ciasto czekoladowe - 22798 przepisów (strona:761/1520)

Tarta cytrynowa z czekoladą 318

duży dostęp do owoców, ale tym razem po prostu mieliśmy ochotę na coś słodkiego, czekoladowego i jednocześnie orzeźwiającego. Bo właśnie taka jest ta tarta. Klasyczny kruchy spód, krem na bazie lemon curd i mascarpone no i czekolada. Oczywiście największym plusem tego typu ciast jest dowolna możliwość ich modyfikacji. I dlatego moja kolejna tarta była identyczna, ale zamieniłam czekoladę na truskawki(...)bardzo cytrynowy możecie zużyć całość Polewa czekoladowa: – 100 ml śmietanki kremówki 30% – 75 g gorzkiej czekolady Śmietankę delikatnie podgrzewamy na najmniejszym ogniu (nie gotujemy). Wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady i połączenia się składników. Zdejmujemy z palnika i gdy polewa lekko ostygnie i zacznie tężeć wylewamy ją na ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki

Relaxtime
Pierniczki toruńskie – mięciutkie od razu po upieczeniu 65

przygotujecie je wcześniej przed świętami, to raczej nie dotrwają do Bożego Narodzenia, gdyż kuszą swoim korzennym zapachem już z daleka. Ciasto na pierniki jest bezproblemowe do przygotowania, łatwo się zagniata, wałkuje i wykrawa. Pierniczki po upieczeniu oblać polewą czekoladową, ale równie dobrze możecie je przyozdobić lukrem, bądź zostawić bez żadnych dodatków.   Składniki na pierniczki toruńskie (około 50 sztuk(...)jednolite ciasto. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na około 45 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na stolicy delikatnie oprószonej mąką na cienki placek o grubości do 0,5 cm. Z ciasta wykrawaj dowolne kształty. Ciastka odstaw na bok, a ciasto, które pozostało zagnieć jeszcze raz, rozwałkuj i znowu wykrawaj pierniczki. Rób tak do momentu, aż ciasto się skończy. Pierniki

e-PrzepisyKulinarne
Urodzinowy tort Mimi z musem czekoladowym, truskawkami i ganache 191

tego 18 - ste. Z tej okazji zrobiłam jej mega wypasiony tort czekoladowy z musem czekoladowym i truskawkami. Tort poszedł w mgnieniu oka.  Był pyszny, bo oczywiście czekoladowy. <3 Składniki na biszkopt: 5 jajek 1/4 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią, ekstrakt z wanilii(...)patyczek jest suchy to znaczy ze ciasto jest gotowe. Wykładamy ciasto z piekarnika i odkładamy pod przykryciem np. ściereczki do ostudzenia. Gdy ciasto jest ostudzone można wyłożyć z formy. Odkładamy do wystudzenia. Składniki na mus czekoladowy: 245 g mleka 55 g żółtek jaj 50 g cukru 20 g skrobi ziemniaczanej 40 g mlecznej czekolady 80 g gorzkiej czekolady

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Mousse au Chocolat z Likierem Kokosowym (mus czekoladowy) 241

jajka szczypta soli 3-4 łyżki likieru kokosowego (użyłam Coconut Milk Canari ) DODATKOWO UŻYŁAM: 100 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka cukru pudru czekoladowe foremki mini czekoladowe trójkąty białe czekoladowe mikro krople mleczne mix Wykonanie: W pierwszej kolejności dokładnie myję jajka w gorącej wodzie i oddzielam białka od żółtek. Potem rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej. W czasie kiedy czekolada rozpuszcza(...)już wmieszaną ostatnią część białek dodałam po jednej łyżce likieru kokosowego. Łyżka po łyżce. W tym momencie mus powinien mieć konsystencję surowego ciasta na biszkopt, moje biszkopty mają zbliżoną konsystencję. Teraz tak. Jak nie macie czekoladowych foremek macie trzy wyjścia: kupić, zrobić na przykład w silikonowych foremkach na muffiny lub po prostu przelać do kieliszków lub pucharków. Ja musem wypełniłam

