Pyszny amerykański murzynek to pierwszy wypiek, do którego wykorzystałam przygotowany wczoraj krem speculoos. Ciasto piekłam wieczorem, dziś rano zdążyłam zrobić zdjęcia i już wszystko zjedliśmy (we dwójkę ;)). Polecam! Składniki 200 g gorzkiej czekolady 70% 200 g masła 3 jajka 120 g drobnego cukru 120 g mąki kilka łyżek kremu speculoos odrobina mleka Blaszkę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem(...)ostudzić. Jajka ubić na puszystą pianę razem z cukrem (około 10 minut), następnie wymieszać z ostudzoną masą czekoladową. Na koniec delikatnie połączyć z przesianą mąką. Masę wylać do przygotowanej blaszki. Krem wymieszać z mlekiem, aby był bardziej płynny, wylać na wierzch ciasta i zrobić za pomocą patyczka do szaszłyków "esy-floresy" ;) Piec przez 20-25 minut
Słodkie inspiracjeczekoladowo-rumowa. Z alkoholowym posmakiem i kawałkami czekolady. Pyszna. Polecam :) P.S. Jeszcze lepiej będzie smakować, jak polejecie ją polewą czekoladową:) Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki 1 budyń czekoladowy 4 jajka 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 3/4 tabliczki czekolady deserowej 2 łyżki kakao 1/4 szklanki rumu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Czekoladę drobno siekamy. Masło ucieramy z cukrem(...)dokładnie miksujemy. Na końcu wsypujemy posiekaną czekoladę i mieszamy delikatnie łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do formy z kominkiem wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny aż do suchego patyczka. Gotową babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową
My simple kitchenprzepis, od razu mi się spodobał i od razu przyszła mi do głowy cola :) Dodatkowo dodałam łyżeczkę kakao, dla koloru. Babeczki można dowolnie udekorować. Ja zrobiłam polewę czekoladową, ale można posypać cukrem pudrem. Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej (200 g) 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 pełna łyżeczka kakao(...)wymieszać. Dodać jajka, olej i colę. Wszystko razem wymieszać trzepaczką. Tak przygotowane ciasto przełożyć do foremek na muffinki, wyłożonych papilotkami. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 30 minut. Wystudzone muffinki dowolnie udekorować. Moje muffinki oblałam polewą czekoladową i posypałam posypką
Agusiowe smakołykiwilgotne i mięciutkie, maliny dodają lekko kwaskowego posmaku a bita śmietana dopełnia całość, równoważąc i łącząc wszystkie smaki. Subskrybuj kanał Słodki Blog na Youtube i obejrzyj jak zrobić babeczki czekoladowe z malinami i bitą śmietaną : Składniki: (na 12-14 babeczek) 2 jajka 100g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 180g kwaśnej śmietany 18% 1/3 szkl oleju 120g mąki 30g kakao(...)mokrych i wymieszaj szpatułką do momentu wchłonięcia się mąki. Nie mieszaj za długo żeby babeczki nie wyszły za ciężkie. Na koniec dodaj maliny. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Nakładaj ciasto do 2/3 wysokości (np. za pomocą gałkownicy do lodów). Piecz w 180°C przez ok. 15 min lub do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubij
Słodki Blogkawałek internetu, to wrzucę, może komuś się przyda :) To był kolejny eksperyment, czyli ciasto bez cukru. Ciasto słodko-słone, które swą słodycz czerpie z miodu i daktyli, a słony posmak z solonych orzeszków i masła orzechowego. Ciasto serowo-daktylowe Składniki: na formę o średnicy 20 cm Ciasto na spód: 1) 1 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej(...)Najpierw przygotowujemy spód ciasta: wszystkie składniki szybko zagniatamy i ciasto wstawiamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Po tym czasie ciasto przekładamy do formy o średnicy 20 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do ostudzenia. 2. Przygotowujemy masę
Na kulinarnym poligoniekonkursu Terravita zawsze ze mną zapraszam Was na wspólną chwilę przyjemności i czekoladowej rozpusty! Tartaletki czekoladowo- śliwkowe z malinami i pistacjami powstały podczas niespodziewanej wizyty przyjaciół u nas w domu. Jak to dobrze mieć schowaną tabliczkę czekolady w szafce! W domu nie było ciasta, więc szybko przygotowałam takie o to tartaletki całość robi się maksymalnie 15 minut! Smakują obłędnie! Koleżanka
SMYKWKUCHNIsprawdzony, krąży w sieci już kilka dobrych lat w troszkę innej wersji. Również na wielu blogach można go znaleźć. To pyszne waniliowe babeczki z czekoladowo-orzechowym smakiem nutelli . Na imprezy szkolne - rewelacja - wszystkie znikają ! Składniki: 150g miękkiego masła niecała(...)pomocą szpatułki. Na koniec lekko wmieszać nutellę tak aby powstały grube ciemne pasy w cieście. Nakładać do połowy papilotek i wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika na około 20-25 minut. Studzić na kratce. Polać polewą czekoladową
Pysznie & Piękniecukru łyżeczka sproszkowanej wanilii opcjonalnie do smaku stewia lub ksylitol (keto, LCHF) Polewa czekoladowa: 30 g oleju kokosowego 10 g kakao opcjonalnie do smaku stewia lub ksylitol (keto, LCHF) Jajka, mleko kokosowe oraz wanilię zmiksować na jednolitą, rzadką masę. Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wlać porcję ciasta naleśnikowego rozprowadzając po całej powierzchni tworząc cienki placek. Przewracać na drugą stronę(...)widać, że ciasto jest ścięte. Przygotować farsz mieszając dokładnie wszystkie składniki tzn. śmietankę, wiórki kokosowe, wanilię oraz opcjonalnie słodzik lub ksylitol. Olej kokosowy rozpuścić. Dodać kakao i opcjonalnie słodzik lub cukier. Naleśniki wypełnić gotowym farszem i zwinąć w rulon bądź kieszonkę. Całość polać polewą czekoladową. Smacznego! — BTW całości: 1140 g, 1603 kcal
