szaszłyki - 2244 przepisów

Drobiowe szaszłyki z grilla 54

pełni. Grillowanie to przede wszystkim spotkanie w gronie znajomych, przyjaciół i rodziny, jednak warto zadbać aby takie spotkanie urozmaicić dobrym jedzeniem. Pokażę Wam dziś jak przygotować szybko drobiowe szaszłyki z grilla. Przygotowanie tego dania jest niezwykle proste, a swoim wyglądem zachwycą niejedną osobę. Warto zatem znać przepis i przy najbliższej okazji przygotować tą potrawę :) Listę zakupów oraz przepis znajdziecie poniżej(...)Składniki piersi z kurczaka cukinia pieczarki czerwona papryka sól pieprz ewentualnie „przyprawa do grilla” odrobina oliwy patyczki do szaszłyków Drobiowe szaszłyki z grilla – przepis Filet z kurczaka kroimy w dość dużą kostkę i doprawiamy solą, pieprzem i możemy użyć mieszanki przypraw – przyprawy grillowej. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w dużą kostkę. Cukinię myjemy i kroimy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Proste szaszłyki z grilla 24

Proste szaszłyki z grilla to błyskawiczna propozycja na danie z grilla. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, bowiem nie wypada od nas marynowania mięsa. Lista składników oraz przepis jest poniżej… A jeśli szukacie innych PRZEPISÓW na GRILLA zapraszam! Składniki 0,5 kg karkówki 1-2 duże czerwone papryki cebula surowy boczek sól pieprz ewentualnie przyprawa do grilla tymianek Proste szaszłyki(...)przepis Mięso kroimy w dużą kostkę. Cebulę dzielimy na poszczególne warstwy, krojąc je na połówki. Paprykę kroimy w dużą kostkę Boczek kroimy w duże kawałki. Na patyczki do szaszłyków (wcześniej zanurzone w zimnej wodzie) nadziewamy poszczególne składniki. Całość skrapiamy oliwą i doprawiamy przyprawami. Smacznego! Artykuł Proste szaszłyki z grilla pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szaszłyki z szynki w marynacie teriyaki 27

Sezon grillowy jeszcze trwa. Tym wpisem chciałbym Wam pokazać w jaki sposób można przygotować szybkie danie na grilla. Madzia postawiła przygotować Szaszłyki z szynki w marynacie teriyaki. Przygotowując potrawy na grilla wybierajcie odrobinę „tłustsze” mięso. Mięso filet z kurczaka albopolędwiczek nie będzie dobrym rozwiązaniem, bo bardzo łatwo można je przesuszyć. Składniki 1 kg mięsa np. szynki(...)boczku 2 papryki 1 cukinia 3 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka miodu ananas cebula 1 łyżka soku z cytryny Szaszłyki z szynki w marynacie teriyaki – przepis W misce przygotowujemy marynatę. Mieszamy sos teriyaki, miód, sok z cytryny. Składniki do szaszłyków kroimy w dużą kostkę. Marynujemy je w przygotowanej przed chwilą marynacie. Na patyczki od szaszłyków nadziewamy w dowolnej kombinacji

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szaszłyki 91

Szaszłyki to jedne z ulubionych, okazale prezentujących się, a przy tym najprostszych potraw na grilla. W szaszłykach może znaleźć się praktycznie wszystko, począwszy od wszelakich mięs, wędlin, a skończywszy na warzywach, grzybach itd. Wszystko zależy od fantazji pani (lub pana) domu oraz inwencji twórczej. ;) Poniżej przedstawiam moją wersje szaszłyków z ulubionymi dodatkami.Szaszłyki - Składniki:2 piersi z kurczakaprzyprawy: papryka słodka(...)wrzątku - dzięki temu warzywa szybciej obsmażą się na grillu i będą smaczniejsze.Na patyczki nabijamy w dowolnej kolejności wszystkie składniki (proponuje nabijać warzywa na przemian z mięsem). Szaszłyki grillujemy z obu stron do zrumienienia mięsa lub według upodobań. Moje posty

