...ponieważ jest wilgotny i mocno czekoladowy. nawet jeśli troszkę sobie pofolgowaliśmy w święta to pamiętajmy, że świąteczne wypieki są bardzo wartościowe. Zawierają w sobie miód, bakalie
Bon Appetit Małgorzatymasła 1 cukier waniliowy 2 żółtka 1 szklanka kaszy mannykarmel:25 dag posiekanych orzechów włoskich7-8 dag masła5 łyżek cukru brązowego2 łyżki miodu100 ml śmietanki kremówki (pokojowa temperatura)sól do smaku Ciasto: Wszystkie składniki ciasta dobrze zagniatamy. Następnie dzielimy na 2 części. Każdą z nich wykładamy na blaszki o wymiarach 30 x 20 cm wyłożonymi papierem
Bon Appetit MałgorzatyTarta nie jedno ma imię. Można zrobić ją z jakichkolwiek składników. Jednak moją ulubioną jest ta łososiowa. Ale z łososiem wędzonym na ciepło. Cała tarta
Bon Appetit MałgorzatySkąd ta nazwa? Nie mam zielonego pojęcia. Ale myślę, że żadna wiewiórka nie pogardziłaby ciastem z orzechami, jabłkami i rodzynkami :) No i w końcu od wiórków
Bon Appetit MałgorzatyWyśniłam sobie ten mazurek. W pięknym kolorze violet i z fiołkami zerwanymi na łące. A marzenia senne należy urzeczywistniać. Jestem szczęściarą ponieważ w ogrodzie fiołków
Bon Appetit Małgorzatyjabłek0,5 kg gruszek1 garść suszonych moreli ( na oko)3 szklanki wody (1 szklanka = 250 ml)1 szklanka cukru2 budynie śmietankowe Dodatkowo:500 ml śmietanki kremówki (36 %)2 czubate łyżki cukru pudru2 łyżki startej czekolady.Biszkopt: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z octem i z sodą. Mieszamy a następnie czekamy około
Bon Appetit MałgorzatySkładniki, 1 porcja: 80 g makaronu tagiatelle 100 g płynnej śmietanki kremówki 30% 1 jabłko 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie: Makaron ugotować. Po ugotowaniu ostudzić. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Delikatnie podsmażać na małym ogniu przez około 8 min, pilnować aby jabłka nam się nie rozpadły. Dodać cukier wanilinowy, cynamon
cooklifeSardelę drobno posiekaj i wymieszaj z resztą składników. Wszystko dopraw pieprzem (sól jest niepotrzebna ze względu na słony smak ryby) i wrzuć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Zalej wszystko kremówką (powinna przykrywać ziemniaki), wierzch posyp tartą bułką i połóż nań kilka plasterków masła (opcjonalnie). Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 240°C na 40-50 minut, aż ziemniaki staną się
Food Squarerazem opierałam się na przepisie na masę ze strony Moje Wypieki składnikimasa (na 1 struclę )300 g zmielonych migdałów,150 g ciemnego brązowego cukru120 g śmietany kremówki 36% lub 30%3 łyżki rumu1 łyżeczka cynamonu1 białko1/4 ciasta z tego przepisuprzygotowanieWszystkie składniki farszu dobrze wymieszać drewnianą łyżką , lekko rozcierając lub w malakserze. Białko ubić
Stare Garypuszki pokrojonych3 ząbki czosnku drobno pokrojone3 szklanki wywaru drobiowego1/2 szklanki wytrawnego białego wina2 łyżki koncentratu pomidorowego2 łyżki poszatkowanej świeżej bazylii +parę listków do przybrania 2/3 szkl śmietanki kremówki (opcjonalnie)sól, pieprzprzygotowaniePomidory, jeżeli używamy świeżych, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło z oliwą,zeszklić cebulę i czosnek
Stare Garyksiążki "Niedzielne przysmaki". Krem, którego przygotowanie zajmuje nam przysłowiowe 5 minut. Mocno cytrynowy, niezbyt słodki. Podajemy z herbatnikami lub zjadamy bez dodatków.składniki:300 ml śmietany kremówki (najbardziej tłustej jaką uda się kupić)75 g cukru pudrusok z 1-2 cytrynherbatniki lub biszkopty jako dodatek Przygotowanie:Wlać śmietanę do niedużego rondla, dodać cukier
Stare Garyniż poprzedni. Dodałam też łyżeczkę wody pomarańczowej, której nie ma w przepisie, a która bardzo przyjemnie wzmacnia zapach pomarańczy. Krem lekki i bardzo smaczny.przepis Raymond Blancskładniki500 ml śmietana kremówka (min 35%)125 g cukru pudru 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy120 ml soku z czerwonej pomarańczyparę kropli wody pomarańczowej ( to mój dodatek)przygotowanieAby zrobić krem ( Posset) należy połączyć śmietanę
Stare Garywiem co robię i czy nie wyrzucam pieniędzy – dzisiejsze lody rozwiały wszelkie wątpliwości! Warto było! Lody są pyszne!Składniki400 g malin (Ok 300 ml po przetarciu)330 ml śmietany kremówki ( miałam 30%)150 ml mleka 1 cukier waniliowy 2 łyżki ksylitolu lub cukru (tyle ile lubimy)Przygotowanie24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie
Stare Garyukręcone, ale też są bardzo smaczne. p.s. Nie umiem jeszcze robić ładnych kulek :)Składnikiok 125 ml soku i skórka otarta z limonek ( 4 sztuki)350 ml śmietany kremówki ( dałam 30%)200 ml mleka2 - 3 łyżki ksylitolu lub cukru (tyle ile lubimy, do smaku)2 łyżki cytrynowego likieru lub wódkiok 200g wiśni - pestki wyjęte, pokrojone na mniejsze kawałkiPrzygotowanie24
Stare Gary