Blondynka Gotuje
Donaty 128

jajka i dodajemy sól. Wyrabiamy ciasto przy pomocy robota lub ręcznie. 3. W międzyczasie dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne. 4. Wybronione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. 5. Po upływie czasu ciasto wałkujemy na grubość 1 centymetra. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółeczka za pomocą kubka(...)ciasta i możemy go wyjąć. Dzięki temu zabiegowi, oponki zachowają ładny kształt. 11. Oponki smażymy na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. 12. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy do niej łyżkę masła i kilka łyżek mleka. Dokładnie mieszamy do połączenia. 13. Donaty zanurzamy w ciepłej polewie czekoladowej i posypujemy

Alle Dobre!
Szybki piernik świąteczny 88

Piernik to jedno z najbardziej popularnych ciast świątecznych. Powinien znaleźć się w każdym domu, bez wyjątku. Piernik świąteczny z tego przepisu jest bardzo prosty

Alle Dobre!
Marchewkowy tort z kremem śmietankowym i ananasem 140

cake - tort o aksamitnym smaku  Smak lata - migdałowy tort z owocami  Torcik z musem mango Tort czekoladowo-miętowy Tort jagodowy Tort ze szpinakiem "Leśny mech" Tort czekoladowo-gruszkowy - obłędny i uzależniający:) Marchewkowy tort z kremem śmietankowym i ananasem Składniki: ciasto: 200g marchwi 140g cukru trzcinowego 3 jajka 100ml oleju (np. rzepakowy, słonecznikowy) 200g mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Obiad gotowy
Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia) 8175

robi się je błyskawicznie, bez piekarnika, bez obawy o zakalec:). Trudno uwierzyć, że robię tego typu ciasto po raz pierwszy. Postanowiłam spróbować od ciasta przypominającego w smaku popularne pralinki Ferrero Rocher. Smak jest bardzo zbliżony, mocno czekoladowy a mały kawałek zaspokaja apetyt na słodycze.  250g herbatników kakaowych 1 puszka masy krówkowej czekoladowej 500g sera mascarpone 250ml śmietanki(...)wafelkami. Pokrywamy ją kolejną warstwą herbatników. Smarujemy je pozostałą masą kajmakową, przykrywamy kolejnymi herbatnikami. Na wierzchu smarujemy białą masą. Posypujemy startą czekoladą i pozostałymi orzechami. Dekorujemy pralinkami.  4. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc by herbatniki zmiękły

Szefowa kuchni
Czekoladowe cynamonki z owocami na dobry Luty 30

zatęskniłam za drożdżową słodkością pełną smaku, która mieści się w dłoni, dlatego zapraszam dziś na czekoladowe cynamonki wypełnione malinami i jeżynami, których ostatnią paczuszkę znalazłam na dnie zamrażarki. Cynamon w nadzieniu pysznie podbija smak owoców i dodaje zimowej przytulności, a kawałeczki czekolady w drożdżowym cieście pysznie rozpuszczają się na języku i pozostawiając rozkoszne uczucie tłuściutkiej przyjemności ♥ To takie bułeczki, które(...)pominąć owoce zupełnie, pozostawiając czekoladowe ślimaczki z ciepłym aromatem cynamonu w swej pysznej podstawowej wersji :) A jeżeli lubujecie się najbardziej w tradycyjnych smakach, to najzwyklejsze i najpyszniejsze cynamonki Kanelbullar też są na blogu, o TUTAJ ! A tymczasem zapraszam na filiżankę kawy z młodym Lutym i czekoladowymi cynamonkami i niech nam się wiedzie! :) Czekoladowe cynamonki z owocami na ok. 20 bułeczek

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Jogurtowe pankejki śniadaniowe (pancakes) 180

sodzie. Są proste i szybkie w wykonaniu oraz bardzo uniwersalne, możemy podać je z cukrem pudrem, miodem, syropem klonowym, kremem czekoladowym albo z owocami. W sam raz na drugie śniadanie, podwieczorek lub kolacje. Polecam!     Składniki: Ciasto: 250g mąki 250g jogurtu naturalnego 50g roztopionego masła 50g cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej opcjonalnie: łyżka oleju do posmarowania

