masła- 150 g margaryny- 50 g kaszy manny- 50 g rodzynków- 10 jajek- skórka z jednej pomarańczy- sok z połówki cytrynypolewa czekoladowa- 2 łyżki cukru pudru- 2 łyżki wody- 2 łyżki kakao- 1 łyżeczka olejuPrzygotowanie:Składniki na ciasto kruche łączymy, zagniatamy a następnie schładzamy 15 minut w lodówce. Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia
Zainspirowana w kuchniPyszne lekko wilgotne ciasto które na początku miało być zebrą ale moja miłość do czekolady sprawiła że masy czekoladowej zrobiłam tak dużo że wyszedł marmurek. Polecam. Obiecuje będzie pyszny. 3 jajka bardzo duże XL lub 5 jajek M 2,5 szklanki mąki dodatkowo 3 łyżki 1,5 szklanki cukru 1 szklanka wody 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)gładka masę. Podziel masę na pół. Do jednej połowy dodaj 3 łyżki kakaa do drugiej 3 łyżki mąki. Wlej na blachę najpierw warstwę jasną potem ciemną. Ja piekłam to ciasto na bardzo dużej blasze dlatego jest dość niskie. Piekłam je 45 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Jeśli będziecie piec ciasto w mniejszej blasze może to zająć nieco
cukrem pudrem posypanebrownie. Truskawkowe czapeczki Świętego Mikołaja to słodkie, łatwe i pyszne małe przekąski na Święta Bożego Narodzenia . Brownie jest idealnie czekoladowe i fantastyczne na jeden kęs! Kiedy połączymy brownie z serkiem śmietankowym i truskawkami to zaczyna powstawać prawdziwa magia. To dekadenckie ciasto wykonane z mąki migdałowej jest idealne dla osób na diecie bezglutenowej . Poza tym brownie jest idealne dla osób
Zdrowy Styl Joannypodczas pieczenia. Wstawiamy blachę do piekarnika. Pieczemy ok. 20-25 minut, tak, by eklerki nabrały ładnego, złotego koloru. Upieczone eklerki zdejmujemy z blachy i studzimy – jeśli mamy jeszcze pozostałości ciasta (a prawie na pewno tak jest), to teraz mamy okazję, żeby je wyłożyć i upiec kolejną serię przepysznych ciastek. Eklerki można pokroić wzdłuż bądź nabić szprycą – jednak wtedy nałożymy zdecydowanie(...)krem i przykrywamy górną. Deser już prawie gotowy – teraz tylko wierzch możemy posypać cukrem pudrem lub – co bardziej polecam – polać polewą czekoladową mleczną, lub przygotowanym lukrem. Uwaga! Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika – wtedy ryzykujemy tym, że ciasto opadnie, nierównomiernie się przypiecze bądź wyrośnie krzywo. Smacznego! Post Pyszne i słodkie – eklerki pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wykorzystanie białek pozostałych z pieczenia np. ciast drożdżowych. Trzymane pod przykryciem pozostanie świeże i wilgotne przez kilka kolejnych dni. SKŁADNIKI KEKS 220 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 7 białek 200 g(1 szklanka) cukru 200 g masła 200 g orzechów włoskich POLEWA CZEKOLADOWA 100 ml śmietanki 30% 100 g gorzkiej czekolady WYKONANIE(...)przesianą mąkę i rozpuszczone masło. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Pod koniec dodajemy posiekane orzechy. Ciasto przekładamy do formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce, dekorujemy ciepłą polewą. POLEWA CZEKOLADOWA: W rondelku zagotowujemy śmietankę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną na kostki czekoladę i odstawiamy na 1 minutę. Mieszamy rózgą
