ciasto czekoladowe - 20638 przepisów (strona:766/1376)

Ciasto z ciastkami oreo 108

lodówce, najkorzystniej przez noc. Następnego dnia, lub po kilku godzinach chłodzenia, dekorujemy górę ciasta, możemy zetrzeć kawałki czekolady, białej, mlecznej lub gorzkiej i udekorować ciasteczkami. Ja wylałam polewę zrobioną ze śmietany 36% i rozpuszczonej czekolady gorzkiej, którą później schłodziłam w lodówce 30 minut. Polewa czekoladowa 100 g czekolady gorzkiej( tabliczka wedla) 100 ml śmietany kremówki  36%(pół opakowania

Kurnikowo
Zdrowe ciasto banoffee z kokosową bitą śmietaną 204

Chrupiący spód z ciasteczek owsianych z dodatkiem masła orzechowego idealnie komponuje się z pokrywającą go warstwą czekoladowego kremu. Wbijając łyżeczkę dalej znajdziemy dojrzałe, słodkie banany przykryte puszystą bitą śmietaną z mleczka kokosowego... lekko posłodzona erytrolem, ale można także wykorzystać miód. Jak dla mnie ciasto jest lepsze niż z niejednej cukierni :) Spód: 180 g ciasteczek owsianych, bez cukru np digestive

Chocolate Muffin Blog
Tarta z wiśniami 76

Tarta z wiśniami to bardzo proste ciasto na kruchym spodzie z wiśniami. Ta tarta to połączenie klasycznego kruchego ciasta z dodatkiem delikatnie kwaśnych wiśni. Górę tarty zdobi kratka zrobiona z ciasta kruchego. Tarta wiśniowa na kruchym cieście to fajny deser, który można zrobić z wyprzedzeniem i podać na zimno lub w temperaturze pokojowej. Na pewno zrobi wrażenie na Twoich gościach(...)wersji na słodko. Jedną z moich ulubionych tart jest tarta z truskawkami i borówkami, albo bardzo czekoladowa tarta czekoladowa. Tarta z wiśniami składniki Dodatkowo U mnie szklanka ma pojemność 250 ml. Masła i smalcu nie wyciągamy wcześniej z lodówki dodajemy te składniki do ciasta zimne, prosto z lodówki. Tarta z wiśniami przepis Na stolnicę, albo na blat przesiewamy mąkę, dodajemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krajanka piernikowa 79

Obtoczone w lukrowej glazurze kawałeczki ciasta piernikowego uwielbiamy oboje i pieczemy niezależnie od pory roku. W Internecie znajdziesz wiele różnych przepisów na świąteczne ciasta i ciasteczka, ale przepis na krajankę piernikową jest dla mnie wyjątkowy.  O tej porze roku, na krótko przed Bożym Narodzeniem, kiedy czas jest dla wszystkich towarem deficytowym, krajanka z ciasta piernikowego jest doskonałym rozwiązaniem. Mimo(...)stwardnieje do Świąt.    Na blogu znajdziesz też inne przepisy na pierniki piernik żydowski lekach proste ciasto piernikowe piernik świąteczny piernik gryczany za śliwką piernik staropolski dojrzewający piernik z automatu do chleba świąteczny tort piernikowy piernik czekoladowy   Tradycyjna krajanka piernikowa (kostka piernikowa) w glazurze.   Krajanka piernikowa 250 g miodu pszczelego  125 g cukru

Cztery Fajery
Sernik piernikowy według przepisu Pawła Małeckiego 391

posypania ciasta Przygotowanie kruchego ciasta: Mąkę i kakao przesiewamy do sporej miski. Dodajemy przyprawę do piernika, cukier, cukier waniliowy oraz margarynę. Wyrabiamy ciasto w trakcie dodając żółto. Kiedy ciasto będzie gotowe formujemy je w wałek, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w zamrażalniku na około 1h. Przygotowanie spodu: Na małym ogniu w garnuszku rozpuszczamy margarynę, czekoladę oraz miód. Dodajemy przyprawę(...)Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, następnie łączymy z ubitymi jajkami i przestudzoną masa czekoladową. Całość przelewamy do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 18-20 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Ścinamy górną warstwę ciasta i kruszymy na małe części. Przygotowanie masy serowej: Twaróg sernikowy, cukier, cukier

