ciasto czekoladowe - 20638 przepisów (strona:788/1376)

Proteinowe ciasto owsiane z truskawkami 128

składniki 200 g mąki owsianej (mogą być zmielone płatki owsiane) 180 ml mleka (roślinnego – użyłam mleka owsianego) 50 g odżywki białkowej (jeśli użyjesz białka bez cukru, do ciasta dodaj 2 łyżki cukru lub innego słodzika) 2 łyżki oleju (użyłam kokosowego ) 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego lub kilka(...)wymieszaj z odżywką białkową, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym oraz kurkumą (i z kakao, jeśli chcesz uzyskać czekoladowy smak). W drugiej misce wymieszaj mleko roślinne, olej oraz ocet jabłkowy lub sok z cytryny. Teraz mokre składniki stopniowo wlewaj do suchych, całość mieszając. Ciasto wyłóż na spód formy. Wierzch ciasta posyp kaszą manną, a następnie ułóż pokrojone truskawki. Piecz 20 minut

Via Gusto
Churrosy z "domowym" sosem czekoladowym 164

Szczypta soli 380g mąki pszennej (użyłam tortowej) 8 całych jajek Składniki na sos czekoladowy: 200ml wody 180g drobnego cukru kryształu 30g kakao Sposób przygotowania:   Mleko, masło, cukry oraz sól zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, powoli dodajemy przesianą mąkę i cały czas miksujemy na średnich obrotach. Gdy ciasto odchodzi od ścianek garnka (po ok 2 minutach miksowania) zestawiamy całkowicie z ognia(...)ostatniego jajka i uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z założoną szeroką końcówką w kształcie gwiazdki (tylka M853). Wyciskamy ok 10cm paski na gorący olej (1 litr w szerokiej patelni bądź jakimś rondlu) i smażymy na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z sosem czekoladowym. Kakao łączymy z zimną wodą. Podgrzewamy cały

Kuchnia w czekoladzie
BABKA MAŚLANA WANILIOWO-CZEKOLADOWA ZEBRA 211

płaskie łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia (lub 1 mały proszek pieczenia) Lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli aromatu migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej śmietanki (u mnie 30%) - płatki czekoladowe, u mnie z ksylitolem (lub starta czekolada) Masło stopić w rondelku i odstawić do lekkiego przestudzenia. W misie miksera ubić jajka z ksylitolem, ksylitolem z wanilią i ekstraktem waniliowym na puszysta(...)pieczemy ok.45-50 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dopieczone. Odstawić na kilka minut w formie i dopiero potem wyjmować. Przygotować sobie lukier i polukrować nim jeszcze letnią babkę. Ja posypałam dodatkowo płatkami czekoladowymi słodzonymi ksylitolem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Brownies speculoos 143

Pyszny amerykański murzynek to pierwszy wypiek, do którego wykorzystałam przygotowany wczoraj krem speculoos. Ciasto piekłam wieczorem, dziś rano zdążyłam zrobić zdjęcia i już wszystko zjedliśmy (we dwójkę ;)). Polecam! Składniki 200 g gorzkiej czekolady 70% 200 g masła 3 jajka 120 g drobnego cukru 120 g mąki kilka łyżek kremu speculoos odrobina mleka Blaszkę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem(...)ostudzić. Jajka ubić na puszystą pianę razem z cukrem (około 10 minut), następnie wymieszać z ostudzoną masą czekoladową. Na koniec delikatnie połączyć z przesianą mąką. Masę wylać do przygotowanej blaszki. Krem wymieszać z mlekiem, aby był bardziej płynny, wylać na wierzch ciasta i zrobić za pomocą patyczka do szaszłyków "esy-floresy" ;) Piec przez 20-25 minut

