Szaszłyki to ciekawe danie. Można pofantazjować, skomponować najróżniejsze składniki. Co nam tylko fantazja podpowie. Czasem lubię jednak zrobić je prosto, bez udziwnień. Wtedy pasuje do tego kiełbasa, choć nie wiem czy nazwanie tego szaszłyka szaszłykiem jest prawidłowe ;) Bo przecież szaszłyk kojarzy się nam z mięsem, a taka forma to chyba prędzej kiełbasa w plasterkach na patyku ;) Echhh...jak zwał(...)zwał, ważne, ze jest pyszne ;) Składniki: kiełbasa - użyłam Kiełbasy Długiej Natura ZMNove , świeża czerwona papryka , cebula , szalotka , suszony rozmaryn , grubo mielony pieprz , olej do posmarowania szaszłyków, patyki do szaszłyków . Kiełbasę pokroić w średniej grubości plastry. Cebulę i szalotkę obrać, pokroić w łatwe do nadziewania kawałki. Paprykę opłukać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kawałki zbliżone wielkością do wielkości pozostałych składników. Patyki
Codzienna kuchnia niecodziennaSezon grillowy już dawno rozpoczęty, więc postanowiłam podać Wam przepis na szaszłyki, takie jak ja robię, czyli kolorowe, mięsno – warzywne i takie, które nie pieką się przez pół dnia na grillu. W każdym razie szaszłyki się zawsze sprawdzają. Ps. Gdyby zdarzyło się tak, że przygotowujecie mięso na szaszłyki kilka godzin wcześniej, a potem pogoda pokrzyżuje Wam szyki, wówczas możecie upiec(...)piekarniku. Co prawda nie będą one miały tego smaczku z grilla, ale również będą dobre. Kiedyś zrobiłam taki trik, że podpiekłam szaszłyki w piekarniku, po czym położyłam je na grill, dosłownie na 5 minut, by nabrały smaczku :) Szaszłyki zrobione w taki sposób najlepiej podawać same lub z pieczywem. Składniki: Ok. 80 dag filetów z kurczaka Ok. ½ kg kiełbasy np. Śląskiej
Smakowy Rajciepły i słoneczny weekend:) Idealny, aby spędzić go na świeżym powietrzu na pikniku lub grillu. Jeżeli zastanawiacie się, co wrzucić na ruszt, mam dla Was świetną propozycję - nieco orientalne szaszłyki marynowane w marokańskim sosie charmoula. To kolejna po keftach z sosem miętowym moja propozycja na grilla inspirowana kuchnią krajów śródziemnomorskich.Charmoula to przepyszny sos pełen ziół i aromatycznych przypraw. Przebijają(...)się w nim nuty cytryny i kolendry - spotkałam się nawet z określeniem, że jest to "marokańskie, kolendrowe pesto":) Ten sos naprawdę odmieni Wasze tradycyjne szaszłyki, niezależnie z jakiego mięsa je przygotujecie. Mojemu Mężowi bardzo smakowały i mam nakaz powtarzania tego przepisu:)Sos charmoula (lub chermoula) można spotkać w kuchni Maroka, Tunezji oraz Algierii. Przygotowuje się go na bazie aromatycznych przypraw
Chilli Czosnek i OliwaSzaszłyki z szynki na grilla to jedno z moich ulubionych dań, które można przygotować podczas rodzinnego grillowania. Takie szaszłyki musimy przygotować chwilę wcześniej. Dobrze, jak mięso się zamarynuje i przejdzie aromatem ziół, które dodamy do marynaty. Do marynaty możecie dodać dowolne zioła jakie lubicie. Tym razem polecam Wam użycie oleju, bowiem ma on większą temperaturę palenia. Składniki na marynatę(...)łyżek oleju 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki majeranku szczypta soli odrobina czarnego pieprzu Składniki na szaszłyki patyczki do szaszłyków żółta cebula czerwona cebula czerwona papryka 1 kg szynki wieprzowej ewentualnie boczek wędzony/ surowy Szaszłyki z szynki na grilla – jak przygotować Zaczynamy od wymieszania wszystkich składników marynaty. Po wymieszaniu odstawiamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szaszłyki z łososia z mango i sosem ziołowym Szaszłyki z łososia z mango i sosem ziołowym. Składniki: 2 dojrzałe mango 1 mała cukinia ½ papryki czerwonej 400 g filetu z łososia bez skóry 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka przyprawy curry sok wyciśnięty(...)zamarynowało. W tym czasie wymieszaj majonez kielecki lekki z posiekanymi ziołami koperkiem, bazylią, szczypiorem oraz utartym czosnkiem i skórką cytrynową. Następnie nakłuwaj składniki szaszłyka, zaczynając od łososia i na nim kończąc. Grilluj na mocno rozgrzanym grillu lub na patelni grillowej, około 10 minut, przekładając na każdą stronę