Słodka Strona
Szaszłyki Owocowe 50

Szaszłyki owocowe sprawdzą się na każdym przyjęciu, kinderbalu, a także na pikniku czy po prostu jako zdrowy podwieczorek czy deser. W takiej postaci z pewnością dzieci chętniej sięgną po owoce a i dorośli na pewno się na nie skuszą.Owoce na szaszłyki mogą być dowolne. Ważne, aby były dość twarde, tak aby bez problemu trzymały się na patyczkach. Poza(...)należy pamiętać, że niektóre owoce (np. banan) warto skropić sokiem z cytryny, aby uniknąć nieestetycznego ciemnienia owoców.Szaszłyki Owocowe - Składniki: (na moją wersje szaszłyków)borówki amerykańskieczerwone winogronakiwibananymangotruskawkipatyczki do szaszłykówSzaszłyki Owocowe - Sposób przygotowania:Wszystkie owoce dokładnie myjemy. Kiwi, banany i mango kroimy na mniejsze kawałki. Kolejno wszystkie owoce nabijamy na patyczki do szaszłyków.Moje posty

Słodka Strona
SZASZŁYKI Z KIEŁBASY 38

naszym grillu nie może zabraknąć oto takich szaszłyków SZASZŁYKI Z KIEŁBASY SKŁADNIKI: kiełbasa cienka - 1 kg papryka czerwona marynowana -1 słoik papryka zielona marynowana -1 słoik pomidor -0,5 kg papryka w proszku ostra oliwa PRZYGOTOWANIE Kiełbasę pokroić na kawałki. Paprykę wyjąć z marynaty, osączyć, pokroić w paski. Pomidory pokroić na kawałki. Na patyczki do szaszłyków, nakładać w kolejności, kawałki(...)kiełbasy, pomidora, paprykę, do wyczerpania składników. Szaszłyki układać w głębokiej misce, pędzlem zamoczonym w oliwie, smarować szaszłyki, posypać dobrze ostrą papryką. Miskę przykryć, odstawić na 2 godz. do lodówki. Następnie układać szaszłyki na gorącym ruszcie. Szaszłyki pieczemy na grillu co jakiś czas je obracając

Kuchnia Danusi
Szaszłyki z marynowanej w winie wołowiny, papryki i boczku 48

Można z niej skorzystać w przypadku chudych mięs oraz właśnie dziczyzny, gdyż, oprócz ciekawego smaku, nada mięsu kruchości. A tak zamarynowane mięso można upiec w całości, zrobić gulasz czy szaszłyki. Ja dzisiaj proponuję te ostatnie :) Tym bardziej, że szaszłyki sprawdzą się podczas sylwestrowych imprez.Marynata:2 litry wody,niepełna szklanka octu,szklanka wina (najlepiej czerwone wytrawne),łyżeczka ziaren pieprzu,3 duże ząbki(...)stać w lodówce.) W zasadzie takiego mięsa nie trzeba już specjalnie doprawiać. Jeśli ktoś lubi bardziej słone mięsa, wtedy przed pieczeniem można je lekko posolić. Szaszłyki:marynowana przez 48 godzin wołowina,cebula,świeża czerwona papryka,wędzony parzony boczek.Wszystkie składniki pokroić: mięso w średniej grubości kawałki, cebule w krążki, boczek w plasterki, paprykę w odpowiedniej wielkości kawałki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szaszłyki z Oliwkami w Cieście Francuskim 116

Szaszłyki z Oliwkami w Cieście Francuskim to smaczna przystawka idealnie nadająca się na przyjęcia, spotkania ze znajomymi, pikniki itp. a także jako chrupiąca przekąska podczas dnia. Szaszłyki w takiej formie mogą stanowić pyszny i efektowny element stołu wśród innych zakąsek. Oliwki w cieście francuskim świetnie smakują zarówno podawano na zimno jak i ciepło.Szaszłyki z Oliwkami w Cieście Francuskim - Składniki(...)składamy tworząc długie podwójne porcje ciasta. Następnie końce  "pasków ciasta" nabijamy na patyczki z oliwkami i zawijamy w sposób przedstawiony na zdjęciu. Końcówki zlepiamy dociskając do siebie. Gotowe szaszłyki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut do zrumienienia.Podajemy z dowolnymi sosami np. meksykańskim, czosnkowym lub ketchupem.    Moje

Słodka Strona
Drobiowe szaszłyki z małych roladek 74

szaszłyki muszą być zawsze nadziewane na przemian, np. mięso, warzywo, itp... Jak się okazuje: NIE !  Przedstawiam Wam nowy pomysł i sposób na efektywne szaszłyki z mini roladek, jak Wam się podobają takie szaszłyki? ;)Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka, 1 por, 1/2 czerwonej papryki, 4 suszone pomidory w oleju, 1 kabanos, 2 plasterki żółtego sera, 4 łyżeczki przyprawy do drobiu(...)patelni z każdej strony przez 1 minutę, mięso w środku ma być surowe, a z zewnątrz przyrumienione. Następnie kroimy roladki w 1,5cm paseczki i nadziewamy na patyczki od szaszłyków. Smażymy na patelni ok. 2 minut z każdej strony. Takie szaszłyki można również grillować. Na koniec szaszłyki posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Podajemy z gotowanym ryżem basmanti