Ola la LCHFpodsumowanie... Przez 4 lata udało mi się opublikować ponad 850 przepisów, a najchętniej odwiedzane przez Was przepisy to: 1) Sałatka z serkiem wiejskim 2) Cytrynówka 3) Ciasto z pianką budyniową i wiśniami 4) Ciasto bydyniowe ze śliwkami 5) Udka maślano-jogurtowe Cieszę się bardzo, że 4 lata temu zdecydowałam się założyć ten blog, bo robię to co kocham. Nie powiem(...)wszystkie lata - na Facebooku jest już nas prawie 49 tys.!!! Dopiero dzisiaj udało mi się ogarnąć jakiś tort, bo wcześniej czekałam na piekarnik. Tort podwójnie czekoladowy - z dwiema różnymi masami czekoladowymi - jedna z gorzką czekoladą, a druga z białą czekoladą, przygotowane na bazie kremówki i serka mascarpone. Składa się on z bezy, która znajduje się na samym wierzchu oraz
Kuchnia MagdaLenyKolejny deser z nasionami szałwii hiszpańskiej na blogu. Osobiście uwielbiam połączenie mleka kokosowego i chia. Pierwszy raz postanowiłem jednak spróbować go przygotować w czekoladowej formie, którą
Programista w kuchniKolejny deser z nasionami szałwii hiszpańskiej na blogu. Osobiście uwielbiam połączenie mleka kokosowego i chia. Pierwszy raz postanowiłem jednak spróbować go przygotować w czekoladowej formie, którą
Programista w kuchnismak śliwek, pomarańczy i oczywiście smak piernika. Jest wart tego, żeby go zrobić nawet dwa razy.... (tortownica o średn. 30-32 cm) Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki krupczatki 200 g masła (zimne, z lodówki) 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika(...)śliwkowych (najlepsze domowe) Składniki na glazurę czekoladowo-piernikową: 200 g cukru 70 g kakao 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika 130 mg śmietanki (30%) 125 g wody 1 pełna łyżeczka żelatyny Wykonanie ciasta kruchego: Mąkę przesiałam do miski, wsypałam cukier puder i przyprawę do piernika. Na koniec włożyłam
Kuchnia u KrysiCappuccino To ciasto jest w mojej rodzinie od dawna, z ubiegiem lat przepis ewoluował i powstało niezwykłe połączenie kremu cappuccino, bitej śmietany i kokosowej bezy. Ciasto to często gości na uroczystościach rodzinnych i zawsze szybko znika ze stoła. Składniki: Na biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła Na krem śmietanowy: 300 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2-2,5 łyżeczki żelatyny Na polewę czekoladową: 1/3 kostki margaryny lub masła 1 łyżka kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki wody Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubijać z cukrami do uzyskania gęstej, puszystej masy. Dodać przesianą mąkę z proszkiem
My sweet a lifesieci kremy NUTLOVE marki ALLNUTRITION. Kremy NUTLOVE to cała gama przepysznych, dietetycznych kremów, które są wspaniałym dodatkiem do kanapek, naleśników, pancakes, ciast i deserów. Świetne jako samodzielny „posiłek” albo też baza do stworzenia kremu do ciasta. Nie zawierają tłuszczu palmowego! Nie zawierają cukru! Nie zawierają soli! Nie zawierają tłuszczów trans! Słodzone maltitolem. Koniecznie wybierzcie swój ulubiony smak ( choć(...)ciastka zostawiając niewielką ilość ciasta. Ciastka układamy na blasze, robimy wgłębienie, nadziewamy kremem. Przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy ok. 13-14 minut w 170C. Studzimy! Smacznego! Ps. w wolnej chwili zaglądnijcie do sklepu i zobaczcie jakie cuda kryją się „na półkach”. Prawdziwe, słodkie, dietetyczne szaleństwo! Biorę w ciemno! https://sklep.sfd.pl/ The post FIT CIASTKA CZEKOLADOWE Z KREMEM ORZECHOWYM NUTLOVE
Ostra na SłodkoMurzynek to jedno z moich ulubionych ciast. Nie dość, że jest przesmaczny to dodatkowo banalny w wykonaniu. I tak, mam świadomość tego, że jeszcze lepszy jest z masłem. I tak, najlepszy jest z czekoladową polewą. Taki również niedługo wrzucę. Póki co, uboższa wersja. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju pół szklanki mleka 3 jajka(...)łyżka proszku do pieczenia duża garść rodzynek Olej, mleko i jajka dokładnie mieszamy w misce. Następnie dodajemy do nich mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i rodzynki, mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w 170 stopniach 30-40 minut (lub do suchego patyczka). Forma w której piekłam ciasto miała wymiary
KardamonovyMurzynek to jedno z moich ulubionych ciast. Nie dość, że jest przesmaczny to dodatkowo banalny w wykonaniu. I tak, mam świadomość tego, że jeszcze lepszy jest z masłem. I tak, najlepszy jest z czekoladową polewą. Taki również niedługo wrzucę. Póki co, uboższa wersja. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju pół szklanki mleka 3 jajka(...)łyżka proszku do pieczenia duża garść rodzynek Olej, mleko i jajka dokładnie mieszamy w misce. Następnie dodajemy do nich mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i rodzynki, mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w 170 stopniach 30-40 minut (lub do suchego patyczka). Forma w której piekłam ciasto miała wymiary
Kardamonovy