ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:704/892)

Ptysiowy tort z masą brzoskwiniową i czekoladą. 193

wyjąć kiedy będą suche i twarde. Masa. 2 jajka 2 łyżki cukru 50 ml półwytrawnej sherry 2 łyżki soku z pomarańczy 1 puszka brzoskwiń 2 łyżeczki żelatyny 500ml śmietany kremówki 4 łyżki wiórków czekolady, dużych 16 wisienek kandyzowanych Wykonanie. Żółtka utrzeć z cukrem, sokiem z pomarańczy i sherry. Połowę brzoskwiń zmiksować ,dodać do masy żółtkowej ,podgrzać ,dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać

Kulinarny karnet Christophera
Deser pikantny w koszyczku. 172

basket. Proponuję  deserek, lekko pikantny w miseczkach z ciasta filo. Składniki: Greckie ciasto filo Truskawki Kandyzowany por —po 3  szt .na porcję Kilka bezików 300ml śmietany kremówki 2 -3 łyżeczki gotowego  syropu chilli z limonką i kolendrą Wykonanie. Płaty ciasta pokroić w kwadraty  jednakowej wielkości po 4 sztuki na jeden koszyczek. Masło stopić ,posmarować nim płaty

Kulinarny karnet Christophera
Ziemniaczany specjał. 256

kołderka z kruchego ,chrupiącego ciasta ,dla niektórych jest ważniejsza niż środek. Składniki. 1 kg ziemniaków 1 pęczek świeżych ziół sól pieprz gałka muszkatołowa 50g masła 100 ml śmietana kremówka 36% Ciasto. 30 dag mąki 15 dag masła 1 jajo 1 żółtko sól szczypta 1 łyżeczka sezamu czarnego Wszystkie składniki ciasta zagnieść i włożyć do lodówki na 1 h. Następnie

Kulinarny karnet Christophera
Wątróbka a'la strogonow. 187

podgrzybki suszone 3 ząbki czosnku 1 cm imbir świeży 1 papryczka czuszka 100 ml bulion z drobiu 1 łyżka koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka musztardy miodowej 100 ml śmietana kremówka 36% sól, pieprz, majeranek olej  i masło do smażenia Wykonanie: Grzyby suszone namoczyć i zagotować. Pozostawić do wystygnięcia i pokroić w cienkie paski. Wywar  po gotowanych grzybach zachować. Wątróbkę

Kulinarny karnet Christophera
Ogórkowe ragout z pulpecikami z metki. 196

with meatballs. To danie dedykuję szczególnie zapracowanym. Jest smaczne, oryginalne i gotowe w kilkanaście minut. Składniki na 2 osoby. 30 dag kiełbasy metki wieprzowej 2 ogórki  100ml śmietany kremówki 100ml bulionu instant 2 cebule 1 łyżka oleju 1/2 łyżki mąki sól. pieprz koperek lub pietruszka 0,5 kg ziemniaków 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany kwaśnej Gotujemy ziemniaki

Kulinarny karnet Christophera
Pulpety z suszoną śliwką w sosie curry. 206

bułka 12 śliwek suszonych 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka curry sól, pieprz 2 cebule 1 ząbek czosnku 0,5 l bulion z kurczaka 150 ml śmietana kremówka 1,5 łyżeczki pasta curry bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka obrać z mięsa. Korpus i skrzydełka wykorzystać do zupy. Mięso zmielić, dodać  namoczoną w mleku bułkę ( nadmiar

Kulinarny karnet Christophera
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 246

To właśnie fantazji szlachty zawdzięczamy bogatą tradycję hucznych zabaw tuż przed Wielkim Postem, przy suto zastawionym stole pełnym wysokoprocentowych trunków. Wszyscy jedli i pili do upadłego

Kulinarny karnet Christophera
Gundel palacsiuta - naleśniki a'la Gundel. 185

układamy na talerzu odwróconym dnem do góry. Nadzienie. 30 g rodzynek 60 ml rumu 20 g skórki pomarańczowej kandyzowanej 60 g orzechów włoskich  60g cukru pudru 100 ml kremówki cynamon szczypta Rodzynki przelać wrzątkiem. Zalać rumem i pozostawić na parę...chwil, godzin ,a najlepiej na noc. Orzechy zemleć. Skórkę pomarańczową pokroić w maleńką kosteczkę. Śmietanę podgrzać z cukrem ,dodać

