Panna Cotta

Panna Cotta

Panna Cotta

… inaczej gotowana śmietanka. Włoski deser pochodzący z północnej części Włoch. Lekki, prosty w przygotowaniu, bardzo charakterystyczny, wyglądem przypomina odwróconą babeczkę. Panna cotta składa się głównie ze śmietanki 30-36%, żelatyny i cukru. Deser dekoruje się świeżymi owocami i powstałym z nich musem, najczęściej truskawkami czy malinami z dodatkiem wanilii (wersja z cynamonem lub cytrusami też jest pyszna!). Gotowy deser wykłada się do góry dnem na talerzu, ma lekko drgać, u mnie udekorowany ś... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Zasmakuj Kuchni

Warto przeczytać

Czego jeszcze nie wiesz o truskawkach, ciekawostki, kalorie i przepisy!

Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.