Słodkie inspiracje
Babka czekoladowo-rumowa 164

czekoladowo-rumowa. Z alkoholowym posmakiem i kawałkami czekolady. Pyszna. Polecam :) P.S. Jeszcze lepiej będzie smakować, jak polejecie ją polewą czekoladową:)   Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki 1 budyń czekoladowy 4 jajka 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 3/4 tabliczki czekolady deserowej 2 łyżki kakao 1/4 szklanki rumu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Czekoladę drobno siekamy. Masło ucieramy z cukrem(...)dokładnie miksujemy. Na końcu wsypujemy posiekaną czekoladę i mieszamy delikatnie łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do formy z kominkiem wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny aż do suchego patyczka. Gotową babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową

My simple kitchen
Babeczki z colą. 91

przepis, od razu mi się spodobał i od razu  przyszła mi do głowy cola :) Dodatkowo dodałam łyżeczkę kakao, dla koloru.  Babeczki można dowolnie udekorować. Ja zrobiłam polewę czekoladową,  ale można posypać cukrem pudrem.  Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej (200 g) 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 pełna łyżeczka kakao(...)wymieszać.  Dodać jajka, olej i colę. Wszystko razem wymieszać trzepaczką.  Tak przygotowane ciasto przełożyć do foremek na muffinki, wyłożonych papilotkami.  Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 30 minut.  Wystudzone muffinki dowolnie udekorować.  Moje muffinki oblałam polewą czekoladową i posypałam posypką

Agusiowe smakołyki
Babeczki czekoladowe z malinami i bitą śmietaną 174

wilgotne i mięciutkie, maliny dodają lekko kwaskowego posmaku a bita śmietana dopełnia całość, równoważąc i łącząc wszystkie smaki. Subskrybuj kanał Słodki Blog na Youtube i obejrzyj jak zrobić babeczki czekoladowe z malinami i bitą śmietaną :   Składniki: (na 12-14 babeczek) 2 jajka 100g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 180g kwaśnej śmietany 18% 1/3 szkl oleju 120g mąki 30g kakao(...)mokrych i wymieszaj szpatułką do momentu wchłonięcia się mąki. Nie mieszaj za długo żeby babeczki nie wyszły za ciężkie. Na koniec dodaj maliny. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Nakładaj ciasto do 2/3 wysokości (np. za pomocą gałkownicy do lodów). Piecz w 180°C przez ok. 15 min lub do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubij

Słodki Blog
Ciasto serowo-daktylowe 82

kawałek internetu, to wrzucę, może komuś się przyda :) To był kolejny eksperyment, czyli ciasto bez cukru. Ciasto słodko-słone, które swą słodycz czerpie z miodu i daktyli, a słony posmak z solonych orzeszków i masła orzechowego. Ciasto serowo-daktylowe Składniki: na formę o średnicy 20 cm Ciasto na spód: 1)       1 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej(...)Najpierw przygotowujemy spód ciasta: wszystkie składniki szybko zagniatamy i ciasto wstawiamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Po tym czasie ciasto przekładamy do formy o średnicy 20 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do ostudzenia. 2.     Przygotowujemy masę

Na kulinarnym poligonie
Czekoladowo- śliwkowe tartaletki z malinami i pistacją! Terravita zawsze ze mną! 106

konkursu Terravita zawsze ze mną zapraszam Was na wspólną chwilę przyjemności i czekoladowej rozpusty! Tartaletki czekoladowo- śliwkowe z malinami i pistacjami powstały podczas niespodziewanej wizyty przyjaciół u nas w domu. Jak to dobrze mieć schowaną tabliczkę czekolady w szafce! W domu nie było ciasta, więc szybko przygotowałam takie o to tartaletki całość robi się maksymalnie 15 minut! Smakują obłędnie! Koleżanka

SMYKWKUCHNI
Muffiny z nutellą 128

sprawdzony, krąży w sieci już kilka dobrych lat w troszkę innej wersji. Również na wielu blogach można go znaleźć. To pyszne waniliowe babeczki z czekoladowo-orzechowym smakiem nutelli . Na imprezy szkolne - rewelacja - wszystkie znikają !                 Składniki: 150g miękkiego masła niecała(...)pomocą szpatułki. Na koniec lekko wmieszać nutellę tak aby powstały grube ciemne pasy w cieście. Nakładać do połowy papilotek i wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika na około 20-25 minut. Studzić na kratce. Polać polewą czekoladową