Aga w kuchni
Szaszłyki z salami 52

Dzisiaj zaprezentujemy kolejną wariację na temat szaszłyków. Z jednej strony trochę podobną do ostatnio opisywanych szaszłyków z polędwicy wieprzowej , a jednak zgoła inną. Tym razem inspirowaną kuchnią węgierską i trochę „na słodko”. Ten ostatni efekt osiągnęliśmy dodając do szaszłyków bynajmniej nie kwaśne jabłko, a oprócz tego m.in. również tytułowe salami oraz wędzony boczek, które z natury dobrze komponują się(...)słodkimi dodatkami. Nie będziemy tutaj szczegółowo opisywać technik przyrządzania szaszłyków, gdyż mówiliśmy już o tym we wspomnianym wcześniejszym wpisie. Dodamy natomiast, że podobnie jak w przypadku poprzedniego przepisu, również te szaszłyki nadają się doskonale zarówno do grillowania na świeżym powietrzu, jak i pieczenia w piekarniku przez cały rok. Z racji osobistych upodobań autora tych słów, sugerujemy również podanie szaszłyków

Kulinarna Pokusa
Szaszłyki pina colada: z krewetkami i ananasem :) 45

Rozpoczynam sezon grillowy. Grill to nie tylko karczki i kiełbaski. Dziś zdrowsza i bardziej aromatyczna wersja. Nazwa pina colada dzięki dodatku ananasa ;)  Składniki na 4 szaszłyki: ok. 12 królewskich krewetek (ja kupiłam świeże wcześniej lekko obgotowane w pancerzach) pół świeżego ananasa ok. 12 pomidorków koktajlowych świeża natka pietruszki sok z płowy cytryny  2 ząbki czosnku 2 łyżki słodkiego(...)sosu chili 1 łyżeczka pasty pomidorowej szaszłyki podałam na rukoli i świeżej mięcie oliwa do smażenia dodatkowo bagietka Jeśli mamy krewetki w pancerzach to je z nich obieramy. Później krewetki płuczemy w wodzie. Następnie krewetki chwilkę podduszamy: w sosie chili, paście pomidorowej, w czosnku przeciśniętym przez praskę, posiekanej natce pietruszki, soku z cytryny. Dusimy w tym sosie krewetki około

Bon Appetit Małgorzaty
Szaszłyki z kurczaka i cukinii z pieczonymi ziemniakami 55

Delikatne w smaku mięsne kuleczki na kaszy mannie zamiast bułki tartej, przełożone cukinią. Szaszłyki pieczone są w piekarniku, bez zbędnego tłuszczu, przez co są o wiele zdrowsze niż wersja z patelni. No i ziemniaczki, z solą i tymiankiem, chrupiące i boskie :) Do tego idealnie komponujący się i wyśmienity sos czosnkowy. Gorąco zachęcam do przygotowania tej prostej i smacznej propozycji obiadowej(...)albo imprezowej- jak kto woli... ;) Porcja na 6 szaszłyków: * pierś z indyka/kurczaka- 2 szt.(około 400g) * świeża bazylia- 2 gałązki * kasza manna- 1/3 szklanki* * przyprawy: sól, pieprz, papryczka chili oraz odrobina suszonego czosnku * cukinia- 1 duża * oliwa- 2 łyżki Ziemniaki: * ziemniaki- pół kg * przyprawy: sól i tymianek * oliwa- 3-4 łyżki Sos czosnkowy  z tego przepisu-klik Dodatkowo: * wykałaczki

Kraina Miodem Płynąca
Szaszłyki z polędwicy i boczku 55

Szaszłyki to temat rzeka. W formie zaadaptowanej do naszej kultury można je przyrządzić niemal z wszystkiego co da się nadziać na patyk i na wiele różnych sposobów. Na pewno nie raz jeszcze wrócimy do tego tematu na blogu, na początek jednak zaproponujemy mój osobiście ulubiony przepis na szaszłyki – wersję na bazie polędwicy wieprzowej i wędzonego boczku. Szaszłyki w tym wydaniu(...)odżywczo ziarno z pewnością warto włączyć do naszej diety. Nawiasem mówiąc, w handlu można spotkać zmieszane ze sobą ryż i soczewicę, które zwykle gotujemy wówczas w jednym woreczku. Tradycyjnie szaszłyki były przyrządzane nad otwartym ogniem, dzisiaj są zwykle po prostu pieczone w piekarniku lub, co bardziej tradycyjne, grillowane. Z tego ostatniego powodu wielu osobom mogą kojarzyć się głównie z sezonem

