ciasto czekoladowe - 20638 przepisów (strona:796/1376)

Śmietanowiec babci Basi 154

wierzch trzemy drugą schłodzoną kakaową część ciasta. 11.Pieczemy w temperaturze 180 st . C przez ok. godzinę. Przypominam ! Po upieczeniu ciasta , pozostawiamy go w piekarniku 5 min przy uchylonych drzwiczkach. . 12. Po upieczeniu schodzony placek dekorujemy lukrem lub polewą czekoladową . Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Kostka z truskawką 155

Składniki: ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 17 dag margaryny 2 żółtka 1 cukier waniliowy masa czekoladowo – orzechowa: 2/3 tabliczki czekolady 10 dag posiekanych orzechów włoskich 1/3 … Czytaj dalej Kostka z truskawką

czarrna od kuchni
Pijak 140

cukier, suchy mak i wiórki.  Pieczemy 20 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.  Na ciasto nakładamy masę.  3 paczki herbatników moczymy  w wódce lub spirytusie.  Układamy je na kremie  i polewamy dowolną polewą czekoladową. Smacznego

Pyszności Słodkości
Mazurek Wielkanocny - kurczak 120

łyżka + 1 łyżka cukru galaretka czerwona 1 łyżka + 1 łyżka cukru galaretka cytrynowa 5 łyżek+ 5 łyżek cukru kuleczki czekoladowe i truskawkowe Wykonanie: Do misy wsypujemy przesiana mąkę, dodajemy do niej posiekane masło cukier puder i żółtko. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę . Po godzinie wyjmujemy i wałkujemy. Przykładamy szablon kurczaka i nożem kroimy. Pieczemy 10-15 minut

Różowa kuchnia
Nieco odchudzony tort makowy z kawową nutką 348

rozkroiłam na 3 części, pierwszą z nich posmarowałam cienko dżemem porzeczkowym, a na dżem wyłożyłam krem. Przykryłam drugą częścią ciasta i wyłożyłam krem kawowy.  Przykryłam 3 częścią i rozsmarowałam resztę kremu. Dekorację pozostawiam Waszej fantazji, ja użyłam płatków czekoladowych i wiśni z nalewki

Cynamonowe szczęście
Bułeczki drożdżowe z owocami i kruszonka, z ciasta ziemniaczanego czyli Niedzielne Śniadanie odc.67 125

Dzisiaj obchodzimy szwedzkie święto cynamonowych ślimaczków.  Niestety w tym roku nie będę się nimi raczyć, zaplanowałam bowiem gofry czekoladowe.  Przeczytacie o nich niebawem a teraz zapraszam na wyjątkowe bułeczki, które piekłam w ubiegła niedzielę. Bardzo długo świeże ciasto drożdżowe napełnione smakowitym farszem owocowym.  Co mogłoby być lepszego?!? Przepis na ciasto znajdziecie w książkach Liski, farsz również

Dzieje kuchennej Wiewióry
Słoiki w Stolycy, czyli warsztaty z przetworów 134

zaskoczenie tego spotkania - karmelizowane jabłka. Przepisem na ten smakołyk Hońka na pewno się z Wami podzieli ! Truskawkowa konfitura z czekoladową nutką.  Gruszki w syropie. W mniejszym słoiczku z dodatkiem kilku malin, które nadadzą różowy kolor gruszkom. Idealne do ciast na zimowe niedziele. I na koniec słit-fotka pamiątkowa

Karczma Honorietty
Dwukolorowy murzynek z masą jogurtową 202

wymiary ok 24x28cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy połowę ciasta brązowego, a na nie masę jogurtową. Wylewamy resztę brązowego ciasta i wyrównujemy. Na Pieczemy w temp 160 C około godziny. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową

e-PrzepisyKulinarne
Domowe ciastka a'la Hity 161

Chrupiące ciastka przełożone słodkim kremem czekoladowym.  Są wspaniałe! Smakują podobnie jak te kupne, ale jednak troszkę inaczej :D  Ktoś ma ochotę? Polecam! <3 Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 1 jajo 2 łyżki masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 125 g cukru Krem: 1/2 szkl. mleka w proszku

Nastoletnie Wypiekanie
Zebra 115

Okrągłą formę (ok 20 cm śr.) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną, następnie łyżką na zmianę kłaść ciasto do momentu całkowitego wykorzystania. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 40 minut, po upieczeniu można polać polewą czekoladową bądź posypać cukrem pudrem (ale muszę powiedzieć, że bez niczego na wierzchu równie dobrze smakuje

Motylkowa Kuchnia
Biała Trufla - restauracja Szczecin 165

ryby przygotowujemy metodą sous-vide (czyli metodą próżniową - oglądanie Top Chef na coś się przydało ;) Na koniec desery... Trufle czekoladowe, z bardzo dobrej czekolady z dużą ilością kakao. Na koniec świetnie wyglądające sfery owocowe, płynne w środku z ciastem w stylu keksa. Gdyby te sfery były bardziej słodkie dużo bardziej by mi smakowało, niestety lubię słodkie desery, jeśli już

Corner With Recipes
Tarta z budyniem i truskawkami 127

mąki tortowej 100g margaryny 1 żółtko 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki wody 1 budyń waniliowy 1 budyń czekoladowy kilka truskawek Z mąki, cukru, 100 g masła, żółtka, Cukru wanilinowego, 2 łyżek zimnej wody i soli zagnieć ciast. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na pół godziny do lodówki. Nagrzać piekarnik do 180º. Po tym czasie formę do tarty

MarciochaKucharzy
Naleśniki - przepis na ciasto doskonałe 146

zbyt gęste lub zbyt płynne, konsystencję możemy regulować dodając odrobiną mąki lub wody. Na przetartą tłuszczem patelnię wylewamy cienką warstwę ciasta i smażymy z obu stron. Tak przygotowane naleśniki możemy podawać zarówno na słodko (z dżemem, owocami, serem, sosem czekoladowym, bananami itd.) jak i na ostro z farszem mięsnym, ewentualnie z warzywami

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ravioli z truskawkami i melonem z sosem czekoladowym i serkiem waniliowym. 163

oliwą i wyciągamy w kilka sekund po wypłynięciu. Do farszu użyłem truskawek i melona. Zostało mi jednak trochę ciasta i utarłem jeszcze twaróg półtłusty z cukrem waniliowym i zrobiłem jeszcze kilka pierożków z takim właśnie nadzieniem.  Sos czekoladowy: łyżkę masła topimy z paskiem gorzkiej czekolady i mieszamy do połączenia. Na środku talerza robimy kleks z serka z cukrem waniliowym

BaRepas
Słodkie środy - Tartaletki z budyniem i owocami czyli wspomnienie lata 113

pudru 2 żółtka szczypta soli 1 budyń śmietankowy 400 ml mleka dowolne owoce ( u mnie kiwi, truskawki, mandarynki, winogrona) czekoladowe ozdoby    PRZYGOTOWANIE: Do mąki dodajemy szczyptę soli i masło i drobno siekamy. Dodajemy żółtka i cukier puder, zagniatamy ciasto, które wkładamy na pół godzinki do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy warstwą ciasta foremki. Nakłuwamy widelcem ciasto. Wkładamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki