salaterce. Lubię chrupkość, którą w tej sałatce gwarantuje nam seler naciowy. Składniki: - 1 pęczek selera naciowego - 250 g pieczarek - 1/2 puszki kukurydzy - 3 małe piersi z kurczaka - 2 duże ogórki konserwowe - 1 garść rukoli - 1 słoik suszonych pomidorów - przyprawy: delikat czerwony, pieprz, sól oraz(...)przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Pieczarki kroimy w kostkę i smażymy do miękkości. Identycznie robimy z piersiami z kurczaka, które doprawiamy delikatem oraz przyprawą do kurczaka. Selera, pomidory oraz ogórki kroimy w kostkę a rukolę siekamy. Do miski wrzucamy wszystkie wcześniej przygotowane składniki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz niewielką ilością oleju z pomidorków suszonych
Zainspirowana w kuchnidalszego odwiedzania, komentowania i korzystania z przepisów [ jeśli ktoś skorzystał, zrobił zdjęcia , niech się pochwali - w galerii ]..i wspólnego pieczenia . . Popularna 10 w SIEPRNIU: Sałatka gyros z ogórków i cukinii Sałatka(...)ogorków,cebuli i papryki na zimę Pieczone ziemniaki Chrupiące kukurydziane serniczki Sałatka z pieczarek,papryki na zimę Sałatka ryżowa po węgiersku Bigos z cukinii Rożki budyniowe Przecier z ogórków na zimę Schabowy wg Magdy Gessler
Moje domowe kucharzenieZABIEGANYCH. /własny;/ na 3-4 porcje 350g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz, itp.) 1 słoik mieszanki warzywnej (marchew, groszek, kukurydza) 1 cebula pęczek natki pietruszki 2 zielone ogórki gruntowe 250 ml śmietanki 12% 250 ml mleka 1,5% 3 łyżki mąki 1 cytryna olej do smażenia sól, pieprz Filety rybne nacieram solą, pieprzem i skrapiam sokiem(...)kwadransie kroję w mniejsze kawałki. Cebulę obieram, siekam i szklę na odrobinie oleju. Mieszankę warzywną odcedzam, wrzucam do cebuli, a do tego wszystkiego obrane i pokrojone w kosteczkę ogórki. Podsmażam, zalewam śmietanką. Wrzucam rybę, doprowadzam do wrzenia. W mleku rozprowadzam mąkę, po czym dodaję do zawartości garnka. Najlepiej przelać przez drobne sito, aby pozbyć się ewentualnych
W kuchni Karmel-itkiSkładniki : Jeden długi ogórek lub kilka gruntowych sól, pieprz śmietana lub jogurt koperek lub szczypiorek Ogórka myjemy, cienko obieramy i kroimy w plasterki. Można ogórka poszatkować na tarce do warzyw. Dodajemy sól i pieprz. Jeśli nie stosujemy diety bezmlecznej dodajemy 2 łyżki dobrej śmietany. Przy nietolerancji laktozy można pozwolić sobie na łyżkę naturalnego jogurtu ale można też(...)etap pominąć. Ogórka posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem
prawdziwe jedzenieSAŁATKA Z PĘCZAKIEM mniej niż 0,5 szkl. pęczaku 1 średnia cebulka 1 duży pomidor 2 spore ogórki kiszone 2 jajka oliwa Jajka i pęczak gotujemy. Cebulkę, pomidory, ogórki i jajka kroimy w kostkę. Dodajemy oliwy i ewentualnie dosalamy. Dokładnie mieszamy i sałatka gotowa :) Prosta i smaczna :) Smacznego
Co w głowie piszczyprzygotowuje się z różnych gatunków mięsa. Mięso tnie się w sporej wielkości plastry, lekko rozbija tłuczkiem i faszeruje różnymi dodatkami np. boczkiem, wędzoną słoniną, dodaje cebulę, musztardę, czerstwe pieczywo, ogórki kiszone, również grzyby leśne. Tym razem rolady przygotowałam rolady z indyka faszerowane pastą z bakłażanów z czosnkiem i chili. Nie dusiłam ich na patelni, tylko wraz z pokrojonymi(...)minut, w połowie tego czasu rolady obróciłam na drugą stronę, a ziemniaki również przemieszałam. Smacznego, polecam w ten sposób przygotowane rolady. Do rolad podałam sałatkę z roszponki, pomidorów i ogórków. The post Rolady z indyka pieczone z rozmarynem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwszystko wraz z podgrzewaczami do 4 dań na ciepło zajęło cały stół. Wyrobom mięsnym towarzyszyły domowe przetwory warzywne – ogórki krokodylki, papryka kiszona i słodko-kwaśna, papryka marynowana z ogórkami oraz świeżo upieczony chleb na zakwasie z miodem gryczanym autorstwa San Jacinto z przepisu Prosty chleb na zakwasie , miałam w nim mały udział, gdyż w niedzielę o 7.00 rano
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzypomina wersję z mięsem, które "zastąpiłam" soczewicą i suszonymi borowikami. Świetnie pasuje do kaszy. WEGETARIAŃSKI GULASZ MYŚLIWSKI Z SOCZEWICĄ /własny; współpraca z Winiary ;/ 1 puszka soczewicy 4-5 ogórków kiszonych 2 średnie cebule 30 g suszonych borowików 2-3 łyżki oleju roślinnego 2 opakowania Sosu Myśliwskiego Winiary 1 łyżeczka(...)suszonego majeranku ew. pieprz do smaku Soczewicę odcedzam. Suszone borowiki zalewam zimną wodą i pozostawiam na kwadrans. Następnie drobno je kroję. Cebulę obieram, drobno siekam, szklę na oleju. Ogórki kroję w drobną kostkę, wrzucam do rondla z cebulą, borowikami, chwilę smażę razem. Dodaję soczewicę z puszki. Sos rozrabiam w połowie zalecanej na opakowaniu ilości wody, wlewam
