie wykorzystać również do świątecznego bloku czekoladowego , sernika z bakaliami , czy bawolego oka. Piernikowe babeczki z suszonymi owocami w rumie 12-14 sztuk Składniki: Ciasto: 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 100 g cukru 16 g cukru wanilinowego (jedno opakowanie) opakowanie przyprawy
PatiGotujeCiasta, czekoladki, babeczki, budynie, batoniki, wafelki – to niewątpliwe specjalność mojego męża. Jeżeli któreś z wyżej wymienionych słodyczy ma czekoladowy smak to jest on ekspertem jakich mało. Wystarczy jeden kęs, jedno mlaśnięcie, chwila na języku, aby wydać wyrok czy dany deser zasłużył na miano deseru czekoladowego czy też jest raczej „czymś czekoladopodobnym”. Gdy mąż usłyszał, że dzisiaj na podwieczorek jemy budyń
helloforest.plMiksujemy. 4. Blaszkę 12x30 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Na zmianę nakładamy ciasta, najpierw zielone a potem ciemne. Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 60 minut. Czy upieczone sprawdzamy patyczkiem. Studzimy. Przed podaniem możemy zrobić polewę czekoladową lub posypać cukrem pudrem :-) Smacznego
kruche babeczkipieczenia u mnie żaroodporne o wymiarach 26cm/17cm smarujemy delikatnie masłem lub margaryną i wykładamy papierem do pieczenia, wylać masę czekoladową, na wierzchu ułożyć maliny i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. pieczemy ok. 40 minut. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem
Andzia Pichcipieczenia Wam nie odpowiada, zobaczcie pozostałe przepisy na serniki . Zajrzyjcie również do zakładki ciasta , gdzie jest spory wybór różnych ciast. Sernik kokosowy z ananasem Sernik z mascarpone bez pieczenia Sernik gotowany Sernik z winogronami bez pieczenia Sernik czekoladowy na zimno Sernik z musem z brzoskwiń
Kuchcik gotujeKnoppers to przepyszny deser przełożony masą mleczną i czekoladowo-orzechową inspirowany popularnym wafelkiem. Przygotowanie takiego smakołyku trwa krótką chwilę a efekt końcowy bardzo pozytywnie zaskakuje.
Smakowite DaniaŚwiąteczne lody z brownie piernikowym zrobione tylko z dwóch składników: z lodów waniliowych i czekoladowego brownie piernikowego z żurawiną . Banalne w przygotowaniu. Wystarczy tylko wymieszać gotowe lody waniliowe z upieczonym i pokruszonym ciastem brownie, przełożyć do foremki i wstawić do zamrażalnika. The post Świąteczne lody z brownie piernikowym appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjanagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 20-30 minut. ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia. Po przekrojeniu ciasta smarujemy dolną część powidłami, przykrywamy górną i posypujemy cukrem pudrem. Zamiast cukru pudru można piernik polać polewą czekoladową. http://ambition.pl
Kulinarne życiemleka Spód: 150 g mąki 100 g zimnego masła 50 g cukru 1 żółtko Tarta z owocami i musem czekoladowym wykonanie: Masło kroimy nożem na drobne kawałki, zagniatamy razem z cukrem, żółtkiem i mąką. Należy pamiętać, że ciasta kruchego nie należy zbyt długo wyrabiać, gdy masło zacznie się topić pod wpływem ciepłych rąk, należy włożyć je na moment do lodówki
Delusional TrineMasło utrzeć na jasną, puszystą masę, dodawać po łyżce ostudzony budyń i sok z cytryny, cały czas miksując. Na ostudzone ciasto wylać krem, schować do lodówki do schłodzenia i stężenia. Gdy stężeje można posypać kakao lub zrobić polewę czekoladową
KUCHNIA POLSKAPrzygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy posiekane masło, wbijamy całe jajko i wsypujemy czekoladowe płatki (lub posiekaną czekoladę, krople czekoladowe itd). Całość szybko zagniatamy ręko, formujemy a la kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Z ciasta odrywamy kawałki i wałkujemy je lub ugniatamy ręką na silikonowej macie (najlepiej na grubość około 5 mm). Z ciasta wycinamy dowolne kształty
