Składniki: 1 główka kalafiora 1 cebula 100 g szynki konserwowej 4 ogórki małosolne 1/2 pęczka koperku 2 ząbki czosnku(...)łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Sól, pieprz Przepis: Kalafiora dzielimy na różyczki i zalewamy wrzątkiem. Po ok. 3 minutach wyciągamy różyczki z wody i je osuszamy. Cebulę, ogórki małosolne oraz szynkę kroimy w drobną kosteczkę. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy sól i pieprz wraz z jogurtem naturalnym
Emcia Pichciidealnie do kolorowej, wiosenno - letniej sałatki :) Składniki: 100 g szpinaku baby 1 pierś kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (pikantnej) 1 papryka czerwona świeża 6 szt. rzodkiewek 1-2 ogórki gruntowe Sos: 4 łyżki oleju ze słonecznika Zielony Nurt 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii Sól, pieprz(...)płuczemy i osuszamy. Pierś kurczaka nacieramy przyprawą i smażymy (w całości) na złoto z każdej strony. Po usmażeniu mięsa odstawiamy je do ostygnięcia. W tym czasie kroimy paprykę i ogórki w kostkę i rzodkiewki w talarki. Przygotowujemy sos - łączymy olej ze słonecznika ze wszystkimi przyprawami i dokładnie mieszamy. Następnie do szpinaku dodajemy pozostałe pokrojone warzywa oraz pokrojoną
Emcia PichciSkładniki: 4 duże ogórki kiszone 3 marchewki duża pietruszka 3 skrzydełka z kurczaka pieprz kolorowy(...)zielona część dymki Przygotowanie: Gotujemy wywar na skrzydełkach. Obieramy warzywa i kroimy w kostkę. Po 20 minutach gotowania wywaru wrzucamy pokrojone warzywa razem z sokiem z ogórków, gotujemy przez kolejne 20 minut, doprawiamy kolorowym pieprzem, podajemy posypane posiekaną dymką
Moja smaczna kuchniapieprz · oliwa Przygotowanie: Mięso pokroić w cienkie paseczki i przyprawić ziołami, pieprzem i czerwoną papryką. Odstawić do lodówki. Paprykę i ogórka kiszonego pokroić w paski. Pieczarki obrać i pokroić w kosteczkę. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Na oliwie podsmażyć mięso, dodać cebulę, smażyć, aż się zeszkli. Zalać wodą, dodać kostkę paprykową i dusić(...)Mięso ma być miękkie, w razie konieczności wydłużyć czas duszenia. Gdy mięso będzie miękkie dodać paprykę, papryczkę chili, posiekany czosnek i pieczarki. Dusić jeszcze około 5 minut. Dodać kiszonego ogórka, przecier, doprawić sosem worcestershire i ewentualnie sosem tabasco lub pieprzem Cayenne. Dusić na malutkim ogniu jeszcze przez 10 minut, aż sos zgęstnieje. Jeśli będzie za rzadki to możemy zagęścić
Mania Gotowaniaoliwek, ziemniaczki pokrój na ćwiartki, ułóż w naczyniu, oprósz solą, posyp świeżym rozmarynem, i posmaruj oliwą z oliwek. Zapiekaj 45 minut. Dip grzybowy: - 200 g marynowanych grzybków - 3 ogórki konserwowe - 1/3 cebuli cukrowej(...)drobno posiekanej i sparzonej wrzątkiem - 100 ml jogurtu greckiego - 100 ml śmietany Wszystkie składniki miksujemy w blenderze (ale robimy to chwilkę , aby w sosie były wyczuwalne kawałeczki grzybów i ogórków, nie może się Wam zrobić papka! ;-)) ) Smacznego
SMYKWKUCHNIPrzetwory domowe. Pretwory na zimę. Zapasy na zimę. Ogórki kiszone. Ogórki konserwowe. Fasolka szparagowa konserwowa. Surówka z białej kapusty na zimę. Dżemy. Soki. Dżem wiśniowy. Dżem jagodowy. Sok z aronii (aroniowy). Nalewka z aronii. Składniki Kliknij w obrazek, by przejść do przepisu: Syrop z kwiatów lipy Surówka z białej kapusty na zimę The post Przetwory domowe, zapasy
Kulinarne Przebojepuszka kukurydzy około 10 pomidorków koktailowych 3-4 ogórki konserwowe szczypior Sos: 2 łyżki jogurtu 2 łyżki majonezu sól, pieprz I cukier , Wykonanie: Sałatę pokroić, pomidory na pół, ogórki w półtalarki, dodajemy kukurydzę I skrojony szczypior. Sos- łączymy majonez I jogurt, mieszamy I doprawiamy do smaku solą , pieprzem I cukrem. Sos dodajemy do sałatki- mieszamy
Smaki Edytymnie od dawna moja córka. Koniec końców nawet go nie tknęła, synowi też nie smakował. Za to ja z małżonkiem zjedliśmy z miłą chęcią. Składniki: 2 pęczki botwinki 2 ogórki gruntowe kilka rzodkiewek 1 - 2 ząbki czosnku 800 ml jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki jajka koperek, szczypiorek 2 - 3 łyżki zakwasu buraczanego (opcjonalnie) sól, pieprz Wykonanie: Botwinkę umyć, buraczki(...)kawałki, a buraczki włożyć w całości do garnka i zalać wodą. Gotować przez kilka, kilkanaście minut, aż botwinka będzie miękka. Wyjąć z wody i ostudzić. Wody nie wylewać. Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewki pokroić na drobną kostkę. Przestudzone buraczki obrać i drobno pokroić. Jogurt / kefir / maślankę wlać do miski. Dodać pokrojone warzywa i przecisnąć
