ciasto, które często pojawia się na stołach w czasie świąt wielkanocnych. Jest to bardzo puszyste i wilgotne ciasto, które wyróżnia się znakomitim aromatem i smakiem wanilii. Można ją udekorować czekoladą, lukrem, posypką cukrową, cukrem pudrem, lub bakaliami, co dodatkowo podkreśli jej wyjątkowy charakter i sprawi, że będzie idealnym elementem świątecznego stołu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Babka Budyniowa SKŁADNIKI: Ciasto : jajka(...)kąpieli wodnej. Mieszamy do dokładnego połączenia składników i wylewamy na wystudzoną babkę pomiędzy paskami z białej czekolady. Dekorujemy babkę czekoladowymi jajeczkami. |TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na pyszne wypieki wielkanocne. Kliknij w zdjęcie poniżej i zobacz przepisy na Ciasta Wielkanocne Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube
Rita creativekokosowych; - szklanka napoju ryżowego; - 1/2 szklanki wody; - szczypta soli. Sposób przygotowania: - wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, niezbyt gęstą. Gdyby ciasto wyszło za gęste - dolać troszkę wody. Smażyć na łyżce oleju kokosowego. Moja wersja podania - z pokruszonymi muffinkami/ciastkami czekoladowymi, plasterkami kiwi i dżemem 100% z czarnego bzu Łowicz. Propozycja podania z czekoladowymi muffinkami poniżej. Czekoladowe pokruszone muffinki (na zdjęciu) - przepis
MintTasteInne, wymyślne i bardziej złożone ciasta przegrywają właśnie z sernikami. Zawsze, kiedy nastrój u taty nie jest najlepszy, a wszystko naraz się psuje i nie ma wtedy na nic czasu, kawa i kawałek sernika (lub dwa, trzy... ;)) od serca są na miejscu i wywołują uśmiech. Tym razem wersja pomarańczowa, z nutką wanilii, płatkami czekoladowymi i delikatnym spodem z dodatkiem mojego(...)szklanka) 2 szklanki mleka łyżeczka domowego ekstraktu z pomarańczy skórka otarta z jednej, niewoskowanej pomarańczy do dekoracji: płatki czekoladowe Decorada Delecta Wszystkie składniki na spód zagnieść. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić w miarę równomiernie ciasto. Nakłuć widelcem i piec przez 10 minut w 180 stopniach, przestudzić. Twaróg przecisnąć przez praskę, dodać 4 żółtka i 2 jajka, budyń
FitKotDzień Kobiet? :) Ciasto na małą blachę Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki wody szczypta soli 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 900 g musu jabłkowego 2 galaretki cytrynowe Krem: 2 budynie waniliowe 600 ml mleka 2 łyżki cukru 250 g masła 2 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa: 1/3 kostki masła(...)masę jabłkową i równo go rozprowadzamy. Polewa czekoladowa: W garnuszku rozpuszczamy masło. Zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier puder. Mieszamy tak długo, aż cukier połączy się z tłuszczem. Następnie dodajemy kakao. Mieszamy aż do uzyskania gęstej polewy. Na końcu dodajemy 2 łyżki zimnej wody. Gotową polewę rozprowadzamy równomiernie na kremie. Ciasto schładzamy w lodówce przez kilka godzin
My simple kitchenCappuccino Karmelowe – pyszne ciasto bez pieczenia! Delikatne piankowe ciasto nie wymagające pieczenia, które wprost rozpływa się w ustach. Kremowa masa straciatella, słodki kajmak oraz aksamitna pianka cappuccino, to połączenie wprost idealne. Pyszny deser na każdą okazję. Składniki: ok 15 sztuk ciemnych herbatników ok 20 sztuk podłużnych biszkoptów 3 łyżki kawy cappuccino (u mnie smak orzechowy) 1 mała(...)puszka masy kajmakowej 400g (u mnie smak orzechowy) 2 łyżki ciemnego kakao do oprószenia ciasta Pianka straciatella: 400ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki posypki czekoladowej lub startej czekolady deserowej 2 płaskie łyżki żelatyny Pianka cappuccino: 2 opakowania Śnieżki – bitej śmietany 0,4 litra mleka 5 łyżek cappuccino (u mnie orzechowe) 1,5 łyżki żelatyny