Słodkie okruszkipozostaje mi nic innego, niż zaprosić Was do wypróbowania przepisu, smacznego ;):) SKŁADNIKI Kruche ciasto 500 g m ą ki pszennej 100 g cukru 200 g masła 4 jaja szczypta soli Nadzienie 300 g ricotty 50 g kropelek czekoladowych* 50 g cukru 40 g m ą ki pszennej 3 jaja 1 laska wanilii szczypta cynamonu(...)Kropelki czekoladowe możemy zastąpić drobnymi kawałkami gorzkiej czekolady. **** INGREDIENTI Pasta frolla 500 g di farina 100 g di zucchero 200 g di burro 4 uova un pizzico di sale Ripieno 300 g di ricotta 50 g di gocce di cioccolato* 50 g di zucchero 40 g di farina 3 uova 1 bacca di vaniglia un pizzico di cannella * Al posto
La grande e la piccola cuocapieczenia wysmaruj olejem, przelej ciasto. Piecz w temp. 180 C około 40 minut (do suchego patyczka). Aby zbajerować ciasto możesz je oblać rozpuszczoną czekoladą, posypać resztkami kolorowych posypek ze świąt Bożego Narodzenia. Smacznego! Artykuł Żytnia babka czekoladowa ze śliwkami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfPyszny sernik o idealnie zrównoważonym smaku. Nie za słodki, nie za gorzki;) Delikatne pęknięcia przykryłam pod dekoracją z „oszronionej” żurawiny. Idealnie przełamuje ona słodycz
Smaki Na Talerzułyżeczki ksylitoli lub innego słodzidła 1-2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki masła orzechowego 1 jajko dodatkowo posiekana czekolada lub kropeczki czekoladowe (pominęłam) Wykonanie: ze wszystkich składników czyli mąki, proszku do pieczenia, ksylitolu, cynamonu, masła orzechowego oraz jajka zagniatamy ciasto, następnie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 15 minut
Słodkie zapomnieniekoniec dodać kakao, nie przerywając mieszania. Przestudzić. W drugiej misce ubić jajka z cukrem do puszystej masy, następnie dodać masę czekoladową, cały czas miksując. Na koniec dodawać na przemian po łyżce jogurtu i mąki, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do papilotek, do każdej dodać po łyżeczce powideł. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (góra + dół
Trufelkowosami sobie Mikołaja. I to takiego, któremu wstyd będzie, że Was nie odwiedził i schował głowę z tego wstydu w czekoladową muffinkę. Tak, że tylko czapka została ;) Nic trudnego, a przynajmniej osłodzi gorycz rozczarowania! Składniki na 12 sztuk Ciasto: 1 szklanka mleka ½ szklanki oleju 1 jajko 2 szklanki mąki tortowej ½ szklanki drobnego cukru kryształu 1 op. cukru z wanilią
Kuchnia w czekoladzieOd jakiegoś czasu miałam straszną ochotę na blok czekoladowy. Chodził za mną i chodził aż w końcu go zrobiłam ;) Lekko go odchudziłam. Zamiast cukru dodałam ksylitol
Smakołyki AsiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Prosta babka jogurtowa. Nie wymaga dużego nakładu pracy. Wystarczy 15 minut, aby ją przygotować, a później wstawić tylko do piekarnika
Marta GotujeTaką roladę piecze się dość szybko i sprawnie. Krem czekoladowy zakupcie jaki lubicie, ja dodałam krem czekoladowy Jogo gdyż jest on na bazie sera i dla
Moje Małe Czarowanieoczyszczonej krem: 500ml śmietanki 30% 3 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego (typu nutella) do dekoracji: banan posypka czekoladowa lub starta czekolada Banany rozgnieść widelcem, wymieszać z jogurtem, jajkiem, cukrem i olejem. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z kakao, wsypać do mokrych składników. Ciasto wymieszać łyżką lub rózgą niezbyt dokładnie, pozostawienie grudek nawet jest wskazane:) Formę na muffinki wyłożyć papilotkami(...)napełnić ciastem na wysokość 2/3. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20-25 minut do suchego patyczka. Upieczone muffinki wyjąć z formy, ostudzić na kratce. Śmietankę mocno schłodzić, ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać nutellę i krótko zmiksować. Krem przełożyć do rękawa z końcówką w kształcie gwiazdki. Muffinki udekorować kremem, plasterkami banana i posypką czekoladową. Smacznego