Sto kolorów kuchnispadać z drzew. Jarzębina jest czerwona jak przygryzione usta. Lato daje coraz wyraźniejsze znaki, że nadchodzą ostatnie chwile aby zachować ciepłe wspomnienia, więc pakuję je do słoika. Składniki: malutkie ogórki gruntowe papryka cebula kalafior małe cebulki i wszystko co przyjdzie nam do głowy kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu koper ZALEWA: 4 szklanki wody 1 szklanka(...)octu 3/4 szklanki cukru łyżka soli Do czystych i wyparzonych słoików wsadzamy warstwowo: paprykę pokrojoną w cząstki (ok. 3cm x 3cm), małe cebulki przecięte na pół bądź ćwiartki, parę ogórków (również malutkich), nieduże różyczki kalafiora, marchewkę pokrojoną w talarki, niedużą gałązkę kopru. Dodajemy 3 ziarenka pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego, możemy wsadzić również ząbek czosnku. Wszystkie składniki zalewy wlewamy/wsypujemy
Brzuszki ŁakomczuszkiLubię robić przetwory na zimę bo potem mam owocowe i warzywne skarby pod ręką. Dżemy do świeżych bułeczek albo naleśników, mus do szarlotki , sałatki czy ogórki kiszone do obiadu - wszystko się(...)przyda i będzie zjedzone. Ale po zrobieniu każdej partii trzeba zawartość słoików jakoś oznaczyć żeby się potem nie pomylić. Nie ma problemu w przypadku kiszonego kalafiora czy sałatki z ogórków bo dobrze widać co zawiera szklane opakowanie. Jednak kiedy w grę wchodzą dżemy robi się ciekawie - bez karteczek na słoikach mogłabym się zdziwić po odkręceniu. I dlatego właśnie karteczki
Smaczna Pyzapiersi z kurczaka marynata 2 łyżki musztardy sarepskiej 5 łyżek oliwy 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka marynaty teriyaki sałatka warzywna 1 czerwona papryka 4 ogórki gruntowe 1 młoda cebulka kilka liści sałaty lodowej lub strzępiastej oliwa do skropienia warzyw odrobina soli ziołowej do smaku Przygotować marynatę do mięsa. Wymieszać musztardę, sok z cytryny, oliwę i marynatę teriyki(...)paski kurczaka nadziać na patyczki do szaszłyków i grillować ze wszystkich stron aż mięso się zarumieni. Mięsko można róznież ugrillować na patelni grillowej. Przygotować warzywa. Paprykę pokroić w paski, ogórki obrać i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w cienkie półplasteki, sałatę porwać na małe kawałki. Wszystkie warzywa wymieszać oprószyć delikatnie solą ziołową i wymieszać. Następnie skropić oliwą i jeszcze
Monia miesza i gotujegram piersi z kurczaka przyprawa gyros pół główki kapusty pekińskiej keczup łyżka majonezu dwie łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego ząbek czosnku łyżka posiekanego koperku pół puszki kukurydzy 10 ogórków konserwowych 1 papryka czerwona 2 jaja ugotowane na twardo 1 duża lub dwie mniejsze cebule czerwone łyżka masła łyżka oliwy z oliwek Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą(...)czosnkowy. Mieszamy majonez ze śmietaną, koperkiem i drobno posiekanym ząbkiem czosnku. W naczyniu układamy warstwami: usmażony kurczak cebulka keczup (około 2-3 łyżki) kukurydza pokrojone w drobną kostkę ogórki konserwowe jajka również pokrojone w kosteczkę papryka czerwona sos czosnkowy bardzo drobno pokrojona kapusta pekińska Smacznego
Mango Papajacienkie paski 500 gram młodych ziemniaków, wyszorowanych, pokrojonych w ćwiartki świeży tymianek świeże oregano szczypta kminku chili w płatkach sól pieprz 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3 ogórki małosolne, pokrojone w bardzo drobną kosktę 200 gram jogurtu greckiego 3 łyżki ketchupu pół pęczka posiekanego szczypiorku 1 łyżka prażonej cebulki gotowy sos do hamburgerów Zaczynamy od przygotowania(...)minut. Podczas pieczenia ziemniaki mieszamu od czasu do czasu. Czas na przygotowanie mięsa. Mięso mielone mieszamy w misce wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulką oraz ogórkami małosolnymi, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Formujemy 5 kul, układamy je na talerzu wysmarowanym olejem rzepakowym, delikatnie dociskamy, formując kotlety i wstawiamy do lodówki na 10-15 minut
Mango Papajadania) szczypior 150-200 gram ryżu olej do smażenia sos sojowy olej sezamowy ocet ryżowy cukier 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej (albo ziemniaczana) rozrobiona w gorącej wodzie Sałatka: średni ogórek zielony małe jabłko 2 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki cukru WYKONANIE W woku rozgrzewamy mocno olej do smażenia. Piersi kaczki smażymy skórą do dołu. Gdy skóra będzie rumiana, przekręcamy piersi(...)kaczkę do składników w woku. Wszystko mieszamy aż utworzy się w miarę gęsty sos. Podajemy z ryżem lub makaronem chow mein. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Dodatkiem może być sałatka z ogórka i jabłka. Brzmi banalnie, ale to daje ciekawy efekt smakowy. Sałatka: ogórka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Tak samo postępujemy z jabłkiem. Śmietanę bardzo dokładnie mieszamy z cukrem. Polewamy
OstryKęs