Kulinarny karnet Christophera
Pomysł na prezent - owocowy koszyk. 149

Idea. Koszyk-ciasto Foremka 25X12 cm Składniki. 7białek 1 żółtko 1/2 szkl. cukru 1 laska wanilii 1 szklanka mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 l śmietany kremówki owoce świeże Wykonanie. Białka ubić, dodać cukier i żółtko, ubijać do rozpuszczenia cukru. Dodać ziarenka wanilii. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem. Przelać do foremki i piec w temp.180-190stop.,40minut

Kulinarny karnet Christophera
Przysmak Calypso na lodzie. 156

Orange dessert on ice. Składniki. 1 pomarańcza 100ml śmietany kremówki 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka soku z cytryny listki mięty skórka pomarańczowa Wykonanie. Pomarańczę przekroić na połówki. Wykroić miąższ i przetrzeć przez sitko, aby otrzymać sok. Wydrążone połówki wstawić do zamrażarki. Listki mięty umyć, posiekać. Żelatynę rozpuścić w soku pomarańczy. Żółtka utrzeć z cukrem

Kulinarny karnet Christophera
Naleśnikowe roladki z twarogiem i truskawkami. 217

Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i odstawić na 30minut. Na patelnię naleśnikarkę ,24 cm, nalać ciasto i smażyć cienkie naleśniki, przewracając na drugą stronę. Wychodzi 5-6 naleśników. Ubić kremówkę z cukrem pudrem.Twaróg zmiksować i połączyć z rozpuszczoną w gorącym mleku żelatyną. ubitą śmietaną i pokrojonymi truskawkami. Tężejącą masę wyłożyć na naleśniki . Zwinąć w rulon i odstawić do lodówki

Kulinarny karnet Christophera
Truskawkowy souvenir na Dzień Matki. 332

coraz lepszy i słodszy…. Truskawkowy souvenir na Dzień Matki. Składniki. 500 g truskawek 1 cytryna 125 ml nalewki z wiśni 150 g cukru pudru 12 łyżeczek żelatyny 500 g kremówki 36% 24 szt. biszkoptów 50 g czekolady 1 łyżka masła Wykonanie. Tortownicę,20 cm,wyłożyć papierem. Z biszkoptów ułożyć brzeg tortu, Truskawki umyć, usunąć szypułki. Połowę truskawek zmiksować. Drugą połowę

Kulinarny karnet Christophera
Wiejskie dziewczę w welonie. 206

Bondepige med slor. Składniki. 150g chleba czerstwego 1 łyżeczka masła 1 łyżka cukru 1 szklanka musu jabłkowego 100ml śmietany kremówki Wykonanie. Najlepszy jest chleb żytni. Chleb zetrzeć na tarce. W garnczku lub na patelni stopić masło, dodać tarty chleb i cukier. Smażyć, mieszając ,aż się zrumieni. Ostudzić. Na krótko przed podaniem nałożyć na dno naczynia warstwę smażonego chlebka. Możemy użyć

Kulinarny karnet Christophera
Filet z dorsza w ogórkowym ryżu. 173

cucumber rice. Składniki. 100 g ryżu długoziarnistego 350 ml bulionu drobiowego 1 ogórek średni 350 g filetów z dorsza 2 łyżki koperku 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka soku z cytryny 1 żółtko 1 pomidor sól, pieprz Wykonanie.  Ryż opłukać, osączyć i gotować w bulionie przez 1o minut na dużej patelni. Ogórki przekroić wzdłuż, usunąć pestki i miąższ

Kulinarny karnet Christophera
Polędwiczki i baldachy czarnego bzu w cieście i sosem mango. 193

polędwiczka wieprzowa 4 baldachy bzu czarnego sól, pieprz Ciasto. 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 1 jajko sól olej do smażenia Sos z mango. 1 mango 100ml śmietany kremówki 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie. Polędwiczkę pokroić w plastry 1-1,5 cm i lekko rozpłaszczyć, posypać solą i pieprzem. Składniki ciasta zmiksować. Śmietanę ubić, dodać

Kulinarny karnet Christophera