Kolizje Smaków
Tort czekoladowo truskawkowy 240

zrobić tort czekoladowo truskawkowy? Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Truskawki myjemy i odkładamy na ściereczkę do wyschnięcia. Biszkopty przekrawamy na pojedyncze blaty – mi wyszły 4. Można poukładać je sobie na kawałkach papieru do pieczenia wtedy łatwiej przenosić je na stole i mniej się kruszą. Jeśli ciasta nie będą jadły dzieci(...)śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietanFixem. Do sztywnej śmietany dodajemy po łyżce serek mascarpone i mieszamy na wolnych obrotach miksera. Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę kremu. Truskawki

Ciastkozercy
Jak zrobić tort w stylu drip cake 118

Ostatnio bardzo popularne stały się torty w stylu drip cake, czyli polane czekoladą która ściekając po bokach tworzy coś na kształt czekoladowych sopli. Mnie również porwała ta moda i postanowiłam na urodziny zrobić sobie taki drip cake. Jak zrobić taką polewę? Żeby otrzymać efekt drip cake trzeba przygotować ganache, czyli nic innego jak połączenie śmietanki i czekolady. Składniki: 100g czekolady(...)ostygnięcia, nie może być gorąca bo rozpuści masę ale nie może być też zimna bo nie spłynie po bokach tylko od razu zastygnie. Ganache powinno być lekko ciepłe, natomiast ciasto musi być dobrze schłodzone w lodówce lub w zamrażalniku jeśli chcesz skrócić czas. Kiedy wszystko ma już odpowiednią temperaturę możesz przystąpić do najbardziej ekscytującej części – dekorowania swojego tortu. Jest

Słodki Blog
Mazurek czekoladowo bakaliowy 172

Już w zeszłym roku zainspirował mnie ten mazurek. Jest mocno czekoladowy, jednak dosyć słodki mimo iż pominęłam słodką chałwę i zmniejszyłam trochę ilość cukru. Za to jest mocno bakaliowy. Nie mam w domu takiego dużego talerza by mazurek podać w całości i by ładnie się prezentował na stole. Podałam go na złotym grubym podkładzie ,który kupiłam w OpakowaniaCukiernicze.pl   Oprócz(...)mają również szeroki wybór pudełek i opakowań do ciast i tortów. Składniki: Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej typ 500 170 g zimnego masła 1 żółtko surowe 1 żółtko gotowane 80 g cukru 1 kopiasta łyżka kakao 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Pomada czekoladowa: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 530 g 200 g gorzkiej czekolady 1 łyżka esencji waniliowej

Ala piecze i gotuje
Co zrobić z poświątecznym ciastem? 87

kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z łyżką oleju kokosowego. Na koniec kulki otaczaj polewą czekoladową i ponownie układaj na talerzu. Gotowe cake balls wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. Najlepiej, jeśli będziesz je przechowywał w chłodnym miejscu (np. lodówce :)). Smacznego Artykuł Co zrobić z poświątecznym ciastem? pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Ciasto kakaowe z miętową śmietanką 264

murzynek z bitą śmietaną o aromacie mięty. Na tę porę roku idealne;) Samo ciasto jest przyjemnie wilgotne (mam wrażenie, że z każdym kolejnym dniem smakowało mi coraz bardziej), a masa orzeźwiająca. Wyjęte wprost z lodówki smakuje zdecydowanie najlepiej;) PS. Jeśli chodzi o dekorację z polewy czekoladowej, to mój wewnętrzny krytyk daje o sobie znać dość mocno i doskonale zdaję sobie

Smaki Na Talerzu
Ciasto Prince Polo z kremem i brzoskwiniami 208

pszennej,  szklanka cukru,  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  budyń czekoladowy,  2 łyżki kakao.   Białka ubić, stopniowo dosypywać cukier. Dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem. Na koniec dodać sproszkowany budyń oraz kakao. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 25x36cm. Piec

