łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do oprószenia babeczek czekoladowa posypka (miks smaków, prawdziwa czekolada) lub wiórki mlecznej czekolady Przygotowanie: W miseczce mieszamy mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia, mlekiem, olejem rzepakowym i dwoma pełnymi łyżeczkami musu jabłkowego (nadaje wilgotności babeczką). Przygotowujemy dwie małe filiżanki kawowe. Do każdej wlewamy ciasto zostawiając około 0,5 cm wolnego miejsca od góry filiżanki(...)Filiżanki z ciastem wkładamy do mikrofalówki ustawionej na moc 800 W. Moje babeczki pieką się 2,5 minuty (, ale niektóre mikrofalówki wymagają zostawienia babeczek na czas 3 minut). Po czym poznać, że babeczki są gotowe? Babeczki wyraźnie urosną (będą wręcz wychodzić z filiżanki). Po wyjęciu babeczki oprószamy cukrem pudrem i posypujemy czekoladową posypką lub wiórkami mlecznej czekolady. Podajemy. Polecam wraz
Słodkie okruszkiBabka ze słodkim ziemniakiem który idealnie nadaje się do wypieków. Babka zebra z kakao i polewą czekoladową. Babka nie jest wilgotna i bardzo smaczna. 125 g masła 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukier puder 250 g batata 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej 3 jajka 50 ml wody Batata obieram(...)dalej ucieram. Dodaję batat, skórkę pomarańczową i chwilę ucieram. Mąkę przesiewam i dodaję do masła z proszkiem i mieszam. Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli. Dodaję do ciasta i mieszam delikatnie łyżką. Trzy łyżki ciasta odkładam i dodaję do niego kakao. Foremkę do babki o długości 25 cm smaruję i wysypuję bułką tartą. Wylewam jasne ciasto, w kilku miejscach
wesoła kuchniakakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Jadalny mech: 100 g upieczonego ciasta szpinakowego Krem śmietankowy z porzeczkami: 200 ml śmietany kremówki 36% 100 g sera mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru pudru z wanilią 150 g czerwonych porzeczek Ganache czekoladowy: 100 ml śmietany kremówki 36% 200 g gorzkiej czekolady * PRZYGOTOWANIE Rolada biszkoptowa Białka oddziel od żółtek(...)kolejno dodawaj partiami do ubitych jajek. Masę mieszaj delikatnie łyżką, aż do połączenia się składników. Blachę o wymiarach 28 x 35 cm pokryj papierem do pieczenia. Przelej biszkoptowe ciasto i wyrównaj je szpatułką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 ºC i piecz przez około 10-12 minut do suchego patyczka. Kuchenną ściereczkę posyp równomiernie cukrem pudrem i przełóż
Food SquareCzas zajmuje wyrastanie ciasta, a potem jego pieczenia, ale ten czas oczekiwania wykorzystać można na zrobienie czegoś innego. Najprostsza drożdżówka , to taka, która bazuje tylko i wyłącznie na cieście drożdżowym i nie ma w sobie dodatków. Jeśli jednak mamy ochotę na odrobinę owoców lub czekolady, to ich kawałki dodać można do ciasta drożdżowego lub wypełnić nimi ciasto drożdżowe, formując całość(...)która poza wymienionymi przeze mnie powyżej składnikami, zawiera również odrobinę mleka skondensowanego. Mleko skondensowane sprawia, iż ciasto drożdżowe jest słodkie, delikatne, wilgotne, a po upieczeniu ma piękną skórkę. Tę drożdżówkę podaję na śniadanie lub na kolację , posmarowaną masłem, dżemem, powidłem lub kremem czekoladowym. Oczywiście drożdżówka najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, kiedy jest jeszcze ciepła. Jeśli serwuję ją nieco później
