ciasto czekoladowe - 20638 przepisów (strona:787/1376)

Czekoladowa babka na zakwasie 95

spotkanie przy piekarnikach w ramach Październikowej Piekarni Amber odbyło się bez przeszkód. Tematem była czekoladowa babka na zakwasie. Nie miałam przyjemności jeszcze piec takiej baby a tym bardziej na zakwasie, więc mimo braku czasu upiekłam, zjedliśmy i spróbuję z dżemem, lub serem, to mega ciasto. Użyłam tutaj zakwasu pszennego, można doskonale także użyć żytniego. Moja baba zrobiona została z połowy

Moje Małe Czarowanie
Kakaowe naleśniki z masłem orzechowym i owocami 138

Bardzo słodkie naleśniki na życzenie mojej Córeczki. Uwielbia naleśniki pod każdą postacią. Te wyszły rewelacyjne, bardzo czekoladowe z posmakiem orzechów. Owoce jeszcze bardziej wzbogaciły i urozmaiciły smak! 1 szklanka mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżeczka kakao 1 łyżka cukru trzcinowego Olej do smażenia 50 g mlecznej czekolady Kilka łyżek masła orzechowego 1 łyżeczka śmietanki 36% Owoce(...)oraz kakao, wlewamy mleko. Miksujemy ponownie. Masa nie może być ani zbyt płynna ani zbyt gęsta. Z ciasta smażymy naleśniki. Każdy naleśnik smarujemy masłem orzechowym, zwijamy w rulon. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pod koniec wlewamy śmietankę i energicznie mieszamy. Sosem czekoladowym polewamy naleśniki. Dekorujemy owocami i bazylią

VioletoweKucharzenie
Pierniczki domino 65

pomarańczy, to jedna z najlepszych propozycji na święta. Pierniczki nie wymagają leżakowania i długiego dojrzewania już po dobie spędzonej w lodówce są gotowe do jedzenia. Delikatne i miękkie ciasto piernikowe przełożone jest masą marcepanową oraz dżemem z pomarańczy, to po prostu rozkosz dla podniebienia! Pierniki są tak dobre, że znikają w błyskawicznym tempie, a sprzyja temu również ich rozmiar(...)kosteczek polewą czekoladową to pracochłonna zabawa. Wystarczyło mi cierpliwości tylko na połowę kostek, pozostałą część pierniczków polałam polewą po wierzchu, co nikomu nie przeszkadzało 😉 Koniecznie spróbujcie, a z pewnością pierniczki domino podbiją Wasze podniebienia i wkradną się do świątecznego menu! Print Pierniczki domino .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Najlepsze mini pierniczki. Course Ciasta Keyword marcepan

SprawdzonaKuchnia.pl
piernik staropolski (dojrzewający) - etap II, III i IV 158

chwalił :) Bardzo aromatyczny, krucho-miękki, z domowymi powidłami (które pasują do niego jak ulał) i polewą czekoladową. Myślę, że na stałe zagości na liście Bożo-Narodzeniowych wypieków :) P.S. To 100 przepis na blogu!!! :) :) :) PIERNIK STAROPOLSKI ETAP II, III i IV blacha 20x25cm ~ dojrzałe ciasto na piernik staropolski ~ ok. 400g powideł śliwkowych (kwaskowatych), użyłam domowych ~ 150g gorzkiej czekolady (+opcjonalnie kilka łyżek

chili & sugar
Ciastka czekoladowe Tartine czyli Slodki Czwartek odc.123 169

bardziej wytrawna tym bardziej mi smakuje, i delektuję się każdym kęsem.  Tak też było z tymi ciasteczkami znalezionymi na blogu  Kornik w kuchni  .  Ciastka czekoladowe Tartine 200 g czekolady gorzkiej 30 g masła 2 jajka 95 g cukru 45 g mąki żytniej razowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli gruboziarnista sól do posypania ciastek(...)pomocy drugiej łyżeczki zamoczonej w wodzie wykładamy masę  na papier, starając się uzyskać najbardziej okrągły kształt ciasta. Wykładamy tak ciastka, zachowując między nimi odstępy Posypujemy ciastka gruboziarnistą solą i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 15 minut  - ciastka czekoladowe powinny spękać na górze, mieć miękki środek i twardawe brzegi. Zdejmujemy je z blachy i dopiero

