Bita śmietana Składniki 500 ml śmietany kremówki 36% 2 - 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny + ¹⁄4 szklanki gorącej wody Wykończenie: Wykonanie bitej śmietany Żelatynę zalewamy gorącą wodą i rozpuszczamy dokładnie mieszając. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy porcjami cukier puder , stale mieszając mikserem na zmniejszonych obrotach. Cienkim strumieniem nie przerywając mieszania wlewamy rozpuszczona ,przestudzoną żelatynę
w mojej kuchniKrem: 1 l śmietany kremówki 30 proc. 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy
w mojej kuchniniezła myśl :) Polecam! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 10 minut Składniki: Garść ugotowanego al dente tortellini grzybowego 50 gr sera gorgonzola 3 łyżki jogurtu greckiego w wersji FIT lub kremówki jeśli bez FIT :) Kilka połamanych liści sałaty lodowej 1 rzodkiewka 1/4 małej papryki Plasterek cebuli czerwonej Sól himalajska Ksylitol lub cukier Przygotowanie: 1/ W małym garnku podgrzewamy jogurt
Kuchnia PROzdrowotnaPolecam! Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 150 g pieczarek; 1 średnia cebula; 1 duża, czerwona papryka; 250 ml śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36% (tzw. kremówki); 1/2 łyżki vegety; 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki; 1/2 pęczka natki pietruszki; Sól; Pieprz; Olej. Sposób przygotowania: Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę, oprószyć
Gospodyni Miejskaciasto: 30 dag mąki 10 dag masła 2 jajka 10 dag cukru pudru nadzienie: 4 banany 1/3 szklanki kremówki 15 dag masła 15 dag cukru wierzch: 5 dag mąki 5 dag cukru łyżeczka cukru waniliowego lub szczypta cynamonu ciasto: Z mąki, cukru, masła i jajek zagnieć ciasto. Włóż ciasto na pół godziny do zamrażarki. Następnie rozwałkuj ciasto i przełóż
Humanistka w kuchniśmietany kremówki 250 ml pełnego mleka 80 g cukru 2 łyżeczki żelatyny ½ cukru wanilinowego Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia. Do garnka wlewamy mleko, śmietanę, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Podgrzewamy aż rozpuści się cukier. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy żelatynę, mieszamy. Filiżanki przykrywamy złotkiem i chowamy do lodówki, na kilka godzin (najlepiej
Humanistka w kuchnijaja 50 g masła 1/2 szklanki wody 75 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1 żółtko do posmarowania eklerki 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 tabliczka czekolady deserowej szczypta soli Mąkę wymieszać z solą i cukrem. W garnku o grubym dnie roztopić masło z wodą. Podgrzewać do momentu aż się zagotuje. Zdjąć z ognia i dodać mąkę
Humanistka w kuchnikarmelu i przykrywamy biszkoptem czekoladowym. Wierzch i boki dekorujemy ganche. Nakładamy łyżką lub specjalnym nożykiem. Posypujemy orzeszkami. Ganche: 130 g czekolady mlecznej 130 g czekolady gorzkiej 250 ml śmietany kremówki 36% lub 48% Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej wlewamy śmietanę, mieszamy do połączenia się i odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego zastygnięcia czekolady, tak, żeby móc rozsmarować na torcie
Made By Mom And Sonczekoladzie , zachwyciły one moją mamę i poprosiła teraz o rodzynki w czekoladzie :) Składniki: 200 g rodzynek Jumbo Gold, 150 g gorzkiej czekolady, 1/2 szklanki rumu, 2 łyżki mleka lub kremówki. Przygotowanie: Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy do namoczenia się. Moczymy co najmniej 12 godzin. Następnie układamy je na ręczniku papierowym i odsączamy. Czekoladą łamiemy na kawałki i wrzucamy do rondelka
Aga w kuchnidwukrotnie 250 g serka mascarpone 400 g słodzonego skondensowanego Mleka 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Creme brulee: 300 ml śmietany kremówki 36%, zagotowanej i lekko przestudzonej 4 żółtka 3 łyżki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: 3 łyżki cukru do karmelizacji Przygotowanie: Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Smakowity Blog Kulinarnycukru + 3 łyżki cukru + 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 4 białka 12 żółtek 100 g mąki pszennej 4 łyżki żelatyny 500 ml mleka 500 g śmietany kremówki 36% cukier puder Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę z 1/2 szklanki cukru. Ubijając dodawać 4 żółtka (dodawać pojedynczo). Połączyć delikatnie ciasto z mąką. Tortownicę 24 cm wyłożyć
O kuchni z uczuciembiszkopt 250 g margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki wody 2 szklanki mąki 5 jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Na masę 500 ml śmietany kremówki 36% 5 łyżek cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 1/2 szklanki wody WYKONANIE Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno blaszki wyłożyć papierem
Passions hobbies lifehumor w takie dni. Składniki: szklanka ciepłej wody 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 100 ml mleka 50 g gorzkiej czekolady 70% 3 łyżki przyprawy do piernika 100 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru łyżeczka cynamonu Wykonanie: Do garnka wsypujemy kawę i przyprawę do piernika i zalewamy je ciepłą wodę i następnie gotujemy. Po chwili wrzucamy
ciastkarnia na kruchym spodzieparu godzinach. Sądzę że to najlepsza propozycja na posłodzenie weekendu :) Zapraszam! Przepis na opakowanie andrutów 225g Czas przygotowania: 15 minut Składniki: Andruty 225g 270g czekolady gorzkiej 60-70% 300ml kremówki 30% tł. 3,5 łyżki serka mascarpone 1,5 łyżki miodu 100g zmielonych migdałów 50 g. drobno pokrojonych suszonych jagód goji bita śmietana do dekoracji Przygotowanie: 1/ Śmietankę doprowadzamy
Kuchnia PROzdrowotnanieskomplikowane. Od samego patrzenia na to ciasto ślinka leci... Składniki; 7 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka maki, 6 łyżek oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia śmietana kremówka 30% 500 ml, puszka z masą krówkową, 2 śmietanowe fixe 2 łyżki kakao Wykonanie; Ubijamy na puch jajka z cukrem. Dodajemy i delikatnie mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i olej. Możemy
Anioły w kuchni