ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:728/892)

Tort egipski 11191

łyżki mąki pszennej 1 małe opakowanie cukru waniliowego 340 ml mleka (nieco mniej niż 1,5 szklanki) 170 g masła Masa z bitej śmietany: 340 g śmietany kremówki (ciut mniej niż 1,5 szklanki) 1 szklanka + 2 płaskie łyżki cukru 100 g orzechów laskowych lub płatków migdałów Blat białkowo-orzechowy: Trzy białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier cały czas miksując

Poezja smaku
Ciasto 3 bit. 167

szklanki cukru 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej ja wybrałam kukurydzianą ze względu na piękny kolor) 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 masło 0,5l śmietany kremówki 2 śnieżki gorzka czekolada Na spodzie blachy wykładamy jedną warstwę herbatników i smarujemy masą kajmakową (możemy trochę podgrzać puszkę aby łatwiej się rozsmarowywało, natomiast ja ominęłam ten etap; jeżeli korzystamy z mleczka

Brzuszki Łakomczuszki
Rolada jagodowa 290

powtarzam z niewielkimi zmianami.   Składniki: 3 jajka 5 + 2 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki żelatyny 150 g jagód 200 g śmietany kremówki   Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem  5 łyżek cukru. Dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając.  Dodać przesiane mąki i wymieszać. Ciasto rozsmarować

Sto kolorów kuchni
Deser Tiramisu z malinami 188

Wariacja na temat tiramisu... mmm. Słodkie szaleństwo.Składniki: 500 gram malin paczka okrągłych biszkoptów filiżanka mocnej kawy  kieliszek Malibu 300 gram serka mascarpone 2 białka 300 ml śmietanki kremówki kakao 3 łyżki miodu 2 łyżki cukru Zaczynamy od zaparzenia kawy. Kawę studzimy i dodajemy do niej kieliszek Malibu i miód, mieszamy tak długo aż miód się rozpuści. Ubijamy białka

Mango Papaja
"Tarta" z grillowanym kurczakiem i brokułami 185

jajka 100 gram masła o temperaturze pokojowej szczypta soli dwie łyżki wody-opcjonalnie  jeden brokuł  300 gram piersi z kurczaka pieprz  ząbek czosnku 150 ml śmietanki kremówki 150 gram startego żółtego sera szczypta gałki muszkatołowej  odrobina chili w płatkach  łyżka oliwy z oliwek dwie łyżki jogurtu naturalnego  Zaczynamy od zrobienia ciasta. Przesiewamy mąkę

Mango Papaja
Banoffee pie czyli ciasto bez pieczenia 29915

średnie banany kilka łyżek soku z limonki lub cytryny 500 gram masy krówkowej 100 gram gorzkiej czekolady (ja użyłam mlecznej, a co!) 2-3 łyżki kakao 400 ml śmietany kremówki fix do śmietany  łyżka cukru pudru Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Ciasteczka kruszymy na proszek (ja zrobiłam to w blenderze ale może być wałek) i mieszamy z rozpuszczonym

Mango Papaja
Letnia tarta biszkoptowa ze śmietaną i owocami 224

przelać do posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąka formy na tartę (silikonowej nie trzeba smarować). Piec ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż góra się zarumieni. NADZIENIE: Kremówkę ubić. Można dodać podczas ubijania śmietan-fix żeby była bardziej sztywna. Ostudzony biszkopt posmarować dżemem, na warstwie dżemu rozsmarować bitą śmietanę. WIERZCH: Owoce umyć i osuszyć, wiśnie wydrylować i przekroić

Ze smakiem i z pasją
Lekki jogurtowiec z truskawkami 327

Desery na bazie jogurtu przygotowuję dosyć regularnie, są lekkie, kolorowe i owocowe. Jogurtowce są też lżejsze od deserów przygotowywanych na bazie śmietany kremówki. Ich smak zależy od wykorzystanych owoców i innych dodatków. Jogurtowce mogą też mieć różny kształt w zależności od formy. Jogurtowiec z galaretkami Tęczowy jogurtowiec z owocami Deser jogurtowy z truskawkami na spodzie z ciasteczek amaretti Cytrynowy deser

