ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:696/892)

JABŁECZNIK NA BISZKOPCIE NA MĄCE ORKISZOWEJ 262

dodać ksylitol)Galaretkę rozpuścić w 200ml wody, zostawić do przestudzenia i wymieszać z musem jabłkowym jak już zaczyna lekko ściągać. Wyłożyć na placek.Lukier:-5 kopiastych łyżeczek pudru-10 łyżeczek kremówki-kilka kropel olejku migdałowegoWszystko razem wymieszać do uzyskania lukru. Smacznego

Smaczne Zdrowe
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI 267

termoobiegu ok.40 minut). Nie piec dłużej niż potrzeba, ponieważ ciasto będzie zbyt suche. Wyjąć, przestudzić 10 minut w foremce, potem studzić na kratce.Jeszcze ciepłą babkę polukrować.Lukier:-cukier puder-kremówka-aromat migdałowySkładniki zmieszać aż do uzyskania konsystencji lukru. Smacznego

Smaczne Zdrowe
POTRÓJNIE CZEKOLADOWY DESER TWAROŻKOWY 303

czekolady gorzkiej -100g czekolady białej -500g mielonego sera(może być ser wiaderkowy do serników) -100g ksylitolu -2 łyżeczki cukru waniliowego -3 łyżki żelatyny -300g śmietany kremówki 30% Masło zmiksować z ksylitolem i dodać aromat waniliowy. Dodać mąkę i szybko zagnieść na ciasto. Ciasto wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.15 minut w temp

Smaczne Zdrowe
BOUNTY 228

proste. Składniki: -3/4-1 szklanka wiórków kokosowych -1/3 szklanki ksylitolu lub cukry trzcinowego -1/2 szklanki mleka -1/2 tabliczki mlecznej czekolady(ja dałam gorzką z ksylitolem + łyżeczkę kremówki) Mleko, ksylitol i wiórki kokosowe gotować w rondelku na małym ogniu ok. 15 minut. Ostudzić. Formować owalne kształty z kokosowej masy. Oblać rozpuszczoną czekoladą i zostawić do skrzepnięcia czekolady. Smacznego

Smaczne Zdrowe
DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 233

mąki orkiszowej-70g ksylitolu(lub cukru trzcinowego)-60g masłaDodatkowo:-300g truskawek-2 łodygi rabarbaru malinowego-1 białko rozmącone(do posmarowania)Lukier marcepanowy: -puder trzcinowy+kremówka+olejek migdałowy Drożdże rozkruszyć, dodać cukier trzcinowy, mleko i mąkę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ubić z ksylitolem, dodać mąkę, zaczyn, sól, letnie mleko, cukier, aromat waniliowy. Dokładnie wyrobić. pod koniec

Smaczne Zdrowe
CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 249

Pyszne,lekkie, idealne na lato ciasto rabarbarowo-truskawkowo. W smaku doskonałe, idealne połączenie składników:) Znalezione tutaj. Składniki na kruche ciasto :1 i 3/4 szkl mąki orkiszowej2

Smaczne Zdrowe
ZUPA KREM Z CUKINII 212

jest zawsze pod ręką. Przepis znaleziony w gazecie, z moimi małymi modyfikacjami. Składniki:-1kg cukinii-2 łyżki oliwy z oliwek-3 ząbki czosnku-500 ml bulionu drobiowego-100ml kremówki lub 150ml śmietanki 18%-pęczek bazylii-120g parmezanuDodatkowo:sól, świeżo mielony pieprz,szczypta gałki muszkatołowej, szczypta chili, łyżeczka oleju kokosowego zapachowego ( opcjonalnie). Prażone płatki migdałów lub pestki dyni.Cukinię umyć

Smaczne Zdrowe
ZUPA KREM BROKUŁOWY 265

SKŁADNIKI :-2 całe brokuły-0,5l bulionu (może być warzywny)-szczypta gałki muszkatołowej-sól i pieprz-1 ząbek czosnku-1 łyżeczka oleju kokosowego zapachowego ( nie trzeba)-1-2 łyżki kremówki-prażone płatki migdałów( do posypania) Brokuły podzielić na mniejsze części, odciąć zdrewniałą końcówkę i całość umyć. Kawałki korzonków wrzucić do gotującego się bulionu i doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut

