tworzyły fałdy, zostawiając jednak na środku „okienko” z widocznym nadzieniem. Moja Galette jest przygotowana z mąki kukurydzianej, która nadaje ciastu żółty kolor, jest bardzo rustykalna, podobnie jak tartaletki jakie mam na blogu: Sernikowe tartaletki z żurawiną Tartaletki z musem czekoladowym i orzechami Sernikowe tartaletki z malinami Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym Moja duża tarta ma również nieregularne, ręcznie utworzone kształty(...)twarogowej delikatnie różowego koloru) i świeże, słodkie, pachnące, pyszne truskawki, które teraz królują na polskich stołach. Moja Galette z serem i truskawkami bazuje na łatwym w przygotowaniu kruchym kukurydzianym cieście, w którym funkcję spajającą pełni gęsta, kwaśna śmietana. To kruche ciasto doskonale sprawdziło się bez dodatku jajka i gwarantuję Wam, że takie kruche ciasto może się udać. Ciasto z mąki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrobota kuchennego, można również użyć ręcznej ubijaczki. Do tak ubitych jajek delikatnie ale jednocześnie dość szybko należy wmieszać mąkę, uważając aby “nie przebić ciasta”. Zbyt długie mieszanie spowoduje, iż białka opadną i ciasto nam fajnie nie wyrośnie. Sekretem idealnego biszkoptu jest również niewykładanie boków formy do pieczenia ani papierem ani tłuszczem. Do pieczenia powinniśmy sięgnąć po formę nieprzywierającą(...)pieczenia. Jeśli boki formy wyłożone są papierem do pieczenia lub tłuszczem ciasto biszkoptowe nie jest w stanie po nich, aż tak dobrze wspiąć. Biszkopt jest idealną bazą wielu ciast, można go przekładać kremem, dżemem, owocami lub galaretką. Możliwe jest również dodanie do biszkoptu kakao jeśli chcemy upiec biszkopt czekoladowy. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
MeCooksdżemu truskawkowego Łowicz, 60 g masła, aromat waniliowy (lub inny), 2 łyżki kremu czekoladowego (orzechowego lub nutelli). Dekoracja: wiórki kokosowe kolorowa posypka * Wcześniej namoczone! Przygotowanie: Biszkopt drobno kruszę (można za pomocą blendera). Mleko zagotowuję z cukrem, masłem i kakao. Lekko studzę. Ciasto łączę z mlekiem, dżemem, kremem i olejkiem, dodaję pokrojone bakalie, dokładnie mieszam. Masa ma być jednolita. Formuję niewielkie
JejKuchniaTanie i proste w przygotowaniu ciasto. Składniki: 2 jajka 1/2 szkl cukru 1/4 szkl oleju 400 ml jogurtu greckiego 2 i 1/2 szkl mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia gotowa polewa czekoladowa cukrowe kuleczki do dekoracji Przygotowanie: Przygotowujemy 2 miski.Do jednej wlewamy jajka, olej i jogurt, mieszamy razem. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia
słodkie i nie tylko historie kulinarnealergików i wszystkich. którzy lubią zdrowe wypieki ale zanim do babeczek przejdę chciałam polecić Wam dekoracje do świątecznych wypieków, których szeroki wybór możecie znaleźć tutaj. Dziś bardzo proste czekoladowe babeczki bez cukru i mleka, idealne dla alergików i wszystkich, którzy lubią zdrowe wypieki Dekorowanie świątecznych wypieków Zanim do babeczek przejdę chciałam polecić Wam dekoracje do świątecznych wypieków, których szeroki(...)całej starannie wysprzątanej kuchni, a nie tylko na cieście, ale przecież w tym wszystkim chodzi o to, by było wesoło i miło. Moja córa jeszcze jest niestety za mała, ale za rok już na pewno będziemy wspólnie dekorować pierniczki i inne świąteczne słodkości. Ciekawa jestem, czy Wy dekorujecie świąteczne wypieki? Czekoladowe babeczki: Składniki: 400 ml mleka kokosowego
Cynamonowe szczęściecukrem, następnie dodać przestudzoną margarynę, wymieszać. Dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę i ponownie wymieszać robotem. Następnie dodać jogurt naturalny i aromat czekoladowy z kawą brazylijską, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, utrzeć robotem na jednolite masę. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Piec około