Obiad gotowyProste i pyszne babeczki, zrobione przez moją Córcię:) Dyniowe, czekoladowe, mięciutkie i pyszne! składniki: suche: 1,5 szkl mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6niebonadzienie może Wam posłużyć marmolada, krem czekoladowy czy owoc. Pełna dowolność:) około 40 rogalików 3 godziny Składniki: 2 1/4 szklanki mąki pszennej 200 g masła lub margaryny ( prosto z lodówki ) 2 żółtka 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18 % 1/4 szklanki cukru pudru marmolada wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Odstawić na dwie godziny do lodówki. Po dwóch godzinach ciasto podzielić
Ania i Marcin gotująlodówki aż stężeje. Margarynę, mleko i kakao zagotować, dokładnie wymieszać i ostudzić. Całe jajka ubijamy mikserem z cukrem, wlewamy masę czekoladową, olej rzepakowy i wsypujemy mąkę z proszkiem. Mieszamy. Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami, nakładamy po dużej łyżce ciasta i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 25 minut, babeczki studzimy. Śmietanę nakładamy do szprycy i dekorujemy
Kulinarne Fantazje MarioliWitajcie Kochani po długiej przerwie! Czas zacząć nadrabiać kulinarne zaległości;) Przepis na dzisiejszy wypiek dostałam.....w drugiej klasie liceum od mojej koleżanki z ławki - Kasi. Pamiętam
Kuchnia smakówZagotować 4 łyżki mleka z 4 łyżkami cukru i 4 łyżkami masła. Dodać 4 łyżki kakao i dokładnie wymieszać. Złożyć ciasto: blat biszkoptowy-połowa kremu-placek orzechowy-reszta kremu-blat biszkoptowy. Całość polać polewą czekoladową. Gotowe
Tagebuch po polskurozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Przestudzić, dodać żółtka i wymieszać. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Masę czekoladową i ubitą pianę połączyć mikserem (na wolnych obrotach) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć porcję ciasta (ok. 2 łyżek). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 10-15 minut. Wierzch: tabliczka białej czekolady
zadanie-gotowanieJeszcze nawet nie Tłusty Czwartek, a ja już nasmażyłam tyle pączków, że w czwartek chyba nawet na żadne nie spojrzę ;) To znaczy, ok, może nie całkiem
brunetkawkuchnipiekarnika. Piec około 60-70 minut w 170 stopniach. (Sernik powinien odstawać od formy i być lekko rumiany.) Po ostudzeniu ciasto wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed podaniem udekorować plasterkami świeżej pomarańczy. (Dodatkowo posypałam okruchami ciastek czekoladowych i ułożyłam mini herbatniki w polewie pomarańczowej
Di gotujemargaryną. Dodajemy kaszę i mieszając gotujemy do czasu uzyskania gęstej masy. Lekko studzimy, a następnie przekładamy masą upieczone części ciasta (na samej górze ma być placek z orzechami). Jeżeli nie robiliśmy masy orzechowej to wierzch polewamy polewą czekoladową. Smacznego
charlotte gotujeoraz skórkę otrzeć z cytryny. Białka ubić na pianę dodać do masy i na koniec wrzucić borówki, delikatnie wymieszać. Ciasto podpiec w temp 180 st. Wylać masę serową i piec sernik przez godzinę. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową
