ciasto czekoladowe - 20638 przepisów (strona:809/1376)

Korzenne pierniczki z miodem bez leżakowania 190

mielonego kardamonu dodatkowo do dekoracji: polewa czekoladowa, bakalie, orzechy WYKONANIE W garnuszku rozpuścić masło, dodać cukier, miód i ocet, po czym mieszając doprowadzić do wrzenia. Zostawić do ostudzenia. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, przyprawę do piernika, mielony cynamon i kardamon, wbić jajko i dodać ostudzoną masę. Zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w przejrzystą folię spożywczą(...)Blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Odrywać po kawałku zimnego ciasta, wałkować na podsypanym mąką blacie i wykrawać foremkami pierniczki. Układać w dużych odstępach na blaszce. Piec około 7-9 minut. Upieczone pierniczki od razu zdejmować z gorącej blaszki. Upieczone i ostudzone pierniczki polać polewą czekoladową i udekorować bakaliami i orzechami. Biorę udział w konkursie

Passions hobbies life
Urodzinowe babeczki czekoladowe 350

różnie. Wszyscy są w rozjazdach i w rezultacie ustalenie jednego wspólnego terminu bywa skomplikowane. Tak więc czas jest wątpliwy - jedno co jest pewne, to to, że należy dostać dobre ciasto. To zadanie w tym roku przypadło mi.Czasem na dobre przepisy trafia się po prostu przez przypadek. Albo dlatego, że robi się przegląd lodówki i jest w niej coś co powinno(...)kubeczki śmietany kremówki i serek mascarpone. Najprostszym połączeniem byłoby zrobienie śmietankowego kremu, jednak w takie upały śmietankowe kremy nie najlepiej znoszą oczekiwanie na gości. Co z tego wyszło? Mocno czekoladowe babeczki :) z truskawkami. bo kto nie lubi truskawek? Składniki na babeczki:2 szklanki mąki5 łyżek cukru5 łyżek kakao2 łyżeczki cukru waniliowego1,5 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody

Ciastkozercy
Egzamin, urodziny i sernik kasztanowy w polewie lustrzanej 170

wszystkich kobiet (moim kochanym Czytelniczkom składam najlepsze życzenia!), ale też urodziny mojej Mamy. Dlatego pomyślałam, że ciasto, które udało mi się na egzaminie chyba najlepiej, będzie z tej okazji idealne.  Mamy tutaj spód brownie z dodatkiem mlecznej czekolady dla złagodzenia intensywnego, czekoladowego smaku (z samą ciemną czekoladą nieco przytłaczał pozostałe elementy) oraz delikatny sernik kasztanowy pod pierzynką z musu(...)prezentuje się absolutnie wspaniale. Sama jestem zachwycona i smakiem, i wyglądem.  Z informacji praktycznych: polewy zostanie, ale żeby ładnie oblać wszystkie porcje, potrzebny jest zapas. Można też przygotować ciasto w tortownicy  o średnicy 26-28 cm i polać je całe, a dopiero później kroić na kawałki. Pamiętajcie: ogranicza Was tylko wyobraźnia... (I pory roku; próba zdobycia jarzębiny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernik dla zapracowanych 150

masła 100 g czekolady (może być mleczna lub gorzka) Masło rozpuścić, zdjąć z palinka wsypać pokruszoną czekoladę i odstawić na kilka minut.  Następnie wymieszać na jednolity sos czekoladowy Wykonanie W garnku roztopić masło, dodać miód, cukier, melasę, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną, cynamon i przesiane kakao. Wymieszać. Podgrzewać cały czas mieszając aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i odczekać(...)keksową.  Piec w temperaturze 170 stopni około 50- 60 minut.  Sprawdzajcie patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Upieczony piernik po lekkim przestudzeniu wyjąc z formy i odstawić aby wystygł. Następnie przekroić wzdłuż  i posmarować powidłami. Tak przełożony piernik polać polewą czekoladową i udekorować. Powodzenia. Zainspirowana przepisem z bloga Kwestia Smaku, lekko zmodyfikowany