Dzieje kuchennej Wiewióry
Keto tarta Snickers (Paleo, LowCarb) 97

orzechowym nugatem to istne niebo w gębie. Ta tarta nie jest pełnym odzwierciedleniem oryginalnego produktu. Odpuściłam sobie warstwę nugatową na rzecz kruchego ciasta , jednak baza w postaci fistaszków i karmelu jak najbardziej jest obecna w tym keto cieście . No i nie mogło też zabraknąć czekolady … Czy jest na tym świecie ktoś, kto potrafi się temu oprzeć…? Tarta Snickers Pyszna wariacja(...)bazie 55 g masła klarowanego 120 ml gęstego mleka kokosowego Polewa orzechowo - czekoladowa 120 g czekolady gorzkiej min. 85 % kakao 3 łyżki masła orzechowego 1 garść orzechów ziemnych do posypania Sposób przygotowania Kruchy spód Wszystkie składniki umieścić w malakserze i metodą pulsacyjną ugnieść jednolite ciasto. Wylepić nim formę do tarty o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić

Modern Cave Girl
Ciasto bananowe z wędzonymi śliwkami i czekoladą 129

oczywisty składnik deserów. Np. piernika z ras el hanout . Takie ciasto bananowe to proste składniki, które wystarczy wymieszać, dodać nasze sekretne składniki, upiec i gotowe. Najlepsze w tym cieście jest to, że długo zachowuje świeżość i że nikt nie zgadnie jakiej przyprawy użyliśmy. Składniki: szklanka mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia czubata łyżka przyprawy ras el hanout ćwierć łyżeczki(...)pokrojone na duże kawałki łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub esencji waniliowej pół szklanki kropelek czekoladowych do pieczenia lub gorzkiej czekolady drobno posiekanej (zostawić garstkę do dekoracji) pół szklanki wędzonych śliwek bez pestek keksówka nasmarowana olejem i podsypana mąką   Przepis na ciasto bananowe z wędzonymi śliwkami Wymieszać mąkę,proszek do pieczenia, przyprawy i cukier w dużej misce

Ugotowane pozamiatane
Torcik rabarbarowy 95

pieczenia. Polewa : - 3 białka, - 2 łyżki syropu z buraków cukrowych, - łyżka budyniu ( dałem czekoladowy ), - 3 - 4 łyżki wiórków lub mielonych orzechów. Wykonanie : Masło, żółtka i syrop utrzeć na puszystą masę. Miksując dolać nalewkę i jogurt. Mąkę z proszkiem przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy

Przepisy Mikołaja
Choinki z ciasta francuskiego. 113

Choinka z ciasta francuskiego to pomysł zaczerpnięty z Facebooka. Połączenie smaków proste, ale wystarczająco dobre. Tu chodzi głównie o zabawę formą, która jak nic wpisuje się w bożonarodzeniowy klimat. Możecie zamiast dżemu czy kremu czekoladowego, użyć też masy makowej. Albo słodkie nadzienie zastąpić wytrawnym. Do produkcji gałęzi najlepiej zatrudnić dzieciaki. Będą miały zajęcie, dobrą zabawę i satysfakcję z ogromnego wkładu

zadanie-gotowanie
Proteinowe ciasto owsiane z truskawkami 134

składniki 200 g mąki owsianej (mogą być zmielone płatki owsiane) 180 ml mleka (roślinnego – użyłam mleka owsianego) 50 g odżywki białkowej (jeśli użyjesz białka bez cukru, do ciasta dodaj 2 łyżki cukru lub innego słodzika) 2 łyżki oleju (użyłam kokosowego ) 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego lub kilka(...)wymieszaj z odżywką białkową, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym oraz kurkumą (i z kakao, jeśli chcesz uzyskać czekoladowy smak). W drugiej misce wymieszaj mleko roślinne, olej oraz ocet jabłkowy lub sok z cytryny. Teraz mokre składniki stopniowo wlewaj do suchych, całość mieszając. Ciasto wyłóż na spód formy. Wierzch ciasta posyp kaszą manną, a następnie ułóż pokrojone truskawki. Piecz 20 minut