Z miłości do słodkości
Babeczki szpinakowo miętowe 125

Babeczki z wiosennej rabatki. Z kremem z dodatkiem szpinaku , czekoladowe i przysłowiową wisienką w środku. Takie małe co nieco do kawy. Szpinak zalecam dodać świeży i zapewniam że nie czuć go w kremie, bo dodajemy małe ilości jego. babeczki: 80 g roztopionego masła 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki  kakao(...)mleko, dodaję jajka, kakao, sól, roztopione wystudzone masło, cukier i łączę mikserem. Do masy płynnej przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję startą czekoladę gorzką i mieszam wszystko mikserem. Ciasto wykładam do papilotek 2/3 wysokości, u mnie wyszło 12 sztuk.Do każdej babeczki dodaję malinę mrożoną. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni góra dół i piekę 20-25  minut

wesoła kuchnia
Mazurek czekoladowy z masą krówkową 181

łyżki dżemu z czarnej porzeczki około 150 g masy krówkowej z puszki Przygotowanie mazurka czekoladowego z masą krówkową: 1. Obie mąki wymieszać z cukrem. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło oraz żółtka. Składniki zmiksować malakserem lub szybko posiekać nożem i zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i uformować(...)stopni C przez 15 minut. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia. 2.  Czekoladę drobno pokroić, przełożyć do niedużego pojemnika ( miski lub rondelka ). Śmietankę zagotować, gorącą wlać do białej czekolady. Mieszać bardzo dokładnie, aż czekolada zupełnie się rozpuści. 3.   Na kruchym spodzie rozsmarować dżem z czarnej porzeczki. Następnie na dżem wylać ganach czekoladowy. Przy pomocy rękawa cukierniczego z tylką

kolorowotorcikowo
Kakaowe kruche ciasteczka 122

wersji na Halloween, ale równie dobrze można je przygotować używając dowolnej foremki. Ciasteczka są puszyste i bardzo kruche, gdyż ciasto jest ucierane. Podczas wałkowania trzeba wykazać się cierpliwością, ale efekt smakowy wynagrodzi Wam wszystkie trudy. Można je ozdobić lukrem, polewą czekoladową i obsypać orzechami. Przepis ze strony BBC Good Food . Polecam! Kakaowe kruche ciasteczka Składniki na 20 sztuk: 125g miękkiego(...)jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy żółtko, mleko i wanilię i miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy z kakao i solą, dodajemy do utartych składników i miksujemy do powstania jednolitego ciasta. Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy godzinę w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wycinamy dowolne kształty (ciasteczka najlepiej zostawić na papierze, a zebrać tylko resztki

Smak mojej kuchni
Tort czekoladowo - kawowy z nutą powideł 61

lodówce, do chwili gdy zacznie się ścinać. Masa czekoladowa: Składniki: 1 tabliczka gorzkiej lub deserowej czekolady 4 łyżki kremu czekoladowego 1/2 kostki masła Wykonanie: Rozpuszczamy połamaną na kostki tabliczkę czekolady - w kąpieli wodnej, lub w mikrofalówce. Studzimy chwilkę. W misce miksujemy 1/2 kostki miękkiego masła z 4 pełnymi łyżkami kremu czekoladowego ( nutellą lub innym, nutelli oczywiście niedorównującym ). Dodajemy rozpuszczoną(...)biszkopta ścinamy cieniutko wierzchnią warstwę - wystarczy go wyrównać, ściąć samą skórkę, by nasączyć ciasto. I nasączamy - zaparzoną  kawą, nie żałujcie i obficie naponczujcie biszkopt. Na nasączony jak biszkopt biszkopt wykładamy łyżką całą masę powidłową i równiutko rozsmarowujemy po powierzchni. Na powidła wykładamy masę czekoladową, wyrównujemy. Teraz robótki ręczne. Każdy z małych biszkopcików nasączamy w kawie i układamy na warstwie

Kronika Piekarnika