Pysznie & Pięknie
KETO NALEŚNIKI BOUNTY BEZ GLUTENU I LAKTOZY (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu i laktozy) 455

cukru łyżeczka sproszkowanej wanilii opcjonalnie do smaku stewia lub ksylitol (keto, LCHF) Polewa czekoladowa: 30 g oleju kokosowego 10 g kakao opcjonalnie do smaku stewia lub ksylitol (keto, LCHF) Jajka, mleko kokosowe oraz wanilię zmiksować na jednolitą, rzadką masę. Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wlać porcję ciasta naleśnikowego rozprowadzając po całej powierzchni tworząc cienki placek. Przewracać na drugą stronę(...)widać, że ciasto jest ścięte. Przygotować farsz mieszając dokładnie wszystkie składniki tzn. śmietankę, wiórki kokosowe, wanilię oraz opcjonalnie słodzik lub ksylitol. Olej kokosowy rozpuścić. Dodać kakao i opcjonalnie słodzik lub cukier. Naleśniki wypełnić gotowym farszem i zwinąć w rulon bądź kieszonkę. Całość polać polewą czekoladową. Smacznego! — BTW całości: 1140 g, 1603 kcal

Ola la LCHF
Tort podwójnie czekoladowy z bezą 85

podsumowanie... Przez 4 lata udało mi się opublikować ponad 850 przepisów, a najchętniej odwiedzane przez Was przepisy to: 1) Sałatka z serkiem wiejskim 2) Cytrynówka 3) Ciasto z pianką budyniową i wiśniami 4) Ciasto bydyniowe ze śliwkami 5) Udka maślano-jogurtowe Cieszę się bardzo, że 4 lata temu zdecydowałam się założyć ten blog, bo robię to co kocham. Nie powiem(...)wszystkie lata - na Facebooku jest już nas prawie 49 tys.!!! Dopiero dzisiaj udało mi się ogarnąć jakiś tort, bo wcześniej czekałam na piekarnik.  Tort podwójnie czekoladowy - z dwiema różnymi masami czekoladowymi - jedna z gorzką czekoladą, a druga z białą czekoladą, przygotowane na bazie kremówki i serka mascarpone. Składa się on z bezy, która znajduje się na samym wierzchu oraz

Kuchnia MagdaLeny
Czekoladowo-malinowy pudding chia 101

Kolejny deser z nasionami szałwii hiszpańskiej na blogu. Osobiście uwielbiam połączenie mleka kokosowego i chia. Pierwszy raz postanowiłem jednak spróbować go przygotować w czekoladowej formie, którą

Programista w kuchni
Czekoladowo-malinowy pudding chia 107

Kolejny deser z nasionami szałwii hiszpańskiej na blogu. Osobiście uwielbiam połączenie mleka kokosowego i chia. Pierwszy raz postanowiłem jednak spróbować go przygotować w czekoladowej formie, którą

Programista w kuchni
Puszysty sernik z aromatycznym akcentem piernika, pomarańczy i powideł śliwkowych... 111

smak śliwek, pomarańczy i oczywiście smak piernika. Jest wart tego, żeby go zrobić nawet dwa razy.... (tortownica o średn. 30-32 cm)         Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki krupczatki 200 g masła (zimne, z lodówki) 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika(...)śliwkowych (najlepsze domowe)                 Składniki na glazurę czekoladowo-piernikową: 200 g cukru 70 g kakao 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika   130 mg śmietanki (30%) 125 g wody 1 pełna łyżeczka żelatyny       Wykonanie ciasta kruchego: Mąkę przesiałam do miski, wsypałam cukier puder i przyprawę do piernika. Na koniec włożyłam

Kuchnia u Krysi