Gotowanie jest łatweTort zrobiłam na urodziny mamy. Obłędnie czekoladowy, orzechowy i Toffikowy ;) Użyłam do niego również kremu Toffifee . Polecam szczególnie fanom tych czekoladek! Poezja :D Składniki: Ciasto: 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej 4 jajka 80 g masła 80 g cukru 100 g zmielonych orzechów laskowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka Krem Toffifee: 100 g czekoladek Toffifee
Nastoletnie Wypiekaniewystudzenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy twaróg, wsypujemy proszek budyniowy i kakao. Wlewamy czekoladową śmietanę. Starannie mieszamy. Na dno każdej papierowej foremki wkładamy po ciastku Oreo. Nakładamy na nie po porcji ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Studzimy 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjmujemy i czekamy, aż babeczki całkowicie
Smakowity Blog KulinarnySernik to ciasto, obok którego nie da się przejść obojętnie. A obok takich małych, uroczych serniczków to już zupełnie awykonalne :) Czekoladowy spód, waniliowa masa serowa, delikatny mus truskawkowy, słodkie borówki i świeża mięta - czy do szczęścia potrzeba czegoś więcej ? :) SKŁADNIKI (ok. 20 mini serniczków) spód 150g herbatników 2 łyżki kakao 80g masła masa serowa 450g serka kanapkowego/ ricotty lub sera
DefinicjaSmakupolecam robić tego od razu). ~100-150g mielonego twarogu ~stevia/cukier do smaku ~1/2 łyżeczki mielonej wanilii Wymieszać wszystkie składniki. Ciasto podzielić na dwie części. Na jedną wyłożyć nadzienie i przykryć drugą częścią. Można także polać całość polewą czekoladową: 2-3 kostki gorzkiej czekolady i odrobina mleka. Smacznego
breakfast of dreamsTradycyjny przepis na tradycyjny wafel. Tym razem z nadzieniem czekoladowo- bakaliowym, z rozkruszonymi petit beurre'ami. Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 1 margaryna 2 łyżki
Tradycyjna KuchniaSernik na spodzie z herbatników, z dodatkiem masy kajmakowej i budyniu czekoladowego. Spód: 250 g herbatników 10 łyżek mleka 100 g masła Masa serowa: 500 g
BullioDomowa nutella brzmi smakowicie, prawda? Popularny krem czekoladowo-orzechowy smakuje niemal każdemu. Jest pyszny, jednak w kupnej nutelli dwa główne składniki to cukier i olej palmowy
Poezja smakuTo ciasto gościło na moim świątecznym stole. Jest to smak mojego dzieciństwa. Jako mała dziewczynka bardzo lubiłam to ciasto. Jest ono proste w
Krakowskie smaki Anibyły za święta bez mazurków. Cudownych, polskich, słodkich, kolorowych ciast. Dlatego już teraz warto sobie przygotować plan jakie mazurki podamy na świąteczny stół. Dzisiaj wam proponuje mega czekoladowy z dodatkiem słonego masła, chrupiących bezików i słodkiego karmelu. jest genialny. Podpatrzyłam go u Asi . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikopakowanie cukru wanilinowego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany dodatkowo: powidło lub krem czekoladowy (użyłam polewy czekoladowej z dodatkiem mleka w proszku) cukier puder Margarynę i mąkę posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto. Cienko rozwałkować i wykrawać foremką ciastka. Połowę upiec na złoty kolor, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, drugą połowę piec
Praktyczna plSernik na spodzie z herbatników, z dodatkiem masy kajmakowej i budyniu czekoladowego. Spód: 250 g herbatników 10 łyżek mleka 100 g masła Masa serowa: 500 g
BullioCiasto rozwałkować na cienki prostokąt.Na podobnej wielkości prostokąt, rozwałkować masę marcepanową, podsypując podczas wałkowania mąką.Marcepan przenieść na ciasto - ciasto ciasno zwinąć, formując roladę.Piec w 180 stopniach C przez 45 minut. Pozostawić do wystygnięcia. Przygotować polewę czekoladową.Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając łyżkę oleju roślinnego. Rozpuszczoną czekoladą oblać roladę marcepanową. Przed podaniem, można oprószyć
