sztuk . Muffiny kawowe Składniki: 250g mąki pszennej 120g cukru 80ml oleju 80ml mocnej kawy 3 jajka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii POLEWA CZEKOLADOWA 50g czekolady (gorzka i mleczna pół na pół) 1 łyżeczka oleju Wykonanie: - składniki na muffiny powinny być w temperaturze pokojowej - zaparzyć mocną kawę i ostudzić ją (ja zalałam 12g kawy(...)mokrych, krótko i energicznie wymieszać - w formie na muffiny umieścić papilotki, do każdej nałożyć około 2/3 wysokości ciasta - muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni, piec około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka - upieczone muffiny ostudzić - przygotować polewę czekoladową: czekoladę i olej przełożyć do miski - miskę umieścić nad parującą wodą, mieszać do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania
Smakołyki Berenikigruszkami jeszcze nie było u mnie w domu, postanowiłam naprawić ten błąd. Upiekłam kruche ciasto z budyniem i gruszkami w karmelu. Składniki 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 3 żółtka 0,5 kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 budynie czekoladowe z cukrem 500 ml mleka 3 gruszki Ponadto karmelizowane gruszki 5 gruszek 4 łyżki masła(...)korzenne, chwile podgrzewam aż zaczną się karmelizować. Wtedy do karmelowej masy wkładam gruszki. Owoce dusić około 5 minut, aż ładnie się przyrumienią. Sposób przygotowania Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę , następnie ciasto włożyć na 15 minut do lodówki. Gruszki obrać, pokroić w grubsze plastry, ugotować budyń. Schłodzone ciasto rozwałkować wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, ułożyć
RAROSSAmasło – 250 g cukier puder – 5 łyżek Polewa czekoladowa biała czekolada - 150 g śmietanka 36% - 4 łyżki Dodatkowo frużelina malinowa – 200 g Dekoracja maliny jeżyny listki mięty PRZYGOTOWANIE: Biszkopt Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach(...)piec 35 minut w 175 stop. Ciasto ostudzić, przekroić na 3 blaty. Krem budyniowy W szklance mleka rozmieszać budyń, resztę mleka zagotować z cukrem pudrem. Na gotujące się mleko, wlać rozmieszany budyń, mieszając energicznie, aby nie powstały grudki, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu. Budyń przykryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło pokroić do miski, dobrze rozetrzeć mikserem
Kuchnia Danusi250g mascarpone 330g śmietanki 30% 2-3 łyżki cukru pudru Przygotowanie ciasta: Piekarnik nagrzewamy do 180C (z termoobiegiem). W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z 100g mlecznej czekolady. Studzimy. Jajka (żółtka razem z białkiem) razem z cukrem (150g) miksujemy na puszystą białą masę. Dodajemy mąkę, mleko, wystudzoną masę maślano-czekoladową, kakao i przyprawę do pierników. Całość mieszamy delikatnie za pomocą łyżki
CookYourselfdobiega prawie końca...a ja właśnie dopiero dziś piekłam to ciasto..ja co prawda korzystałam z przepisu Kasi , jest on w sumie taki sam..troszkę różni się tylko ilością oleju..U mnie pianka jest ciemna..a to dlatego, że miałam w domu tylko jeden budyń śmietankowy i jeden czekoladowy.. 1 kostka margaryny Kasia 2 i 1/2 szklanki mąki(...)jajek 2 budynie śmietankowe [ u mnie śmietankowy i czekoladowy] 400 g malin szczypta soli Żółtka oddzielić od białek. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka i szczyptę soli. Dodać Kasię i wymieszać lekko mikserem.Masę przełożyć na podsypany mąką stół i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części w proporcji 2:3. Zawinąć
