dżemu truskawkowego Łowicz, 60 g masła, aromat waniliowy (lub inny), 2 łyżki kremu czekoladowego (orzechowego lub nutelli). Dekoracja: wiórki kokosowe kolorowa posypka * Wcześniej namoczone! Przygotowanie: Biszkopt drobno kruszę (można za pomocą blendera). Mleko zagotowuję z cukrem, masłem i kakao. Lekko studzę. Ciasto łączę z mlekiem, dżemem, kremem i olejkiem, dodaję pokrojone bakalie, dokładnie mieszam. Masa ma być jednolita. Formuję niewielkie
JejKuchniaTanie i proste w przygotowaniu ciasto. Składniki: 2 jajka 1/2 szkl cukru 1/4 szkl oleju 400 ml jogurtu greckiego 2 i 1/2 szkl mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia gotowa polewa czekoladowa cukrowe kuleczki do dekoracji Przygotowanie: Przygotowujemy 2 miski.Do jednej wlewamy jajka, olej i jogurt, mieszamy razem. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia
słodkie i nie tylko historie kulinarnealergików i wszystkich. którzy lubią zdrowe wypieki ale zanim do babeczek przejdę chciałam polecić Wam dekoracje do świątecznych wypieków, których szeroki wybór możecie znaleźć tutaj. Dziś bardzo proste czekoladowe babeczki bez cukru i mleka, idealne dla alergików i wszystkich, którzy lubią zdrowe wypieki Dekorowanie świątecznych wypieków Zanim do babeczek przejdę chciałam polecić Wam dekoracje do świątecznych wypieków, których szeroki(...)całej starannie wysprzątanej kuchni, a nie tylko na cieście, ale przecież w tym wszystkim chodzi o to, by było wesoło i miło. Moja córa jeszcze jest niestety za mała, ale za rok już na pewno będziemy wspólnie dekorować pierniczki i inne świąteczne słodkości. Ciekawa jestem, czy Wy dekorujecie świąteczne wypieki? Czekoladowe babeczki: Składniki: 400 ml mleka kokosowego
Cynamonowe szczęściecukrem, następnie dodać przestudzoną margarynę, wymieszać. Dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę i ponownie wymieszać robotem. Następnie dodać jogurt naturalny i aromat czekoladowy z kawą brazylijską, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, utrzeć robotem na jednolite masę. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Piec około
Ciastka - domowe słodkościKubuś to popularne ciasto z budyniem ugotowanym na owocowych sokach przecierowych. Można spotkać wiele jego wersji, z bitą śmietaną, kremem, a nawet z delicjami zatopionymi w galaretce - wtedy zielona wersja nazywa się Shrek, a różowa Fiona:) U mnie dziś Kubuś z galaretką i czekoladą - moim zdaniem w smaku przypomina właśnie delicje. Zamiast biszkoptu upiekłam o wiele łatwiejszy, a przede wszystkim(...)opakowania budyniu (każdy po 40 g), 200 g masła, opcjonalnie cukier puder, do smaku 2 galaretki na polewę czekoladową: 160 g czekolady, u mnie pół na pół mleczna z gorzką, 100 g śmietanki kremówki opcjonalnie wiórki kokosowe do posypania ciasta Przygotować spód: W misce wymieszać mąkę i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem
Lekcje w kuchniSzybszego ciasta niż to brownie to ja nie widziałam i nie robiłam. Radzę spróbować i delektować się pysznym czekoladowym zakalcem wszak brownie to nic innego niż zakalec. Szybciutko robimy. Brownie z gruszek z czekoladą - przepis CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieRozlej ją do butelek i wstaw do barku. Pamiętaj, aby nie wyrzucać suszonych owoców z nalewki – będą doskonałym dodatkiem do ciast i deserów. Zobacz też inne przepisy na nalewki Likier piernikowy Likier bożonarodzeniowy Nalewka z jarzębiny Likier czekoladowy Nalewka kawowa Świąteczna nalewka z pomarańczy Zobacz też nowe przepisy Nalewka bożonarodzeniowa Kapuśniaczki Rodzaje ekspresów do kawy – co warto