kolorowotorcikowopory nie widziałam w naszym krajowym: zestawy do samodzielnego zrobienia cake pops - czyli lizaków z ciasta. Wiadomo, że domowe ciasto zawsze jest lepsze od tego z gotowych kupionych mieszanek, ale opakowanie zawierało dodatkowo cukiereczki, patyczki i polewę czekoladową, w dodatku było w bardzo dobrej cenie, więc nie mogłam się powstrzymać."Nasze" swojskie Lentilki (których już dawno nie widziałam na półkach
Ciastkozercyprzepisy, no ale przecież nie można zwariować. Czasem trzeba pozwolić sobie na słodkie przyjemności! :) Dlatego dzisiaj przygotowałam czekoladową tarte z owocami według przepisu Sandry. Tam znajdziecie wszystkie składniki i przepis jak ją wykonać! :) Polecam, bo ciasto jest bardzo pyszne! Miłego wieczoru
Chocolate Stop TemptingCiast podzielić na trzy części. Jedną zostawić, do drugiej dodać mak, do trzeciej kakao. Łyżką układać na przemian kupki kolorowego ciasta. Upiec w temperaturze 180 stopni, ok. 50 minut. Gorące posypać cukrem pudrem lub ostudzić i oblać polewą czekoladową
Praktyczna plAksamitne, serowe ciasto z chrupiącymi orzechami z dodatkiem orzeźwiającego sosu na bazie mango i pomarańczy to to, co tygryski lubią najbardziej :) Ciasto: 200
sama złodyczwiem czy zdążę jeszcze przed świętami ale zamierzam zrobić jeszcze mazurek całkiem czekoladowy, w końcu co to za wielkanocny stół bez mazurka. Składniki na blache 23 cm na 34 cm ciasto: 170 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru 150 g masła
ciastkarnia na kruchym spodzieBo ja chcę swój czekoladowy krem. I już. Ta propozycja to świetna alternatywa dla Nutelli. Bez cukru, bez zbędnego tłuszczu - tylko banany, kakao i migdały. Nie
W kuchni Karmel-itkicukru lub z plastiku, nawiązujące do ikonografii świątecznej, jak święty mikołaj, choinka, krasnoludki albo ozdabia się kandyzowanymi owocami, bezowymi grzybkami, ostrokrzewem. Ciasto zostało zrobione wg przepisu Julii Child na pomarańczowy biszkopt, w środku i na zewnątrz jest maślano-czekoladowy krem. Pyszności. Ozdobić można wg gustu ja dałam kandyzowane wiśnie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikMuszę się przyznać, że pierwszy raz w życiu piekłam Mazurka. Zawsze unikałam tych ciast, sama nie wiem czemu:) Zainspirował mnie blog Kwestia Smaku. Efekt.....brak słów
Blondynka GotujeCudownie kruche ciasto, mocno przyprażone orzechy i marcepan. Ten mazurek to idealny poziom słodkości, odstaje więc trochę od tradycyjnego w założeniu ulepku. Polecam
sama złodyczpolewa czekoladowa Wszystko znajdziecie tutaj Przygotowanie: biszkopt czekoladowy białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały czas ubijając powoli dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku, mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Biszkopt lubi dużo powietrza dlatego ubijamy go jeszcze ok 5 minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez(...)jednym żółtku i powoli mąkę połączoną z kisielem, następnie dodajemy proszek do pieczenia i spirytus. Biszkopt lubi dużo powietrza dlatego ubijamy go jeszcze ok 5 minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 10 minut sama góra, następnie przełączamy piekarnik góra - dół i pieczemy kolejne 20-30 minut. Upieczony biszkopt wyciągamy
Niezły MłynekPogoda pomimo maja nie rozpieszcza, dlatego na poprawę humoru polecam te ciasteczka. Niesamowicie czekoladowe, mocno wilgotne, niezwykle kruche i mega pyszne. Nie są trudne w przygotowaniu, ekspresowe i szybko się pieką a efekt naprawdę zachwycający. Żadne z kupnych ciastek na pewno im nie dorównają,czkoladoholicy będą na pewno usatysfakcjonowani, polecam zrobić od razu z podwójnej porcji. Na 16 sztuk(...)zmiksować z cukrami na puc. Następnie dodać rozpuszczona czekoladę i ponownie zmiksować. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, następnie dodać do masła z czekoladą i ponownie wymieszać. Ciasto przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na 30-40 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st. Z zimnego ciasta formować nieduże kuleczki (mi wyszło
