ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:715/892)

Truskawki w kawowej czekoladzie z dodatkiem kardamonu. 130

Truskawki100g czekolady  kawowej z kardamonem1łyżka masła 50 ml śmietana kremówka 36% W  kąpieli wodnej rozpuścić masło i czekoladę, dodać śmietankę, dobrze wymieszać rózgą. W rozpuszczonej czekoladzie maczać truskawki. Nabić na wykałaczki i jabłko. Odstawić do zastygnięcia. Można również maczać truskawki w gorącej czekoladzie i popijać szampanem. Są również specjalne urządzenia tz. fontanny fondue do zanurzania w gorącej czekoladzie

Kulinarny karnet Christophera
Clafoutis ze szparagami. 217

Clafoutis (klafuti) wiśniowe to tradycyjny francuski deser ,który już zaprezentowałem na blogu.Teraz proponuję wersję z majowymi szparagami. Tę zapiekankę możemy potraktować jako przekąskę lub danie obiadowe.Polecam

Kulinarny karnet Christophera
Stek z rekina. 137

listek limonki lub skropić sokiem . Smażyć na oleju z masłem po 5-7 min z każdej strony. Czas smażenia zależy od grubości steku. Sos norweski do ryb. 150 ml kremówki 100 g masła 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny sól, pieprz do smaku natka pietruszki Śmietankę gotować , aż trochę zgęstnieje ,dodać masło ,rozpuścić i dodać sok , pieprz ,sól

Kulinarny karnet Christophera
BIG pierogi z kurkami . 144

każdy krążek nałożyć kurki ,przykryć mniejszym i dobrze zlepić . Pierogi gotować we wrzącej wodzie ,lekko osolonej .Kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotować jeszcze 3 min. Sos . 250 ml śmietany kremówki 150 g sera pleśniowego np. gorgonzola Śmietanę zagotować z serem i doprawić do smaku . Pierogi podawać na sosie , z pomidorami koktajlowymi i pokrojoną sałatą z pietruszką

Kulinarny karnet Christophera
Jesienne ciasto owocowe. 173

jesiennych-jabłka ,śliwki ,gruszki ,winogrona. Składniki: 10 łyżek mąki 10 łyżek cukru 10 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 olejek cytrynowy 1 łyżeczka cynamonu 300 ml śmietany kremówki na wierzch Na dno średniej ,wysmarowanej  tortownicy wsypać pokrojone owoce i posypać cynamonem. Ja dno tortownicy obsypałem posiekanymi bardzo drobno orzeszkami ziemnymi. Składniki na ciasto dobrze utrzeć mikserem

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto czekoladowo waniliowe ze śliwkami. 185

mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 230 g cukru 3 cukry waniliowe 4 jajka szczypta soli 8 łyżek mleka 30 g kakao 500 ml śmietany kremówki 1 kg śliwek Wykonanie: Śliwki umyć ,przekroić ,wyjąć pestki . 200 g cukru i 2 cukry waniliowe utrzeć z masłem. Dodawać kolejno jajka ,przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ,5 łyżek mleka

Kulinarny karnet Christophera
Sandacz na sosie z pora. 139

Składniki: 15 dag filet z sandacza sok z cytryny, sól pieprz świeżo mielony 1 por 100 ml. śmietana kremówka 36% 1 łyżka ketchupu 30 ml. brandy 1 łyżka sosu pikantnego chilli sól, pieprz masło i olej do smażenia przyprawa do ryb Wykonanie: Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oleju. Dodajemy białe części pora i dusimy. Następnie dodajemy ketchup, łyżeczkę sosu

Kulinarny karnet Christophera
Ptysiowy tort z masą brzoskwiniową i czekoladą. 156

wyjąć kiedy będą suche i twarde. Masa. 2 jajka 2 łyżki cukru 50 ml półwytrawnej sherry 2 łyżki soku z pomarańczy 1 puszka brzoskwiń 2 łyżeczki żelatyny 500ml śmietany kremówki 4 łyżki wiórków czekolady, dużych 16 wisienek kandyzowanych Wykonanie. Żółtka utrzeć z cukrem, sokiem z pomarańczy i sherry. Połowę brzoskwiń zmiksować ,dodać do masy żółtkowej ,podgrzać ,dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać