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto owocowe z galaretkami (bez pieczenia) 456

lekkiego stężenia.  Kiedy masa nie będzie już płynna przełożyć ją na przygotowane biszkopty.  Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.  2 galaretki rozpuścić w połowie zalecanej wody.  Odstawić do przestudzenia. Kremówkę ubić i wymieszać z tężejącą i przestudzoną galaretką.  Wylać na wierzch zastygniętej masy owocowej.  Do masy śmietanowo - galaretkowej włożyć truskawki pokrojone na kawałki lub maliny.  Odstawić do lodówki do całkowitego

Sto kolorów kuchni
Leśny mech 6199

wsypać do masy i dodać szpinak. Cały czas miksować. Tak przygotowany biszkopt wylać do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 C ok. 1 godziny. Krem: Schłodzoną kremówkę miksować na sztywną masę po czym dodać cukier puder i fixy. Odciąć wierzchołek ciasta, pokruszyć a spód pokryć ubitą śmietanką. Pokroić kiwi w plasterki i poukładać na kremie. Posypać pokruszonym

Słodkości i nie tylko
Deser z bitą śmietaną, ananasem i kiwi. 178

plastrów ananasa (może być z puszki) 1 kiwi garść suszonych jagód goji 1 łyżka wody różanej 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym, dodajemy łyżkę wody różanej. Plastry ananasa rozdrabniamy blenderem i nakładamy do pucharków. Przykrywamy warstwą bitej śmietany. Następnie obieramy i miksujemy kiwi, nakładamy na śmietanę.  Zmiksowane kiwi również przykrywamy

Ze smakiem i z pasją
TORT RYBKA 196

osoba, nawet mało utalentowana plastycznie (jak i ja :) ).Upiekłam Tort Orzechowy, na wierzchu znajduję się polewa, która bardziej przypomina mus czekoladowy (2 tabliczki czekolady i około 100 g kremówki).Ciasto przełożyłam masą orzechową, posmarowałam nią też wierzch i boki ciasta. Wstawiłam na noc do lodówki. Dzisiaj przygotowałam mus. Odkroiłam spory kawałek ciasta, dzięki temu powstała buźka i ogonek rybki

Przepisy Aleksandry
Rolada czekoladowa z truskawkami 361

łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej  2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej czubata łyżka kakao   3 łyżeczki żelatyny 20 dag truskawek 2 łyżki soku z cytryny 150 g śmietany kremówki 2 gałązki mięty  2 małe kosteczki gorzkiej czekolady (nie dałam)   Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z pięcioma łyżkami cukru i cukrem waniliowym.  Nie przerywać ubijania i dodawać

Sto kolorów kuchni
Biszkoptowy torcik w kształcie lalki 218

łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie, jeśli np. nie jesteście pewni jajek lub piekarnika, a bardzo zależy Wam na efekcie) Do obu kremów: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru 400 g mrożonych owoców leśnych 2 łyżki cukru 3 płaskie łyżeczki żelatyny Do kremu maślanego: 125 g masła 4 łyżki mleka ok. 200 g cukru

Ratunku obiad
Soczyste polędwiczki wieprzowe 282

pomarańczy (ok. 1 szklanka) 60 g drobno posiekanego świeżego imbiru 2 łyżki płynnego miodu (np. z kwiatu pomarańczy) 0,5 szklanki miodu pitnego (trójniak lub czwórniak) 1 szklanka śmietanki kremówki 1 czubatą łyżkę mąki przyprawy: sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 2 łyżki masła Polędwiczki myjemy i oczyszczamy, oprószamy solą i pieprzem, a następnie umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy

Ratunku obiad