ciasto czekoladowe - 20638 przepisów (strona:821/1376)

TORCIK PORZECZKOWY IMIENINOWY 156

Dzisiaj moi synowie Krzyś i Kuba obchodzą imieniny. Jako że akurat ostatnio mieliśmy ich zatrzęsienie część powekowałam a co zostało poszło do tego ciasta. Polecam. Pyszne!! Ciasto podałam na DIAMANT PLATIN- PORCELANA BOGUCICE Składniki: tortownica 20 cm-na tortownicę dużą składniki razy 2   biszkopt: 3 jajka 7 łyżek cukru 7 łyżek mąki 1  łyżeczka proszku do pieczenia masa(...)kolejnym.Zostawiamy kilka łyżek masy na wysmarowanie boków i wierzchu ciasta. Mus porzeczkowy: Żelatynę zalewamy wodą, kiedy napęcznieje podgrzewamy aż się rozpuści. Studzimy. Porzeczki blendujemy na mus, dosładzamy wg uznania. Do gotowego dodajemy przestudzoną żelatynę, mieszamy. Wylewamy na biszkopt. Przykrywamy ostatnim blatem. Boki i wierzch smarujemy odłożoną masą śmietanową. Boki obsypujemy czekoladowymi kropelkami, górę dekorujemy dowolnie świeżymi owocami

Z Majeczką w kuchni
MUFFINKI 94

jeden z tych uniwersalnych przepisów na babeczki, który możecie dowolnie modyfikować, dodając np. wiórki kokosowe, posiekaną czekoladę, suszone owoce, tarte orzechy, skórkę z cytrusów, kakao. Muffinki można udekorować polewą czekoladową: jasną lub ciemną, lukrem, np. cytrynowym lub posypać cukrem pudrem. Jeśli lubisz mini wypieki polecam Ci także jedne z moich przepisów na muffinki kokosowe z rodzynkami , muffinki z kawałkami czekolady(...)grzanie góra/dół, bez termoobiegu. Formę na muffinki wykładam papierowymi foremkami, wypełniam je do 2/3 ciastem. Wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę do złotego koloru przez 20-25 minut. Gotowe wystudzone muffinki posypuję cukrem pudrem. Można udekorować je polewą czekoladową lub lukrem. Muffinki idealne do popołudniowej kawy, dobrego kakao, aromatycznej herbaty. Muffinki Smacznego Zasmakuj Kuchni → Więcej przepisów

Zasmakuj Kuchni
Ciasto czekoladowo-bananowe 104

Biszkopt przełożony kremem budyniowym z bananami. Na wierzchu bita śmietana posypana startą gorzką czekoladą. Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 120 g mąki pszennej 50 g kakao łyżeczka masła (do wysmarowania tortownicy) Masa budyniowa: 1/3 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy (60 g) 5 żółtek 500 ml mleka 100 g masła Na wierzch(...)Blat posmarować kremem budyniowym i pokrojonymi w cienkie plastry bananami. Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Zimną śmietanę 30% ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Rozsmarować na wierzchu i bokach ciasta. Udekorować utartą czekoladą

Bullio
Ciasto czekoladowo-bananowe 170

Biszkopt przełożony kremem budyniowym z bananami. Na wierzchu bita śmietana posypana startą gorzką czekoladą. Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 120 g mąki pszennej 50 g kakao łyżeczka masła (do wysmarowania tortownicy) Masa budyniowa: 1/3 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy (60 g) 5 żółtek 500 ml mleka 100 g masła Na wierzch(...)Blat posmarować kremem budyniowym i pokrojonymi w cienkie plastry bananami. Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Zimną śmietanę 30% ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Rozsmarować na wierzchu i bokach ciasta. Udekorować utartą czekoladą

Bullio
Ciasto czekoladowo-bananowe 3812

Biszkopt przełożony kremem budyniowym z bananami. Na wierzchu bita śmietana posypana startą gorzką czekoladą. Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 120 g mąki pszennej 50 g kakao łyżeczka masła (do wysmarowania tortownicy) Masa budyniowa: 1/3 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy (60 g) 5 żółtek 500 ml mleka 100 g masła Na wierzch(...)Blat posmarować kremem budyniowym i pokrojonymi w cienkie plastry bananami. Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Zimną śmietanę 30% ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Rozsmarować na wierzchu i bokach ciasta. Udekorować utartą czekoladą