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pancakes z chili "dwie czekolady" 134

koniec dodajemy szczyptę chili. Studzimy. Jajko ubijamy do białości, dodajemy sodę, proszek do pieczenia, kakao i ostudzoną masę czekoladowo-mleczną. Miksujemy do połączenia i dodajemy mąkę. Ponownie miksujemy (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Patelnię teflonową lub ceramiczną mocno rozgrzewamy, łyżką wykładamy ciasto i formujemy małe placuszki. Smażymy bez tłuszczu z obu stron

Kolorowy Przepisownik
Sernik pomarańczowy 127

półtłustego trzykrotnie mielonego 200 g cukru 4 duże jajka 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej skórka starta z 2 pomarańczy sok z 2 pomarańczy Dodatkowo: konfitura pomarańczowa kawałki pomarańczy Spód czekoladowy Masło i gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy brązowy cukier i cały czas mieszając czekamy aż się rozpuści. Dodajemy jajko i mąkę i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do formy(...)spód i wstawiay na ok. 60-70 minut do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia w zamkniętym piekarniku (nie wyjmujemy, bo ciasto opadnie!). Po ostygnięciu smarujemy konfiturą pomarańczową i wkładamy do lodówki na min. 3 godziny. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Strasznie czekoladowe babeczki 71

Dzisiaj coś dla miłośników czekolady - czyli dla większości z nas :) Delikatne, mięciutkie babeczki z dodatkiem roztapiającej się czekolady w środku, zwieńczone aksamitnym, maślanym kremem czekoladowym - ozdobione kruchymi ciasteczkami Oreo.  Ze względu na charakterystyczne ozdoby z nietoperzami, idealnie sprawdzą się na haloween-owych przyjęciach dla dzieci lub po prostu na niedzielny podwieczorek :) Składniki na 12 babeczek:  2 szklanki(...)masy dodać pokrojoną w małe kawałeczki czekoladę. Zamieszać delikatnie drewnianą łyżką. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C (grzanie góra-dół). Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.  Foremki wypełnić ciastem, ale tak żeby została wolna przestrzeń od góry (około 1 cm)  (fot.2) . Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 -25 min, do tzw. "suchego patyczka". Gotowe babeczki

Świat Ciasta
Czekoladowe babeczki z orzechami pekan 56

Czekoladowe babeczki z orzechami pekan to deser kojarzący się nieco z Ameryką. W polskiej kuchni rzadko korzystamy z tych orzechów, ale warto ich spróbować. Podobno są zdrowsze nawet od orzechów włoskich. Muffinki są mocno czekoladowe, pachnące wanilią, ponadto miękkie i wilgotne w środku. Z pewnością pokocha je cała rodzina. Składniki: 1 szklanka mąki tortowej 0,5 szklanki cukru(...)misek, wymieszaj łyżka do połączenia się składników. Blachę do babeczek wyłóż papilotkami. Połowę ciasta rozdziel między foremki (ponieważ ciasta powinno wystarczyć na dwie blaszki), posyp resztą orzechów i piecz 20 minut w temperaturze 185 st. C. Na koniec wystudź na kratce. Smacznego! Artykuł Czekoladowe babeczki z orzechami pekan pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Truskawkowiec 584

tylko w pamięci. Jestem zagorzałą fanką truskawek, więc tym razem nie odpuściłam. Zaproszenie od Joasi na Ciasto na niedzielę nie pozostawiło cienia wątpliwości. Ma być „Truskawkowo mi !” Będzie, i to bardzo, jak upiekę truskawkowiec. Przepis zmodyfikowałam – biszkopt i polewa czekoladowa z mojego przepisu na Ptasie mleczko borówkowe w czekoladzie . Składniki na biszkopt: (forma keksowa(...)białek z cukrem. Chwilę miksujemy robotem na niskich obrotach, aby tylko połączyć składniki. W trzech turach dodajemy mąkę (ponownie przesiewamy przez sitko) i bardzo delikatnie mieszamy łopatką lub rózgą. Ciasto przekładamy na blaszkę o wym. 28cm x 35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170º C na ok. 15 minut. Biszkopt powinien być lekko rumiany. Po wyjęciu