Krylowa KuchniaCiasto biszkoptowe uformowane w rulon i nadziane masą, to nic innego jak rolada. Tak, jak różne mogą być biszkopty – białe, kakaowe, czekoladowe, różnokolorowe, tak różne mogą być masy i nadzienia. Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą dla łasuchów… i nie tylko. Składniki na biszkopt: - 5 jaj - 3 łyżki mąki tortowej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki drobnego cukru(...)żółtek wlewamy ¼ szklanki wrzątku i ekstrakt waniliowy, mieszamy. Do ubitych białek dodajemy (ubijając na najniższych obrotach robota) żółtka. Następnie porcjami dodajemy przesiane mąki z kakao i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na dużą, płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na 20 minut. Z powyższych proporcji odlałam troszkę ciasta na 4 małe babeczki, które
mojewypiekiinietylkospróbował, a ja jako kochająca matka karmiąca uwielbiam sprawiać Młodemu smaczne niespodzianki. Wróciłam więc do "Nowy Jork na Talerzu"- Smitten Kitchen i przygotowałam mu Markizy Orzechowe z nadzieniem czekoladowym. Bo to ciastka przygotowane na bazie masła orzechowego i tu dodatkowo zaciekawił mnie krem, w którego skład również wchodzi masło orzechowe. Jak to w przekładach książek bywa znowu wyłapałam błąd(...)posmak soli w kremie czekoladowym i ciastkach to naprawdę zajebiste połączenie, zaufaj mi ;) Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności przygotowuję sobie masło orzechowe, czyli w blenderze miksuję orzeszki ziemne do uzyskania konsystencji masła. Cała czynność trwa dosłownie kilka minut, nigdy nie mierzyłam czasu, ale dłużej niż 5 minut na pewno nie schodzi. Jeśli chodzi o ciasto, tu będzie prosto
Blondynka GotujeKolejne ciasto z książki Siostry Anastazji. Miodowy placek przełożony masą budyniową i jabłkową. Spokojnie może pojawić się nawet na świątecznym stole. Podczas wałkowania ciasta miałam wątpliwości czy jest go wystarczająco i czy każdy placek urośnie odpowiednio. Okazało się, że moje obawy były bezpodstawne. Składniki: 500 g mąki 2 jajka 100 g masła(...)cukru waniliowego masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 galaretka owocowa (dałam cytrynową) polewa czekoladowa: 130 g masła 5 łyżek cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody 1 łyżka żelatyny 5 łyżek kwaśnej śmietany Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta (poza śmietaną) posiekać i zagnieść. Jeżeli ciasto jest twarde należy dodawać stopniowo śmietanę. Ciasto podzielić
Sto kolorów kuchniMuffiny z nutellą działają nie tylko na wyobraźnię, ale i na podniebienie. Wszystkich łasuchów zapraszamy na ucztę z babeczkami i masłem czekoladowym 45 min 16 szt. składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olejek waniliowy 3 jajka 150 g masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego nutella wykonanie: W jednej misce przesiewamy mąkę z proszkiem(...)dodajemy kolejno jajka i olejek waniliowy. Łączymy zawartość obu misek, dodając po 1 łyżce zawartość z miski nr 1 do płynnych składników. Masa jest bardzo puszysta. Wykładamy silikonowe foremki ciastem do wysokości 3/4. Do każdej z foremek wkładamy całą łyżeczkę nutelli i palcem, maczanym w wodzie wciskamy delikatnie w głąb ciasta. Muffinki pięknie wyrosną, więc jeśli czekolady nie uda się
Ania i Marcin gotują