Bullio
DOMOWA BEZGLUTENOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA (i innych ciast i ciasteczek korzennych). 248

tradycji. Na stole musiał być sernik z brzoskwiniami, szarlotka, torcik makaronikowy. Jedynym odstępstwem od reguły pachnącym korzennymi przyprawami było Niebo w Gębie. W tym roku postanowiłyśmy nadrobić stracony czas. Ciasta, ciasteczka o korzennym aromacie wyskakują z naszego piekarnika. Nadszedł też czas na piernik i małe, rozkoszne pierniczki, ale gotowa przyprawa jakoś do nas nie przemawiała i... tak właśnie powstała(...)zapachu z ust." (Opis: Piątnica)Kupisz go tutaj: Kliknij. Ta przyprawa świetnie nadaje się zarówno do ciast korzennych jak i do ciasteczek. Idealnie sprawdzi się jako opcja obowiązkowa w pierniku świątecznym. Niżej przepis na bezglutenowy pienik z powidłem i polewą czekoladowo imbirową oraz na bezglutenowy piernik z pigwą.    Zapraszamy Was również po inne przepisy: TUTAJ.I

Wypisz Wymaluj
Torcik bakaliowy 33

można jeszcze wyczarować z ciasta piernikowego oprócz pierniczków – torcik bakaliowy, pachnący świętami o smaku pomarańczy i cynamonu. Składniki: – 3 blaty z piernika staropolskiego o średnicy małej tortownicy, u mnie 18 cm i jedno piernikowe ciastko – choinka – drobne cukierki perełkowe Farsz bakaliowy – 200 g pokrojonych suszonych śliwek – 100 g kandyzowanej skórki z cytryny(...)łyżki dżemu z pomarańczy – 1/2 łyżeczki cynamonu Polewa czekoladowa – 1 czekolada gorzka – 1/2 szklanki śmietanki 30%   Wykonanie – Wymieszać wszystkie składniki farszu. – Tortownicę wyłożyć jednym blatem z piernika staropolskiego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 10 minut. – Wyjąć ciasto i nałożyć połowę farszu, po czym przykryć drugim blatem piernikowym i ponownie

To co kocham
Torcik bakaliowy 148

można jeszcze wyczarować z ciasta piernikowego oprócz pierniczków – torcik bakaliowy, pachnący świętami o smaku pomarańczy i cynamonu. Składniki: – 3 blaty z  piernika staropolskiego o średnicy małej tortownicy, u mnie 18 cm i jedno piernikowe ciastko – choinka – drobne cukierki perełkowe Farsz bakaliowy – 200 g pokrojonych suszonych śliwek(...)pomarańczy – 1/2 łyżeczki cynamonu Polewa czekoladowa – 1 czekolada gorzka – 1/2 szklanki śmietanki 30%   Wykonanie – Wymieszać wszystkie składniki farszu. – Tortownicę wyłożyć jednym blatem z piernika staropolskiego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 10 minut. – Wyjąć ciasto i nałożyć połowę farszu, po czym przykryć drugim

To co kocham
Pomarańczowy murzynek według Nigelli Lawson 177

zmieniła? NIC. :-) Jest dokładnie taki jak powinien być. Wilgotny, mocno czekoladowy, dość ciężki i zbity. Konfiturę pomarańczową można zastąpić jakąkolwiek inną i też wyjdzie pysznie. Próbowałam z wiśniową i truskawkową. Biała polewa dodała bożonarodzenioweg o klimatu, ale z powodzeniem moż na zas tąpić ją czekoladą mleczną. Nie ma szans by to c iasto się nie udało, dlatego poradzą sobie(...)gorzką czekoladę, wyłączamy gaz i mieszamy aż czekolada się rozpuści. Dodajemy konfiturę, jajka, sól i cukier. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Stopniowo dodajemy mąkę, krótko mieszając.  3. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut. Studzimy. 4. Przygotowujemy polewę: na patelni podgrzewamy masło wraz z czekoladą. Po chwili zdejmujemy

Szefowa kuchni
Muffinki cynamonowe z fasoli 164

Teraz się dopiero zaczną moje eksperymenty z fasolą w słodkich wypiekach, po tym jak zrobiłam czekoladowe muffinki jestem tak zachwycona rezultatem, że nie będę mogła się oprzeć przed kolejnymi eksperymentami ;) Składniki (8-9 muffinek): 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka otrębów pszennych firmy Kupiec(...)minut w wodzie wrzucamy odsączoną fasole do blendera, dodajemy pozostałe składniki (oprócz rodzynek) wszystko blendujemy, aż masa uzyska jednolitą konsystencję na koniec dodajemy rodzynki, mieszamy wylewamy ciasto do silikonowych papilotek na muffinki pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez około 40 minut (ja sprawdziłam drewnianym patyczkiem czy nie ma już surowego ciasta) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasto Wilgotne usta Zośki 118