W kuchni Karmel-itkipomidory 1 woreczek kaszy gryczanej 250 g mięsa mielonego ( ja użyłam wołowiny) 1 łyżka bułki tartej natka pietruszki 1 łyżka przyprawy do gyrosa sól, pieprz 3 ząbki czosnku 3 ogórki gruntowe 1 mały jogurt grecki 1 łyżeczka cebuli olej do skropienia pomidorów Przygotowanie: Mięso doprawiamy przyprawą do gyrosa, solą i pieprzem, wyciskamy jeden ząbek czosnku(...)skrop je delikatnie olejem i piecz w naczyniu żaroodpornym przez 20 min w temperaturze 180C (góra i dół) Do przygotowanych kebabików i faszerowanych pomidorów idealnie pasują tzatziki. Ogórki obierz, wydryluj środek z nasionkami i starkuj na tarce, połącz z jogurtem i resztą pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Smacznego
Niezły Młynekstarte na tarce dwa duże ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę 2 łyżeczki soku z cytryny sól pieprz łyżeczka cukru 6 łyżek jogurtu greckiego Przygotowanie: Pora, jabłko i ogórki wrzuciłam do miski, polałam sokiem z cytryny, doprawiłam solą, pieprzem i cukrem. Całość wymieszałam i odstawiłam na ok. godzinę, żeby por lekko zmiękł. Po tym czasie odcisnęłam z surówki
Kulinarny Pamiętniksosie własnym 3 jajka sałata 10 pomidorków koktajlowych ogórek zielony 10 filecików anchois garść czarnych oliwek sos: 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy dijon pieprz, sól Jajka ugotować na twardo, tuńczyka odsączyć z zalewy. Anchois podzielić na kawałki, pomidorki przekroić na połówki, a ogórki na plastry. Wszystkie składniki sosu wymieszać w małym(...)słoiu, energicznie nim potrząsając. Na talerzach ułożyć sałatę, ogórka, pomidorki, anchois i oliwki. Zalać przygotowanym dresingiem, a na wierzchu ułożyć tuńczyka i jajka
wyzwania kuchennekuskus. Natomiast mięta, pietruszka i sok z cytryny wzbogacają jej smak i aromat. Idealna na upały lub jako dodatek do mięsa z grilla. Składniki: szklanka kaszy kuskus 2 pomidory ogórek zielony papryka żółta duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki kilka listków mięty 5 łyżek soku z cytryny 5 łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz Kuskus przygotować według(...)instrukcji na opakowaniu. Natkę i miętę drobno posiekać. Pomidory, paprykę, ogórka i cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek rozgnieść. Wszystkie warzywa, zioła i kaszę razem wymieszać. Doprawić oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami. Ten przepis bierze udział w akcji
wyzwania kuchennepierwszego kęsa. Muszę przyznać się bez bicia, że swego czasu spędzałam tam każde spotkanie towarzyskie. Menu wytrawne wypróbowałam niemalże całe, chociaż moje serce najbardziej skradł zestaw -> kebab, kapusta, ogórek, cebula. Tutaj też poznałam smak sosu tysiąca wysp. Zapraszam do mojego Manekina. Nie będzie to co prawda mój ulubiony naleśnik, ale tym również nie pogardzę. Szybki w przygotowaniu. Dorzuciłam(...)Dziesiątka z Sosem Tysiąca Wysp Zaczęłam od przygotowania sosu, aby składniki się ze sobą przegryzły. 4 łyżki majonezu 4 łyżki pikantnego ketchupu papryka słodka jajko ugotowane na twardo ogórek konserwowy sól do smaku Jajko posiekałam bardzo drobno, to samo robiłam z ogórkiem. W miseczce wymieszałam majonez, ketchup, dodałam ogórka, jajko, przyprawiłam papryką i solą. Na koniec wymieszałam (można także
bastalenazwiastowała zbliżającą się Wigilię. Dziś moje skromne wykonanie, bo do ideału i tak nie mam szans się zbliżyć. Sałatka jarzynowa 3 średnie ziemniaki 2 marchewki 2 jajka 2- 3 ogórki konserwowe 1 jabłko puszka groszku konserwowego mała puszka kukurydzy 1 cebula sól, pieprz 4 łyżki majonezu (+ do posmarowania(...)łyżki musztardy Ziemniaki, marchew ugotowałam w całości w osolonej wodzie. Wystudzone, obrałam ze skóry, pokroiłam w kostkę. Jajka ugotowałam na twardo. Także pokroiłam w kostkę. Cebulę, jabłko i ogórki potraktowałam tak samo. Groszek i kukurydzę odcedziłam. Wszystkie składniki połączyłam w misce. Doprawiłam solą i pieprzem. W osobnej miseczce wymieszałam majonez (i śmietanę) z musztardą, które następnie dodałam
bastalena