MeCooksbazie którego przygotowuję moje rolady biszkoptowe, czy też ciasta biszkoptowe z owocami, upiec, potem jeszcze gorące ciasto dokładnie zwinąć i zostawić do ostygnięcia. Polecam np. przygotować roladę z lodami i malinami Po oprószeniu rolady cukrem pudrem, posmarowaniu lukrem, czy też polewą czekoladową, wystarczy roladę pokroić w plastry i zajadać z apetytem do kawy, czy też herbaty. Przepis na ekspresową roladę(...)równomiernie rozprowadzamy silikonową szpatułką na gruszkach. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temp. 180 C. Na kuchennym blacie umieszczamy czystą ściereczkę kuchenną i układamy na niej ciasto, odwracając blaszkę do góry nogami (papier do pieczenia musi znaleźć się na wierzchu). Delikatnie zdejmujemy papier z gruszek, wzdłuż ciasta układamy maliny jedna przy drugiej. Ciasto ciasno zwijamy wzdłuż dłuższego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChodził za mną od dawna. ...i nie odpuszczał . Smak na piernik. Taki jak kiedyś. Piernik ze śliwkową marmoladą i polewą czekoladową. Smak dzieciństwa i ...świąt. Idealny. Wilgotny i aromatyczny. Drugiego dnia równie pyszny . Nie kruszy się. Polecam:) POTRZEBUJEMY (na podłużną formę keksową 10-25cm) : 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki brązowego cukru (dark musk o vado(...)szklanka mleka 2 łyżki konfitury śliwkowej 3 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia mały słoiczek gęstej konfitury śliwkowej (do przełożenia ciasta) POLEWA czekolada gorzka 100g śmietana kremówka 100g łyżka masła W garnku roztapiamy masło z cukrem, mieszając. Cały czas podgrzewamy, dodajemy konfiturę, przyprawę piernikową, cynamon.Odstawiamy z ognia do lekkiego ostygnięcia. Dodajemy
WYSPA SZCZĘSLIWAmiesiącu zaproponowała wypiek chleba z czekoladą i rodzynkami i na zakwasie...postanowiłam i ja spróbować takiego chleba..niestety pieczenie odbyło się z przygodami...zagniotłam ciasto itd..ciasto pięknie rosło...a ja byłam w pracy...Po powrocie z pracy miałam już piec chlebek...ale...no właśnie..ale ..zabrakło prądu.. i tak bez prądu było kilka godzin..a mój chlebek był(...)Wymieszać rodzynki i chipsy czekoladowe. W drugiej misce wymieszać mąkę, sól i kakao. W dużej misce dokładnie wymieszać zakwas z wodą. Do zakwasu dodać mąkę oraz rodzynki z czekoladą, wymieszać do połączenia się składników. Przykryć i odstawić na 10 min. (w oryginale – przykryć misą w której wymieszaliśmy mąkę). Po 10 minutach – wyrabiamy ciasto : chwytamy porcję ciasta
Moje domowe kucharzeniekonsystencją. Za sprawą cukinii jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Ciasto jest także nie za słodkie. Przepis zmodyfikowałam do własnych potrzeb, zamiast śliwek w czekoladzie dodałam suszone śliwki, bo stwierdziłam, że ponad szklanka cukru to i tak wystarczająca ilość, ale i piernik jest oblany polewą czekoladową. I zamiast olejku migdałowego dałam amaretto, które uwielbiam. Aha i jeszcze orzechy włoskie zastąpiłam(...)piernik" jest rewelacyjny w smaku. To moja propozycja na tegoroczne święta. Szczerze polecam ten przepis. Przesyłam Wam wirtualne buziaki :-). "PIERNIK" Z CUKINII. Składniki: Ciasto: 8 - 9 łyżek oleju 250 g cukru 2 duże jajka 1 łyżka amaretto 250 g mąki pszennej tortowej 85 g posiekanych orzechów nerkowca 5 łyżek naturalnego kakao 2 łyżeczki sody
Zakątek rozkoszy kulinarnychLubię wszystko, co kokosowe :) zatem w tym cieście zwłaszcza krem przypadł mi do smaku :) Mam nadzieję, że i wśród Was znajdą się miłośnicy kokosowo-hawajskich smaków. Puszysty i delikatny biszkopt przełożony słodką masą w polewie czekoladowej. Kto się skusi? :) Składniki na biszkopt: 6 jaj, 180 g mąki tortowej, 15 g kakao (ok. 3 łyżek) 1 łyżka octu, 3 łyżki(...)łyżką octu i powoli dodajemy cały czas miksując. Po tym dodajemy olej i zmiksować, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wymieszać ręcznie. Wylewamy ciasto na formę o wymiarach 31 cm x 22 cm wysmarowaną masłem oraz posypaną bułką tartą i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 ° C przez 30-35 minut. Następnie wyjmujemy
Delicious Titbitsciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagniatamy. Rozwałkowujemy delikatnie na grubość 2 cm. Szklanką wykrawamy krążki. W każdym krążku wycinamy otwór( ja to zrobiłam za pomocą zakrętki od butelki ). Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy po kolei na gorącym na oleju, aż się zezłocą. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Lekko ostudzone polewamy roztopioną polewą czekoladową i ewentualnie