okolicepalnika.plciasta na piernik staropolski. Jeśli znacie ten przepis, przyłączcie się do tegorocznego “pierniczenia”. Jeśli jeszcze nie robiliście piernika staropolskiego, GORĄCO polecam, żebyście przygotowali go razem ze mną. Efekt jest niepowtarzalny. A poniżej instrukcja krok po kroku: przygotowanie ciasta podstawowego- etap I piernik staropolski- etap II piernik staropolski- etap III masa orzechowa masa śliwkowo-czekoladowa
W mojej kuchniPolewa na bazie masła orzechowego z owocami letnio-jesiennymi. Dlatego to sernik jesienny z masłem orzechowym. Raj dla podniebienia. A jak upiec taki sernik jesienny z masłem orzechowym? Składniki spód czekoladowy 80g gorzkiej czekolady 60g masła (dodałam masła solonego – jest super!) 1 płaska łyżka cukru pudru 1 jajko masa serowa 1kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego 250g serka mascarpone 200g śmietanki(...)cytryny, na samym końcu śmietankę. Masę przełóż delikatnie na czekoladowy spód. Masy nie wlewam bezpośrednio na spód, tylko nad tortownicą trzymam dużą łyżkę i masę leję po łyżce, która sama spływa (wolniej) na czekoladowy spód. Sernik pieczemy przez 10min w temp 180C, a następnie zmniejsz temp do 160C i piecz ciasto jeszcze przez 60min. Opcja grzania góra-dół bez termoobiegu
Raj dla Podniebieniamożna dodać ewentualnie pół łyżeczki wody, zestawiamy z ognia i dodajemy do nich konfiturę różaną. Mieszamy i wykładamy na schłodzony czekoladowy spód. Na mus owocowy wykładamy masę serową. Tortownicę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180C i pieczemy ciasto w opcji góra-dół przez 60min. Aby wierzch się nie przypiekł, możemy na ostatnie 10 minut pieczenia przykryć wierzch folią aluminiową. Sernik
Raj dla Podniebieniaciasta na piernik staropolski. Jeśli znacie ten przepis, przyłączcie się do tegorocznego “pierniczenia”. Jeśli jeszcze nie robiliście piernika staropolskiego, GORĄCO polecam, żebyście przygotowali go razem ze mną. Efekt jest niepowtarzalny. A poniżej instrukcja krok po kroku: przygotowanie ciasta podstawowego- etap I piernik staropolski- etap II piernik staropolski- etap III masa orzechowa masa śliwkowo-czekoladowa
W mojej kuchnimożna dodać ewentualnie pół łyżeczki wody, zestawiamy z ognia i dodajemy do nich konfiturę różaną. Mieszamy i wykładamy na schłodzony czekoladowy spód. Na mus owocowy wykładamy masę serową. Tortownicę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180C i pieczemy ciasto w opcji góra-dół przez 60min. Aby wierzch się nie przypiekł, możemy na ostatnie 10 minut pieczenia przykryć wierzch folią aluminiową. Sernik
Raj dla Podniebieniaszklanka cukru pół szklanki oleju roślinnego 1,5 szklanki mleka w proszku 1,5 szklanki mleka szczypta soli paczka herbatników – około 25 sztuk Sposób wykonania puszystego sernika. Przygotowanie ciasta zaczynam od wyłożenia blaszki papierem do pieczenia, a następnie na dno wykładam herbatniki , ciasno koło siebie, jeden przy drugim. Następnie nastawiam piekarnik na 180 stopni C, bez termoobiegu. Białka oddzielam(...)poruszyć herbatników. Gotowe ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę równą godzinę (1h). Jeśli się zdarzy, że góra ciasta zrumieni się zbyt szybko, ciasto możemy przykryć folią aluminiową. Po upływie 1 godziny kiedy ciasto jest gotowe piekarnik wyłączam i uchylam drzwiczki piekarnika, ciasto zostawiam na około 30 minut do powolnego stygnięcia. Po tym czasie ciasto wyjmuję i studzę w temperaturze
Ania gotuje