mojewypiekiinietylko
Mini Eklerki Z Delikatnym Kremem Budyniowym - Krok Po Kroku 145

szkl cukru 2 żółtka 150 ml śmietanki kremówki 30 % Polewa czekoladowa 100 gr czekolady deserowej/mlecznej + 2 łyżki masła ( około 50 gr ) 1. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i masłem/margaryna. 2. Na gotująca się wodę wsypujemy szklankę mąki i energicznie mieszamy aby się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy jest szkliste i odchodzi od ścianek garnka. gotowe ciasto odstawiamy

Gotowanie...to proste !
SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI 79

Takie pyszne ciasto powstało w mojej kuchni na weekend majowy. Wyszło znakomicie :) SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚR. 30 CM: BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2 budynie czekoladowe każdy po 40 g 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku i octu SER: 1 kg sera z wiaderka 1/3 szklanki śmietany 30 % lub jogurtu naturalnego 3-4 łyżki  cukru pudru(...)proszkiem i octem, wlewamy powoli do białek, ciągle ubijamy. Budynie przesiewamy z mąką, dzieląc na 3 wsypujemy do jajek, mieszamy delikatnie łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, pieczemy ok. 20 minut w 175 stopniach C- góra dół. Po upieczeniu i wystudzeniu z biszkoptu ściągamy skórkę i umieszczamy z powrotem do tortownicy. SER: Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy

Pani na deser
6 białek + 3 blaty = 1 tort. Duży. Bezowy. Czekoladowy. 189

kulinariów dodam jeszcze, że zarówno w przypadku bezików jak i blatów bezowych korzystam z tego samego przepisu na bezę - dla mnie to idealne proporcje.  TORT BEZOWY Z MUSEM CZEKOLADOWYM* SKŁADNIKI 6 białek 375 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 2,5 łyżki kakao 200 g stopionej gorzkiej czekolady 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej 625 ml śmietany ubitej szczypta soli(...)przygotować czwartą blachę. Po upieczeniu pałeczki będą służyły do udekorowania tortu. Piec 45 minut, do momentu aż ciasto będzie blade i chrupkie - należy pilnować pasków bezowych, by się nie przypaliły. Wyłączyć piekarnik i studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiami.  MUS CZEKOLADOWY Stopioną w kąpieli wodnej czekoladę wystudzić, połączyć z kawą rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody. Śmietanę ubić

KUCHARNIA
Babeczki do koszyczka 147

WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA CIASTO POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ SZKLANKA MA POJEMNOŚĆ 250ML.   Składniki: Ciasto: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250g roztopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: czekoladowa (50g czekolady mlecznej lub deserowej + kilka łyżek mleka) lukier (pół szklanki cukru pudru + kilka łyżeczek słodkiej(...)miksujemy razem z cukrami na jasną masę. Następnie wsypujemy suche składniki i delikatnie miksujemy na najmniejszych obrotach miksera. Na końcu dodajemy powoli roztopione oraz wystudzone masło i delikatnie mieszamy *** *** Ciasto przelewamy do foremek na babeczki do 3/4 ich wysokości *** *** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25 minut – do suchego patyczka *** *** Po wystudzeniu babeczki delikatnie wyjmujemy

Blog z Apetytem
Czekoladowe pierogi z twarożkiem miętowym i waniliową śmietanką 287

 Pyszne, delikatne ciasto, miętowy środek i słodka waniliowa śmietanka to doskonałe ukoronowanie poniedziałkowego popołudnia. Tak... Przyszedł dzień, w którym moja chęć na pierogi przerodziła się

W poszukiwaniu inspiracji