mojego Niejadka :D Tak sobie myślę, że albo nauczyłam się już trochę piec, albo moje dziecko powoli odczuwa chęć poznawania nowych smaków. Ciasta raczej nie stanowią dla niego atrakcyjnego produktu, no chyba że z czekolady (nawet bloku czekoladowego spróbował za którymś podejściem....), a tym razem chętnie spałaszował cały kawałek! Ten sernik jest lekki, delikatny i bardzo puszysty. Idealny deser(...)pomarańczowego. 4. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie pianę dodajemy do masy jogurtowej i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 50-60 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto będzie już
Na kulinarnym poligoniesmakołykiem możemy zajadać się bez żadnych wyrzutów sumienia i obaw o nadwyżkowe kalorie. Po prostu ideał! Gdyby ktoś poczęstował mnie tym ciastem, nigdy nie wpadłabym na to, z czego mogło zostać przygotowane. Smakuje jak najprawdziwsze, mocno czekoladowe brownie. Wilgotne, puszyste, a dzięki dodatkowi orzeszków ziemnych i kawałków czekolady- przyjemnie chrupiące. Jest to świetna i o wiele zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych(...)miodem Dodać kakao, cynamon, sodę i szczyptę soli i dokładnie wymieszać Orzeszki i czekoladę drobno posiekać i dodać do masy Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać wszystko łyżką Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia- moja to 22,5x22,5cm Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia Smacznego
peanutbuttermonsterblogu jest serników wiele tradycyjny , kokosowy , czekoladowy , z morelami , z brzoskwiniami , a nawet ze śliwkami ale z jagodami jeszcze nie było. Dlatego dziś mam dla Was pyszny, kremowy sernik z dodatkiem jagód, na dodatek bardzo prosty i szybki do wykonania, bez ubijania, ucierania i innych z pozoru skomplikowanych czynności. Zatem zachęcam do upieczenia, bo jagody za chwilę się skończą(...)ubijamy. Masę serową wylewamy na schłodzony spód, wyrównujemy, a na wierzchu równomierną warstwą rozsypujemy jagody. Pieczemy ok 55 minut w 170 st. C. Studzimy i możemy się cieszyć pysznym ciastem var widgetParams = "{ 'Id':'41ec0d91-bb81-4b5b-921b-f8519fa5b600','AffId':'14121'}"; var params=encodeURIComponent(JSON.stringify(widgetParams)); var link = 'https://weben1.com/ElasticWidget2/Generate?query='+params; var iframe = document.createElement('iframe'); iframe.frameBorder=0; iframe.width = "100%"; iframe.height="205px
Cynamonowe szczęścieSerniczek straciatella z mango i nutellą Pyszne i efektowne ciasto bez pieczenia. Świetne połączenie kilku smaków. Chrupiący spód, delikatna masa sernikowa z czekoladą i świeże owoce zatopione w galaretce. Palce lizać! Składniki: Spód: 250g płatków kukurydzianych ok 300g kremu czekoladowego Nutella Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu 300ml śmietanki kremówki 30% 6 łyżek cukru pudru 5 łyżek żelatyny(...)wlewamy powoli żelatynę *** *** Do masy serowej dodajemy startą czekoladę *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Masę serową wykładamy na czekoladowy spód, wyrównujemy *** *** Na wierzchu układamy warstwę herbatników i całość wkładamy do lodówki na czas przygotowania galaretki *** *** Galaretkę zalewamy gorącą wodą, zostawiamy do wystudzenia. Na wierzchu ciasta układamy pokrojone w cieniutkie plasterki mango *** *** Całość zalewamy tężejącą galaretką *** *** Ciasto wkładamy do lodówki, aż do całkowitego
Blog z Apetytemkwadratową blaszkę o boku 24cm 1 opakowanie ciastek z polewą morelową (na bazie ciasta francuskiego, do kupienia w sklepach Lidl podczas tygodnia włoskiego) 250g margaryny lub masła 2 budynie śmietankowe 750ml mleka 2% 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki cukru pudru ok 250g czekoladowych herbatników 50g płatków migdałów (może być więcej) 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 10 łyżek likieru kawowego 100g(...)zważyła. Połowę masy wykładamy na kruche ciastka. Na masę budyniową wykładamy obok siebie warstwę herbatników czekoladowych. Do pozostałej masy wsypujemy płatki migdałów. Połowę wykładamy na herbatniki i przykrywamy drugą warstwą, na którą rozsmarowujemy resztę kremu. Całość posypujemy uprażonym na patelni kokosem. Ciasto schładzamy w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc. W mieszance kawy i likieru możemy także
