czekoladowego 2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietany 18 % olej lub tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Mąkę i cukier puder przesiewamy.Robimy zaczyn z roztartych drożdży z 1 łyżeczką cukru ,150 gram mąki i połowy letniego mleka.Zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.Żółtka ucieramy z cukrem pudrem,dodajemy mąkę ,wyrośnięty zaczyn,resztę mleka,szczyptę soli i alkohol.Wyrabiamy ciasto(...)roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiamy.Ciasto powinno być niezbyt gęste,pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm..Szklanką wykrawamy krążki o średnicy 5 cm. Na środek każdego krążka nakładamy krem czekoladowy,przykrywamy drugim krążkiem,dokładnie zlepiamy brzegi. Każdy zlepiony pączek ponownie wykrawamy szklanką.Gotowe pączki wykładamy na stolnicy wysypanej mąką
Bajeczna KuchniaPolski murzynek to nic innego jak amerykańskie brownie. Tym razem jak na amerykańskie ciasto przystało – z masłem orzechowym. Miękkie w środku i jednocześnie wilgotne, pachnące orzechami i chrupiące czekoladą. Mocno czekoladowe! Wprost rozpływa się w ustach i niestety uzależnia. Mojej rodzinie bardzo smakuje i po chwili zostają tylko okruszki. Składniki: ? 250 g masła orzechowego ? 1 szklanka cukru ? 1 szklanka(...)pokrojonymi na drobne kawałki czekoladami – każdą kostkę na 6 części. ? Piec w temp. 180 st.C przez 40 minut. ? Czekoladę razem ze śmietnką rozpuścić w kąpieli wodnej. ? Polać wystudzone ciasto i posypać płatkami migdałowymi
To co kochamPolski murzynek to nic innego jak amerykańskie brownie. Tym razem jak na amerykańskie ciasto przystało – z masłem orzechowym. Miękkie w środku i jednocześnie wilgotne, pachnące orzechami i chrupiące czekoladą. Mocno czekoladowe! Wprost rozpływa się w ustach i niestety uzależnia. Mojej rodzinie bardzo smakuje i po chwili zostają tylko okruszki(...)czekoladami – każdą kostkę na 6 części. • Piec w temp. 180 st.C przez 40 minut. • Czekoladę razem ze śmietnką rozpuścić w kąpieli wodnej. • Polać wystudzone ciasto i posypać płatkami migdałowymi
To co kochamSernik Snickers to przepyszne ciasto bez pieczenia. Proste w przygotowaniu, efektowne. Istny raj dla sernikowych łasuchów :). Ciasto znika bardzo szybko! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1250 gram twarogu półtłustego (u mnie 5 kostek twarogu po 250 gram) 100 gram mąki ziemniaczanej 2 jajka 200 gram cukru 150 gram masła lub margaryny 200 gram czekolady mlecznej lub deserowej 150 gram masła orzechowego(...)cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania, po zagotowaniu mieszając trzymamy na gazie jeszcze chwilę. Gorącą masę rozprowadzamy po masie czekoladowej i odstawiamy do wystudzenia, na suchej patelni przez chwilę prażymy orzeszki i odstawiamy do wystygnięcia, na wierzchu ciasta rozprowadzamy masę kajmakową, posypujemy przestygniętymi orzeszkami, u kuchence mikrofalowej wraz ze śmietaną rozpuszczamy pozostałą czekoladę następnie przy pomocy łyżki rozprowadzamy polewę
Blog kulinarny S9.PLświętami i zakupem nowych foremek na babeczki, postanowiłam takowe słodkości poczynić. Prawdę powiedziawszy, liczyłam na to że urosną nieco większe, ale.... takie maleństwa też mają swoje zalety! Do ciasta prócz pobudzającej kawy dodałam także torebkę herbatki rozgrzewającej z prażonym ziarnem kakaowca i papryczką chilli . Herbatkę możecie zakupić w Lidlu, oczywiście jej dodatek nie jest obowiązkowy, ale sprawia(...)inspiracji kulinarnych... a ja próbuję i próbuję i do tej pory się nie zawiodłam! Babeczki są bardzo wilgotne, o kawowo-czekoladowym posmaku. Nie przesłodzone i w sam raz "na raz". Te maleństwa mogą stanowić miłą odskocznię dla tradycyjnych ciast świątecznych. Dodatkowo będą się pięknie prezentować w wielkanocnym koszyczku! Składniki: na 12-14 babeczek 100 g płatków jaglanych 3/4 szklanki ksylitolu
Kuchnia Ellieokazja to sama przybiega, pytając co będziemy robić. Przeglądając jedną z pierwszych książek, którą dostałam od męża wpadłam na przepis na czekoladowe jeże. Od razu stwierdziłam, że nie mogę przepuścić okazji i zrobić je razem z moją Nikolą. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, choć nie ukrywam największa zabawa jest przy dekoracji rzeczonych stworzeń. Przepis zmodyfikowałam, a same ciastka stanowią świetny
vaniliowoczekoladowawięc dziś zapraszam Was na ciasto z kremem budyniowym i bananem, a wszystko to na delikatnym biszkopcie. Mówię Wam to była prawdziwa rozkosz dla podniebienia :) Składniki: biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru masa budynowa 1 L mleka 1 duży budyń czekoladowy 1 duży budyń waniliowy 250 g masła(...)delikatnie mieszamy. Tortownice o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy około 12 minut. Wystudzić. Mleko podzielić na 2 razy po 500 ml. Z 1 części mleka odlać 1/2 szklanki wsypać budyń czekoladowy, dokładnie wymieszać. Pozostałe zagotować z 2 łyżkami cukru. Do gotującego wlać masę