choć pod różnymi nazwami, a raczej imionami mu przypinanymi. Tradycyjna wersja tego ciasta jak dla nas jest zbyt sucha. Postanowiłam, więc suto posmarować je dżemem. Składniki : blaszka 24x24 Na ciasto: 250g mąki pszennej tortowej, 250g margaryny do pieczenia, 100g mleka, 100g cukru, 3 łyżki kakao, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 jajek, szczypta soli Na krem: 250g masła, 330ml mleka(...)łyżki przegotowanej wody 1 galaretka (u mnie o smaku wiśniowym), gotowa polewa czekoladowa Sposób przygotowania: Blaszkę posmarować tłuszczem i dokładnie wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty posmarować dżemem, złożyć, docisnąć i układać ciasno na dnie blaszki w rzędach jeden przy drugim.   Przygotować ciasto. Kakao, margarynę, cukier i mleko włożyć do garnka, zagotować, zmniejszyć ogień i jeszcze chwilę gotować mieszając

Nie tylko w kuchni
Pierniki, pierniczki - bezglutenowe 272

gryczanej, jaglanej i ryżowej. Nie wymagają leżakowania. Mają nieco inny smak niż te tradycyjne . Najlepiej ciasta na pierniki nie rozwałkowywać zbyt mocno, ponieważ pierniczki po upieczeniu są bardzo kruche. Jeżeli lubicie nieco słodsze wypieki to przygotowane pierniczki możecie udekorować domową polewą czekoladową (wystarczy rozpuścić 1 łyżkę masła i wymieszać wraz z dodatkiem 2 łyżek ksylitolu oraz łyżki gorzkiego kakao(...)Następnie wsypać mąkę: gryczaną, jaglaną i ryżową oraz dodać sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika. Na sam koniec wlać miód. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i bardzo dokładnie wyrobić. Przygotowane ciasto przełożyć do woreczka i wstawić do lodówki (na 1-2 godzinę). Schłodzone ciasto rozwałkować (nie za cienko!). Jeżeli ciasto będzie się kruszyć to należy dolać odrobinę ciepłej wody i ciasto

Ugotować
Tort czekoladowo waniliowy 141

smakołyki , potem słyszę ach och hihi i wszyscy są zadowoleni. Składniki na biszkopt: jaja 6 szt maka pszenna 1 szklanka szczypta proszku do pieczenia ksylitol 3/4 szklanki   Masa czekoladowa i waniliowa:   - 4 jajka  - 1,5 szklanki ksylitolu -1,1/2 kostki masła       - 1 duży cukier waniliowy(...)przesianą w raz z proszkiem dopieczenia i delikatnie mieszamy w jedna stronę.Ciasto biszkoptowe przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy koło 20 minut w 170 stopnicach.Ostudzony biszkopt kroje w poprzek a potem na pół, wychodzą mi cztery części. Tort będzie wyższy i mniejszy :) Krem czekoladowy i waniliowy: Ubijamy całe jaja w temperaturze pokojowej z ksylitolem ( czyli garnek

Różowa kuchnia
Torcik herbaciany Richmont z orzechowym kremem z batatów (bez glutenu, cukru i laktozy) 102

moreli niesiarkowanych -2 łyżki gorzkiego kakao - ¼ szkl. ciepłej wody -1 płaska łyżeczka żelatyny + ¼ szkl. wody Dodatkowo -ulubiona herbata Richmont (do nasączania blatów) -orzechy włoskie i fistaszki (do dekoracji) -czekoladowy miś (u nas z gorzkiej czekolady) BISZKOPT OWSIANY Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować(...)rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Mąkę i skrobie wymieszać i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno małych tortownic  (boki formy nie powinny być niczym smarowane ani przykrywane). Wlać po połowie ciasta i piec przez około 30 minut

Candy Pandas
Brownie z truskawkami 298

pamiętam, kiedy ostatnio robiłam i jadłam brownie . Teraz tak spontanicznie, na szybko, ale pyszne jest. Mega czekoladowe i te truskawki oj :)). Szkoda, że już zniknęło ;)). Przepis na większą blaszkę 24x34 cm. Zachęcam do robienia, bo szybkie, proste, a efekt - sami musicie spróbować :))) Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 70% 1 płaska łyżka kakao 200 g masła 5 jajek(...)mąki truskawki Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Studzimy. Do miski dajemy jajka i cukier trzcinowy (ja dałam 150 g, ale jak ktoś chce bardziej słodkie ciasto, to musi dać 200 g cukru). Miksujemy do momentu, aż powstanie nam puszysta jasna masa. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę z masłem, potem mąkę wymieszaną z łyżką kakao. Mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej

kruche babeczki