Kulinarny karnet Christophera
Deser pikantny w koszyczku. 150

basket. Proponuję  deserek, lekko pikantny w miseczkach z ciasta filo. Składniki: Greckie ciasto filo Truskawki Kandyzowany por —po 3  szt .na porcję Kilka bezików 300ml śmietany kremówki 2 -3 łyżeczki gotowego  syropu chilli z limonką i kolendrą Wykonanie. Płaty ciasta pokroić w kwadraty  jednakowej wielkości po 4 sztuki na jeden koszyczek. Masło stopić ,posmarować nim płaty

Kulinarny karnet Christophera
Ziemniaczany specjał. 227

kołderka z kruchego ,chrupiącego ciasta ,dla niektórych jest ważniejsza niż środek. Składniki. 1 kg ziemniaków 1 pęczek świeżych ziół sól pieprz gałka muszkatołowa 50g masła 100 ml śmietana kremówka 36% Ciasto. 30 dag mąki 15 dag masła 1 jajo 1 żółtko sól szczypta 1 łyżeczka sezamu czarnego Wszystkie składniki ciasta zagnieść i włożyć do lodówki na 1 h. Następnie

Kulinarny karnet Christophera
Wątróbka a'la strogonow. 161

podgrzybki suszone 3 ząbki czosnku 1 cm imbir świeży 1 papryczka czuszka 100 ml bulion z drobiu 1 łyżka koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka musztardy miodowej 100 ml śmietana kremówka 36% sól, pieprz, majeranek olej  i masło do smażenia Wykonanie: Grzyby suszone namoczyć i zagotować. Pozostawić do wystygnięcia i pokroić w cienkie paski. Wywar  po gotowanych grzybach zachować. Wątróbkę

Kulinarny karnet Christophera
Ogórkowe ragout z pulpecikami z metki. 165

with meatballs. To danie dedykuję szczególnie zapracowanym. Jest smaczne, oryginalne i gotowe w kilkanaście minut. Składniki na 2 osoby. 30 dag kiełbasy metki wieprzowej 2 ogórki  100ml śmietany kremówki 100ml bulionu instant 2 cebule 1 łyżka oleju 1/2 łyżki mąki sól. pieprz koperek lub pietruszka 0,5 kg ziemniaków 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany kwaśnej Gotujemy ziemniaki

Kulinarny karnet Christophera
Pulpety z suszoną śliwką w sosie curry. 176

bułka 12 śliwek suszonych 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka curry sól, pieprz 2 cebule 1 ząbek czosnku 0,5 l bulion z kurczaka 150 ml śmietana kremówka 1,5 łyżeczki pasta curry bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka obrać z mięsa. Korpus i skrzydełka wykorzystać do zupy. Mięso zmielić, dodać  namoczoną w mleku bułkę ( nadmiar

Kulinarny karnet Christophera
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 226

To właśnie fantazji szlachty zawdzięczamy bogatą tradycję hucznych zabaw tuż przed Wielkim Postem, przy suto zastawionym stole pełnym wysokoprocentowych trunków. Wszyscy jedli i pili do upadłego

Kulinarny karnet Christophera
Gundel palacsiuta - naleśniki a'la Gundel. 162

układamy na talerzu odwróconym dnem do góry. Nadzienie. 30 g rodzynek 60 ml rumu 20 g skórki pomarańczowej kandyzowanej 60 g orzechów włoskich  60g cukru pudru 100 ml kremówki cynamon szczypta Rodzynki przelać wrzątkiem. Zalać rumem i pozostawić na parę...chwil, godzin ,a najlepiej na noc. Orzechy zemleć. Skórkę pomarańczową pokroić w maleńką kosteczkę. Śmietanę podgrzać z cukrem ,dodać

Kulinarny karnet Christophera