kuron.com.plSzaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami. Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami, proste i smaczne danie. Danie które możesz przygotować na grillu, w piekarniku lub na patelni. Szaszłyki są proste i szybkie w przygotowaniu. Ja użyłam do nich mięsa z udek kurczaka, według mnie o wiele bardziej smaczniejszego(...)białego wina i octu balsamicznego, przez co udka były pyszne lekko kwaskowate w smaku, a dodatek miodu pozwolił im się lekko skarmelizować. Pyszne, zapraszam po przepis. Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami ( dla 4 osób ) 6 udek z kurczaka 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki białego wina wytrawnego 1 łyżka miodu rzepakowego
Kuchnia na wzgórzuDymne szaszłyki z łososia i cukinii w słodko-dymnej marynacie. Odrobina brązowego (koniecznie!) cukru i wędzonej czerwonej papryki nadają tym szaszłykom oszałamiający aromat i smak. Delikatny, rozpływający się w ustach łosoś, lekko chrupka cukinia, delikatny dymny, wędzony aromat – po prostu obłęd dla zmysłów smaku, węchu i do tego wzroku. Dymne szaszłyki z łososia i cukinii to obowiązkowa pozycja dla tych(...)którzy kochają grill, a zwłaszcza ryby z grilla. Koniecznie spróbujcie tych szaszłyków z łososia i cukinii, jeśli lubicie nowe połączenia, zwłaszcza w wersji nieco egzotycznej. Nie bójcie się, że będą słodkie – wystarczy przestrzegać przepisu, a kompozycja będzie naprawdę idealna. Dymne szaszłyki z łososia i cukinii w tej wersji delikatnie słodkawej (nie słodkiej) i dymnej to cudowna odmiana od mięsnego grilla
Pociąg Do Kuchnistwarza kolejne pole do popisu. Grillujemy mięsa, warzywa, owoce… i nie tylko. Oczywiście nie obędzie się bez dodatków. Wszelkie sosy, dipy, sałatki, surówki i napoje zawsze mile widziane. Szaszłyki z łososia. Składniki: - filet z łososia ok. 900g - 500g małych pieczarek brunatnych - papryka czerwona, żółta, zielona - 1 cebula różowa (lub czerwona) - 1 cebula biała - ok. 250g boczku wędzonego Marynata(...)łososia: - sok z ½ cytryny - oliwa czosnkowa - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz kolorowy - kolendra mielona - szałwia suszona - papryka wędzona Dodatkowo: - patyczki do szaszłyków Patyczki do szaszłyków wkładamy do zimnej wody (musimy je namoczyć, aby się nie paliły podczas grillowania). Umyte i osuszone filety kroimy w kostkę. Skrapiamy oliwą czosnkową, sokiem wyciśniętym z ½ cytryny, oprószamy solą himalajską, pieprzem, mieloną kolendrą
mojewypiekiinietylkoDzisiaj kolejny przepis, który został zamieszczony przez Malinkę w serwisie Trendy Kosmetyczne. Korzystając z okazji serdecznie pozdrawiam gospodynię tego serwisu :)Szaszłyki znają wszyscy, więc wymądrzać się nie będę ;) Ja robię je z każdego możliwego mięska, najbardziej smakowały mi jednak z dziczyzny. Trudno dostać dobrą i świeżą dziczyznę, więc i bardzo rzadko ją przyrządzam.Dzisiaj przygotowałam(...)szaszłyki z piersi kurczaka. Szybko, lekko i smacznie. To co, zaczynamy?Składniki:pierś z kurczaka,papryka - dowolnego koloru,cebula,wędzony boczek,ok. 3 łyżki oliwy,sól, pieprz świeżo mielony, słodka papryka, majeranek - do smaku, wedle upodobań.Piersi pokroić w kawałeczki około 2-3 cm. Oliwę w małej miseczce połączyć z przyprawami i natrzeć tą mieszaniną kawałeczki mięsa
Codzienna kuchnia niecodziennaSzaszłyki z kurczaka. Grillowane szaszłyki z kurczaka w marynacie jogurtowo-kurkumowej Grillowanie to nie tylko świetna okazja do spotkań z przyjaciółmi i rodziną, ale także doskonały sposób, aby eksperymentować z różnorodnymi smakami i technikami kulinarnej. Dziś przedstawiam przepis na grillowane szaszłyki z kurczaka w marynacie jogurtowo-kurkumowej, które zaskoczą cię swoją soczystością i bogactwem smaku. Składniki: 500 g piersi(...)pieprzem. Mieszaj, aż składniki dokładnie się połączą i marynata uzyska jednolitą konsystencję. Przygotowanie kurczaka: Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój na równe kawałki, idealne do nadziewania na szaszłyki. Włóż pokrojone mięso do marynaty, dokładnie mieszając, aby każdy kawałek był równomiernie pokryty. Przykryj miskę i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 3 godziny, najlepiej jednak na całą