Ciastka - domowe słodkościKubuś to popularne ciasto z budyniem ugotowanym na owocowych sokach przecierowych. Można spotkać wiele jego wersji, z bitą śmietaną, kremem, a nawet z delicjami zatopionymi w galaretce - wtedy zielona wersja nazywa się Shrek, a różowa Fiona:) U mnie dziś Kubuś z galaretką i czekoladą - moim zdaniem w smaku przypomina właśnie delicje. Zamiast biszkoptu upiekłam o wiele łatwiejszy, a przede wszystkim(...)opakowania budyniu (każdy po 40 g), 200 g masła, opcjonalnie cukier puder, do smaku 2 galaretki na polewę czekoladową: 160 g czekolady, u mnie pół na pół mleczna z gorzką, 100 g śmietanki kremówki opcjonalnie wiórki kokosowe do posypania ciasta Przygotować spód: W misce wymieszać mąkę i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem
Lekcje w kuchniRozlej ją do butelek i wstaw do barku. Pamiętaj, aby nie wyrzucać suszonych owoców z nalewki – będą doskonałym dodatkiem do ciast i deserów. Zobacz też inne przepisy na nalewki Likier piernikowy Likier bożonarodzeniowy Nalewka z jarzębiny Likier czekoladowy Nalewka kawowa Świąteczna nalewka z pomarańczy Zobacz też nowe przepisy Nalewka bożonarodzeniowa Kapuśniaczki Rodzaje ekspresów do kawy – co warto
okolicepalnika.plciasta na piernik staropolski. Jeśli znacie ten przepis, przyłączcie się do tegorocznego “pierniczenia”. Jeśli jeszcze nie robiliście piernika staropolskiego, GORĄCO polecam, żebyście przygotowali go razem ze mną. Efekt jest niepowtarzalny. A poniżej instrukcja krok po kroku: przygotowanie ciasta podstawowego- etap I piernik staropolski- etap II piernik staropolski- etap III masa orzechowa masa śliwkowo-czekoladowa
W mojej kuchniPolewa na bazie masła orzechowego z owocami letnio-jesiennymi. Dlatego to sernik jesienny z masłem orzechowym. Raj dla podniebienia. A jak upiec taki sernik jesienny z masłem orzechowym? Składniki spód czekoladowy 80g gorzkiej czekolady 60g masła (dodałam masła solonego – jest super!) 1 płaska łyżka cukru pudru 1 jajko masa serowa 1kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego 250g serka mascarpone 200g śmietanki(...)cytryny, na samym końcu śmietankę. Masę przełóż delikatnie na czekoladowy spód. Masy nie wlewam bezpośrednio na spód, tylko nad tortownicą trzymam dużą łyżkę i masę leję po łyżce, która sama spływa (wolniej) na czekoladowy spód. Sernik pieczemy przez 10min w temp 180C, a następnie zmniejsz temp do 160C i piecz ciasto jeszcze przez 60min. Opcja grzania góra-dół bez termoobiegu
Raj dla Podniebieniamożna dodać ewentualnie pół łyżeczki wody, zestawiamy z ognia i dodajemy do nich konfiturę różaną. Mieszamy i wykładamy na schłodzony czekoladowy spód. Na mus owocowy wykładamy masę serową. Tortownicę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180C i pieczemy ciasto w opcji góra-dół przez 60min. Aby wierzch się nie przypiekł, możemy na ostatnie 10 minut pieczenia przykryć wierzch folią aluminiową. Sernik
Raj dla Podniebieniaciasta na piernik staropolski. Jeśli znacie ten przepis, przyłączcie się do tegorocznego “pierniczenia”. Jeśli jeszcze nie robiliście piernika staropolskiego, GORĄCO polecam, żebyście przygotowali go razem ze mną. Efekt jest niepowtarzalny. A poniżej instrukcja krok po kroku: przygotowanie ciasta podstawowego- etap I piernik staropolski- etap II piernik staropolski- etap III masa orzechowa masa śliwkowo-czekoladowa
W mojej kuchnimożna dodać ewentualnie pół łyżeczki wody, zestawiamy z ognia i dodajemy do nich konfiturę różaną. Mieszamy i wykładamy na schłodzony czekoladowy spód. Na mus owocowy wykładamy masę serową. Tortownicę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180C i pieczemy ciasto w opcji góra-dół przez 60min. Aby wierzch się nie przypiekł, możemy na ostatnie 10 minut pieczenia przykryć wierzch folią aluminiową. Sernik
Raj dla Podniebieniaciasto miodowe. Wyrabiamy ciasto . Ciasto wychodzi dość klejące. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta przełożyć na blaszkę i za pomocą łyżki namoczonej w wodzie rozprowadzamy po całej blaszce. Wychodzi cieka warstwa ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni . Pieczemy ok. 20 - 25 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Ciasto(...)dodać kostkę masła i cały czas mieszamy w garnku. Gdy składniki nam się połączyć zdjąć z ognia i od razu przekładać ciasto. Od dołu palek miodowy, połowę gorącego budyniu, biszkopt, budyń i placek miodowy. Na wierz przygotować polewę czekoladową. U mnie rozpuszczona tabliczka mlecznej czekolady z jedna łyżką oleju. Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie
Kulinarne przygody