Blog z Apetytem
Keto eklerki (Paleo, LowCarb) 183

specjalnie nowy, bo podstawą keto eklerków jest prawie takie samo ciasto parzone jak w przypadku keto pączków . keto eklery Ciasto parzone – wydanie drugie, zmienione Co w praktyce oznacza „prawie”? Ano biorąc pod uwagę fakt, że do użycia kremu budyniowego zużywa się same żółtka , spróbowałam – dla równowagi – wykonać ciasto parzone na bazie samych białek . Co prawda ostatnio znalazłam super sposób(...)trochu suchej mieszanki ciągle mieszając aż powstanie elastyczne ciasto, które odchodzi od ścianek garnuszka. Odstawić do lekkiego przestygnięcia (ok. 5 – 7 minut). Po tym czasie ciasto miksować dodając białka jedno po drugim. Dodać ekstrakt z wanilii oraz cream of tartar. Miksować jeszcze przez ok 2 minuty. Odstawić ciasto na ok. 15 minut. Po tym czasie przełożyć do rękawa cukierniczego

Modern Cave Girl
Na początku był sklep ... 2-gie urodziny bloga w objęciach Kucharza, pod Szczęśliwą Siódemką. Mazurek razowy. 207

pierwszych ciast, jakie upiekłam w mojej samodzielnej kuchni i od tego czasu co roku kilka pojawia się na wielkanocnym stole. Mam swoje ulubione, ale tym razem chciałam upiec inny, z Kucharza Warszawskiego , z wydania z 1914 roku , które należało do Karolki i które także odnalazłam na strychu - pisałam o tej książce już wcześniej tu i tu (klik). Wybrałam czekoladowy mazurek(...)krucho-ciągnące - ma bardzo ciekawą strukturę przypominającą lekko ciągnące batoniki owsiane.  Myślę, że dłuższe pieczenie nie jest absolutnie wskazane, ponieważ ciasto byłoby zbyt twarde. Upiekłam dwa malutkie mazurki - prostokątny z pigwą i czekoladą, i okrągły różano-czekoladowy.  Na mazurek pigwowo-czekoladowy:  kandyzowana pigwa (można zastąpić konfiturą pigwową) nalewka pigwowa 85 g gorzkiej czekolady 125 ml śmietany kremówki

KUCHARNIA
Brownie z malinami bez glutenu i tłuszczu 146

mogą spożywać glutenu, a to przecież najczęstszy składnik wypieków. Co zrobić w takiej sytuacji? Oj, to proste! Stworzyć taką wersję ulubionego ciasta, które może zjeść każdy. Właśnie taki przepis dziś dla Was przygotowałam. Fajne, lekkie brownie, bardzo czekoladowe, z dodatkiem malin, a to wszystko bez dodatku masła i z mąką ziemniaczaną, którą równie dobrze, można byłoby zamienić na mielone orzechy(...)masy dodajemy sok i przesiana mąkę ziemniaczaną.Masę przelewamy do dużej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (jej wielkość wpłynie na długość pieczenia - im większa forma tym cieńsze ciasto, a co z tym idzie krótszy czas pieczenia).Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 1750`C około 30 minut. Ciasto studzimy w formie.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Przepis #150 Letnia pizza z owocami 148

owocami. Uwierzcie, że warto spróbować!  Wartości odżywcze (tylko ciasto) na 100 g: 207 kcal w tym: B: 6,5 g; W: 32 g; T: 6.  Składniki - 200 g mąki orkiszowej - 200 ml letniej wody - 1 łyżka oleju kokosowego - 15 g drożdży  - odrobina cukru kokosowego Dodatki - sos czekoladowy czyli zbelendowane truskawki z kilkoma daktylami i kakao - ilość zależy(...)resztę mąki oraz rozpuszczony olej kokosowy. Całość łączymy i zagniatamy. Pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na kaształt pizzy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut.   Kiedy pizza delikatnie przestygnie smarujemy ją sosem czekoladowym a następnie układamy ulubione owoce.  Pizza najlepiej smakuje kiedy jest lekko ciepła. Dodatkowo wierzch można polać sosem

Health-Fit-Life