magiczna kuchnia Kasiżółtka 2 łyżki zimnej wody 300 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 szt śmietan fix truskawki czekoladowe groszki Przygotowanie:Mąkę z margaryną zagniatamy, dodajemy żółtka, cukier puder i na końcu wodę. Zagniatamy na jednolite masę. Ciasto włożyć do woreczka i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wylepiać ciastem małe foremki do babeczek. Babeczki(...)koniec ubijania dodać śmietan fixy i chwilkę zmiksować do połączenia się składników. Bitą śmietaną za pomocą szprycy napełnić kruche babeczki udekorować plasterkami truskawek i czekoladowymi groszkami
Ala piecze i gotujewiem czy zauważyliście, ale zrobiła się moda na ciasta odzwierciedlające batoniki, ciasteczka znanych marek. Znalazłam wiele ciekawych przepisów i na pewno będę systematycznie je publikować. Jako pierwszy zrobiłam bardzo ciekawy torcik orzechowy- Ferrero Rocher. Moi najbliżsi stwierdzili, że faktycznie smakuje jak czekoladki. Wypróbujcie! Tort Ferrero Rocher Składniki: 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki kakao, 1/2 szklanki mąki pszennej(...)kostka miękkiego masła, 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 5 łyżek kremu czekoladowego, 4 wafelki orzechowe np. Góralki, łyżka masła, 4 łyżki śmietany kremówki. Wykonanie: Kakao i mąkę przesiewamy przez sitko. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę, dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Dodajemy mąkę z kakao i mieszamy ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przelewamy za wyłożoną papierem
paapilotkaaroku ciasto ze świeżymi truskawkami, na dodatek z mojego ogródka;)) A na razie zebrałam dla Was trochę przepisów na słodkości z użyciem truskawek... Na początek desery oraz ciasta na zimno z dodatkiem truskawek: Trifle z truskawkami po włosku Truskawki tiramisu po polsku Czekoladki z nadzieniem truskawkowym(...)truskawkami i białą czekoladą Grysikowe z kremem czekoladowym i truskawkami Jogurt z truskawkami i otrębami Deser lodowy z czekoladą i sosem owocowym Deser kokosowy z truskawkami A już jutro zbiór przepisów na ciasta z truskawkami
Z miłości do słodkościsoli wykonanie: Białka ubijamy z solą na sztywno. Miksujemy dodając stopniowo cukier oraz żółtka. Następnie mieszamy przy pomocy szpatułki dodając stopniowo przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawimy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę: 100 g masła, miękkiego(...)wodą). Do miseczki wkładamy połamaną czekoladę i pozostawiamy, aż się rozpuści, od czasu do czasy przemieszając. wykonanie ciasta: Na biszkopcie ciemnym równomiernie rozsmarowujemy masę jasną, układamy herbatniki. Wykładamy masę ciemną i przykrywamy jasnym biszkoptem. Całość lekko dociskamy. Polewamy polewą czekoladową i posypujemy uprażonym słonecznikiem. Całość odstawiamy na ok. 12 godz
Domowy Smak Jedzeniaktóry smakowałaby wyśmienicie i nie zająłby zbyt dużo czasu. Padło na francuskie kwadraciki z gruszkami. Gruszki zatopione w czekoladowej masie ciasteczkowej. Nie uwierzycie ale w smaku obłędne. Szybkie, proste a zachwycają. Sama byłam zdziwiona, że połączenie gruszki z czekoladą plus ciasto francuskie to czysta rozkosz dla podniebienia. Niebo w gębie. Koniecznie wypróbujcie. Składniki na około 15 sztuk: 375 g ciasta
Made By Mom And Soncukier waniliowy, sól, posiekane orzechy. Następnie zawartość obu misek łączymy ze sobą dokładnie mieszając łyżką. Ciasto wlewamy do foremek do 2/3 ich wysokości i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach C do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu babeczek, smarujemy je polewą czekoladową albo nutellą i przyklejamy po plasterku banana. Plasterki banana skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały
Bon Appetit Małgorzatyolejem i delikatnie mieszamy.Na końcu sok z cytryny i skórka cytrynowa. Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką.Przekładamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 55 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy kuleczkami czekoladowymi( dmuchane czekoladowe kuleczki białe i ciemne
Różowa kuchniawcześniej tych przytulnych dźwięków, dlatego w rytm ulubionych christmas songs skręciłam szybko pyszne brownie z dodatkiem czerwonego wina. Mocno czekoladowe, wilgotne, z winnym posmakiem, który idealnie wpisuje się w zimowy klimat i może być równie pyszną świąteczną słodkością :) To pyszne ciasto z pewnością zaspokoi wszelkie zachcianki czekoladoholików, rozniesie po domu przyjemny aromat czekolady i otuli podniebienie lubieżnym posmakiem czerwonego wina(...)jasnego brązowego cukru 1/2 szklanki mąki 1 łyżka gorzkiego kakao 1/3 szklanki czerwonego wina (półwytrawnego lub półsłodkiego) Sposób przyrządzenia: 1. Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej. 2. Odstaw czekoladową mieszankę na 5-7 min do ostudzenia, a następnie dodaj brązowy cukier i wymieszaj. 3. Dodaj jaja, połącz do jednolitej konsystencji. 4. Wsyp mąkę oraz kakao i dokładnie wymieszaj
Kuchnia w Słońcu Skąpana