Kostka piernikowa Jedna z tych form piernika - które je się nie tylko w święta, ale dosłownie w ciągu całego roku jest dostępna na półkach sklepowych. Tak też musiał nastąpić dzień, bym sama spróbowała wykonać takowe pierniki. Niestety z powodu zbyt małej ilości czekolady w domu, część polewy wykonałam na bazie kakao i margaryny, co skutkowało tym, że po dłuższym pobycie poza lodówką polewa trochę się lepiła, jednak komu szkodzi oblizać palce ze słodkiej polewy czekoladowej. Czerpią... czytaj dalej...
Właściwości miodu zależą od tego jakiego on jest pochodzenia. Pszczeli jest bakteriobójczy i antyseptyczne. Mimo tego ożywia mózg i korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego.
Czytaj dalej...Na każdy piernik jest inna pora. Jedne miękną bardzo szybko, a inne potrzebuje trochę czasu, aby rozpływały się w ustach.
Czytaj dalej...Piernik ma to do siebie, że potrzebuje czasu, aby dojrzeć. Na szczęście są sposoby na przyśpieszenie tego procesu.
Czytaj dalej...