cool and mintygotowego (kajmaku) solone orzeszki ziemne polewa czekoladowa (kilka kostek gorzkiej lub mlecznej czekolady) Przygotowanie Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. W drugiej misce zmiksować masło, dodawać powoli utarty kogel-mogel (z pkt. 1). Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia i porcjami ( na zmianę z mlekiem) dodawać do ciasta, stale miksując. Na końcu dodać 3/4 puszki mleka skondensowanego(...)garnku z wodą, e w. dodać odrobinę mleka jeśli masa jest zbyt gęsta. Półpłynną masą polać ciasto. Podobnie roztopić czekoladę (można wykorzystać w tym celu puszkę po kajmaku). Drobno posiekane orzeszki ziemne posypać bezpośrednio na polewę kajmakową. Całość zaś ozdobić polewą czekoladową tworząc "esy-floresy". Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comfeta, nadzienie możecie dowolnie modyfikować. Bułki świetnie będą smakowały nadziane pieczarkami, cebulą, kiełbasą, warzywami lub każdym innym wytrawnym nadzieniem. Jeśli dodamy do ciasta 4-5 łyżek cukru i zmniejszymy ilość soli bułki możemy nadziać owocami, dżemem, masłem czekoladowym, lub wszystkim na co mamy ochotę. Polecam! Składniki na bułki ze szpinakiem i serem feta: na 6 sztuk 300 g mąki(...)drożdży instant dodajemy je do mąki, dokładamy cukier, zalewamy mlekiem i dodajemy kolejno pozostałe składniki). Wyrośnięty rozczyn przekładamy do mąki, dodajemy maślankę, olej, sól i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (około 8 minut). Gotowe ciasto smarujemy olejem, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. NADZIENIE: 80 g sera feta 80 g kremowego twarożku (naturalnego
Rozpustne gotowanieMiękkie, delikatne i błyskawiczne w przygotowaniu ciasto makowe. Świetne dla osób, które mają w domu mak, a niestety nie są w stanie go zmielić. Poniższe ciasto będzie idealnie pasować do kubka niedzielnej kawy. Składniki na formę keksową 30 cm: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka zwykłego cukru 0,5 szklanki suchego maku 250 g masła (standardowa kostka(...)minut w 180ºC (pamiętajcie ciasto musi lekko się zarumienić, a gdy wbijecie w niego patyk to musi być suchy!). Przygotowane ciasto ostudzić. Na sam koniec polać polewą (cukier puder z 2-3 łyżkami wody) i dodatkowo można ozdobić płatkami czekoladowymi. Kroić dopiero wtedy, gdy polewa zastygnie. Smacznego :) W rondelku rozpuścić masło i cukier Białka ubić na sztywna pianę Pozostałe składniki
Ugotowaćbędę skromna…. Och jakie to dobre mi wyszło! Pączusie na mące orkiszowej z wyczuwalnym smakiem bananów i cynamonu smakują wybornie! Do tego sos czekoladowy…. Mmmm!!!!! Bananowe mini pączki orkiszowe Bananowe mini pączki orkiszowe Składniki: MOKRE 2 banany (ok 220 g po obraniu) 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżka wódki lub spirytusu SUCHE 200 g jasnej mąki(...)mieszając łyżką. W głębokim garnuszku rozgrzewamy olej (powinno go być przynajmniej do połowy naczynia). Dwoma łyżeczkami nakładamy ciasto formując łezki\kulki. Smażymy na brązowy kolor. Pączusie powinny się same obracać. Gotowe wykładamy i osuszamy na ręczniku papierowym. Pączusie cudownie smakują z sosem czekoladowym, waniliowym lub musem z owoców czy konfiturą. Przygotowuje się je ekspresowo! Z powyższych składników wychodzi
Mój pomysł naciasto, które często pojawia się na stołach w czasie świąt wielkanocnych. Jest to bardzo puszyste i wilgotne ciasto, które wyróżnia się znakomitim aromatem i smakiem wanilii. Można ją udekorować czekoladą, lukrem, posypką cukrową, cukrem pudrem, lub bakaliami, co dodatkowo podkreśli jej wyjątkowy charakter i sprawi, że będzie idealnym elementem świątecznego stołu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Babka Budyniowa SKŁADNIKI: Ciasto : jajka(...)kąpieli wodnej. Mieszamy do dokładnego połączenia składników i wylewamy na wystudzoną babkę pomiędzy paskami z białej czekolady. Dekorujemy babkę czekoladowymi jajeczkami. |TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na pyszne wypieki wielkanocne. Kliknij w zdjęcie poniżej i zobacz przepisy na Ciasta Wielkanocne Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube
Rita creativekokosowych; - szklanka napoju ryżowego; - 1/2 szklanki wody; - szczypta soli. Sposób przygotowania: - wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, niezbyt gęstą. Gdyby ciasto wyszło za gęste - dolać troszkę wody. Smażyć na łyżce oleju kokosowego. Moja wersja podania - z pokruszonymi muffinkami/ciastkami czekoladowymi, plasterkami kiwi i dżemem 100% z czarnego bzu Łowicz. Propozycja podania z czekoladowymi muffinkami poniżej. Czekoladowe pokruszone muffinki (na zdjęciu) - przepis
MintTasteInne, wymyślne i bardziej złożone ciasta przegrywają właśnie z sernikami. Zawsze, kiedy nastrój u taty nie jest najlepszy, a wszystko naraz się psuje i nie ma wtedy na nic czasu, kawa i kawałek sernika (lub dwa, trzy... ;)) od serca są na miejscu i wywołują uśmiech. Tym razem wersja pomarańczowa, z nutką wanilii, płatkami czekoladowymi i delikatnym spodem z dodatkiem mojego(...)szklanka) 2 szklanki mleka łyżeczka domowego ekstraktu z pomarańczy skórka otarta z jednej, niewoskowanej pomarańczy do dekoracji: płatki czekoladowe Decorada Delecta Wszystkie składniki na spód zagnieść. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić w miarę równomiernie ciasto. Nakłuć widelcem i piec przez 10 minut w 180 stopniach, przestudzić. Twaróg przecisnąć przez praskę, dodać 4 żółtka i 2 jajka, budyń
FitKotDzień Kobiet? :) Ciasto na małą blachę Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki wody szczypta soli 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 900 g musu jabłkowego 2 galaretki cytrynowe Krem: 2 budynie waniliowe 600 ml mleka 2 łyżki cukru 250 g masła 2 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa: 1/3 kostki masła(...)masę jabłkową i równo go rozprowadzamy. Polewa czekoladowa: W garnuszku rozpuszczamy masło. Zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier puder. Mieszamy tak długo, aż cukier połączy się z tłuszczem. Następnie dodajemy kakao. Mieszamy aż do uzyskania gęstej polewy. Na końcu dodajemy 2 łyżki zimnej wody. Gotową polewę rozprowadzamy równomiernie na kremie. Ciasto schładzamy w lodówce przez kilka godzin
My simple kitchenrozjechał) i zdecydowały się go spróbować, wiem , że był bardzo smaczny. Wbrew pozorom wykonanie tego deseru nie jest trudne, wystarczy mieć dobry przepis na ciasto ptysiowe. SKŁADNIKI: na ciasto ½ szklanki wody (125 ml) 65 g. masła (prawdziwego, min. 82% tłuszczu) ½ szklanki mąki pszennej łyżeczka cukru szczypta soli 2 jajka na Crème pâtissière(...)wanilii 1 łyżka masła krem pralinowo maślany przygotowany wcześniej Crème pâtissière 200 g masła w temperaturze pokojowej 200 g kremu czekoladowego orzechowo-migdałowego (Nutella) 1/3 szklanki mielonych migdałów płatki migdałowe do posypania A jak to zrobić: Ciasto Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Do garnka wlać wodę i wrzucić masło.Podgrzewać aż masło się rozpuści a woda
Kuchnia w opałachkrok po kroku – z jej przygotowaniem poradzą sobie nawet Ci, który do tej pory nie mieli styczności z ciastem drożdżowym . Jest lekko słodka – świetnie będzie smakować zarówno ze słodkimi dodatkami typu konfitury, kremy czekoladowe czy marmolada. Ale inne dodatki również tutaj będą całkiem nieźle pasować – polecam! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 680 g * świeże drożdże(...)zaczął pracować. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i cukier. Roztopione jeszcze ciepłe masło łączymy z jajkami i żółtkiem. Dodajemy do mąki razem z wyrośniętymi drożdżami. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Formujemy w kulę przekładamy do miski, która owijamy folią i zostawiamy na około 1-1,5 godz do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiamy
Ostra na Słodko