Blog z Apetytemrozjechał) i zdecydowały się go spróbować, wiem , że był bardzo smaczny. Wbrew pozorom wykonanie tego deseru nie jest trudne, wystarczy mieć dobry przepis na ciasto ptysiowe. SKŁADNIKI: na ciasto ½ szklanki wody (125 ml) 65 g. masła (prawdziwego, min. 82% tłuszczu) ½ szklanki mąki pszennej łyżeczka cukru szczypta soli 2 jajka na Crème pâtissière(...)wanilii 1 łyżka masła krem pralinowo maślany przygotowany wcześniej Crème pâtissière 200 g masła w temperaturze pokojowej 200 g kremu czekoladowego orzechowo-migdałowego (Nutella) 1/3 szklanki mielonych migdałów płatki migdałowe do posypania A jak to zrobić: Ciasto Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Do garnka wlać wodę i wrzucić masło.Podgrzewać aż masło się rozpuści a woda
Kuchnia w opałachkrok po kroku – z jej przygotowaniem poradzą sobie nawet Ci, który do tej pory nie mieli styczności z ciastem drożdżowym . Jest lekko słodka – świetnie będzie smakować zarówno ze słodkimi dodatkami typu konfitury, kremy czekoladowe czy marmolada. Ale inne dodatki również tutaj będą całkiem nieźle pasować – polecam! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 680 g * świeże drożdże(...)zaczął pracować. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i cukier. Roztopione jeszcze ciepłe masło łączymy z jajkami i żółtkiem. Dodajemy do mąki razem z wyrośniętymi drożdżami. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Formujemy w kulę przekładamy do miski, która owijamy folią i zostawiamy na około 1-1,5 godz do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiamy
Ostra na SłodkoCiasta z cukinii chyba nigdy mi się nie znudzą, niby przepis podobne a każde ciasto jest inne... Chociaż muszę przyznać, że to jest najlepsze z najlepszych, delikatne, mokre, mega czekoladowe i jeszcze z chrupiącymi kawałkami gorzkiej czekolady - wow! Składniki: 1,5 szklanki cukinii 7 łyżek rozpuszczonego masła 1 jajko 0,5 szklanki cukru lub innego słodzika 0,5 szklanki mąki(...)masło, jajko, cukier - mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, pokruszoną czekoladę i tutaj już bardzo dokładnie mieszamy. Prostokątną blaszkę tzw. keksówke wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy przez 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem powinien być suchy
Życie zaczyna się w kuchnikruche i pyszne ciasteczka w kształcie orzeszków (choć kiedyś również szyszeczek, czy muszli), które znikają zawsze w uśmiechniętych buziach uwielbiających je dzieciaków. Nadziewa się je zwykle masą orzechową lub czekoladową. Można je piec w specjalnych maszynkach elektrycznych. To kolejny z moich smaków dzieciństwa kojarzący mi się nieodzownie z babcią. I właśnie dzisiejszy przepis na orzeszki pochodzi z jej oryginalnego przepiśnika(...)posypuje cukrem pudrem. Przepis na orzeszki: Orzeszki- składniki Do zrobienia orzeszków potrzebujemy: (na ciasto) – 0,5 kg mąki pszennej -3/4 kostki masła (prawie) -pół łyżki smalcu -2 jajka+ 1 żółtko -3 łyżki octu -1 łyżeczka cukru -1 łyżeczka sody (do przygotowania nadzienia czekoladowego) -1/2 szklanki mleka -1/2 szklanki cukru -kostka masła -4 łyżki kakao -1 cukier
