orzechów w cukrowej glazurze, które otrzymuje się w procesie łagodnego prażenia. Wykorzystywana do dekoracji ciast, tortów, lodów i deserów. Składniki na 6 porcji: - 2 banany- ok. 200ml śmietanki kremówki- 1 łyżeczka cukru pudru- 1 łyżka mleka w proszku- 50 g gorzkiej czekolady- krokant migdałowy (składniki i przepis poniżej)- plasterki limonki (do dekoracji)- skórka starta z cytryny Krokant migdałowy
mojewypiekiinietylkojego prostota. Minimalna ilość składników, odrobina chęci, chwila czasu i mamy przygotowany mus brzoskwiniowy. Składniki: - 1 puszka brzoskwiń w syropie- 1 opakowanie żelatyny-Fix deserowej- ok. 200ml śmietany kremówki- 1 łyżeczka cukru pudru- krokant migdałowy Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na cząstki i zmiksować w blenderze. Rozpuścić żelatynę – do wysokiego naczynia wlać 50ml zimnej wody i 100ml wrzątku
mojewypiekiinietylkochłodne, ale nie twarde)- 2 jajka- ½ szklanki białego wina wytrawnego- olej roślinny do smażenia- ubite białko do sklejania ciasta Składniki na krem: - 500g ricotty- 150g cukru pudru- 220ml śmietanki kremówki- sok i skórka z 1 limonki- ekstrakt pomarańczowy- niesolone pistacje do ozdoby Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki ścieramy na tarce masło
mojewypiekiinietylkoSandry z bloga Ooomnomnomnom! Wykonanie – z moimi modyfikacjami i bez dodatku barwnika. Składniki: - bezy (upieczone z przepisu), kupne też mogą byćKrem:- 250g serka mascarpone- 300g śmietany kremówki 30% lub 36% ( mocno schłodzonej )- 2 łyżki cukru pudru- 1 galaretka o smaku kiwi (77g) Przepis na bezę włoską już podałam tutaj. Teraz dalsza jego część. Blaszkę wyłożyłam matą
mojewypiekiinietylkoszkl świeżo wyciśniętego soku z limonek (nie zapomnijcie najpierw otrzeć skórki)- 1/8 szkl świeżo wyciśniętego soku z cytryny- 1/8 szkl świeżo wyciśniętego soku z pomarańczyDodatkowo:500 ml śmietany kremówki ubitej z 2 łyżkami cukru i 1 op. cukru waniliowego” „W malakserze miksujemy herbatniki z masłem i ściśle wylepiamy masą spód i boki foremki. Najlepiej dociskać ciasto do foremki
mojewypiekiinietylkospirytusu z 2 łyżkami domowego soku z czarnej porzeczki.Po nasączeniu, wierzch biszkoptu smarujemy konfiturą z czarnej porzeczki. Na konfiturę będziemy nakładać następujący przepyszny krem. Krem:500 g śmietanki kremówki 30% lub 36%500 g serka mascarpone3 łyżki cukru pudruW misce miksujemy dobrze schłodzony serek oraz śmietankę z cukrem pudrem. Teraz cierpliwie ubijamy do uzyskania konsystencji kremu. Do dokończenia ciasta
upichcicwiecie co??? udało mi się wczoraj wyczarować deser równie pyszny a może nawet pyszniejszy :) przepis na kokosowy środek znalazłam u uzależnionych w kuchni :)100 g wiórków kokosowych60 ml śmietany kremówki
Dzieje kuchennej WiewióryPyszności to niebywałe! Na kanapkę, jako polewa do ciasta czy nalesników, ale i do wyjadnia łyżeczką. Powstały dzięki dwóm czynnikom. Pierwszy to zalegająca w lodówce resztka śmietany kremówki, a druga to książka jaką sobie kupiłam tydzień temu. Jest nią "Moja mała francuska kuchnia" Rachel Khoo. Czekałam i czekałam, potem trochę odstraszała cena, a później była promocja w EMPIKu
Dzieje kuchennej WiewióryRobisz sernik. W malutkiej formie, bo ile sernika można przygotować z 400 g sera? Tym bardziej, że jest późno w nocy,a ty nie masz ani kremówki, ani mascarpone. Dobrze, że jest resztka gorzkiej czekolady i pomarańcze. Składniki: 400 g półtłustego twarogu 80 g drobnego cukru 1 jajko sok i skórka z 1 pomarańczy
Sto kolorów kuchniWitam Was gorąco, w tym przepisie zareklamuje mało znane ziarno płaskurki by pokazać Wam dobrodziejstwa naszej polskiej ziemi. Płaskurka to stara odmiana pszenicy, ciągle uprawiana przez
Kuchnia PROzdrowotnabiałka i cynku który zbawiennie podziała na skórę, włosy i paznokcie. Zabierajmy się więc do pracy! :)Czas przygotowania: 15 minutDla 2 osóbSkładniki:Makaron razowy żytni 3 garści Śmietana kremówka 30% 100mlSłonecznik 40godrobina soku z cytrynyczubek od łyżeczki pasty chillikilka igiełek rozmarynuser gorgonzola 20-30gsól himalajskaOlej słonecznikowyPrzygotowanie:1/ Gotujemy makaron al dente2/ Schłodzony zimną wodą i odcedzony odstawiamy
Kuchnia PROzdrowotnanaprawdę przepis jest prosty i dziś go zdradzę.Porcja na małą bulionówkęCzas przygotowania 5 minut + sos musi się przegryźćSkładniki:Ok 220 g śmietany 12%tł.2 łyżki śmietany kremówki 30%tł1 łyżeczka majonezusól himalajskacukier bądź ksylitolcząber suszonyczosnek granulowany lub świeżyPrzygotowanie:1/ Wszystkie składniki łączymy ze sobą a smak bilansujemy wd. upodobań. Pamiętajmy że uważamy z solą - solimy na początku
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki:włoszczyzna na bulion (połówka selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, por) 1 mała cebulakilogram szczawiumąka pszenna - 2 łyżkiśmietanka kremówka około pół szklanki (albo śmietana 12/18 %) 1 łyżka masłapieprzkilka jajek - ilość wg upodobań. Gotujemy w wodzie włoszczyznę. W osobnym rondelku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy do wywaru
Bon Appetit Małgorzatyżółtka i oddzielnie białka)1 średnia por (cała)1 duży ziemniak1 średnia cebulaOk. 100 gmasła lub 2 łyżki oliwy z oliwie5 łyżek mascarpone lub cały serek topiony (opcjonalnie śmietana kremówka) sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa, sos sojowy, imbirpestki dyni Szparagi umyć, obrać obieraczką i drobno pokroić. Cebulę i por pokroić i zeszklić na maśle lub oliwie. Zalać wodą
Bon Appetit MałgorzatyKto jest kawoszem? Ręka do góry!!! :DSkładniki na 5 porcji: 5 kubków kawy ( z kawy rozpuszczalnej albo z sypanej) - u mnie sypanadowolna ilość cukru ( wg
Bon Appetit Małgorzaty