Smaczne Zdrowe
ROGALE MARCIŃSKIE 412

łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej ( pominęłam)- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany- 2 białka- 4 podłużne biszkopty ( pokruszone)Dodatkowo :- jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania rogali- ok. 1 szklanki pudru + kremówka + kilka kropli olejku migdałowego- posiekane orzeszki i /lub migdały do posypaniaPrzygotować zaczyn. W tym celu do 1/2 szklanki letniego mleka dodać rozkruszone drożdże i 1 łyżkę cukru trzcinowego. Dobrze wymieszać

Smaczne Zdrowe
BABA NA BANI - DROŻDŻOWA 299

ok.1h). Lekko wyrobić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Odstawić przykryte ściereczką na ok.30-40 minut. Piec w temp.180*C aż się zrumieni ok.35 minut.Można polukrować : puder trzcinowy z kremówką (lub wodą) i olejkiem migdałowym) Smacznego

Smaczne Zdrowe
BROWNIE Z KASZĄ JAGLANĄ I ORZECHAMI PECAN 292

jaglana.Polecam, coś nowego - warte spróbowania. :-)Składniki na blaszkę ok.20x24cm:- 1/2 szklanki kaszy jaglanej- 1 szklanka wrzącej wody- szczypta soli- 3 jajka- 50 ml oleju ( dałam kokosowy bezwonny)- 125 ml kremówki lub jogurtu np.greckiego- 3/4 szklanki ksylitolu- 1/2 szklanki kakao- 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( najlepiej bezglutenowego)- 1/4 szkl pokruszonych orzechów pecan ( nie trzeba)Dodatkowo:1/2 szklanki orzechów pecan Kaszę wsypać

Smaczne Zdrowe
SERNIK Z MAKIEM, KOKOSEM I BRZOSKWINIAMI 6554

tarce schłodzone pozostałe ciasto. Piec ok.45 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) Wierzch polukrowałam lekko lukrem z cukru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli aromatu migdałowego i kremówką. Takie wykończenie całości. Smacznego

Smaczne Zdrowe
BABKA MIGDAŁOWA NA OLEJU I MĄCE ORKISZOWEJ 304

popękała. Po nacięciu wyrasta równiutko.Babkę wyjąć z formy i wystudzić. Babkę możemy polukrować. W tym celu przygotowujemy lukier z cukru trzcinowego wymieszanego z kilkoma kroplami olejku migdałowego i kremówki. Smarujemy nim jeszcze letnią babkę. Można także posypać mielonym ksylitolem, tylko wówczas szybciej będzie wysychać. Smacznego

Smaczne Zdrowe
PĄCZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU, PIECZONE W PIEKARNIKU 546

lekko przyrumienić. Ja pierwsze piekłam 20 minut, następne już tylko 15. Po lekkim przestudzeniu smarujemy je lukrem z cukru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli aromatu, u mnie migdałowy i kremówki. Można także przyrządzić lukier z dodatkiem rozduszonej maliny, wówczas uzyskamy różowawy lukier. Przygotowałam także kilka pączków z mrożoną maliną w środku. Do dużego pączka dodajemy zamiast powideł 2 maliny

Smaczne Zdrowe
KOTLETY ZIEMNIACZANE 269

natki pietruszki- 1,5 łyżki posiekanego koperku- 1,5 łyżki posiekanego szczypiorku- ok.1 łyżki oleju kokosowego lub oliwy do smażeniaSos pieczarkowy:- 250g pieczarek- 1 łyżeczka oleju kokosowego- 1 łyżka kremówki- 1 łyżeczka masła- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (Maizena)- sól i pieprzZiemniaki zemleć lub przecisnąć przez praskę. Gdy mamy ziemniaki, które pozostały nam z poprzedniego dnia, proponuję je lekko podgrzać, wówczas

Smaczne Zdrowe