Arbuziakikruche i pyszne ciasteczka w kształcie orzeszków (choć kiedyś również szyszeczek, czy muszli), które znikają zawsze w uśmiechniętych buziach uwielbiających je dzieciaków. Nadziewa się je zwykle masą orzechową lub czekoladową. Można je piec w specjalnych maszynkach elektrycznych. To kolejny z moich smaków dzieciństwa kojarzący mi się nieodzownie z babcią. I właśnie dzisiejszy przepis na orzeszki pochodzi z jej oryginalnego przepiśnika(...)posypuje cukrem pudrem. Przepis na orzeszki: Orzeszki- składniki Do zrobienia orzeszków potrzebujemy: (na ciasto) – 0,5 kg mąki pszennej -3/4 kostki masła (prawie) -pół łyżki smalcu -2 jajka+ 1 żółtko -3 łyżki octu -1 łyżeczka cukru -1 łyżeczka sody (do przygotowania nadzienia czekoladowego) -1/2 szklanki mleka -1/2 szklanki cukru -kostka masła -4 łyżki kakao -1 cukier
Arbuziakicenie możemy korzystać z bufetu i próbować wszystkich słodkości na jakie mamy tylko ochotę. Na stole znajdują się między innymi : torty, ciasta, ciasteczka, babeczki, ciepłe bułeczki, które możemy posmarować masłem, konfiturą lub lemon curd. Do tego mus czekoladowy, bezy, owoce, soki, kawa, herbata oraz czekolada na gorąco z bitą śmietaną. Wybór bardzo duży, niestety nie da się wszystkiego spróbować(...)woli delektować się pysznościami przy stoliku w środku lub na zewnątrz w klimatycznym ogrodzie pełnym kwiatów i drzew. Jeśli komuś mało słodkości to można także zamówić na wynos różne ciasta lub torty, ponieważ w budynku znajduje się także mały sklepik. Co mnie zdziwiło, że za bufet płaci się dopiero po zjedzeniu przy wyjściu. Ludzi jest mnóstwo
noteskulinarnyfigailość innych składników. Nadzienie 1 opakowanie budyniu waniliowego ( na 500 ml mleka) [ u mnie 1 budyń toffi i 1 czekoladowy] 5 łyżek cukru [ dałam 12 łyżek] 300 ml mleka [dałam 500 ml] Z podanych składników ugotować budyń. Pozostawić do wystygnięcia Ciasto 250 ml mleka 20 g cukru 500 g mąki 1 paczuszka proszku do pieczenia [dałam 1 łyżeczkę] 1 żółtko
Moje domowe kucharzeniePorzeczkowiec to leciutkie, pulchne ciasto idealne na różnego rodzaju rodzinne przyjęcia lub święta. Wygląda bardzo apetycznie i trudno odmówić sobie zjedzenia kolejnego kawałka. Porzeczkowiec to dwa pulchne blaty czekoladowego biszkoptu nasączone sokiem z czarnej porzeczki i przełożone lekkim kremem śmietankowym. Dodatkowo biszkopt jest posmarowany dżemem z czarnej porzeczki, który sprawia, że porzeczkowiec nie jest zbyt słodki. Wierzch ciasta posypany jest
Danka Pichciwłasny/ Ciasto: 150 g ricotty 30 g mąki gryczanej płaska łyżeczka zmielonej kawy Gran Caffe' 35 g mąki graham 30 ml mleka gryczanego (u mnie The Bridge) 2 jajka kilka kropli ekstraktu z wanilii szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka oliwy z oliwek Taggiasche Novello do natłuszczenia patelni 2 łyżki syropu z fiołków jabłko Sos czekoladowo-rumowy: łyżka(...)Jabłko pokroić w drobną kostkę (pozostawiając kilka plastrów do dekoracji) i dodać do ciasta. Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem, wylać masę i smażyć na małym ogniu około 5 minut z każdej strony. Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej. Podawać z sosem czekoladowo-rumowym, cukrem pudrem i jabłkiem. Smacznego! Wszystkie produkty wyróżnione kursywą możecie kupić w sklepie
Poranek na słodkoLubicie naleśniki? To mam dla Was oryginalny pomysł na deser z naleśnikami w roli głównej... czekoladowe naleśniki z serem zapiekane pod pierzynką biszkoptową z malinami. To naprawdę jest pyszne! Z połączenia zwykłych naleśników i biszkoptu powstał niebanalny deser a'la ciasto, który nie tylko świetnie smakuje, ale również super się prezentuje. Całość dopełniają świeże maliny, których kwaśny smak przełamuje słodycz
Kuchnia MagdaLeny