Kulinarna Pokusa
SZASZŁYKI NA OSTRO na grilla 40

Szaszłyki na ostro na grilla Szaszłyki wieprzowe z karkówki z  boczkiem, papryką i cebulą Pyszne, kolorowe danie z grilla, to nic innego jak rozmaite szaszłyki. Kawałki mięsa i warzyw nadziane na przemian na drewniane patyczki lub metalowe szpikulce. Szaszłyki zazwyczaj pieczemy na grillu, ale także na  rożnie lub w piekarniku.  Szaszłyki to potrawa niezwykle uniwersalna. Mięso może(...)być przekładane najróżniejszymi warzywami : cebulą, papryką, cukinią, ogórkami kwaszonymi, a nawet owocami. Szaszłyki owocowe to nie lada gratka dla smakoszy tejże potrawy.  Przepis na szaszłyki z grilla  Oto składniki na szaszłyki wieprzowe na grilla Liczba porcji : 4 Czas przygotowania : 35 minut -------------------------------------- SKŁADNIKI: 2 strąki różnokolorowej papryki 4 kotlety wieprzowe z karkówki lub szynki 4 dag bekonu 2 cebule

Moja Książka Kucharska
Sezon grillowy - czas START! Szaszłyki z kurczaka 164

Wami podzielić pomysłem na dania z kurczaka, które możemy przygotować na ruszcie, jako alternatywę dla kiełbasy i innych tłustych mięs. Liczę, że przypadną Wam do gustu :)Jako pierwsze prezentuję szaszłyki z kurczaka. Składniki: pierś z kurczaka przyprawy (koperek, sól, pieprz, curry, przyprawa do kebabu/gyrosu/grilla) papryczka chilli oliwa z oliwek, ok 1-2 łyżek cukinia papryka czerwona pieczarki Filet z kurczaka(...)dodajemy koperek, oliwę z oliwek, rozdrobnioną papryczkę chilli i przyprawę np. do gyrosa. Filet odstawiamy na ok 30 minut, w tym czasie myjemy i przygotowujemy warzywa, potrzebne do przyrządzenia szaszłyków. Paprykę kroimy w spore kawałki, cukinię w plastry grubości ok 1 cm, a pieczarki na pół. Ale skoro robimy grilla jako dodatek proponuję świeże warzywa - pokrojony w plastry ogórek

Taste Of My Day
Kofta, czyli grillowane szaszłyki z mięsa mielonego 106

Kofta to bliskowschodnie szaszłyki z mięsa mielonego. Doprawione orientalnymi przyprawami, podawane z ulubionymi dipami są idealną propozycją na majowe grillowanie. Najlepszym mięsem do szaszłyków będzie jagnięcina lub baranina, ale możemy użyć także wołowiny. Kofty możemy grillować na tradycyjnym grillu, na łonie natury, jak również w domu, na patelni grillowej. Kofta przepis  500 g mielonej jagnięciny (baraniny lub wołowiny(...)natki pietruszki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz dodatkowo patyczki do szaszłyków odrobina oliwy lub oleju (jeśli smażymy na patelni grillowej) Do miski wkładamy mielone mięso, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, pietruszkę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji

Ivka w kuchni
Szaszłyki z pomidorkami, ananasem i cukinią 42

szne, kolorowe szaszłyki... muszę Wam powiedzieć, że ananasy na szaszłykach to jest strzał w dziesiątkę ! Jeśli nigdy nie próbowaliście ananasa na szaszłykach to musicie tego spróbować :) Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej, 1 cukinia, 1/2 puszki ananasa, 300 g pomidorków cherry, 3 cebule, marynata: 1 łyżka Jack Daniels barbecue, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki pieprzu, szczypta soli prowansalskiej, 1/2 łyżeczki(...)wszystkie składniki. Mięso kroimy w dużą kostkę i polewamy ją marynatą, dokładnie mieszając. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Cukinię oraz cebulkę kroimy w plasterki. Nadziewamy na szaszłyki : mięso, cebula, cukinia, ananas i pomidor

Aga w kuchni