Moje domowe kucharzeniePropozycja na weekend. Strasznie szybko ten czas ucieka. Dopiero był weekend i już jest następny.... To ciasto piekłam w zeszłym tygodniu, ale dopiero zebrałam się, żeby dodać przepis. Miękki i wilgotny murzynek z dodatkiem orzechów laskowych, oblany polewą czekoladową. Polewa to tylko śmietanką i czekolada w tych samych ilościach. Odkąd ją odkryłam została moją ulubioną(...)piekarnika orzechy wysypać na ściereczkę, a następnie zwinąć ścierkę na kształt sakiewki i pocierać. Skórka się złuszczy i zostaną czyste orzechy. Kiedy orzechy są już gotowe, możemy przygotować ciasto. Wszystkie składniki oprócz orzechów po kolei przełożyć do miski. Zmiksować na jednolitą masę. Garść orzechów zostawić do dekoracji. Resztę orzechów wsypać do miski z ciastem i wymieszać
Agusiowe smakołykicieście można pisać albo dużo albo wystarczy powiedzieć BROWNIE i wszystko jasne :D Dziś przedstawiam Wam brownie z wiśniami. Jest wilgotne i mocno czekoladowe, cudnie pachnie, a dodatek wiśni trochę przełamuje słodycz czekolady. Co tu dużo mówić, to brownie - jest pyszne! Nie czekałam aż wystygnie, jadłam prosto z blaszki jeszcze gorące, a Smakosz teraz chce tylko takie :) Brownie(...)miski przekładamy jajka, cukier i cukier waniliowy i mieszamy rózgą kuchenną. Następnie dodajemy roztopione masło z czekoladą i mieszamy. Na koniec dodajemy wiśnie i mieszamy. 3. Tak przygotowane ciasto przekładajmy do formy o wymiarach 18x30 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy brownie z piekarnika i wierzch
Na kulinarnym poligonieLamingtony to nic innego jak australijskie ciasteczka biszkoptowe w polewie czekoladowej, obtoczone w wiórkach kokosowych. W Polsce nazywane bardzo często jako kudłacze lub kokosanki . Ciasteczka te
Przepiski.plPamiętacie naszą recenzję czekoladowych batoników My Raw Joy ? Dzisiaj opiszemy Wam nowe smaki tych surowych czekoladek. Warto się im bliżej przyjrzeć, ponieważ nie zawierają one
Candy PandasNa Dzień Kobiet zaproponuję Wam szybkie cupcakes z wiśniami i kremem czekoladowym :) Bo nic nie poprawia humoru jak małe co nieco :) Z okazji Dnia Kobiet, życzę
Ana Mari's worldNa Dzień Kobiet zaproponuję Wam szybkie cupcakes z wiśniami i kremem czekoladowym :) Bo nic nie poprawia humoru jak małe co nieco :) Z okazji Dnia Kobiet, życzę
Ana Mari's world(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Blok z białej czekolady z orzechami to ulubione ciasto mojego męża. Jest to banalnie proste ciasto bez pieczenia, gdzie głównym składnikiem jest mleko
To Musisz WiedziećZrobiło się chłodniej i od razu zachciało się nam deseru czekoladowego. Na szczęście wszystkie potrzebne składniki miałam w domu i po kilku minutach deser był gotowy
Moja kraina smakówPołączenie sernika pieczonego i gotowanego, do tego mus śliwkowo-czekoladowy z wyczuwalnym smakiem trufli. Całości dopełniają lukrowane pierniczki, które skrywają się w pieczonym serniku oraz w
Nastoletnie WypiekanieLekki i puszysty sernik z truskawkami na zimno na bezglutenowym orzechowo-czekoladowym spodzie. Delikatny i bardzo truskawkowy. Pyszny! SKŁADNIKI: spód: 200 g ciastek bezglutenowych pełnoziarnistych (np
Kuchnia bezglutenowaObłędny w smaku: kusząca wiśnia, herbatnikowy spód oraz lekka piankowa czekoladowa masa. PYCHOTA!!! SKŁADNIKI Spód herbatnikowy: 130 g herbatników maślanych regionalnych , 60 g rozpuszczonego
słodki bratekSKŁADNIKI: 7 białek 3 łopatki odżywki białkowej (ja dodałam 1,5 łopatki czekoladowej i 1,5 waniliowej) szczypta sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1
ClauditteMissCookingSkładniki:Ciasto do ravioli:250 g mąki pszennej3 łyżki kakao1/2 szklanki gorącej wody2 łyżki cukruSos z białej czekolady:100 g białej czekolady150 ml śmietany kremówkiFarsz
Smakowity Blog Kulinarny