Via Gusto
Churrosy z "domowym" sosem czekoladowym 165

Szczypta soli 380g mąki pszennej (użyłam tortowej) 8 całych jajek Składniki na sos czekoladowy: 200ml wody 180g drobnego cukru kryształu 30g kakao Sposób przygotowania:   Mleko, masło, cukry oraz sól zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, powoli dodajemy przesianą mąkę i cały czas miksujemy na średnich obrotach. Gdy ciasto odchodzi od ścianek garnka (po ok 2 minutach miksowania) zestawiamy całkowicie z ognia(...)ostatniego jajka i uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z założoną szeroką końcówką w kształcie gwiazdki (tylka M853). Wyciskamy ok 10cm paski na gorący olej (1 litr w szerokiej patelni bądź jakimś rondlu) i smażymy na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z sosem czekoladowym. Kakao łączymy z zimną wodą. Podgrzewamy cały

Kuchnia w czekoladzie
BABKA MAŚLANA WANILIOWO-CZEKOLADOWA ZEBRA 213

płaskie łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia (lub 1 mały proszek pieczenia) Lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli aromatu migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej śmietanki (u mnie 30%) - płatki czekoladowe, u mnie z ksylitolem (lub starta czekolada) Masło stopić w rondelku i odstawić do lekkiego przestudzenia. W misie miksera ubić jajka z ksylitolem, ksylitolem z wanilią i ekstraktem waniliowym na puszysta(...)pieczemy ok.45-50 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dopieczone. Odstawić na kilka minut w formie i dopiero potem wyjmować. Przygotować sobie lukier i polukrować nim jeszcze letnią babkę. Ja posypałam dodatkowo płatkami czekoladowymi słodzonymi ksylitolem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Brownies speculoos 144

Pyszny amerykański murzynek to pierwszy wypiek, do którego wykorzystałam przygotowany wczoraj krem speculoos. Ciasto piekłam wieczorem, dziś rano zdążyłam zrobić zdjęcia i już wszystko zjedliśmy (we dwójkę ;)). Polecam! Składniki 200 g gorzkiej czekolady 70% 200 g masła 3 jajka 120 g drobnego cukru 120 g mąki kilka łyżek kremu speculoos odrobina mleka Blaszkę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem(...)ostudzić. Jajka ubić na puszystą pianę razem z cukrem (około 10 minut), następnie wymieszać z ostudzoną masą czekoladową. Na koniec delikatnie połączyć z przesianą mąką. Masę wylać do przygotowanej blaszki. Krem wymieszać z mlekiem, aby był bardziej płynny, wylać na wierzch ciasta i zrobić za pomocą patyczka do szaszłyków "esy-floresy" ;) Piec przez 20-25 minut

Słodkie inspiracje
Babka czekoladowo-rumowa 169

czekoladowo-rumowa. Z alkoholowym posmakiem i kawałkami czekolady. Pyszna. Polecam :) P.S. Jeszcze lepiej będzie smakować, jak polejecie ją polewą czekoladową:)   Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki 1 budyń czekoladowy 4 jajka 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 3/4 tabliczki czekolady deserowej 2 łyżki kakao 1/4 szklanki rumu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Czekoladę drobno siekamy. Masło ucieramy z cukrem(...)dokładnie miksujemy. Na końcu wsypujemy posiekaną czekoladę i mieszamy delikatnie łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do formy z kominkiem wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny aż do suchego patyczka. Gotową babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową

My simple kitchen