Ostra na Słodkobabka adwokatowa na oleju, to łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto nie tylko dla fanów ajerkoniaku! Sekretem, który sprawia, że ciasto wyróżnia się puszystością i delikatnością jest ubicie jajek z cukrem do momentu, aż masa stanie się bardzo jasna i prawie podwoi swoją objętość. Ta czynność sprawia, że ciasto staje się lekkie, wręcz puchowe za sprawą powietrza, które dostaje się(...)szklankę likieru. Są osoby, które wolą bardziej nasączone ciasto. Jeśli do nich należysz, zimne ciasto możesz przełożyć do foremki i posmarować obficie likierem. Adwokat nasączy ciasto zarówno od góry, jak i po bokach. Bezpośrednio do ciasta nie polecamy dodawać większej ilości ajerkoniaku niż w przepisie, ponieważ mocno je obciąży i ciasto odpowiednio nie wyrośnie lub już po wyrośnięciu opadnie. Naszym
Kuchnia Na Wypasiepozostała część (15 minut) to pieczenie. Ciasteczka można przechowywać parę dni w pudełeczku próżniowym w lodówce lub zamrozić i zostawić sobie zapas nawet na parę tygodni. Ciasteczka owsiane orzechowo-czekoladowe 12 ciasteczek Masło orzechowe 130 g Erytrytol lub syrop klonowy 60 g Mleko roślinne 20 g Woda 60 g Aromat waniliowy opcjonalnie Płatki owsiane 60 g Mąka pszenna(...)czekolady) i wyrabiamy, ale nie do końca. Dodajemy kawałki czekolady i wtedy zarabiamy ciasto na gładką masę. Formujemy 12 kulek i z których robimy ciasteczka i układamy na papierze do pieczenia. Piekarnik nastawiamy do 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut. Artykuł Ciasteczka owsiane orzechowo-czekoladowe pochodzi z serwisu Rabarbarowo
rabarbarowodeserowej, posiekanej / kropelki czekoladowe Wykonanie: W misce, przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem. Nadal miksując dodajemy stopniowo jajko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i orzechy laskowe. Miksujemy do momentu otrzymania jednolitej masy. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę i krótko mieszamy. Odkładamy mikser. Następnie delikatnie ugniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy
Słodki Pomysłczekolady deserowej 70 g masła 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Dodatkowo: 1,5 litra lodów waniliowych lub śmietankowych sos czekoladowy 3 batony Snickers Przygotowanie tortu z lodami 1. Czekoladę połamać, masło pokroić w kostkę. Masło i czekoladę umieścić w miseczce i rozpuścić w mikrofali lub ustawiając naczynie nad garnkiem(...)pieczenia tortownicy. Piec w 170 stopniach C przez około 40 minut. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia, po czym przekroić na 3 równej wielkości blaty. 2. Lody wyjąć z zamrażarki, na około 10-15 minut przed przekładaniem tortu. Batony pokroić w nieduże kawałki. 3. Pierwszy z blatów czekoladowego biszkoptu umieścić w zamkniętej tortownicy. Na biszkopt wyłożyć połowę lodów, polać sosem czekoladowym
kolorowotorcikowoCudowne połączenie ciasta a'la murzynek z intensywnie kawowym, ale niezbyt ciężkim kremem. Te babeczki idealnie sprawdzą się na weekendowe pieczenie! Polecam, zwłaszcza jeśli wybieracie się na jakieś spotkanie w gronie znajomych czy rodziny. Te maleństwa pokocha każdy! Nie zapomnijcie też ich odpowiednio ozdobić - ja akurat dałam po plasterku banana i obsypałam wiórkami czekoladowymi. Myślę jednak(...)ubijamy ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier trzcinowy . Miksujemy do czasu aż cukier się całkowicie rozpuści. Stopniowo dolewamy składniki mokre, a następnie suche, nie przestając miksować. W razie gdyby ciasto było zbyt gęste, dolewamy odrobinę mleka. Do foremek na muffinki wlewamy po łyżce ciasta. Pieczemy je przez ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni
Kuchnia Ellie