Kuchnia w czekoladziedziałają na Was rozweselająco? Składniki (na 8 mini serniczków): 100g pełnoziarnistych herbatników 70g rozpuszczonego masła 250g mascarpone 200ml śmietanki kremówki 100g czekoladowych jajeczek – u mnie dodatkowo z orzechem w środku łyżka oleju Do dekoracji: 200ml kremówki kolorowe czekoladowe jajeczka kolorowa posypka Foremki do muffinek lub innego rodzaju foremki, które mają gładkie brzegi, smarujemy odrobiną oleju – nasączamy kawałek(...)się spód, wtedy całe ciasto łatwo wyjdzie. Wyciągnięte ciasta przekładamy na duży talerz lub jeśli będziemy podawać je później, na przykrywaną paterę lub do pudełka z przykryciem, takiego na ciasta. Ubijamy kolejną porcję dobrze schłodzonej kremówki, na sztywno. Przekładamy ją do rękawa cukierniczego z gwiazdkową tylką i szprycujemy na wierzch serniczków, w formę gniazdek, na czekoladowe jajeczka. Jeśli będziemy
Smaczna Stronaktóre można przygotować bez użycia miksera. Delikatne, puszyste dzięki dodatkowi jogurtu, mocno kakaowe z kawałkami śliwek, które świetnie przełamują smak babeczek. Gorąco polecam Przepis na 12 sztuk ciastek Czekoladowe babeczki ze śliwkami. SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub 1 cukier wanilinowy 2 łyżki kakao(...)foremek na muffinki lub papierowych papilotek wlać ciasto do 2/3 wysokości. Foremki umieścić w blaszce do pieczenia muffinek. Na każdą porcję ciasta wyłożyć kilka kawałków pokrojonych śliwek. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Do gorącego piekarnika włożyć czekoladowe babeczki ze śliwkami. Piec przez około 25 minut na funkcji grzania góra-dół ( do suchego patyczka ). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika
WSZYSTKO SMACZNEktóre można przygotować bez użycia miksera. Delikatne, puszyste dzięki dodatkowi jogurtu, mocno kakaowe z kawałkami śliwek, które świetnie przełamują smak babeczek. Gorąco polecam Przepis na 12 sztuk ciastek Czekoladowe babeczki ze śliwkami. SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub 1 cukier wanilinowy 2 łyżki kakao(...)foremek na muffinki lub papierowych papilotek wlać ciasto do 2/3 wysokości. Foremki umieścić w blaszce do pieczenia muffinek. Na każdą porcję ciasta wyłożyć kilka kawałków pokrojonych śliwek. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Do gorącego piekarnika włożyć czekoladowe babeczki ze śliwkami. Piec przez około 25 minut na funkcji grzania góra-dół ( do suchego patyczka ). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika
WSZYSTKO SMACZNEJajka, cukier, cukier waniliowy i masło ucieram dokładnie w misce (ciasto będzie wyglądać tak, jakby się zwarzyło, ale spokojnie, tak ma być ) Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i kakao i dodaję partiami do masy jajecznej. Blaszkę 25×30 cm wykładam papierem do pieczenia wykładam na niej ciasto. Teraz przygotowuję masę serową. Składniki: 250 g zmielonego twarogu 1 jajko(...)cukier waniliowy i cukier puder mieszam w misce i następnie wykładam po łyżce w miarę równych odstępach na kakaowym cieście. Ciasto wstawiam do piekarnika na ok. 45 minut, do suchego patyczka, a następnie odstawiam do wystygnięcia. Na wierzch przygotowuję polewę czekoladową. Składniki: 50 g czekolady ciemnej 50 g czekolady mlecznej 1 łyżka miodu 80 g śmietanki 30-36% Śmietankę doprowadzam
Słodki sentymentŚwietny przepis na małe czekoladowe słodkości w 5 minut. Znikają w niewyjaśnionych okolicznościach... :) Składniki: (na 5 babeczek) -4 łyżki mąki -4 łyżki cukru -2 łyżki kakao -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki mleka -4 łyżki oleju -1 jajko Wykonanie: W naczyniu mieszamy ze sobą mąkę, cukier, kakao i proszek. Później dodajemy kolejno mleko i olej, mieszamy. Dodajemy(...)minuty (w zależności od mikrofalówki, u mnie wystarczyła 1 minuta). Warto obserwować co się dzieje z babeczkami. Jeśli ciasto w foremkach się podniesie, trzymamy dosłownie parę sekund i wyciągamy :). Gotowe babeczki można polać polewą czekoladową i posypać np. wiórkami kokosowymi. Zresztą przyda się tu inwencja twórcza, bo zdobienie babeczek to bardzo ciekawe zajęcie :) Smacznego
