Zapraszam na słodki biały blok mleczny z kolorowymi bakaliami. Blok czekoladowy zawsze kojarzył mi się z dzieciństwem, chwilami pełnymi szczęścia i beztroski. Jeśli lubicie obłędnie słodką
Podróż w kulinariaPewnie wszyscy pamiętają to ciasto z dawnych a nawet bardzo dawnych lat ,ja ostatni raz robiłam je ponad 30 lat temu :) na zajęciach praktycznych w podstawówce
Wypieki ReneKolejny sernik, tym razem wiedeński z bakaliami i czekoladową polewą. Użyłam do niego kupionego na targu "prawdziwego" sera "od baby". Był tak
Kuchenne zapiski EdytyDziś coś na miłośników czekolady. Obłędny sernik, mocno czekoladowy, przekładany ptasim mleczkiem. Polecam również: Sernik cytrynowy Sernik z jabłkami Pomarańczowy sernik z kokosową pianką Sernik z
Tradycyjna KuchniaIdealny do deserów, placuszków, omletów, ciast, na kanapke itd itd itd :) Zachwalać mogłabym go bardzo długo.. Ale moje zachwalanie byłoby dłuższe niż sam przepis! Więc
CzarnawisienkaTak dzisiaj na szybko powstała taka babka . Mocno czekoladowa , wilgotna . Może być propozycją na wielkanocny stół , ale z racji tej ,że robi się błyskawicznie i nie
Malinowa KawiarenkaDzisiaj coś dla miłośników domowych słodyczy typu blok czekoladowy, ale o smaku kawowym. Przepis mam od cioci.Składniki:1 kostka masła1/2 szklanki wody2 szklanki cukru3 łyżki
Kuchnia domowa Anikominem lub keksówce, polać lukrem (polecam np. cytrynowy lub pomarańczowy, który dodatkowo doda smaku i aromatu), polewą czekoladową jasną lub ciemną bądź posypać cukrem pudrem. Jeśli wybieram opcję z lukrem lub słodką polewą to zazwyczaj zmniejsza ilość cukru dodanego do ciasta, tak by nie zasłodzić się jednym kawałkiem:) Dziś przedsmak Wielkanocy – prosty, pyszny i sprawdzony przepis na babkę marmurkową
Zasmakuj KuchniTort potrójnie czekoladowy: czekoladowy biszkopt przełożony czekoladowym kremem do tego polewa z mlecznej czekolady, dla przełamania konfitura z wiśni. Pyszny i elegancki, polecam. Czas przygotowywania: 90 min Czas pieczenia: 40-50 min Czas chłodzenia: co najmniej 1 godzina Składniki: (na tortownicę 21 cm) Biszkopt: 7 jaj 165 g cukru 130 g mąki 45 g kakao 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej(...)łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli * Proporcje na biszkopt dla różnych wielkości tortownic: Krem czekoladowy: 500 ml śmietanki 36 % 250 ml śmietanki 30% 400 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 200 g lekko gorzkiej czekolady (ok. 50 % masy kakaowej) Dodatkowo: słoiczek konfitury wiśniowej ok. 300 g płyn do nasączania (może być osłodzona herbata z dodatkiem alkoholu
Słodki Blogwiaderka) 200 g waniliowego serka homogenizowanego 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego Polewa czekoladowa: 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła 2 łyżki naturalnego ciemnego kakao Dodatkowo: ok. 200 g nadziewanych pierniczków w czekoladzie kilka kostek startej białej czekolady Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, przesiać na stolicę(...)pieczenia (boki niczym nie wykładać). Ponakłuwać ciasto widelcem, po czym wstawić do lodówki na 15 minut. W międzyczasie, gdy ciasto się chłodzi, rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Spód ciasta podpiec przez ok. 15-20 minut, aż boki zaczną się rumienić. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Masa serowa: Miękkie masło utrzeć z cukrem do jasności. Następnie dodawać po jednym
Nastoletnie Wypiekaniekierowniczki polskiej szkoły gospodarstwa domowego w Orłowej, „Nasza kuchnia” wydanej w 1937 roku w Czeskim Cieszynie nakładem Zjednoczenia Związków Niewiast Katolickich w Czechosłowacji. Ciasto : z mąki, masła, cukru i żółtka zagnieść ciasto. Podsypując lekko mąką ciasto wywałkować na grubość około 0,5 cm. Wykrawać placuszki o średnicy około 4 cm. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować lekko(...)wymieszać. Ciastka polać czekoladą, każde udekorować orzeszkiem laskowym. Ciasto : 105 g mąki pszennej, 70 g masła, 35 g cukru, 1 jajko, krem : 100 ml mleka, szczypta cynamonu, 70 g cukru, ekstrakt waniliowy, 140 g posiekanych (w drobną kostkę) orzechów laskowych, 50 g czekolady deserowej, 50 g zimnego masła, polewa czekoladowa : 100 g czekolady deserowej, 30 g masła, 30 g cukru
królestwo garówWielkanocna krzątanina. Baba babę goni, a za babą mazurek. Gdzieś się chowa czekoladowy zajączek, zerkając z zaciekawieniem na kilka małych kurek. Gluten jest bardzo ważnym składnikiem w naszej diecie, reguluje bowiem pracę układu pokarmowego, ma działanie zbliżone do błonnika. Dlatego nie zaleca się, jeśli dana persona nie ma żadnej nietolerancji glutenu czy celiakii(...)więc coraz częściej poszukiwane są przepisy na bezglutenowe wypieki, tym bardziej w takim okresie, jakim jest Wielkanoc. Piegusek to bardzo łatwe, szybkie i pyszne ciasto na białkach, z dużą ilością maku. Lekkie, puszyste i naprawdę kuszące. Polecam z całego serca! PIEGUSEK BEZGLUTENOWY /z zeszytu Babci; zmodyfikowany;/ 5 białek sok z 1 pomarańczy 100g rozpuszczonego masła
W kuchni Karmel-itkiresztę składników ,krótko zmiksować i przelać do średniej tortownicy lekko natłuszczonej.Piec w temp.180stop.z termoobiegiem 45min.Przygotować gnache, polewę czekoladową .100ml śmietanki 36% zagotować .Zdjąć z ognia i dodać 150 g czekolady gorzkiej. Mieszać ,aż do rozpuszczenia czekolady.Wierzch ciasta posypać wiśniami z alkoholu i polać gnache.Torcik jest lekko wilgotny, orzechy chrupią, a polewa miękka i lśniąca
Kulinarny karnet ChristopheraDzisiaj coś dla prawdziwych łasuchów. Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu. Bardzo aromatyczne i smaczne. Słonecznik przyjemnie chrupie w polewie czekoladowej, a herbatniki nasączone alkoholem przełamują, orzeźwiają smak, więc radzę go nie pomijać. Słodko, czekoladowo i pysznie. Inspirację dostałam od jednej z czytelniczek Pani Marleny Łabędzkiej, której dziękuję, przepis zmodyfikowałam, bardzo polecam… Porcelana ze sklepu(...)przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. 6. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić
Mała Cukierenka