Moja Książka KucharskaZupełnie klasyczne. No może poza białą kiełbasą. Ale tę spokojnie możecie zastąpić jakąś inną ulubioną. Szaszłyki z białą kiełbasą, papryką i cebulą wyczarowałam na naszych tegorocznych wakacjach. Pisałam Wam już wcześniej, że postanowiłam nadrobić zaległości grillowe na blogu i praktycznie dzień w dzień, robiliśmy coś z grilla. I na jednym z nich były właśnie szaszłyki. Jeżeli chodzi o przyprawy(...)najłatwiej jest oczywiście dodać jakąś mieszankę grillową. Jeżeli macie jakąś sprawdzoną lub robicie swoją, po prostu ją dodajcie. Ja na wakacjach niczego takiego nie miałam, więc doprawiłam szaszłyki po prostu słodką mieloną papryką i ziołami prowansalskimi. Tez było spoko. Kiełbasy już same w sobie były dość fajnie przyprawione, więc nie trzeba było kombinować z jakimś skomplikowanym doprawianiem. W ogóle dzisiaj
KardamonovyZupełnie klasyczne. No może poza białą kiełbasą. Ale tę spokojnie możecie zastąpić jakąś inną ulubioną. Szaszłyki z białą kiełbasą, papryką i cebulą wyczarowałam na naszych tegorocznych wakacjach. Pisałam Wam już wcześniej, że postanowiłam nadrobić zaległości grillowe na blogu i praktycznie dzień w dzień, robiliśmy coś z grilla. I na jednym z nich były właśnie szaszłyki. Jeżeli chodzi o przyprawy(...)najłatwiej jest oczywiście dodać jakąś mieszankę grillową. Jeżeli macie jakąś sprawdzoną lub robicie swoją, po prostu ją dodajcie. Ja na wakacjach niczego takiego nie miałam, więc doprawiłam szaszłyki po prostu słodką mieloną papryką i ziołami prowansalskimi. Tez było spoko. Kiełbasy już same w sobie były dość fajnie przyprawione, więc nie trzeba było kombinować z jakimś skomplikowanym doprawianiem. W ogóle dzisiaj
Kardamonovyadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szaszłyki z ziemniaków Szaszłyki z ziemniaków to bardzo smaczna przekąska. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Ziemniaki nadziane na patyczek nie dość, że świetnie smakują to dodatkowo wyglądają bardzo ciekawie. Do przygotowania szaszłyków z ziemniaków potrzebujemy jedynie ziemniaków, patyczków na szaszłyki, oleju oraz przyprawy do ziemniaków. Przekąska z ziemniaków jest banalnie prosta w przygotowaniu a smakuje wyśmienicie(...)zapoznania się z przepisem na pyszną przekąskę z ziemniaków, która będzie idealnym pomysłem na przekąskę na domowa imprezę. Z pewnością goście będą zachwyceni z takiej przystawki. PRZEPIS ZA SZASZŁYKI Z ZIEMNIAKÓW (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 5-6 ziemniaków olej przyprawa do ziemniaków patyczki do szaszłyków Wykonanie Ziemniaki obieramy, myjemy, a następnie nadziewamy na patyczek, który wcześniej delikatnie smarujemy olejem. Następnie
Przepiski.plSzaszłyki z młodymi ziemniakami to miła odmiana od ziemniaków z koperkiem – smacznych skądinąd. Szaszłyki można komponować z dowolnych składników. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Szaszłyki z młodych ziemniaków najlepiej robić z małych, słodkich ziemniaków. Trzeba je dość dobrze ugotować – nie mogą być twarde, bo szaszłyki z młodych ziemniaków smaży się bardzo krótko, tyle tylko(...)żeby delikatnie podpiec składniki. Dlatego też pulpeciki drobiowe zostały wcześniej upieczone. – na patelni powinny się tylko podgrzać. Przepis na szaszłyki z młodych ziemniaków jest częścią menu na tydzień – przepisy dla początkujących , w którym pokazaliśmy jak łączyć te same składniki, żeby tworzyć różne dania. W szaszłykach wykorzystaliśmy pulpeciki, które znalazły się w równie z daniu pulpeciki z makaronem orzo
Niedzielny kucharzSzaszłyki z młodymi ziemniakami to miła odmiana od ziemniaków z koperkiem – smacznych skądinąd. Szaszłyki można komponować z dowolnych składników. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Szaszłyki z młodych ziemniaków najlepiej robić z małych, słodkich ziemniaków. Trzeba je dość dobrze ugotować – nie mogą być twarde, bo szaszłyki z młodych ziemniaków smaży się bardzo krótko, tyle tylko(...)żeby delikatnie podpiec składniki. Dlatego też pulpeciki drobiowe zostały wcześniej upieczone. – na patelni powinny się tylko podgrzać. Przepis na szaszłyki z młodych ziemniaków jest częścią menu na tydzień – przepisy dla początkujących , w którym pokazaliśmy jak łączyć te same składniki, żeby tworzyć różne dania. W szaszłykach wykorzystaliśmy pulpeciki, które znalazły się w równie z daniu pulpeciki z makaronem orzo
Niedzielny kucharz