KasiekGotujebananami. Następnie wlać olej i też dobrze połaczyć składniki. Mokre składniki przelać do suchych i dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać dropsy czekoladowe lub posiekaną drobno czekoladę i jeszcze raz wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić ciastem. Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni
kuchnia doskiJedno z ciast mojego dzieciństwa przechodzi u nas w domu absolutny renesans. Wszystko za sprawą Asi, która w ubiegłym roku, jeszcze w przedszkolu jadła takie ciasto na podwieczorek. Od tamtej pory na pytanie: jakie ciasto chcesz na święta? Odpowiedź jest jedna: ZEBRA! Nie wiem, czy to wynika tylko ze smaku, czy także z faktu, że pozwalam jej naprzemiennie wlewać(...)formy białą i czekoladową masę, a ona obserwuje tworzące się artystyczne wzorki. Wiem natomiast, że już za kilka dni kolejny raz będziemy wspólnie piekły babkę-zebrę. Przepis na to ciasto pochodzi z ksiażeczki "Przepisy czytelników" Poradnika Domowego. Seria wydawana była w latach 90. i faktycznie było tam wiele udanych receptur. Moja mama kolekcjonowała te książeczki i robiła z nich
Kulinarne InspiracjeZagnieć kruche ciasto z podanych składników, a następnie przełóż do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm i wyłóż nim formę do tarty. Nakłuj widelcem i piecz w 180°C przez około 20 minut , aż się zrumieni. Po ostudzeniu nałóż konfiturę i udekoruj bakaliami oraz lukrem. Mazurek kajmakowy to popularna wariacja tego ciasta. Do jego przygotowania(...)użyj masy kajmakowej zamiast konfitury i posyp orzechami. Możesz też stworzyć mazurek czekoladowy, używając kremu czekoladowego jako bazy. Sprawdź: Przepis na tradycyjny mazurek wielkanocny Klasyczna, puszysta babka wielkanocna Babka wielkanocna to kolejny nieodłączny element świątecznego stołu. Ta mięciutka i wilgotna babka o aromacie wanilii to prawdziwy hit, który zasmakuje każdemu. Tradycja pieczenia babek sięga XVI wieku, a ich charakterystyczny kształt
Smaki Na Talerzusolą na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz makiem i wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok.22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25-30 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki na biszkopt jasny(...)paczka podłużnych biszkoptów 125 ml spirytusu 1 galareta np. wiśniowa 400 ml gorącej wody polewa czekoladowa wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Przelewamy do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego stężenia. Następnie kroimy w paski o szerokości np. biszkopta. wykonanie ciasta: Na biszkopt makowy rozsmarowujemy 1/2 część masy. Biszkopty nasączamy w spirytusie i układamy ukośnie, pomiędzy biszkoptami układamy
Domowy Smak Jedzeniasię na myśl ciasto z owymi cukierkami. Oczywiście, jeśli akurat w domu takowych nie posiadacie możecie je zastąpić dowolną tabliczką czekolady. Składniki: 250 g masła 200 g cukru 4 jajka 350 g mąki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 200 g cukierków Michałki * cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji *cukierki można(...)jednolite. Michałki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do ciasta. Mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni (aż do suchego patyczka). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy polewą czekoladową
My simple kitchenprzyprawy korzennej do piernika 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu 5 dag mieszanki keksowej Polewa czekoladowa: 12 dag masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki ciemnego kakao 1 czubata łyżeczka żelatyny spożywczej Dowolna posypka do ciast. Sposób wykonania: Ciasto: W misce wymieszać dokładnie składniki suche: mąkę, kakao, sodę przyprawę korzenną, biały pieprz, całość przesiać(...)drzwiczkach piekarnika aż do całkowitego wystygnięcia. Polewa: Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia. Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy. Polać zimny piernik udekorować posypką. Wynieść w chłodne miejsce-ale nie do lodówki! Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamon