ciasto czekoladowe - 20638 przepisów (strona:811/1376)

BABKA Z SERDUSZKIEM 93

BABKA Z SERDUSZKIEM SKŁADNIKI: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto czerwone: masło miękkie (250 g) cukier (150 g) jajka (4 duże) mąka pszenna (250 g) mąka ziemniaczana (50 g) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) zagęszczony sok truskawkowy (1 łyżka) barwnik czerwony (u mnie płynny 2 łyżeczki) Ciasto jasne: masło (250g) cukier (150 g) mąka pszenna (250 g) mąka(...)biała: biała czekolada (200 g) Polewa czerwona: różowe pastylki czekoladowe o smaku truskawkowym (100 g) lub biała czekolada (100 g) barwnik czerwony (pare kropel) Dodatkowo: Serduszka cukrowe (do ozdoby) Potrzebne gadżety: mikser szpatułka   miarka waga kuchenna wykrawaczka serce keksówka 29 x 11 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Ciasto czerwone.  Do misy miksera przekładamy miękkie masło, wsypujemy cukier

Rita creative
Pieczony omlet szarlotkowy 135

pieczonej, bo to w sumie takie mini ciasto. Poza tym nie trzeba ich przewracać na drugą stronę, a więc nie ma obaw, że się rozlecą (a zdarzało mi się to bardzo często). Do tego wychodzą bardzo puszyste i delikatne. Dzisiaj propozycja na pyszny omlet smakujący trochę jak szarlotka, podawany z moim ulubionym czekoladowym kremem z awokado. Dzięki temu

Healthy food explorer
łatwe nadziane rogaliki drożdżowe 164

oleju 1 szczypta soli dodatkowo: jajko do smarowania marmolada lub krem czekoladowy do nadziewania wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz ok 4 łyżkami letniego mleka. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozmieszane drożdże, jajko, sól oraz pozostałe letnie mleko i mieszamy. Pod koniec dodajemy olej i zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na 2 lub 4 części (w zależności jakiej wielkości

Domowy Smak Jedzenia
Słodko słono... czekoladowe ciasto z karmelem i solonymi orzeszkami.. 135

wymaga przechowywania w lodówce (ja jednak przechowuje w chłodnym miejscu jest wtedy bardziej stabilne) Zachęcam Was do spróbowania ...zdjęcia nie oddają pełnego smaku i atrakcyjności   Przepis Ciasto brownie 200 g ciemnej czekolady 135 g masła 3/4 jasnego brązowego cukru (może być tez biały) 3 duże jaja 80 g maki pszennej aromat(...)cukrem i wanilia, wlać masę czekoladową i zmiksować. Dodać mąkę i wymieszać do połączenia. Tortownice lub inna formę (21cm) wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia-dno tylko- i wlać masą. Piec 180 stopni około 25 minut - Uwaga ciasto jest z natury wilgotne i jak to bywa z klasycznym brownie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Tort słonecznikowy z kajmakiem 180

mieszamy. Masę odstawiamy do przestygnięcia. Suche produkty przesiewamy przez sitko – mąkę, sodę i proszek do pieczenia. W misce ubijamy na puszystą masę jajka z dodatkiem cukru.  Wlewamy masę czekoladową oraz partiami wsypujemy suche produkty. Cały czas miksujemy na wolnych obrotach. Na końcu dodajemy gęstą śmietanę. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o wymiarach 24cm. Biszkopt pieczemy(...)małe kawałki. Krem kajmakowo śmietankowy: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy serek mascarpone i masę kajmakową. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Złożenia ciasta: Na dnie tortownicy układamy jeden biszkopt. Smarujemy go 2 łyżkami masy kajmakowej. Następnie rozsypujemy połowę łuskanego słonecznika. Kolejno wykładamy 1/3 kremu, drugi biszkopt, kolejną część kremu, resztę słonecznika i ostatnią warstwę

VioletoweKucharzenie
Babka marmurkowa 159

Babka, którą większość z Was z pewnością zna, a przynajmniej o niej słyszało :) Waniliowo - czekoladowa, idealnie słodka, puszysta i mięciutka. Zapach roztapianej czekolady podczas pieczenia - bezcenny ;) I jeszcze jeden plus - zawsze się udaje! :) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję(...)ekstrakt waniliowy, wymieszać. Do masy maślanej dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Ciasto podzielić na dwie części - do jednej dodać lekko przestudzoną czekoladę i wymieszać. Formę o wymiarach 29 x 11 cm natłuścić i oprószyć mąką. Do formy wykładać na zmianę jasne

Domowa cukiernia Ewy
Chałwowiec 644

pory jakoś sporadycznie wykorzystywałam ją do wypieków A szkoda , bo ciasto wyszło bardzo smaczne , nie przesłodzone , co pewnie było tez zasługą dżemu pomarańczowego , którego użyłam. Całość zwieńczyłam podprażonym sezamem , którego ziarenka przyjemnie chrupią i nadają lekko orzechowego posmaku.     Składniki : blaszka : 37x25 Blaty czekoladowe : 6 jajek  (oddzielnie białka i żółtka 190g cukru 40g gorzkiego kakao 80g mąki

Malinowa Kawiarenka
Babka waniliowa z czekoladową polewą i rodzynkami 222

waniliowej >>klik . Dodatkowo: ulubiona polewa czekoladowa , garść rodzynek - użyłam rodzynek Kresto. Mąkę przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Wciąż ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, potem mleko i esencję waniliową. Dobrze utarte ciasto powinno wyjść gładkie w swojej strukturze. Formę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Baton a la ciasto na płatkach kukurydzianych 65

Baton a la ciasto na płatkach kukurydzianych Lubicie chrupiące, słodkie batoniki? Szukacie pomysłu na fajny deser na weekend? A może tak jak ja kochacie krówki? Mam dla was rozwiązanie. Przepis na baton a la ciasto na płatkach kukurydzianych. Słodki, pyszny, prosty w przygotowaniu. Niewielka ilość składników i pyszny smak. Nic tylko robić, a potem zajadać ze smakiem. Uwaga! To naprawdę(...)dnia Składniki: 250-260 g krówek (cukierki) 100 g masła 120 g płatków kukurydzianych – ja mam zapas z Sklepzbakaliami.pl polewa czekoladowa (u mnie biała) lub czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej (np. gorzką)* dowolne ozdoby – u mnie czekoladowe chrupki (można pominąć) *wybieramy wg gustu pamiętając, że baton jest słodki Przygotowanie: Do garnuszka wkładamy masło. Podgrzewamy na małym ogniu stopniowo

Słodkie okruszki
Truskawkowa fantazja 207

żelu dodatkowo: truskawki beziki listki melisy cytrynowej listki mięty czekoladowej Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie partiami dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Po jednym wbić żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać przesiane mąki, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez(...)ciasto podczas pieczenia rozlewa się na boki). Mus z białej czekolady: 100 ml kremówki zagotować. W tym czasie posiekać czekoladę i namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Kremówkę zdjąć z palnika, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać, aż do jej rozpuszczenia. Zalać kremówką czekoladą, wymieszać aż do połączenia. Ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z całkowicie ostudzoną masą czekoladową. Na paterze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
BIAŁA BÛCHE Z KREMEM KASZTANOWYM 140

regionu, kłodę skrapiano wodą święconą, winem, mlekiem lub miodem. W XIX wieku na świątecznych francuskich stołach zagościły ciasta nawiązujące do tej tradycji. Dawne bûches kształtem przypominały polano, dzisiejsze przypominają bardziej roladę. Rolady i ich nadzienia mogą mieć przeróżne smaki: czekoladowy, waniliowy, owocowy, kasztanowy, pistacjowy, kokosowy, tiramisu. Mogą być również podawane w postaci deseru lodowego. Ja proponuję Wam dzisiaj świąteczną roladę(...)prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i rozsmaruj szpatułką na grubość około 1,5 cm, wyrównując powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-15 minut.   Upieczone ciasto wyłóż na ściereczkę i zwijaj od razu w rulon, odrywając delikatnie papier do pieczenia. Pozostaw do ostudzenia. Przygotowanie kremu :   Schłodzoną śmietanę ubij na szytwno. Mascarpone ubij trzepaczką, połącz

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kremowe lody cytrynowe, bez maszynki, z brownie w duecie czyli poWeekendowe Lakocie odc.134 155

Jajka ubijamy z cukrem. Do puszystej masy dodajemy powoli, małym strumyczkiem, masę czekoladową a następnie po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do pieca na ok 25 minut. Po 15 minutach warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe bo szybkość pieczenia brownie zależy od piekarnika

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mini eklerki z bitą śmietaną 156

soku z cytryny Dodatkowo: cukier puder do oprószenia (można zrobić polewę czekoladową) Wodę z margaryną i solą zagotować w niewielkim garnuszku.  Garnuszek zdjąć z ognia i energicznie mieszając - dodać mąkę.   Całość ponownie postawić na ogień i podgrzewać (cały czas mieszając) przez około 3-4 minuty.  (Ciasto powinno odstawać od brzegów garnka.)  Zdjąć z ognia i ostudzić

Di gotuje
Serniko-brownie z karmelizowanym rabarbarem 150

osobnej misce mieszamy mąkę, kakao i sól 4.  Do masy czekoladowej wbijamy kolejno po jednym jajku, mieszamy po każdym dodaniu, następnie dodajemy suche składniki, łączymy, wykładamy masę do formy, wygładzamy i wstawiamy do piekarnika na ok 15 min, kiedy na powierzchni utworzy się skorupka wyjmujemy ciasto z piekarnika, moc ustawiamy na 210 stopni 5. Rabarbar - łodygi myjemy i kroimy

Słodki Kompromis