Sernik, który króluje u mnie w domu na każdym rodzinnym spotkaniu. Jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu i chyba jeszcze się nie zdarzyło by coś poszło nie tak. Nigdy nie używam w spisie produktów, konkretnych firm jednakże tutaj ten konkretny serek czyli twarożek kanapkowo-sernikowy "Mój ulubiony" z Wielunia odgrywa bardzo istotną rolę, zwyczajnie z nim zawsze(...)ubij na sztywną pianę. Przełóż ubitą pianę do masy żółtkowej i delikatnie połącz obie masy. Etap III - Podłoże W tortownicy ułóż herbatniki lub biszkopty tak aby powstało podłoże do sernika. Na przygotowany spód wyłóż masę serową. Etap IV - Pieczenie Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 C. I piecz przez 45 minut, następnie otwórz piekarnik na 10 minut
Wylizany Rondelsernik, a jeszcze jak dodać do niego trochę kajmaku takiego gotowego z puszki toż to niebo w gębie. Dla mnie bomba ........kaloryczna też. Składniki: na spód 150 g herbatników 100 g białej czekolady 100 g masła masa serowa 1 szklanka drobnego cukru 1 kg białego sera (dwukrotnie zmielonego) 200 ml śmietanki 30% 5 jaj 1 budyń waniliowy 1 puszka(...)około 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto na około pół godziny, później uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić ciasto do całkowitego wystudzenia. Na wystudzonym serniku rozsmarować resztę masy kajmakowej
Pysznie & Pięknieczas by za rok powiedzieć- to był dobry Rok, szkoda że się już kończy! Niech minie nam zdrowo i smacznie. A na powitanie zapraszam na ucierany ( nie miksowany) sernik z brzoskwiniami. Pycha! Składniki: 250 g masła 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 3 szklanki mąki masa serowa: 2 kg sera dwukrotnie mielonego 4 łyżki mąki ziemniaczanej 6 jajek
Z Majeczką w kuchniSernik idealnie pasuje do białej, mroźnej aury za oknem. Robiłam je już kilka razy ale nigdy nie udało mi się pstryknąć fotki, bo jak tylko szczęśliwie zastygło to znikało w szybkim tempie. Ciasto nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych, wystarczy odrobina chęci, a cała reszta zrobi się sama. Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm. Spód: - 2 łyżki masła(...)mocno tężeć dodajemy do sera i miksujemy. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy na samym końcu do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką, a następnie wykładamy na przygotowany spód. Wierzch sernika dekorujemy kokosem lub owocami. Odstawiamy do zupełnego stężenia przed krojeniem na min. 3-4 godziny
Apetyczna babeczkaSernik to takie ciasto "bezpieczne" ponieważ wszyscy go lubią, więc nie może go zabraknąć na świątecznym stole! idealny na NOWY ROK! Polecam. Składniki na masę serową; 1 kg sera twarogowego 3 jajka 1 szkl cukru 3 łyżki gęstej śmietany 1 op. budyniu śmietankowego 10 dag masła Składniki na spód; 1,5 szkl mąki pszennej 3 żółtka 10 dag masła
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki na ciasto kruche: 1 i 1/2 szklanki mąki 3 żółtka 1/2 szklanki cukru 1/2 paczki margaryny 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę serową
Przepisy kulinarne babci Antoninyochotę na sernik i makowca zarazem? 😁 Dzisiaj zachęcam do upieczenia seromakowca na kruchym cieście. Ciasto jest nieco czasochłonne w przygotowaniu, ale w każdym kolejnym dniu - o wiele lepiej smakuje. Spód możecie przygotować dzień wcześniej. Składniki na formę 20 x 40 cm: kruchy spód 2,5 szklanki mąki pszennej 3/4 kostki masła (150 g) 1 żółtko + 1 całe jajko
Ugotowaćbrzegi zaczęły się złocić. Wyjęłam blaszkę z piekarnika i wtedy mnie olśniło, że popełniłam gafę :) bo ciasto mi urosło troche do góry. No ale pierwszy raz robiłam sernik na spodzie więc zapomniałam, że trzeba dać obciążenie. Nie mniej jednak wyszło całkiem super :). MASA MAKOWA Użyłam gotowca z puszki- sprawdził się rewelacyjnie. Na kruche ciasto wyłożyłam ładnie masę makową. MASA
ClauditteMissCookingjuż stać 2 godziny przy maszynce i mielić trzykrotnie maku. Dzięki takim firmom jak Helio możemy śmiało skorzystać z gotowego już do spożycia maku. Dzisiaj chciałbym Wam zaproponować delikatny sernik z przewagą mascarpone na masie z maku połączonego z serem białym oraz prawdziwą, ciemną czekoladą. Wszystko powstało na spodzie z maślanych herbatników. Gorąco polecam(...)Święta. 1 godzina blaszka 24×26 składniki: spód: 500 g herbatników 20 g masła masa makowa: 500 g gotowej masy makowej HELIO 250 g białego sera do serników 2 jajka 60 g ciemnej, 80% czekolady deserowej lub gorzkiej część serowa: 500 g mascarpone 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 jajko 1 żółtko 1/3 szklanki cukru cukier waniliowy polewa: użyłam gotowej
Ania i Marcin gotująSernik i makowiec to obowiązkowe ciasta świąteczne. Z braku czasu można je połączyć. Ja polecam mini serniczki z dodatkiem masy makowej w formie babeczek. Idealne "na jeden kęs", delikatne, w sam raz na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 2 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 200g margaryny lub masła
Z miłości do słodkościPyszny, lekko kokosowy sernik. Polecam:) Forma do pieczenia: 35 cm x 25 cm. Składniki na ciasto kruche: 250 g mąki pszennej; 120 g zimnego masła; 100 g cukru pudru; 1 łyżka smalcu (można pominąć, smalec jednak nadaje ciastu kruchości); 1 żółtko; 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% lub 18%; 1,5 łyżki kakao; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
In my kitchenszkl cukru do serniczka kilka kropel aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru do orzechów 6 łyżek wody do orzechów tłuszcz+ bułka tarta do formy Serniki: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodać 1/2 szkl cukru i ubijać aż piana będzie szklista i lśniąca. Stopniowo dodawać śmietanę, cały czas miksując na najniższych
Smakołyki AsiDelikatny, puszysty, rozpływający się w ustach. Dla mnie idealny. Może to będzie Wasz sernik na świątecznym stole? Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 6 żółtek 250 gramów margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 płaskie łyżki cukru z wanilią szczypta soli Masa serowa: 1200 gramów jogurtu greckiego 1 pełna po brzegi szklanka cukru
Cukiernia Pychotkimięsnych i rybnych. W rozdziale o napojach takie cuda jak: kwas chlebowy i buraczany, ale też receptury na domowe piwa! Ostatni rozdział - oczywiście słodkości!!! Tu arkas - czyli staropolski sernik, pączki na kilka sposobów, kluski z makiem i słodkie kremy. Niebo w gębie! Dużym atutem książki są piękne zdjęcia - patrząc na nie, aż ślinka cieknie :) Jeśli jeszcze
Moje Kuchenne Rewelacje